Ce este endocardita infecțioasă și cum se manifestă?

0
246

Bolile care pot afecta inima și vasele sangvine sunt numeroase și variate și reprezintă cauza principală de mortalitate la nivel global [1].

Câteva boli severe de acest tip includ infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, boala coronariană și endocardita infecțioasă, aceasta din urmă fiind însă mai rar întâlnită.

Ce este endocardita infecțioasă?

Această problemă de natură cardiacă este o infecție a valvelor inimii sau a endocardului (tunica internă care căptușește camerele inimii).

De cele mai multe ori, endocardita infecțioasă este cauzată de pătrunderea bacteriilor în sistemul circulator (bacteriemie), infectând în cele din urmă și inima [2].

Este posibil ca bacteriile să pătrundă în sânge prin mai multe căi, cum ar fi pielea, intestinul, sistemul respirator, tractul urinar sau chiar prin cavitatea bucală.

Întrucât endocardita infecțioasă apare în urma unei bacteriemii, este necesară efectuarea unor analize de sânge, cum ar fi testul de proteina C reactivă și VSH [3], dar și alte investigații medicale, care ar putea include ecocardiografie sau tomografie computerizată.

Această infecție reprezintă o problemă severă de sănătate, care necesită tratament medical rapid. Fără tratament, aceasta poate fi asociată cu pericolele edemului cerebral, dar și cu alte potențiale complicații cum ar fi:

  • accidentului vascular cerebral;
  • insuficiență cardiacă;
  • lezarea altor organe din corp;
  • deces.

Cum se manifestă endocardita infecțioasă?

Pentru a observa mai ușor orice abatere de la normal sau simptom asociat cu endocardita infecțioasă, este bine de cunoscut metodele prin care aceasta își face simțită prezența.

Semnele și simptomele infecției tind să varieze de la o persoana la alta, unele cazuri prezentând simptome bruște, în timp ce altele dezvoltă simptome mai lent, de-a lungului timpului [2]. De cele mai multe ori, endocardita infecțioasă se poate manifesta prin:

  • febră;
  • durere în piept;
  • prezența sângelui în urină (hematurie);
  • stare de greață și vărsături;
  • dureri musculare;
  • greutate în respirație (dispnee);
  • durere și inflamație articulară etc [2].

Endocardita infecțioasă poate pune viața în pericol. Din păcate însă, semnele și simptomele acesteia pot fi confundate cu alte afecțiuni mai ușoare, fapt care poate încetini diagnosticarea corectă și administrarea tratamentului corespunzător. Din acest motiv, este necesară înștiințarea medicului de familie, despre orice abatere de la normal sau simptom asociat cu această afecțiune, mai ales dacă există deja și anumiți factori de risc [2].

Factori de risc asociați cu endocardita infecțioasă

Mulți factori pot contribui la pătrunderea agenților patogeni în sânge și la infectarea endocardului. Chiar dacă problemele asociate cu valvele inimii pot crește riscul apariției acestei infecții, există însă și alți factori de risc [4], cum ar fi:

  • înaintarea în vârstă – endocardita infecțioasă apare cel mai des în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 60 de ani;
  • valve artificiale – agenții patogeni au o probabilitate mai mare de a se atașa de valvele artificiale, decât de cele naturale;
  • leziuni la nivelul valvelor inimii – exista afecțiuni cardiace care pot leza și cicatriza una sau mai multe valve ale inimii, fapt care poate duce la creșterea riscului de infectare;
  • igienă orală necorespunzătoare – bacteriile pot crește în interiorul cavității bucale și pot pătrunde în sânge prin leziuni la nivelul gingiilor;
  • boală cardiacă congenitală – persoanele care se nasc cu anumite defecte cardiace pot avea un risc mai ridicat de infectare [4].

Endocardita infecțioasă este o problemă severă sau chiar fatală, care necesită tratament corespunzător. Dacă prezinți factorii de risc menționați mai sus sau anumite simptome asociate cu această problemă, atunci apelează cât mai rapid la o consultație specializată.

În urma testelor efectuate, medicul poate pune un diagnostic exact și poate preciza pașii care trebuie efectuați, pentru a trata și a gestiona mai bine această infecție.

Referințe:

  1. “Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1. Data accesării: 13.09.2022
  2. Martel, Janelle. “Infective Endocarditis: Symptoms, Diagnosis, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/infectious-endocarditis. Data accesării: 13.09.2022
  3. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/endocarditis/diagnosis/. Data accesării :13.09.2022
  4. “Endocarditis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endocarditis/symptoms-causes/syc-20352576. Data accesării: 13.09.2022
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here