Recomandările medicilor francezi pentru prevenirea bolilor de cancer. La ce trebuie să renunți, pentru o viață sănătoasă

0
87

Institutul Național al Cancerului (INCa) din Franța a publicat recent un ghid cu sfaturi pentru prevenția cancerului. În primul rând, renunțarea la țigări este esențială.

Riscul de cancer poate fi redus semnificativ, dacă ținem cont de câteva sfaturi simple ale medicilor. Fără alcool în exces, cu o dietă echilibrată, mișcare zilnică și fără fumat, putem să trăim mai bine și mai mult.

Institutul Național al Cancerului (INCa) din Franța a publicat recent un ghid cu sfaturi practice de prevenție, mituri demontate, idei și planuri simple și clare cu ajutorul cărora putem să fim și să ne menținem sănătoși.

Potrivit csid.ro, consumul exagerat de alcool, fumatul, dieta dezechilibrată, excesul de greutate, sau poluarea sunt numai câteva dintre cauzele care favorizează apariția cancerului.

Una dintre măsurile care ne poate ține departe de cancer este alimentația sănătoasă.

Obezitatea este asociată cu apariția a 13 tipuri de cancer

Alimentația echilibrată este extrem de importantă, deoarece previne obezitatea, care este asociată cu apariția a nu mai puțin de 13 de tipuri diferite de cancer: de colon, rect, pancreas, gastric, de tract biliar, esofagian, endometrial, de sân, ovarian, cancer renal și al măduvei osoase scrie csid.ro

Potrivit dr. Marie-Line Huc, dietetician-nutriționist, „fructele, legumele și produsele din cereale întregi sau nerafinate au beneficii importante pentru sănătate. Astfel, este important să consumați zilnic cinci fructe și legume și un produs din cereale integrale, organice sau nu”.

Consumul de alcool, un factor de risc

Riscul de cancer este mai crescut pentru cei care consumă alcool, mai ales în exces.

Etanolul a fost clasificat drept „cancerigen definit” încă din anul 1988. Numai în anul 2015, de exemplu, se estimează că a provocat 41.000 de decese în Franța, dintre care peste 40% au fost cauzate de cancer.

Potrivit specialiștilor, alcoolul este de două ori mai nociv atunci când este asociat cu fumatul.

„Strategiile de marketing ale producătorilor de alcool sunt foarte cinice și sofisticate. Pentru publicul-țintă format din tineri, obiectivul producătorilor este să le ofere produse ieftine care se concentrează pe arome și gusturi, cum ar fi banalul mojito de căpșuni. Băuturile ieftine și aromate sunt o rampă de acces la produse mai clasice”, spune Karine Gallopel-Morvan, profesor universitar specializat în Marketing Social la Școala de Studii Superioare în Sănătate Publică.

Principalul factor de risc în apariția cancerului este fumatul

Fumatul rămâne în topul factorilor de risc pentru cancer, dar este și primul care poate fi prevenit. O țigară este alcătuită din tutun, hârtie și produse care îi schimbă gustul și mirosul. Odată aprinsă, arderea acestuia determină formarea a numeroase substanțe toxice.

În ceea ce privește nicotina, o substanță prezentă în mod natural în tutun, ea este responsabilă de dependența de țigări, dar nu este cancerigenă.

Eciste mai multe variante pentru cei care vor să se lase de fumat, cum sunt înlocuitorii de nicotină (plasture, gumă de mestecat, inhalator). Cei care nu pot renunța la nicotină, pot opta pentru țigara electronică.

„Țigara electronică nu conține tutun și nu funcționează prin ardere. Când vapezi, lichidul aromat (care poate conține nicotină) este încălzit și se transformă în picături, în vapori. Aer. Acest lucru te ajută să eviți majoritatea substanțelor cancerigene din țigări. Țigara electronică ajută la renunțarea la fumat, în realitate. Poate fi un instrument care te ajută să renunți la fumat. Utilizată singură, nu împreună cu țigările tradiționale, aceasta contribuie la reducerea riscurilor asociate fumatului”, potrivit ghidului realizat de Institutul Național al Cancerului.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here