Noi suntem victimele inacțiunii noastre din această vară, fie ca discutăm de școli, fie că discutăm de certificatul verde

0
431

Alexandru Rafila a afirmat că situația din acest moment, atât din școli, cât și în ceea ce privește certificatul verde, reprezintă dovada inacțiunii noastre. El a fost întrebat dacă ar fi fost în funcția de ministru al Sănătății ar deschide școlile, la un procent de vaccinare de peste 60% și a răspuns că ar fi interesant de aflat care sunt de fapt argumentele pentru adoptarea acestei măsuri. Totodată, OMS a venit cu o recomandare ca toate unitățile de învățământ să rămână deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

„Aș vrea să văd care sunt argumentele care au stat la baza acestei decizii. Condiția asta este legată de oferirea pentru părinți a unui confort în sensul că copiii lor ar avea un risc mai mic de îmbolnăvire în școlile care cadrele didactice și personalul auxiliar sunt vaccinate într-un procent mai mare, dar în școli sunt și copiii care pot transmite între ei infecția”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă mai există o astfel de decizie și în alte state, Rafila a răspuns: Nu știu să spun dacă mai există o astfel de decizie în lume, dar oricum noi suntem originali în foarte multe decizii, dar colegii de la OMS au insistat că trebuie făcut în așa fel școlile să fie menținute deschise cât mai mult timp și să redeschizi școala în cele mai bune condiții posibile din punct de vedere epidemiologic.

El a afirmat că această măsură are probabil ca scop stimularea vaccinării în rândul personalului școlar și totodată să ofere o condiție de siguranță atât în rândul profesorilor cât și în rândul elevilor și al părinților.

„Probabil acest procent de 60% a fost considerat un procent rezonabil ca să stimuleze vaccinarea în anumite școli unde nu s-a atins acest procent și să ofere și o condiție de siguranță. Condiția de siguranță în școli este legată în mod evident de realizarea distanțării între elevi și asta înseamnă număr de elevi în clasă și o chestiune care ține mai degrabă de mentalitate care este legată de aerisirea claselor”, a declarat medicul.

Medicul subliniază că în acest moment critic din punct de vedere epidemiologic „noi suntem defapt victimele inacțiunii noastre din această vară”, atât în cazul pregătirii anului școlar, cât și în cazul implementării certificatului verde.

„Problema este următoarea: există foarte mulți care revendică redeschiderea școlilor în siguranță față în față, dar fie nu sunt vaccinate cadrele didactice, fie nu sunt vaccinați părinții copiilor care insistă deschiderea școlilor. Sunt situații în care refuză să meargă fizic la școală și sunt susținătorii învățământului la distanță, fără să existe un învățământ la distanță real. Noi suntem defapt victimele inacțiunii noastre din această vară, fie ca discutăm de școli, fie că discutăm de certificatul verde”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here