Viitorul Culturii în Constanța-Editorial

0
512

Cultura este definită ca totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire.Cei care slujesc Frumosului, Binelui au din start un atu atunci când sunt aclamați și sunt susținuți de către toate instituțiile publice care pot transmite mesajul necesar pentru a facilita comunicarea acestor valori.

Desigur înlăuntrul nostru suntem la fel, dar numai cultura poate face diferența și totodată ne poate da o stimă de sine cât și o stare psihico-emoțională nemaipomenită.

Cultura adevărată a început să devină destul de vitregită, de izolată în majoritatea orașelor. Constanța, din nefericire nu face deloc notă discordantă.Din respect față de o minoritate care a fost în ultimul timp pe nedrept ostracizată nu am să vă mai răscolesc amintirile deoarece ele au devenit extrem de dureroase, fiind mereu deschise și sângerânde…

Am observat că, după anii de pandemie -2020 și 2021- viața culturală a avut mult de suferit, artiștii nemaiputând fi apreciați, ascultați, cunoscuți din cauza măsurilor restrictive care au rupt această legătură dintre marele public și artiști.

Iar aici, asemenea evenimente prezente și sper viitoare pot readuce acea speranță a revenirii la noțiunea de normalitate, de care mulți au devenit chiar nostalgici.

Proiectele culturale ar trebui susținute și finanțate de către sfera administrației publice locale și centrale, din moment ce, arta și slujitorii acesteia au fost mereu uitați și neglijați și în perioada în care societatea nu s-a confruntat cu criza medicală.

Capacitatea de a organiza periodic evenimente în Constanța ar fi de bun augur, în condițiile în care lumea este dornică să-i redescopere pe artiști. O pot asemăna cu facultatea câștigată cinstit, deoarece totul pornește din punctul în care omul este fixat de natură şi de soartă ca să se regăsească pe el însuşi în realitatea în care ar dori şi ar reuși să-şi clădească o lume spirituală proprie.

Cultura constă în făurirea omului lăuntric dar și în modalitatea de a se pune în sprijinul comunității, al tuturor celorlalți, însă acest efort să nu fie sub formă de gratuitate.

Într-un secol al informației, al vitezei totul pare dintru început a fi sortit unui debut fast. Pretutindeni, acest oraș poate redeveni ceea ce a fost în trecut, atunci când instituțiile culturale comunicau eficient și organizau evenimente cu adevărat remarcabile prin amploarea și ținuta lor.

Trebuie să uităm rapid această perioadă critică în care Sistemul a reușit să ne înstrăineze și să ne transforme în umbre fără contur și fără de personalitate a ceea ce am fi fost cândva.

Semnele trecerii timpului, valorile și personalitățile marcante ce au făcut cinste acestor tărâmuri trebuie să se coalizeze și să conceapă o strategie cu adevărat eficientă în promovarea actului cultural propriu-zis, în promovarea tinerilor artiști care pot oferi acea garanție necesară și totodată pot asigura predarea ștafetei către noua generație.

Să nu încercăm să ne ascundem și să ne lamentăm sau să privim la mitul conform căruia talentul poetului exilat Ovidius la Tomis ar fi apus. Chiar dacă pentru majoritatea ar fi prins „aripi”, atunci când, din neant unele entități mai zvăpăiate, mai indiferente și mai pline de dispreț au fost în funcțiile politice, epoca acestora a apus iar nivelul conștiinței și gustul pentru frumos se poate căuta și totodată educa.

Consider că totul poate fi posibil, din moment ce, calitatea aleșilor ce se află în funcții strategice s-a schimbat în bine și toț inu mai au acea nesocotință care a adus la o stare anormală și destul de tristă a ceea ce denumim a fi…cultură.

A sosit timpul ca să se investească în valoare, în tradiție și în viitor cu acea ritmicitate și plăcere primită de cei care pot recepta bucuria împlinirii oricăror vise ale celor care cu adevărat slujesc Artei cultivând Binele, Adevărul și Frumosul!

Bineînțeles că starea și concursul de împrejurări poate constitui punctul de pornire în a influența generațiile actuale și pe cele viitoare,deoarece tocmai apropierea de Izvorul Înțelepciunii și al Luminii va atrage după sine și consecințe imediate precum creșterea armonioasă a nivelului cultural.

Apetitul pentru frumos, pentru a cultiva latura noastră sensibilă va deveni ceva la fel de important precum mersul regulat la slujbă sau chiar grija noastră pentru a ne hrăni.

Hrana sufletească trebuie să devină un subiect preferat iar majoritatea trebuie să cunoască și să fie conectată numai în cadrul instituționalizat, în cadrul unor simpozioane, concerte, vernisaje, lansări de carte, recitaluri camerale, concerte simfonice etc

Susținerea trebuie să se observe cu „ochiul liber” în cantitatea de cultură ce se va servi însă, cu toată bucuria și cu un înalt nivel calitativ.Asemenea unor înțelepți, toti adevărații oameni de cultură ar trebui să înțeleagă mesajul și să se mobilizeze exemplar, apelând la factorii decidenți politic ce pot susține moral și financiar,aducând opiniei publice spectacole, reprezentații, creații de un înalt rafinament.

Pe firul acestor gânduri care se pot materializa sunt ferm convins că toate aceste lucruri expuse chiar se pot realiza.Închei aici, cu speranța că, pe fondul celor scrise, aș întări o ultimă idee ce cu siguranță vi se va părea „ruptă” din context. Acolo unde apar la fiecare pas schimbări de mentalitate, de apreciere a valorilor, într-un oraș deosebit, cu multiple rezonanțe istorice, cu influențe ce au rezistat tuturor marilor civilizații, ar cam trebui să ne punem întrebarea unde anume ne încadrăm în legătura cu bagajul de cunoștințe asimilat de-a lungul timpului…

Fără a vă mai întrista sau entuziasma în plus, prefer să mă detașez de acest tablou cu importante tușe supra-realiste în care personajele pot evolua la modul frumos, în fațete ce vor ilustra realitatea aceasta a societății postmoderne!

Constanța poate avea o traiectorie cu adevărat spectaculoasă. Istoria ne poate confirma și de asemenea cumulul de manifestări artistice din viitor ale semenilor noștri, alături de tradițiile, de obiceiurile locului vor crea acel climat fericit în care ne vom putea regăsi pe sine ca individualități ce vor oferi tuturor momente de înălțare spirituală și în proiectele ce vor aduce acea plus-valoare vechiului Tomis, Constanței noastre dragi.

 

Sursa foto: https://google.com

Acest editorial a fost conceput de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here