Stelian Ion, ministrul Justiției, acuzații la adresa lui Lucian Netejoru

0
429

Stelian Ion – ministrul Justiției – consideră că Inspecția Judiciară, sub conducerea lui Lucian Netejoru, se înscrie pe o ”direcție periculoasă”, în contextul în care ar exista o ”acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor”.

Ministrul Justiției îl acuză pe Lucian Netejoru nu numai că a fost ”numit politic”, dar și că sunt consumate ”resurse, timp și energie” pentru ca cinci judecători să fie ”hărțuiți”.

”Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența.

Este revoltător că Inspecția judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp și energie pentru a hărțui cinci judecători pentru că și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților”, precizează ministrul Justiției.

”Direcția pe care a luat-o Inspecția Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă și atinge drepturi pe care judecătorii și procurorii le au ca orice altă persoană din România”

Stelian Ion, ministrul Justiției

”Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor”

Ministrul Justiției transmite, printr-un comunicat, că judecătorii și procurorii au dreptul de a-și exprima opiniile și public, nu numai pe ”forumuri specializate” și, pe de altă parte, pot critica ”decizii administrative, legislative și politice” care pot afecta ”independența justiției”.

Acuzațiile lui Stelian Ion la adresa șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, nu se opresc, însă aici. Ministrul consideră că Inpecția Judiciară este poziționată, în momentul de față, ”împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public”, transformându-se într-un ”grup de cenzură și împotriva libertății de exprimare”.

”Judecătorii și procurorii au dreptul să-și exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci și public. Judecătorii și procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența. Orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiție și nu trebuie blamată sau sancționată.

Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziționează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public, acționând ca un grup de cenzură și împotriva libertății de exprimare, propunând sancțiuni pentru «delict de opinie». Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența. Cea care aduce atingere prestigiului justiției este, de data aceasta, chiar Inspecția Judiciară”, încheie Stelian Ion.

”În cadrul legilor justiției, capitolul referitor la reforma Inspecției judiciare este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar. După cum și reconfirmarea libertății de exprimare a magistraților reprezintă un element pozitiv pe care îl am în vedere în cadrul noilor propuneri legislative”

Stelian Ion

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here