În lipsă de soluții valabile, ministrul Mediului Tanczos Barna a făcut un apel disperat la raționalizarea apei în contextul secetei

0
863

Ministrul Mediului Tanczos Barna a lansat un apel la un consum rațional al apei potabile, din moment ce un procent semnificativ de 70% din ţară este pe deplin afectat de diversele faze ale secetei pe care cu toții o traversăm și o resimțim. 

 

Contextul actual

Valul de caniculă a adus o secetă cumplită în mai multe județe ale țării. În lipsa ploilor, culturile se usucă pe câmp, iar pentru irigații nu mai e apă. În plus, și animalele suferă de sete, așa că localnicii s-au văzut nevoiți să ceară ajutor. Zilnic, pompierii duc cisterne pline cu apă în localitățile afectate.

În mai multe județe din țară unele localități au decis să raționalizeze accesul la apă. Din primele informații, au fost anunțate aceste măsuri în localități din județele Cluj, Mureș, Ilfov, Prahova, Iași, Botoșani, Arad, Constanța și Giurgiu

Apelul disperat al ministrului, singura soluție…

Ministrul Mediului Tanczos Barna a făcut acest apel al rationalizării apei potabile, pentru că tot acest proces presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi România nu poate în perioadele de secetă să consume mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda.

 Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat în ultima şedinţă de Guvern desfășurată ieri 6 iulie, că un procent de  70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%. Ministrul a făcut un apel la consum raţional al apei potabile, pentru că presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda, după cum relatează News.ro.

„La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere: urmărirea şi analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea şi prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât şi autorităţile locale să fie informate din timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM şi urmărim rezervele strategice de apă, la nivel naţional”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a precizat: „În ceea ce priveşte seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate şi zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitaţii este optimă.”

Ministrul a prezentat şi concluziile pe fenomenele extreme: ”Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi şi de furtuni, grindină, care se anunţă prasctic în paralel cu valul de căldură. Este o situaţie destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă şi pe fenomene extreme şi cantităţi uriaşe de apă pe anumite bazine hidrografice”, a spus Tanczos Barna.

Oficialul statului român a precizat că acolo unde se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, se lucrează în strânsă colaborare cu ISU şi cu autorităţile locale pentru a anunţa acele evenimente.

Probleme conexe în ceea ce privește rezervele strategice de apă din țară

Ministrul s-a referit şi la rezervele strategice de apă, afirmând că cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.

”Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele”, a spus el.

Tanczos Barna a mai spus că sunt câteva regiuni unde ”media precipitaţiilor din ultimele 10 luni este la mai puţin de jumătate faţă de anii precedenţi”, a spus Barna, dând ca exemplu zone precum Tecuci, Adjud, Bârlad, Botoşani, Dârbani şi chiar şi Miercurea Ciuc.

”Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme, după data de 15 vine cu val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă”, a afirmat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a spus că urmăreşte rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a localităţilor, a cetăţenilor, în zonele critice. ”Cele mai mari probleme sunt acolo unde apa se obţine din foraj, capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă, la nivelul gospodăriilor şi, odată cu seceta, a crescut foarte mult consumul de apă”, a precizat Barna, afirmând că a făcut apel la un consum raţional al apei potabile, pentru că presupune ”investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda”.

Mai mult decât atât, dacă se va continua pe această linie se poate periclita şi pune în pericol alimentarea acestor sisteme, pe termen mediu şi lung, deoarece „restricţiile care se implementează la nivel naţional, de alimentare cu apă a unor localităţi, sunt decise de autorităţile locale şi de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă”, a concluzionat ministrul Mediului Tanczos Barna.

De altfel, climatologul Roxana Bojariu a avertizat că deceniile următoare vor accentua fenomenele care există în România de câteva veri, astfel că așezările urbane ar trebui regândite astfel încât să poată asigura o reținere masivă a apei în sol

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a adăugat că ”este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii, să fie o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba de fenomene pe care nu le putem controla iar partea de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi”.

În loc…de soluții sau concluzii

Situația  este una cât se poate de critică.De exemplu, reprezentanţii ApaVital Iaşi au comunicat că în ultimele zile s-au înregistrat consumuri record de apă. Astfel, în Zona Metropolitană, faţă de un consum de 90.000 metri cubi pe zi, s-a ajuns şi la 113.000 metri cubi de apă.

Alt exemplu este în localitatea Bârnova,  acolo unde de la 800 metri cubi pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 metri cubi. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut de patru ori.

„Coroborat cu lipsa de precipitaţii au rezultat sincope majore în unele localităţi. Facem un apel la un consum responsabil până se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat şi câteva exemple în care cetăţeni îşi umpleau piscinele, udau gazonul, udau în gradină, deşi situaţia este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a judeţului. Sunt oameni în vârstă care spun că nu au văzut astfel probleme la acumulările de apă din judeţ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanţii tuturor instituţiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluţii, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial”, a adăugat prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru.

Avertisment îngrijorător a fost lansat în urmă cu 48 de ore de către reprezentanții Apelor Române. În acest moment ar fi nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele, numai că, ministrul Mediului Tanczos Barna ne invită la calm și…rationalizarea apei și chiar la o măsură tardivă de împădurire a unor zone deșertificate.

Programul de împăduriri va fi lansat în câteva zile, potrivit ministrului Mediului, care ar putea fi o una dintre soluțiile la această problemă, a secetei.

„Vom lansa în câteva zile acel program de împăduriri. Acest program are un buget de 500 de milioane de euro, plus 100 ce milioane de euro pentru reîmpăduriri. Va viza, în special, acele zone deșertificate, unde trebuie să găsim soluția pentru creșterea suprafețelor acoperite de pădure. În zona de sud a țării, în ultimii 100 de ani s-a trecut masiv la despădurire, la transformarea terenurilor în terenuri agricole. Trebuie să creștem suprafețele împădurite, astfel încât să oprim fenomenul de deșertificare”, a promis Tanczos Barna.

Oricum, dacă mai este indicat, trebuie ținut cont de faptul că rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SSAE se cifrează la un cuantum de 3,35 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.

„Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82% cât este astăzi la 68%”, așa cumse menţionează în comunicat.

În acest moment, sunt afectate de secetă un total de 117 localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj ,Constanța şi Argeş.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Sursa foto:https://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here