Medicul Vasi Rădulescu, mesaj pentru anti-vacciniști

0
127

Vasi Rădulescu, medic specialist internist, face un apel către anti-vacciniști și le transmite acestora că nu trebuie să rămână ancorați într-un scepticism care nu poate avea decât rezultate negative în această perioadă pandemică de o gravitate nemaiîntâlnită.

Medicul povestește, în mediul online, o experiență personală, dezvăluind că a făcut tot posibilul pentru a convinge pe cineva că este bine să se vaccineze. Respectiva persoană aducea ca argumente faptul că este un tânăr cu o imunitate bună, care nu s-a îmbolnăvit, indiferent de tulpina noului coronavirus.

Din păcate, transmite medicul, încercările sale repetate s-au lovit de un refuz categoric, cu atât mai mult cu cât tânărul era și un adept al teoriilor conspiraționiste care promovează ideea că vaccinurile sunt ”ucigătoare” în câțiva ani.

”Am făcut tot ce am putut să-i explic unei persoane de ce e bine să se vaccineze. Îmi tot spunea că e tânăr, puternic, are imunitate bună, și dacă era să facă boala, o făcea până acum, dar nu s-a lipit nimic de el, deci sigur nu o face niciodată, indiferent de tulpină. I-am povestit despre delta, cum se transmite, cum dă simptome mai rele, cum raționamentele lui pur și simplu nu țin. Am aflat că era și o chestiune de familie: mesajele circulau de la unul la altul și nimeni nu se vaccinase. Nici bunica de aproape 75 de ani. Narativa era cam aceeași: ”Am citit eu că vaccinul va omorî oamenii în câțiva ani, au recunoscut asta niște experți”. Rețineți asta: informația nu bate emoția. Cele mai multe decizii în viața noastră sunt luate pe emoție, nu pe informații”, constată, cu tristețe, medicul Vasi Rădulescu.

”A refuzat orice. Avea convingerea că răul din jur e supraestimat voit”

După câteva săptămâni, doar, tânărul sceptic s-a infectat cu COVID-19, făcând o formă destul de complicată a bolii. Numai că nu s-a încheiat totul aici, și membrii familiei sale infectându-se.

Din nefericire, bunica tânărului – care avea aproape 75 de ani – nu a putut lupta cu infecția și a murit. Abia atunci, scrie medicul Vasi Rădulescu, tânărul a recunoscut că a greșit, numai că era mult prea târziu.

”I-am oferit studii, explicații, am demontat fake news-urile cu așa-zișii experți. Am făcut-o într-un stil cât mai blând. A refuzat orice. Avea convingerea că răul din jur e supraestimat voit și că un alt rău mai mare se voia prin vaccinare. Trec câteva săptămâni. Aflu că persoana tânără de care nu se atinge nicio boală a făcut boala, și o formă nu tocmai ușoară. Și, cum se întâmplă de regulă zilele acestea, problema și mai mare este că s-au infectat toți, în familie. Bunica lui nu mai este. El a recunoscut că a greșit când a văzut haosul din spital și când și-a văzut familia lovită. Era deja prea târziu. Emoția l-a copleșit. A regretat toate prostiile în care a crezut”, dezvăluie medicul.

Medicul Vasi Rădulescu: ”Veți regreta pentru că, dacă ajungeți la spital, vedeți tot răul care putea fi prevenit”

În ultimă instanță, medicul Vasi Rădulescu recunoaște că se simte vinovat pentru că nu a protejat respectiva familie, în ciuda faptului că toate argumentele sale au fost respinse de tânărul sceptic.

Dar specialistul recomandă ca emoțiile maximale să nu fie așteptate de nimeni, în contextul pandemic, pentru că, din nefericire, o tragedie este oricând posibilă, în fiecare familie.

”M-am retras și am căzut pe gânduri. Când nu reușesc ceva, de cele mai multe ori ies din ecuație și prefer să mă concentrez pe oamenii care vor să înțeleagă niște evidențe, care au mici dubii, dar apreciază știința și vor să se lase pe mâinile experților. De data asta m-am simțit vinovat. Insuccesul meu, altfel clar în cazul celor cu convingeri ferme, m-a dărâmat. M-am simțit vinovat direct de neprotejarea acelei familii. Am încercat să-mi analizez tot procesul de comunicare, să văd unde greșesc. Asta voi face perioada asta”, mai scrie medicul pe pagina sa de socializare.

”Vă rog doar un lucru: nu așteptați o emoție maximală ca să vă dați seama că ați greșit. Nu așteptați un deces în familie. Oricât nu credeți că e posibil, e foarte probabil în timpurile pe care le trăim. Și veți regreta amarnic. Veți regreta pentru că nu veți mai aduce pe nimeni înapoi. Veți regreta pentru că puteți face simptome cumplite. Veți regreta pentru că, dacă ajungeți la spital, vedeți tot răul care putea fi prevenit. Și atunci emoțiile vă vor dărâma. Mergeți să vă vaccinați. Pentru voi și pentru cei de lângă voi”

Mediul Vasi Rădulescu

Citește și: 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here