Cea de-a 241 zi din nedoritul război ruso-ucrainean

0
275

Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina intră în cea de-a 241-a zi, a sosit momentul ca să aruncăm o privire asupra principalelor evoluții ale evenimentelor.Federația Rusă a lovit cu peste trei sute de rachete infrastructura de energie a Ucrainei în ultimele zece zile. 

 

Cu acea febrilitate, Federația Rusă a început să deporteze populația civilă din Herson către teritoriul său, urmând să relocheze 10.000 de oameni pe zi din cei până la 60.000 în următoarele șase zile. Între timp, continuă să încerce să epuizeze defensiva antiaeriană ucraineană, lansând zeci de rachete și drone în fiecare zi.

Conform surselor occidentale, rușii au trecut și la emiterea de informații false menite să-i incrimineze pe ucrainenii care vor să folosească o presupusă armă nucleară ce urmează ca să lovească o hidrocentrală de lângă Herson. SUA și partenerii occidentali au acuzat regimul de la Kremlin că folosește drone iraniene pentru a ataca civili și infrastructură.

„Forțele eliberatoare” 

Spre deosebire de atacurile aeriene rusești, inclusiv împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, organizațiile internaționale și-au înăsprit pozițiile față de Rusia după acutizarea curentă acestei agresiuni fără precedent. Astfel, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) a adoptat o rezoluție care menționează că regimul politic al lui Vladimir Putin este „terorist” datat pe 13 octombrie 2022.

Chiar dacă nu implică nicio consecință juridică și este limitată la emisfera occidentală a lumii, compararea oficială a autorităților rusești cu „teroriști” reprezintă o victorie a diplomației ucrainene în războiul informațional împotriva părții ruse.
Astfel, ponderea Rusiei în spațiul post-sovietic este caracterizată a fi în declin. Rezultatele contraofensivei ucrainene împreună cu multiplicarea crimelor de război comise de armata rusă împotriva populației și statului ucrainean se transformă într-un „război de uzură geopolitică” pentru Rusia. Această conflagrație are manifestări vizibile materializate prin pierderea relevanței factorului rusesc în zonele sale tradiționale de influență. Mai exact, au loc schimbări la nivelul configurațiilor de securitate din Caucazul de Sud, unde rolul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și garanțiile individuale de securitate ale Rusiei (față de Armenia) își pierd simbolismul politic. În locul acestora, se extind serviciile altor furnizori de influență geopolitică.

Mișcări de trupe

De asemenea, Federația Rusă îşi concentrează o mulțime de forţe şi echipamente militare pe aerodromul belarus din localitatea Ziabrovka, ce aparține de regiunea Gomel din apropierea graniței cu Ucraina. Toate acestea se înscriu în cadrul consolidării grupării militare comune ruso-belaruse ce este văzută de guvernul de la Kiev drept o ameninţare.

Potrivit site-ului Radio Svoboda din Belarus, care a publicat mai multe imagini din satelit ale aerodromului situat la aproximativ 50 de kilometri de granița ucraineană, în ultima lună a crescut numărul personalului militar şi al echipamentelor militare. În imagini pot fi observate terasamente şi mai multe structuri în formă de movile, la adăpostul cărora au fost amplasate sisteme de rachete antiaeriene.

„Imaginile satelitare arată că numărul camioanelor militare pe aerodromul Ziabrovka a crescut, tabăra militară a fost extinsă şi se observă prezenţa rachetelor antiaeriene S-300 şi S-400”, a semnalat sursa citată, care a prezentat şi o imagine cu un tren cu vagoane cisternă.

Ministerul bielorus al apărării a anunţat, de altfel că începând cu ziua de ieri Rusia a trimis în Belarus, la graniţa acestei ţări cu Ucraina, în jur de 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de aproximativ 9.000 de soldaţi şi pe care președintele Aleksandr Lukaşenko a descris-o ca fiind „pur defensivă”.

În tot acest timp, la Kiev sporesc temerile că Federația Rusă ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei declanşate pe 24 februarie. „Retorica agresivă a liderilor militari şi politici ai Rusiei şi Belarusului se intensifică”, a declarat, joi, Oleksii Gromov, un responsabil al Statului Major al armatei ucrainene. „Ameninţarea reluării ofensivei pe frontul de nord de către forţele armate ruse creşte”, a adăugat oficialul.

Totuşi, noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi translateze trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe fronturile din sud şi est. Între timp, autorităţile din capitala Belarusului Minsk au anunţat destructurarea unei reţele de spionaj care ar fi lucrat pentru Ucraina. „Au fost arestaţi un rezident, un cetăţean ucrainean şi de asemenea doi dintre conaţionalii noştri care au ales calea trădării şi lucrau în interesul unui stat străin”, a declarat şeful KGB-ului bielorus, Ivan Tertel. Acesta a adăugat că un ofiţer în rezervă a fost de asemenea reţinut, la fel şi „un mare număr de ucraineni” care au intrat în Belarus dinspre Polonia, şi a acuzat Ucraina că a creat în Belarus o reţea de spionaj cu misiunea de a culege informaţii despre activităţile militare.

 

Ultimele evenimente 

O serie de explozii au zguduit, vineri dimineață, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkiv, potrivit oficialilor locali.

De altfel, conform unor știri pe surse, patru persoane au murit joi seara atunci când un raid de rachete ucrainene au lovit o trecere cu feribotul în orașul Herson, controlat de ruși, a declarat adjunctul guvernatorului regional numit de Moscova.Nu a fost posibil să se verifice în mod independent afirmația fiecărei părți beligerante, dar tensiunea continuă să se mențină la un nivel ridicat.

Sursa foto :https://google.com

 

Această sinteză a fost realizată de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here