De ce este uleiul uzat considerat un deşeu periculos?

0
402

Deşi nu li se acordă importanța cuvenită, diverse tipuri uleiuri uzate sunt incluse în categoria deşeurilor periculoase. Zilnic, întreprinderile poluează mediul înconjurător şi contribuie la încălzirea globală şi la “sufocarea” vieţuitoarelor din mări, oceane, din lacuri, precum şi la poluarea solului și a atmosferei fără să-şi dea seama. Dacă nu ar elimina uleiurile uzate în mod necorespunzător, ci le-ar colecta şi apoi le-ar preda către firme specializate, atunci situaţia ar fi cu siguranţă alta. 

Uleiurile uzate provenite din centrele HoReCa sau din activitățile industriale curg fără oprelişte în canalizări, iar situaţia, deloc nouă, are un impact devastator asupra mediului înconjurător. Pe lângă faptul că In timp uleiul uzat se depune pe ţevi, acestea provocand stricăciuni majore sau colmatarea acestora. 

Cât de poluant este uleiul uzat?

La această întrebare răspunsul este unul evident: foarte poluant, cu efecte devastatoare asupra mediului înconjurător. Se va lua în calcul faptul că un litru de ulei aruncat la canalizare poate să polueze un milion de litri de apă. Totodată, uleiul rămâne pentru o perioadă îndelungată în mediul în care este eliminat.

Uleiul uzat poate fi o sursă importantă folosită pentru a fabrica biocombustibilii. Concret, dintr-un litru de ulei uzat se obţin 900 ml de biodiesel şi din produsul secundar se produce un săpun natural foarte bun. 

Ce sunt uleiurile uzate şi cum se pot gestiona în mod responsabil?

Uleiurile uzate pot fi clasificate astfel:

  • uleiurile curate provenite din activități industriale, ce pot fi refolosite după trecerea printr-un proces de purificare;
  • uleiurile care conțin particule metalice şi diverși compuşi rezultaţi în urma arderii, elemente provenite din lubrifierea componentelor automobilelor.

Aceste uleiuri se deosebesc de uleiurile solubile, alte substanțe emulsionabile, de uleiurile vegetale sau de amestecurile de apă şi de hidrocarburi. Acestea presupun metode de colectare şi de eliminare/ valorificare diferite. 

Fie că sunt vegetale sau nu, uleiurile uzate sunt un mare pericol pentru mediu deoarece nu se descompun în mod natural, afectând grav ecosistemele. De aceea, legislația interzice cu desăvârşire şi sancționează:

  • Eliminarea uleiurilor reziduale în mediul înconjurător;
  • Utilizarea uleiurilor reziduale pentru îndepărtarea dăunătorilor;
  • Protejarea lemnului cu ajutorul uleiurilor reziduale;
  • Folosirea uleiurilor reziduale în cadrul sistemelor de încălzire.

După colectare, uleiurile uzate pot fi:

  • reciclate;
  • arse combustibil în activităţile industriei de ciment sau firmele specializate;
  • transformate în ulei biodegradabil utilizat în producție.
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here