Se deschid hotelurile și restaurantele de Paște în Grecia? Ministrul Năsui anunță ridicarea restricțiilor, autoritățile elene încă nu au ridicat lockdown-ul! (EXCLUSIV)

0
192

Grecia este încă în lockdown de la începutul lunii noiembrie, iar în prezent nu a fost stabilită o dată la care restricțiile împotriva COVID-19 să fie ridicate. Singura mențiune pe care au făcut-o autoritățile elene este că vor lua în calcul o astfel de măsură doar în cazul în care va scădea numărul infectărilor cu noul coronavirus. În schimb, Ministrul Claudiu Năsui a declarat, luni, pentru GÂNDUL că a discutat cu ambasadoarea Greciei în România și că, începând cu data de 16 aprilie, se va redeschide turismul în Grecia pentru români.

Cum pot merge românii în Grecia

Sunt două aspecte importante. În primul rând mersul în Grecia și apoi revenirea în România. În ambele trebuie să prevenim riscul de a sta în carantină 14 zile. Pentru a merge în Grecia, am vorbit chiar astăzi cu ambasadoarea Greciei în România, este nevoie de două aspecte: în primul rând acel document numit TLF la ei care este în vigoare acum și suplimentar și la alegere, fie certificatul de vaccinare, fie cu test PCR negativ. Pasul doi, pentru ca românii să nu fie carantinați la întoarcere sunt două posibilități: dacă Grecia nu este pe lista galbenă a CNSU nu este necesară carantinarea turistului, iar dacă este pe lista galbenă, aici turistul poate prezenta certificatul de vaccinare la intrare în România, prin care să arate că au trecut cel puțin zece zile de la rapel sau o dovadă că au avut boala COVID-19 în ultimele 90 de zile și lucrul acesta poate fi dovedit cu certificat medical sau test pozitiv de anticoropi”, spune ministrul Claudiu Năsui pentru GÂNDUL.

Românii, pregătiți pentru Grecia de Paște

Deși Grecia este în lockdown, Traian Bădulescu, consultant în turism și specialist de comunicare la ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism), a declarat pentru GÂNDUL.RO că mulți români și-au făcut rezervări pentru a merge de Paște în Grecia: „Se poate orice schimba până atunci. Dacă crește rata infectării exagerat de mult într-o anumită țară, turiștii cel mai probabil vor fi reprogramați să călătorească pentru o altă dată”, spune consultantul în turism.

Turiștii vor fi primiți, doar că vor avea acces la restaurantele din hoteluri. Aceștia nu vor putea merge la taverne sau restaurante deoarece acestea nu sunt deschise. Fiecare turist își va putea comanda sau în regim take-way ca și la noi sau să-și cumpere din magazine. Turiștii, de asemenea, trebuie să-și completeze un formular la intrare în țară. Românii nu vor merge mai devreme de Paște. Sunt rezervări în schimb pentru perioade Paște. Nici nu le-aș recomanda să meargă mai devreme de Paște. Sunt singur că guvernul elen va avea grijă de turiștii români”, spune Traian Bădulescu pentru GÂNDUL.RO.

Românii, cei mai căutați turiști de greci

Consultantul în turism, Traian Bădulescu, spune că a avut discuții cu proprietarii unor hoteleluri din Grecia și că aceștia sunt pregătiți să-i primească pe români de Paște.

„Propritarii hotelurilor sunt optimiști că după 1 iulie se va deschide overall sezonul și mai devreme vor veni din țările vecine. Românii sunt la mare căutare în Grecia și încearcă să le ofere grecilor anumite condiții.În Grecia în perioada sărbătorilor de Paște turiștii români vor fi primiți în baza unui test PCR Covid negativ sau în baza certificatului de vaccinare. Trebuie să așteptăm și decizia oficială a autorițăților elene ”, mai spune consultantul în turism, Traian Bădulescu.

Care este situația actuală a măsurilor din Grecia

 • Toate persoanele care intră pe teritoriul Greciei sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile
 • Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen
 • Părăsirea domiciliului se va face cu transmiterea prealabilă a unui mesaj SMS la numărul de telefon 13033 doar în anumite condiții: aprovizionare de la supermarket (un interval de timp de maxim 2 ore); deplasare la bancă, – asistență la domiciliu / persoane vârstnice, exerciții fizice
 • Deplasarea este permisă numai pe jos sau cu bicicleta și numai în perimetrul reședinței, fiind interzisă deplasarea cu autoturismul sau motocicleta;
 • interzicerea circulației între județe (cu excepția situațiilor de urgență);
 • interzicerea circulației pe timp de noapte în intervalul orar 05:00-18:00 (zile lucrătoare) și 06:00-19:00 (weekend), cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale.
 • magazinele de tip supermarket alimentar, farmaciile, spitalele și centrele de prim ajutor vor funcționa în baza unui program special care este actualizat în permanență;
 • rămân închise toate instituțiile de învățământ;
 • începând cu data de 20.03.2021, s-au  redeschids saloanele de frizerie, manichiură, siturile arheologice și lăcașurile de cult.
 • începând cu data de 05.04.2021 se redeschid magazinele retail (nu mall-uri) cu utilizarea sistemelor ”click in store”, respectiv ”click away”

Cum poți intra în Grecia în această perioadă în Grecia

 • persoanele se deplasează numai pentru călătorii esențiale (sunt excluse călătoriile în scop de turism, vizită etc.);
 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul țării
 • certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele,
 • numărul pașaportului sau cărții de identitate a persoanei testate;
 • obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY)

De la începutul pandemie de COVID-19, în Grecia au fost înregitrate 295.480 de cazuri de COVID-19 și  8.885 de decese.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here