De ce merita sa faci rugby

0
81
Close-up Of A Person Sitting And Applying Ice Gel Pack On An Injured Knee

Nu multa lume stie altceva despre rugby decat ca e un sport aparent violent, care se joaca avand o minge de o forma dubioasa. Pana acum vreo zece ani, eram si eu in tabara celor deloc interesati sa afle care e treaba cu sportul oval. Intre timp, nu doar ca stiu cate ceva despre rugby, dar ma declar definitiv cucerita si nu inteleg cum am putut trai inainte. 

Pentru ca e un sport deosebit, aproape old fashioned, in care conteaza alte lucruri decat scorul final de pe tabela. Un sport in care adversarii se ajuta unii pe altii sa se ridice de jos, iar la final ies cu totii la bere. Un sport in care latura sangeroasa este asumata, prevenita pe cat se poate, gestionata corect de toti cei implicati. In realitate sansele unor accidentari serioase au scazut destul de mult, pentru ca regulamentele si stilul de joc au suferit schimbari majore. Nu se mai pune problema de a vedea pe teren jucatori comotionati care continua partida. Diversele accidentari generate de placaje sunt de natura ortopedica de cele mai multe ori, si, in conditiile unor investigatii de specialitate ascendente din punct de vedere al complexitatii, sa zicem ca, daca avem de-a face cu o lovitura la un genunchi, ele ar fi radiografie genunchi – CT genunchi – RMN genunchi, eventual artroscopie genunchi , ele sunt gestionate rapid, fara urmari majore pentru cariera sportiva a jucatorului, mai ales ca se beneficiaza si de servicii profesioniste de recuperare cu focus fix pe latura sportiva. 

Un sport unde inteligenta nu este doar necesara, ci obligatorie, pentru ca pana si regulamentul e greu de inteles, d-apai schemele si strategiile de joc. Un sport care cere istetime si de la cei care il urmaresc, daca fac asta cum se cuvine, pentru ca altfel ii ratezi farmecul. Un sport unde valorile pe care le stiam aproape ca pe niste stereotipii au inca valabilitate reala, in care suporterii si jucatorii sunt prieteni, pentru ca cei din urma nu se vad cu nimic mai presus decat primii, stiind mai ales cat de importanta e sustinerea lor si gasind mereu timp si bunavointa pentru o poza, un autograf, un pahar de bere ciocnit din intamplare intr-un pub. 

Rugby-ul este despre increderea in oameni. Fiindca aici echipa este un organism viu, pentru care nu conteaza pe cine ai in fata, ci pe cine ai alaturi. Si despre respect. Fata de tine, fata de coechipieri, fata de adversari, fata de public. Tocmai de aceea nu vei auzi injurii la un meci de rugby si nu veti vedea invinsii prea amarati sa isi salute fanii sau oponentii.

Pana la urma, sportul acesta ar trebui sa rezoneze cu ce avem mai bun in noi, cu felul in care ne dorim sa ne fie societatea, lumea, viitorul. Pentru asta, si pentru multe altele, eu una ma inclin.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here