Animalele „în surplus” din grădinile zoologice ar putea fi sacrificate, vânate și folosite pentru circ. Doi deputați români propun modificarea legislației

0
81

Animalele „în surplus” din grădinile zoologice ar putea fi sacrificate, vânate și folosite pentru circ. O  modificare a Legii Grădinilor zoologice și acvariilor publice ar putea  permite ca sacrificarea animalelor  din grădinile zoologice, conform unui amendament propus de doi deputati.

Doi deputați propun sacrificarea animalelor „în surplus” din grădinile zoologice

Potrivit Digi24, deputatii care au propus modificarea Legii grădinilor zoologice si acvariilor publice sunt Calotă Florică Ică și Maria Stoian, deputați PNL. Potrivit amendamentului, surrplusul de exemplare din speciile sălbatice, provenite din înmulțirea în captivitate, ar urma să fie folosit pentru repopularea complexurilor de vânătoare și circurilor.

Surplusul prevăzut la art.12 alin.(2) lit.b) poate fi folosit pentru popularea/repopularea complexurilor de vânătoare, manejurilor si circurilor sau vândut pentru sacrificare unităților autorizate în acest sens”.

Prin vânzarea animalelor sălbatice s-ar asigura grădinilor zoologice, „efecte pozitive asupra animalelor rămase” și asupra activității economice a grădinilor zoologice.

„Surplusul de exemplare din speciile sălbatice provenite din înmulțirea in captivitate, pentru care condițiile de păstrare în grădinile zoologice nu mai sunt conforme, fiind refuzat în scris transferul acestora la alte unități similare”.

BBC: Câte animale sănătoase sunt sacrificate în grădinile zoologice?

Oricât de reprobabilă moral pare practica uciderii animalelor excedentare, este o realitate și face parte din difeite negocieri pentru multe grădini zoologice. Într-un eseu al BBC News de Hannah Barnes, intitulat „Câte animale sănătoase sunt sacrificate în grădinile zoologice? aflăm: că una dintre părțile implicate, Grădina Zoologică și Acvariilor nu publică aceste înregistrări și nu face publicitate numărului de animale sănătoase care au fost sacrificate, dar directorul executiv, dr. Lesley Dickie, estimează că undeva între 3.000 și 5.000 de animale sunt „gestionate-eutanasiate” în grădinile zoologice din Europa.

Potrivit World of Online Zoo Animal Exchange, aceste  animale sunt adesea vândute și tranzacționate printr-o bază de date online: Asociația Grădinilor Zoologice și Acvariilor (AZA) Animal Exchange.

Controverse în ceea ce privește vânzarea animalelor sacrificate din grădinile zoologice

Deși grădinile zoologice promovează frecvent conservarea speciilor pe cale de dispariție prin declarațiile lor de misiune, bunăstarea animalelor ia adesea un loc în spate atunci când valoarea monetară a unui anumit animal nu mai merită timpul și energia pe care grădina zoologică le investește. Dacă nu sunteți cineva care achiziționează abonamente sezoniere la grădina zoologică care vizitează de mai multe ori pe tot parcursul anului, tranzacțiile  cu animale sunt de obicei trecute cu vederea, deoarece publicul nu observă când un animal dispare sau este înlocuit. Ca o sursă presupusă a fi de renume, grădinile zoologice susțin că tratează și intermediază doar cu instituții acreditate de Asociația Americană a Grădinii Zoologice și a Acvariului care apreciază bunăstarea animalului.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, s-au făcut multe reclamații împotriva unui număr de instituții care au vândut animale, fie direct, fie indirect, unor persoane sau instituții care nu au în vedere interesele cele mai bune ale animalelor. Unele animale sunt vândute direct în rezerve de vânat, în timp ce altele sunt aduse la licitație. Traseul unde merg animalele nu este întotdeauna ușor accesibil și majoritatea cazurilor care expun aceste tranzacții au fost prin muncă sub acoperire.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here