Orașul București a intrat în scenariul roșu începând din noaptea de duminică spre luni

0
439

Noile restricţii în Bucureşti se vor impune începând de astăzi 8 martie 2021.Ele se aplică ca noi măsuri în Capitală, pentru următoarele 14 zile.Acest lucru a fost decis în şedinţa de duminică a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în şedinţa de duminică, intrarea în scenariul roşu, începând din data de 8 Martie 2021, începând cu ora 00:00, pentru o perioadă de 14 zile.

Capitala a intrat și va rămâne în scenariul roşu. Rata de infectare ajunsese, conform cifrelor oficiale din Sistemul sănătății înca de sâmbătă la un indice de 3,12 la mia de locuitori.

De remarcat e faptul că această rată de infectare în Capitală a ajuns la 3,12 la mia de locuitori, în condiţiile în care joi era încă în zona „galbenă”, cu o incidenţă de 2,79 la mie, iar vineri a intrat în scenariul roşu, cu 3,05 la mie.

Ca o consecință imediată s-au închis restaurantele la interior, teatrele, cinematografele, sălile de jocuri de noroc, cafenelele și cluburile.

De asemenea, unitățile de învățământ își vor desfășura activitatea cu prezența fizică pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, dar și clasele terminale ale școlilor profesionale. Preşcolarii şi clasele I-IV vor putea merge fizic la cursuri.Astfel, prin rotație, câte jumătate dintre elevii unei clase vor veni la școală câte paisprezece zile.

De altfel, este permisă organizarea cu prezenţa fizică a simultării examenelor naţional, a examenelor pentru anii terminali şi a orelor remediale pentru toate clasele.

”Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise”, se mai arată în decizia CMBSU.

Reguli aspre și cu alte stabilimente

Este interzisă organizarea și desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in.

De asemenea, se interzice activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.

Mergând pe aceleași coordonate este interzisă organizarea și desfășurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.

Ca obligativitate este permisă prepararea, comercralizarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice in spațiile special destinate dispuse in exteriorul clădirilor, in aer liber, precum și in spaliile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanțe de minimum doi metri între mese și participarea a maximum șase persoane la o masă, dacă, sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun aI ministrului sănătății, ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Autorității Nalionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Sfatul „de taină” al specialiștilor

Specialiștii în sănătate au considerat că  în București noua tulpină din Marea Britanie are transmitere comunitară, fiind depisate și cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, riscul fiind crescut din cauza supraagomerării secțiilor de terapie intensivă.

Declarații fără echivoc

De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că ”Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce mai predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”.

Arafat a precizat că deocamdată măsurile sunt la nivel local și zonal, dar că dacă continuă creșterea ”Vom ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm. (…) La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă pusă, nicio discuţie despre lockdown total (…) Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”.

În loc…de concluzie

Cu Bucureștiul din nou în scenariul roșu, singura certitudine rămâne acest nedorit scenariu.
Numărul cazurilor noi de coronavirus din ultimele 24 de ore rămâne ridicat în Capitală și în mai multe județe care au rămas în scenariul roșu. Bucureștiul, după ce a revenit în scenariul roșu se confruntă cu o nouă creștere a ratei de incidență, de la 3,05 vineri, la 3,12 sâmbătă. 906 cazuri noi au fost înregistrate în Capitală, în timp ce județele Timiș, Cluj și Brașov depășesc din nou cifra de 200 de cazuri noi.
Sursa foto: https://google.com
Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here