Spionul rus găsit mort la Berlin era fiul unui general FSB, dezvăluie jurnaliștii de investigație. Noi detalii despre moartea suspectă de la ambasada rusă din Berlin

0
239

Serviciile germane de securitate suspectează că un bărbat găsit mort luna trecută pe strada pe care se află ambasada rusă din Berlin a fost un agent sub acoperire al FSB, agenția de informații a Rusiei. O investigație a jurnaliștilor de la Bellingcat dezvăluie că acesta este fiul generalului Alexei Zhalo, directorul adjunct al celui de-al Doilea Serviciu al FSB.

Der Spiegel afirmă vineri, citând surse din cadrul serviciilor de securitate ale Germaniei, că trupul neînsuflețit al bărbatului de 35 de ani a fost găsit în dimineața zilei de 19 octombrie. Sursele citate afirmă că acesta a căzut de la un etaj superior al ambasadei.

Jurnaliștii site-ului de investigații Bellingcat au confirmat ulterior, pe baza unor date disponibile public, că diplomatul rus găsit mort la Berlin este fiul generalului Alexei Zhalo, directorul adjunct al celui de-al Doilea Serviciu al FSB și conducătorul Directoratului pentru Protecția Ordinii Constituționale din cadrul serviciul de informații al Rusiei.

Jurnaliștii de investigație detaliază că date disponibile public după ce au fost extrase din baze de data Cronos arată că mașina și adresa diplomatului – care are același nume de familie ca al generalului – erau înregistrate la aceeași locuință din Moscova unde își are trecut domiciliul și Zhalo.

Numele diplomatului mort, înlăturat de pe lista diplomatică a ministerului german de externe în noiembrie

Anterior, diplomatul avea înregistrată o adresă din Rostov, oraș din care provine familia lui Zhalo.

Mai multe date, inclusiv unele recuperate din cache-ul Google, arată că numele diplomatului a fost înlăturat de pe lista diplomatică a ministerului german de externe cândva între 1 noiembrie și 4 noiembrie 2021.

Poliția berlineză a refuzat să comenteze informația dezvăluită în premieră de presa germană

Sursele Der Spiegel afirmă că nu este clar cum a căzut bărbatul și dacă aceasta a fost cauza morții, precizând că ambasada rusă nu a fost de acord cu efectuarea unei autopsii.

Bărbatul era angajat oficial ca secretar adjunct al ambasadei. El era de asemenea înrudit cu un ofițer de informații din al doilea directorat al FSB, care se ocupă cu activități de contraterorism.

Ambasada Rusiei de la Berlin a afirmat că incidentul a fost un „accident tragic” asupra căruia nu poate comenta din „motive etice”.

Un purtător de cuvânt al ministerului german de externe a declarat în timpul unui briefing zilnic cu presa că guvernul este la curent cu moartea unui diplomat rus în Berlin dar că nu poate furniza mai multe detalii, relatează Deutsche Welle

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here