Ministrul Educației anunță că profesorii nu vor plăti testele COVID-19

0
197

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, duminică, faptul că profesorii nu vor fi obligați momentan să suporte pe banii lor testarea periodică pentru COVID-19, potrivit hotărârii aprobate recent.

„În acest moment, din perspectiva legislaţiei, nu există posibilitatea ca profesorii să fie supuşi obligaţiei de plată a testelor care să confirme testele pe bază de salivă, testele antigen rapide sau testele PCR”, susţine ministrul la Digi24.

Ministrul Educaţiei mai spune că legislaţia actuală nu îi poate obliga pe angajaţii din educaţie să plătească pentru confirmarea testelor din salivă a căror folosire a fost aprobată de CNSU sâmbătă.

„În condiţiile actuale, în acest moment, din perspectiva legislaţiei, nu există posibilitatea ca profesorii să fie supuşi obligaţiei de plată a testelor care să confirme testele pe bază de salivă, testele antigen rapide sau testele PCR”, a adăugat ministrul.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgenţă medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ şi asigurarea fondurilor necesare achiziţionării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, anunţă autorităţile.

Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână cu teste de salivă care vor fi autoadministrate, a declarat sâmbătă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Statul va cumpăra 70 de milioane de teste de salivă pentru testarea elevilor, decizia fiind luată sâmbătă în CNSU. Fondurile vin de la Fondul de rezervă al Guvernului.

Întrebat când vor ajunge în școli efectiv aceste teste, Sorin Cîmpeanu a spus că nu Ministerul Educației face achiziția, ci DSU. „Am cerut să ajungă cât mai repede”, a precizat el. Acestea vor ajunge la DSP-uri care le vor distribui școlilor.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here