Ce trebuie să știi despre blaturile de bucătărie, înainte de a le achiziționa

0
420

Amenajările bucătăriilor s-au schimbat foarte mult, în ultimii ani, iar, la nivel de suprafețe de lucru, mesele uzuale au fost înlocuite cu blaturi elegante, care facilitează munca și oferă un aspect estetic deosebit. Blaturile au devenit, așadar, elemente indispensabile în bucătărie, aducând cu ele noutatea și unicitatea de care are nevoie această cameră. Iată, însă, ce ar trebui să știi, înainte de a face o investiție în blaturi de bucătărie.

Blaturile recomandate pentru bucătărie sunt cele din piatră naturală

Bucătăria este spațiul unde prepari specialitățile culinare preferate. Din acest motiv, vei avea nevoie de spații igienice și sigure, care să te ajute atât funcțional, cât și estetic. Toate aceste caracteristici pot fi „acoperite“ de către un singur tip de blaturi și anume blaturi pentru bucătărie din piatră naturală.

Blaturile din piatră naturală sunt cunoscute pentru rezistență și durabilitate. Piatra naturală prezintă avantajul că nu se zgârie și nu se sparge, iar acest lucru este foarte important, mai ales, dacă folosești bucătăria în mod intens. Granitul este unul dintre cele mai bune materiale, din acest punct de vedere. De aceea, de cele mai multe ori, blaturile din granit sunt folosite în industria alimentară, în măcelării, brutării, cofetării și patiserii, deoarece oferă suprafețe de lucru ample și rezistente. În plus, piatra naturală nu își pierde luciul pe parcursul utilizării, iar, prin folosirea produselor speciale pentru întreținere, își păstrează frumusețea mult timp.

Blaturile de bucătărie trebuie să fie continue

Unele tipuri de blaturi, așa cu sunt cele din lemn, necesită asamblare din bucăți pentru a acoperi dimensiunile dorite. În prea puține cazuri se întâmplă ca dimensiunea să se potrivească, iar, din acest punct de vedere, piatra naturală are din nou un avantaj clar. Blaturile sunt tăiate în funcție de măsurătorile tale și de dimensiunea plăcilor extrase. Practic, acesta este și motivul pentru care piatra naturală este atât de iubită; orice element structural sau decorativ liniar poate fi realizat chiar și dintr-o singură bucată (cum ar fi, spre exemplu, cazul treptelor, al contratreptelor, sau al glafurilor pentru ferestre).

Blaturile de bucătărie trebuie să îți permită igienizarea

Pentru că, în bucătărie, există mereu ceva de făcut, blatul este una dintre zonele care au cea mai mare nevoie de atenție,, din punct de vedere al igienizării. Pe blaturi se pot dezvolta o multitudine de bacterii, mai ales, dacă avem în vedere prepararea cărnii sau a altor produse. Din acest motiv, trebuie să folosești diferite produse pentru curățare și igienizare, iar blaturile trebuie să fie realizate din materiale cât mai rezistente.

Un blat de lemn, spre exemplu, se va deteriora, atunci când va intra în contact cu apa; blaturile realizate din rășină epoxidică pot întâmpina probleme la folosirea aparatelor profesionale de curățare cu abur sau detergenți. Din nou, piatra naturală câștigă teren, deoarece, granitul, marmura sau travertinul se întrețin ușor, se igienizează fără probleme iar, în caz de mici accidente, pot fi șlefuite și suprafața va fi ca nouă.

Blaturile de lemn trebuie să fie durabile

Un blat de lemn nu va avea o durată de viață foarte mare, pentru că bucătăria este, prin definiție, un spațiu cu umiditate destul de mare. La fel, și blaturile realizate din compozit care se pot zgâria și deveni inestetice în timp. Blaturile din piatră naturală rezistă ani de zile, pentru că materialul în sine trece testul timpului. 

Concluzia? Blatul de bucătărie este mult mai eficient și util decât am crede, pentru că el găzduiește, de fapt, majoritatea proceselor de preparare a hranei. Ia, așadar, în calcul achiziționarea unui blat de calitate, din piatră naturală, pe care să te poți baza ani de-a rândul. 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here