Cererile pentru asistență socială se vor depune online

0
126

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) va avea un sistem informatic care va asigura un punct unic de contact pentru soluţionarea online a solicitărilor primite de la cetăţeni, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Astfel, MMPS demarează împreună cu Agenţia Naţională pentru Plăti şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) un proiect de investiţii pentru realizarea sistemului informatic care să permită interacţiunea online a cetăţeanului cu ministerul şi cu instituţiile aflate în subordine, coordonare sau autoritate.

Ce presupune acest sistem informatic

Practic, printr-un singur punct de contact – portalul MMPS -, se va asigura:

  • depunerea online a cererilor de beneficii şi de servicii sociale;
  • posibilitatea de consultare online a dosarelor de către orice cetăţean sau întreprindere;
  • posibilitatea constituirii dosarelor electronice ale beneficiarilor de servicii sociale;
  • optimizarea şi modernizarea activităţii asistenţilor sociali prin implementarea unui modul de management de caz, care va permite şi introducerea datelor prin terminale mobile (de exemplu pentru ancheta socială).

„Ne dorim să facilităm accesul oamenilor la o gamă largă de servicii publice electronice: asistenţă, consiliere şi îndrumare, fără a mai fi necesară deplasarea la ghişeu. Acest hub de servicii pune bazele unei administraţii publice moderne şi eficiente prin asigurarea interacţiunii unice cu cetăţenii şi întreprinderile, dar şi prin crearea unei platforme de interconectare între minister şi instituţiile din subordine”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Proiectul „HUB de Servicii MMPS – SII MMPS”, aprobat de Guvern

Proiectul de investiţii „HUB de Servicii MMPS – SII MMPS”, aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, are o valoare totală de 133.137.000 lei. 85% din sumă provine din fonduri externe nerambursabile, iar restul de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

De asemenea, acest portal va permite furnizarea de date corecte (prin eliminarea erorilor, redundanţelor şi/sau tentativelor de fraudă) celor care gestionează fondurile publice destinate indemnizaţiilor sociale, beneficiilor sociale, pensiilor, ajutorului de şomaj, prestării serviciilor sociale, acordării ajutoarelor etc., în domeniile de activitate specifice MMPS şi totodată obţinerea unor rapoarte optimizate pentru fundamentarea deciziilor şi politicilor din domeniile muncă, familie şi protecţie socială, la nivel naţional.

Potrivit comunicatului, durata de implementare a proiectului este de 3 ani.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here