Florin Cîțu, despre modul în care demisiile miniștrilor USR-PLUS afectează adoptarea PNRR: „O să vină doamna Ursula și nu va avea cu cine să semneze”

0
99

Prezent miercuri seară la postul de televiziune Digi24, premierul României, Florin Cîțu, a declarat că demisia în bloc a miniștrilor USR-PLUS va afecta credibilitatea internațională a României, fiind posibil să se ajungă la situația în care Ursula von der Leyen să vină în România și să nu aibă cu cine să semneze actele pentru adoptarea PNRR.

Întrebat despre modul în care a debutat conflictul din cadrul coaliției de guvernare, premierul Florin Cîțu a spus că el a suspendat ședința de guvern de săptămâna trecută.

„Eu am suspendat ședința. În legătură cu Anghel Saligny, nu era nicio grabă, dar de 30 de ani stăm fără apă potabilă, fără drumuri asfaltate și fără canalizare. Nu poți să șantajezi un proiect care a trecut prin tot circuitul de avizare. Nu așa face o coaliție. Nu așa lucrează partenerii între ei, prin șantaj. Am spus de mai multe ori asta. Cel mai simplu era ca USR-PLUS să numească imediat un nou ministru al Justiției. Cei din USR-PLUS ne amenințaseră deja cu o moțiune pe care voiau să o depună împreuna cu AUR”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat, de asemenea, de ce nu sunt invitați primarii să folosească fonduri UE, Cîțu a spus ca proiectele finanțate de programul Anghel Saligny nu pot primi finanțare prin PNRR.

„Pentru că drumurile, apa, mai multe proiecte din aceste zone nu mai pot fi finanțate de fondurile UE. Ce nu intră nici pe PNRR nici pe fonduri europene intră pe Anghel Saligny. 44% din populația României este încă la țară. Acest proiect a fost construit de mine. Nu a fost făcut peste noapte. El a fost în dezbatere publică o lună de zile”, a explicat acesta.

Despre Secția Specială

„Proiectul cu Secția Specială a trecut de Guvern. Eu m-am luptat pentru asta. Dar a fost un șantaj: secția SIIJ vs. Anghel Saligny. Și moțiunea este tot o amenințare. Eu nu credeam vreodată să îi vad pe cei de la USR cu cei de la AUR in coaliție. Dacă se retrage aceasta moțiune revenim la masă și discutăm. Să stăm la masă și să ne calmăm cu toții, fără declarații. România are singura șansa astăzi. Este singura soluție pentru România să aibă o guvernare de dreapta. Asta este aritmetica parlamentară. Ce facem cu PNRR? Cine îl va semna? Nu e de ajuns ca ne-a făcut de râs PSD cu premierul Japoniei? O să vină doamna Ursula și nu va avea cu cine să semneze PNRR-ul. Este planul PSD”, a mai spus premierul.

Despre numirea procurorilor, Cîțu a spus că această etapă trebuia să o îndeplinească ministrul Justiției, care, spune premierul, nu a făcut nimic pentru a modifica legislația lui Tudorel Toader, asta fiind și cauza pentru care a fost remaniat.

„Este atributul domnului ministru al Justiției să facă numirile. Eu am avut o singură întrebare. Dacă este pe legislația sau pe legea pe care a modificat-o Tudorel Toader. El mi-a spus că da. Am întrebat de ce nu a schimbat-o, apoi a venit cu mai multe scuze. Eu îmi aduc aminte de Stelian Ion când venea cu mine în Piața Victoriei să protesteze. Legarea USR-AUR nu este întâmplatoare. Când ești împotriva PSD si AUR toată ziua si apoi mergi spre ei, este o problema de moralitate. Nu am discutat cu președintele României despre numirea procurorilor șefi. Pentru noi, pentru PNL, principiile contează. Niciodată nu m-aș putea alătura AUR”, a mai explicat Florin Cîțu.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here