Comisia Europeană a propus un portofel de identitate digitală pentru toți europenii

0
656

 

Cu un singur click pe telefon, cetăţenii europeni îşi vor putea dovedi identitatea şi vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană. Noile device-uri vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naţionale,iar acest lucru va fi recunoscut în întreaga Europă.

Digitalizare și identitatea electronică 

Unul dintre pilonii esențiali ai digitalizării lumii europene și automat a României este identitatea electronică. Simplificarea accesului la serviciile publice electronice vor necesita un element unic de identificare, care să fie recunoscut de toate instituțiile și autoritățile, astfel încât accesul la mai multe servicii publice electronice să nu presupună repetarea procedurilor de autentificare. Cu alte cuvinte, simolificarea procedurilor va consta în identificarea electronică care le va asigura cetățenilor o identitate validă, pe de-a-ntregul verificată. În relațiile cu instituțiile publice, documentele semnate cu certificatul digital în spațiul virtual vor avea aceeași echivalență ca documentele semnate olograf, pe hârtie.

Identitatea digitală europeană va avea următoarele caracteristici.Prima dintre ele se va referi la faptul că va fi la dispoziția oricărei persoane care dorește să o utilizeze. Orice cetățean european, rezident sau întreprindere din Uniunea Europeană care va dori să utilizeze identitatea digitală europeană va fi în măsură să facă acest lucru.

A doua caracteristică va fi legată de accesibilitatea și deplina funcționare, utilizare pe scară largă. În cel mai scurt timp, portofelele de identitate digitală europeană vor fi utilizabile pretutindeni, ca o modalitate de a identifica utilizatorii sau de a dovedi anumite atribute personale, în scopul de a avea acces la servicii digitale publice și private în întreaga Uniune Europeană.

Cea de-a treia caracteristică se leagă indisolubil de faptul că toți utilizatorii vor avea (măcar teoretic) controlul asupra propriilor date. Astfel, aceste portofelele de identitate digitală europeană le vor permite oamenilor să aleagă ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor partajează cu terți și să țină evidența acestor partaje. Controlul de care dispune utilizatorul garantează că vor fi partajate numai informațiile care trebuie partajate.

Pentru ca această inițiativă să devină realitate cât mai curând posibil, Comisia a demarat ocampanie prin care invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în luna septembrie a anului 2022.Prin aceasta se va căuta să se demareze imediat lucrările pregătitoare necesare. Acest set de instrumente ar trebui să includă arhitectura tehnică, standardele și orientările privind bunele practici.

De asemenea, în paralel cu procesul legislativ, Comisia Europeană va colabora cu statele membre și cu sectorul privat pentru aspectele tehnice ale identității digitale europene. Prin intermediul programului Europa digitală, Comisia va sprijini punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană; multe state membre au prevăzut proiecte pentru punerea în aplicare a unor soluții de e-guvernare, inclusiv a identității digitale europene, în planurile lor naționale din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

From the left to the right, Margrethe Vestager, Thierry Breton

Ce anume vor fi portofelele electronice 

Orice european va putea accesa servicii online pe baza identificării digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană. Aceste „portofele” vor putea conține informații și documente doveditoare legate de identitate, vârstă, certificate de naștere, medicale, legate de domiciliu. Ele vor putea fi folosite, de exemplu, pentru deschiderea de conturi bancare, închirierea unui automobil sau trimiterea declarațiilor fiscale.

Comisia promite că utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne întotdeauna la latitudinea utilizatorului.

În temeiul noului regulament, statele membre le vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care vor fi în măsură să le conecteze identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Aceste portofele pot fi furnizate de autorități publice sau de entități private, cu condiția să fie recunoscute de statul membru.

În loc …de concluzii 

Este de la sine înțeles că aceste evoluții ale digitalizării vor avea impactul necesar pentru a inspira activitatea Comisiei Europene, care trebuie să propună un nou proiect de identitate electronică în urma respingerii identității, ca model de control și supraveghere al populației civile de către o anumită categorie socială.

La fel ca în cazul  GDPR, proiectul european de identitate electronică se referă și la companii (inclusiv cele elvețiene) care au cetățeni UE printre clienții lor și care vor putea profita de această nouă metodă de identificare și partajare a documentelor.

După cum  a eexplicat Thierry Breton comisarul UE pentru piața internă: „Când trebuie să se identifice oficial, cetățenii UE se bazează nu numai pe un nivel ridicat de securitate, ci și pe proceduri de simplitate, fie în relațiile lor cu o administrație națională, de exemplu să depună o declarație fiscală sau să te înscrii la o universitate europeană. Portofoliile europene de identitate digitală le oferă o nouă posibilitate de stocare și utilizare a datelor pentru o gamă largă de servicii, de la check-in-ul de la aeroport până la închirieri auto. Este vorba de a oferi consumatorilor o alegere europeană. Companiile noastre europene, mari sau mici, vor beneficia și ele de această identitate digitală. Vor putea oferi o gamă largă de servicii noi; propunerea oferă într-adevăr o soluție pentru un serviciu de identificare sigur și sigur „.

Totuși, o întrebare pe deplin legitimă se leagă de procesul protejării datelor stocate în acest nou instrument electronic.De aceea, ideea portofelului digital este de a reda în principiu puterea cetățenilor și întreprinderilor. Prin urmare, schimbul online de date cu caracter personal va fi posibil numai dacă persoana va fi întru totul de acord să facă acest lucru.

Mai mult decât atât, platformele mari – care permit conectarea la diferite servicii online – vor fi obligate să accepte utilizarea portofelelor digitale europene de identitate la cererea utilizatorului, de exemplu pentru a-i permite să-și dovedească vârsta.

Prin urmare, portofelele digitale vor stoca date cu caracter personal, cum ar fi date de identificare, biometrice, de sănătate etc. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană dorește să asigure „un nivel ridicat de securitate”. Astfel, va propune „standardele, specificațiile tehnice și aspectele operaționale capabile să garanteze că portofoliile de identitate digitală ale statelor membre prezintă cele mai înalte niveluri de securitate”. Aceste criterii, care sunt cu adevărat esențiale pentru buna funcționare a acestui portofoliu european de identitate digitală, vor fi prezentate ulterior.

Rămâne de observat și de analizat traiectoria cât și eficiența acestor noi device-uri.Scopul este ca, până în luna septembrie aanului 2022, statele membre să cadă de acord asupra setului de instrumente pentru implementarea cadrului european de identitate digitală. Acest set de instrumente ar trebui publicat în luna octombrie 2022. Iar, odată ce cadrul tehnic este convenit, pot fi lansate proiecte pilot.

Sursa foto: https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți linkul de donații mai jos:

 DONEAZĂ PENTRU JURNALISMUL INDEPENDENT

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here