Avantajele și dezavantajele telemuncii

0
68

Telemunca înseamnă lucrul de acasă sau de la distanță, folosind tehnologiile moderne și telecomunicațiile pentru a rămâne în contact cu angajatorul sau angajații. Telemunca permite angajaților să lucreze de acasă, de la cafenea sau din orice alt loc în care au conexiune la internet. Pentru a îndeplini sarcini de lucru dintr-o locație îndepărtată, instrumentele de comunicare oferă ce mai rapidă și eficientă metodă de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în firmă și de a comunica cu directorii sau colegii.

De ce are nevoie o persoană care lucrează de acasă 

Pentru a lucra de acasă într-un mod efectiv, o persoană are nevoie de calculator sau laptop, de un cont de e-mail, un telefon și conexiune bună la internet. Anumite aplicații de apeluri video sau conferințe pot fi necesare, în funcție de cerințele firmei. De asemenea, este necesară o bună organizare a activităților. Deseori, lucrul de acasă presupune intercalarea cu anumite activități casnice și dificultate de concentrare. Pentru acest lucru, angajaților li se recomandă să aibă un spațiu privat în locuință, de unde pot lucra fără să fie distrași. 

Organizarea este foarte importantă în această situație. O agendă, un planner, un carnețel de notițe sau chiar o tabla magnetica pot fi instrumente utile pentru organizarea activităților. Pauzele trebuie să fie și ele integrate în program, fie că e vorba de o pauză de masă sau pauză de relaxare și scurtă deconectare de la dispozitivele electronice, care necesită concentrare sporită și pot fi dăunătoare pentru ochi.

Avantajele telemuncii

Există avantaje atât pentru angajat, cât și pentru angajator în ceea ce privește telemunca. Despre angajator, acesta nu mai e nevoie să facă naveta și să se trezească cu câteva ore înainte de a pleca și poate folosi acele ore pentru a se odihni sau pentru a efectua alte activități, cum ar fi un mic dejun în familie. 

Biletele de autobuz sau combustibilul pentru mașină, precum și banii cheltuiți pe mesele de la birou vor fi câteva cheltuieli semnificative scutite. Mediul de lucru confortabil și familiar pot contribui la bunăstarea angajatului, mai ales că nu mai e nevoie să călătorească pentru a ajunge la locul de muncă. 

Cât despre angajator, acesta va profita de reducerea costurilor considerabile pentru utilități și de plata chiriei. De altfel, nu va mai fi limitat în momentul recrutării de noi angajați, întrucât poate alege din orice colț al țării sau al lumii, ținând cont că job-ul respectiv nu implică deplasare fizică.

Dezavantajele telemuncii

Totuși, există și dezavantaje în ceea ce privește telemunca. Dificultatea de a separa munca de activitățile familiei, distracțiile și întreruperile mai ales pentru cei care au copii, izolarea și sentimentul de singurătate sunt principalele dezavantaje ale telemuncii. 

Productivitatea unei persoane poate fi afectată de acești factori și în acest fel va ajunge la necesitatea de a lucra peste program. Gestionate necorespunzător, toate aceste aspecte pot duce la un dezechilibru între job și viața personală, care afectează starea generală a unei persoane, precum și armonia din cadrul familiei.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here