4 lucruri de care să ții cont când alegi cuptorul de grădină

0
154

Amenajarea unui cuptor în grădină îţi aduce în acelaşi timp o îmbunătăţire estetică a spaţiului şi condiţii pentru preparate delicioase în aer liber. Sunt multe aspecte de care trebuie să ţii cont, mai ales dacă eşti la primul proiect de acest tip. 

Iată câteva idei care te vor ajuta să alegi modelul care se potriveşte cel mai bine nevoilor familiei tale.

Materialele

Fie că alegi un kit de asamblare sau optezi pentru o construcţie de la zero, trebuie să cunoşti proprietăţile materialelor de construcţii folosite pentru cuptoare. Prima şi cea mai importantă caracteristică a acestora trebuie să fie termorezistenţa. Piatra, cărămida, adezivii şi accesoriile din metal trebuie să reziste la temperaturi de sute de grade Celsius. Închiderea etanşă a suprafeţei de gătit este esenţială, deoarece orice pierdere va influenţa negativ preparatele. 

În ţara noastră, lutul ars are o tradiţie milenară, însă necesită cunoştinţe temeinice pentru realizarea şi lucrările periodice de întreţinere ale unui astfel de cuptor. Piatra naturală şi cărămida refractară sunt perfecte pentru interiorul unui cuptor deoarece menţin căldura şi o distribuie uniform. 

Oţelul inoxidabil poate fi o soluţie, însă este mai pretenţios şi mai puţin rezistent în timp, în special din cauza expunerii la intemperii.

Designul

În primul rând, cuptorul din grădina ta trebuie să fie bine proporţionat, în funcţie de nevoile utilizatorilor. Asigură-te că locul din cuptor este suficient pentru mâncărurile uzuale. Tot din punct de vedere al proporţiilor, trebuie să ţii cont de suprafaţa grădinii şi de dimensiunile casei. 

În ceea ce priveşte stilul de amenajare, acesta poate fi complementar arhitecturii clădirii sau inovator. Un cuptor placat cu cărămidă se potriveşte pentru stilurile clasic, tradiţional şi rustic, în timp ce plăcile din piatră naturală sunt alegerea ideală pentru un design modern sau minimalist.

Utilitatea

Când investeşti în amenajarea unui cuptor în aer liber, trebuie să te asiguri că va îndeplini funcţiile de care ai nevoie. De aceea, este bine să ştii care sunt preparatele pe care le vei găti cel mai des. Nu lua în calcul mesele ocazionale de sărbători sau alte evenimente importante. Acelea sunt excepţii care te vor ţine mai multe ore în faţa cuptorului, pentru mai multe rânduri de copturi. 

Un model simplu, cu cupola, este suficient pentru pâine, pizza, cozonaci şi alte aluaturi preferate. Avantajul unui astfel de proiect este că poţi găti simultan mai multe feluri de mâncare. Spre exemplu, în acelaşi loc pot sta aluaturile și oala din lut pentru sarmale, evident fiecare cu timpul lui de coacere.

Evacuarea

Pentru un cuptor de grădină, hornul trebuie să funcţioneze impecabil. Dacă traseul fumului nu este curat, riscul cel mai mare este ca mâncarea să se afume. De eficienţa acestui proces depinde şi confortul celor care îl utilizează sau se află în preajmă. 

Ventilaţia se poate face prin tiraj natural sau forţat. Indiferent de varianta aleasă, elementele trebuie să fie din materiale de bună calitate. Pentru un horn cu tiraj natural va trebui să apelezi la un specialist, deoarece necesită o experienţă aparte. Amplasarea acestuia poate fi exact deasupra uşii cuptorului, în poziție verticală, sau ondulat până în mijlocul suprafeţei de ardere.

Amenajarea de cuptoare pentru grădină a fost vreme de secole o meserie în sine. În ultima vreme au apărut kituri de produse ce trebuie doar asamblate conform instrucţiunilor. 

În ambele cazuri, întrucât vorbim despre activităţi ce implică flacără şi temperaturi înalte, siguranţa primează. De aceea, este recomandată apelarea la servicii de montaj operate de către profesionişti, care să-ţi ofere încredere în timpul utilizării cuptorului.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here