Ce avantaje oferă un management de mediu eficient?

0
290

Garantarea unei calități optime a mediului și protecția lui ca cerință a existenței este în prezent o preocupare majoră pentru o dezvoltare sustenabilă. Din acest motiv, există obligația menținerii unui nivel calitativ optim prin scăderea impactului negativ al deșeurilor generate de activitatea umană.

Ce reprezintă sistemul de  management de mediu?

Managementul de mediu – reprezintă o componentă cheie a sistemului general al firmei și reprezintă managementul acelor activități desfășurate, ce au un impact asupra mediului înconjurător. 

Indiferent că vorbim despre consumul de resurse naturale, emisii de poluanți sau generarea deșeurilor, managementul de mediu al companiei are ca scop asigurarea protecției mediului prin:

  • utilizarea responsabilă a resurselor naturale;
  • minimizarea efectelor negative generate din activitatea sa.

Managementul de mediu vizează ansamblul practicilor, procedurilor și acțiunilor necesare în vederea implementării și dezvoltării unei politici de mediu, aliniată la specificul companiilor.

O organizație poate adapta acest sistem de management în baza unui standard de mediu internațional cum este ISO 14001 sau al Uniunii Europene ca EMAS. 

În esență, certificarea managementului de mediu potrivit ISO 14001 susține compania în dezvoltarea performanțelor de mediu, facilitând o gestionare corecta a activităților din punct de vedere mediu.

Prin implementarea sistemului de management de mediu, compania poate evalua mult mai eficient respectarea măsurilor impuse de legislația de mediu, garantând o siguranță privind alinierea la cerințele și reglementările de mediu actuale.

Legislația este una complexă și cuprinde numeroase obligații pe care agenții economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului trebuie să le respecte. În mod cert, obiectul de activitate al companiei are un rol cheie în identificarea acestor obligații. 

Spre exemplu, obținerea autorizației de mediu este una din obligațiile pe care le au operatorii economici care prestează activități cu un posibil impact asupra mediului. Încadrându-se într-un cod CAEN autorizabil, aceștia au ca prioritate realizarea documentației în vederea emiterii documentului. Ulterior, aceste companii au obligația de a obține viza anuală autorizație de mediu pe toată durata desfășurării activității.

Ce avantaje oferă sistemul de management de mediu?

Un sistem de management de mediu implementat la nivel de companie va garanta îmbunătățirea performanțelor de mediu ale acesteia, prin efectele pozitive pe care le oferă în:

  • Facilitarea și monitorizarea activităților desfășurate în concordanță cu politica de mediu;
  • Motivarea și implicarea personalului în ceea ce privește acțiunea preventivă și nu cea corectivă;
  • Cunoașterea și înțelegerea legislației de mediu pentru a identifica obligațiile pe care le are de respectat în funcție de activitatea prestată (spre exemplu, dacă este importator sau producător și desfășoară activități în acest sens, aceștia au obligația de a întocmi și depune declaratii AFM la fondul de mediu);
  • Diminuarea impactului negativ asupra mediului generat în urma generării unor deșeuri periculoase și/sau nepericuloase;
  • Utilizarea rațională a resurselor naturale;
  • Prevenirea poluării și scăderea costurilor operaționale (ca efect al optimizării proceselor existente);
  • Îmbunătățirea imaginii companiei și implicit a încrederii cu partenerii companiei în urma angajamentului oferit pentru protecția mediului.

În concluzie, obiectivul principal al implementării unui sistem de management al mediului are o contribuție majoră în privința protecției mediului, favorizând o monitorizare eficientă a activităților pentru o creștere a performanțelor de mediu la nivel de companie.  

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here