Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat

0
406

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală.

 

Premierul Florin Cîțu s-a exprimat într-un interviu recent acirdat pentru G4Media,  că nu i se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație și că dacă cineva dorește să fie membru al unei organizații sindicale ”să facă efortul lunar să plătească”.

Premierul a mai afirmat că este ”evident” că protestele din ultima perioadă sunt manipulate politic de PSD, precizând că nu a văzut niciun protest în perioada PSD ”când creșteau taxe”. Cîțu a mai declarat că protestele sindicatelor ar reflecta ”o atitudine necolegială și neprincipială față de sectorul privat”, care nu a ieșit în stradă, deși peste 1,4 milioane de angajați au fost în șomaj tehnic în timpul pandemiei.

Partea propriu-zisă

Pentru o mai bună înțelegere și respectând rigoarea și deontologia profesională, vă ofer mai jos partea din interviu în care premierul se referă la felul în care îi va pedepsi pe liderii de sindicat:

Ați avut o replică dură față de sindicaliști după protestele de zilele trecute și ați spus, citez ”Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?” Ce anume intenționați să schimbați la lege?

Florin Cîțu: Eu știu foarte bine că în 2011, parcă, a fost dată, era domnul Funeriu ministru, și acele cotizații nu au mai trecut automat.

Vă referiți la sindicaliștii din sistemul de educației?

Florin Cîțu: Vorbesc în general. Nu mi se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație. Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească.

Când veți schimba această lege? Haideți să ieșim din evaziv, din vag.

Florin Cîțu: Le luam pe rând, săptămâna viitoare vin cu ordonanța pe Consiliile de Administrație (nota red: OUG prin care vrea să limiteze la cinci numărul maxim de membri într-un CA) și după aia venim și pe sindicate. Dar aici la sindicate mă gândesc ca principii. Rămân 30 de ani, mi se pare bizar să ai aceiași oameni în funcții 30 de ani.

Dacă-i aleg sindicaliștii, ce puteți face?

Florin Cîțu: Eu nu spun nimic. Dacă-i aleg, foarte bine. Dar aș vrea să văd să nu avem aceste… să-i forțăm pe oameni să le ia bani automat.

Care-i orizontul de timp pentru modificarea legii.

Florin Cîțu: Următoarele săptămâni.

Și una dintre modificări va fi asta? Ca oameni să nu mai cotizeze automat la sindicat?

Florin Cîțu: Eu zic că oamenii nu pot fi obligați să cotizeze. Cine vrea să cotizeze, foarte bine, dar nu trebuie să fie obligat cineva să cotizeze asta.

Și puneți în lege asta?

Florin Cîțu: Mi se pare că o ordonță de urgență se poate face. Atunci a fost ordin de ministru. Dar înțeleg, trebuie să văd exact procedura de modificare.

Și inteționați să dați această OUG?

Florin Cîțu: Deci, cine vrea să plătească, să plătească. Foarte bine, dar nu mi se pare normal să-i obligi pe oameni.

Deci în câteva săptămâni vom avea OUG prin care cotizarea obligatorie la sindicat dispare.

Florin Cîțu: Da, este ceea ce vreau să fac.

Aveți probe că o parte din protestele cu care v-ați confruntat au fost manipulate politic de PSD?

Florin Cîțu: Da, este evident acest lucru.

Pe ce vă bazați?

Florin Cîțu: În primul rând că n-am văzut nici un protest în perioada PSD când creșteau taxe. Erau foarte fericiți oamenii când creșteau taxe, chiar dacă erau împotriva celor pe care-i reprezentau.

Dar le creșteau și salariile.

Florin Cîțu: Da…Au crescut salariile anul trecut să știți, au crescut în pandemie. Și aici iarăși vorbim despre aceste proteste. Mi se pare nefiresc și o atitudine necolegială și neprincipială față de sectorul privat. Pentru că anul trecut sectorul privat, care plătește taxele și salariile celor care astăzi protestează, au avut probleme mari, reale. Dar 1, 4 milioane de oameni care au fost în șomaj tehnic pentru care a trebuit să facem eforturi foarte mari, nimeni nu a ieșit în stradă. Oamenii au înțeles situația.”

Reacții imediate

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin l-a acuzat în urmă cu câteva minute pe premierul Florin Cîțu că, pentru prima oară în 30 de ani „a transformat mişcarea sindicală într-o adunătură de hoţi”.

Reacția liderului sindical vine după ce premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, în interviul exclusiv pentru G4Media.ro, că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală. Cîțu a precizat că nu i se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație și că dacă cineva dorește să fie membru al unei organizații sindicale ”să facă efortul lunar să plătească”.

„Ţin să vă transmit nemulţumirea întregului nostru Congres faţă de acuzaţiile pe care le-a adus în ultimele două săptămâni domnul premier Cîţu. (…) Este pentru prima oară în treizeci de ani când un lider politic aşa cum este domnul Cîţu a transformat întreaga mişcare sindicală într-o adunătură de hoţi pentru că afirmaţii de genul «luaţi banii oamenilor fără acordul lor» înseamnă hoţie, furt”, a afirmat Dumitru Costin, potrivit News.ro.

Liderul sindical a menţionat că premierul Florin Cîţu nu înţelege mecanisme prevăzute în Constituţie şi în lege.

„Domnia sa din păcate nu înţelege nişte mecanisme simple prevăzute în Constituţie şi în lege. Îi stăm la dispoziţie pentru a-l ajuta cu ABC-ul exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lucrătorilor din România şi am încredere bazată pe experienţa dumneavoastră politică că veţi avea şi o discuţie internă la nivelul PNL”, a menţionat liderul BNS

În loc de…concluzii

Chiar dacă premierul Florin Cîțu nu dă impresia că ar fi în relații mai deficitare cu sfera sindicatelor, există o anumită stare de tensiune care se poate exarceba odată cu impunerea acestei decizii.

Se poate afirma, fără a greși sau a căuta alte explicații ce depășesc sfera stricto sensu că premierul este supărat considerând că doar în guvernarea liberală s-au găsit angajații de la stat să protesteze sindicatele și suspectează că toate mișcările de stradă actuale sunt orchestrate de social-democrați. Interesant rămâne aspectul relevant și deopotrivă de subiectiv prilejuit de observația solicitată să indice o dovadă în acuzarea dușmanilor politivi.În acest sens, rămâne emblematic acțiunea premierului care s-a mulțumit să remarce că ” n-am văzut nici un protest în perioada PSD”.

Iar reacțiile imediate ale unuia dintre cei mai notorii lideri sindicali întregesc acest tablou plin de tușe supra-realiste.

Oricum, sancţionarea oricărui derapaj comportamental sau de încălcare a drepturilor lucrătorilor se impune din moment ce tocmai această dorință de a „face dreptate” a premierului Florin Cîțu este în dizarmonie totală cu aspirațiile și proiecțiile celor aflați și reprezentați în câmpul muncii de către liderii sindicali.

 

Sursa foto : https://google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here