Statul român va propune Comisiei Europenă să amâne cu o lună depunerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

0
225

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că există probleme tehnice și probleme politice.În ceea ce privește problemele politice, Ghinea a dat ca exemple sistemele de irigații, extinderea infrastructurii de furnizare de gaze și investițiile în infrastructura de transport, pe care Comisia Europeană nu le vrea finanțate prin acest instrument.Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe data de 31 mai.

Demnitarul român Cristian Ghinea -ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene- a anunțat în urmă cu o zi faptul că România va propune Comisiei Europenă să amâne cu o lună, până la 31 mai, depunerea formală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„În discuţia cu preşedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru şi cei doi vicepremieri am convenit ca mâine (n.redacției 26 Aprilie), în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreşedintele Verstager al Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR”, a declarat Ghinea jurnaliștilir aflați la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că discuţiile „continuă pe toate componentele”.

„Continuăm discuţiile pe toate proiectele şi pe toate componentele. Comisia Europeană are genul ăsta de dialog cu toate statele membre. Deocamdată un singur stat a depus. Pariul meu este că vom avea mai multe state care vor trimite după 30 aprilie decât state care vor trimite înainte. Cel puţin acestea sunt informaţiile pe care le am – Bulgaria, Olanda, Finlanda, și Polonia se pregăteşte – au anunţat că vor trimite după 30 aprilie”, a arătat ministrul Ghinea.

Potrivit acestuia, „nu este niciun motiv de îngrijorare”.

Termenul inițial agreat de Comisia Europeană cu statele membre era 30 aprilie, dar ministrul Ghinea a spus că, din informațiile sale, mai multe state UE – printre care Olanda, Bulgaria și Polonia – vor cere și ele o amânare.

În ceea ce privește negocierea cu Comisia, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus că există probleme tehnice și probleme politice. În ceea ce privește problemele politice, Ghinea a dat ca exemple sistemele de irigații, extinderea infrastructurii de furnizare de gaze și investițiile în infrastructura de transport, pe care Comisia Europeană nu le-ar vrea finanțate prin acest instrument.

Ghinea cerut principalului partidului de opoziție PSD „să nu mai submineze negocierea dură cu Comisia Europeană” prin declarații.„Nimic nu a fost respins pentru că nimic nu a fost depus oficial”, a mai spus oficialul la finalul ședinței de la Palatul Cotroceni pe tema PNRR.

Reamintesc faptul că, după depunerea de către fiecare stat membru a propriului plan de relansare, Comisia Europeană are la dispoziție două luni pentru evaluare.

Alt aspect interesant este acela care se leagă de faptul că oficialii Comisiei Europene le-au comunicat autorităţilor române că nu sunt deloc de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin PNRR pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia generată de virusul SARS-CoV-2.

De la minutul 19:15 puteți viziona declarațiile și comentariile tuturor celor implicați în redactarea jurnalistului Cosmin Prelipceanu de la Digi24Tv.

Sursa foto: https://google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here