Connect with us

Stirea zilei

LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 337. Potrivit Kievului, Rusia se pregăteşte de un atac masiv / Drone doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei deasupra capitalei şi în alte regiuni

Publicat

pe

LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 337. Potrivit Kievului, Rusia se pregăteşte de un atac masiv / Drone doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei deasupra capitalei şi în alte regiuni

UPDATE 14:00 Kiev: Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 din 55 de rachete ruseşti

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate de forţele ruse asupra Ucrainei. Moscova – relatează Reuters – a folosit, printre alte modele, racheta hipersonică Kh-47 Kinjal, a declarat generalul Valeri Zalujnîi pe canalul său de Telegram. 20 dintre rachetele primite au fost doborâte în zona capitalei Kiev, a adăugat el. „Obiectivul ruşilor rămâne neschimbat: presiunea psihologică asupra ucrainenilor şi distrugerea infrastructurii critice”, a scris el. 

UPDATE 13:10 Rusia se simte atacată şi îl citează pe Hruşciov: „Vă vom îngropa”

Mass-media din apropierea Kremlinului şi diplomaţii moscoviţi reacţionează la trimiterea de tancuri. Mulţi utilizatori ai Tsargrad, site-ul de informare ultranaţionalist, recurg la celebrul „Vă vom îngropa!”; folosit în 1956 de Nikita Hruşciov, în timpul unui discurs adresat ambasadorilor Blocului de Vest.

Cronologic, prima reacţie a venit de la Washington. Ambasadorul rus Anatolij Antonov, fost ministru adjunct al Apărării şi apoi al Afacerilor Externe, a scris pe canalul său oficial Telegram că „SUA ridică în mod continuu ştacheta ajutorului militar pentru guvernul lor marionetă (…).

Chiar şi mulţi dintre experţii lor recunosc că duc un război proxy împotriva ţării noastre. În acest moment ar trebui să fie clar cine este adevăratul agresor în conflictul actual”.

UPDATE 12:00 Primarul Kievului: un mort şi doi răniţi în atacul rusesc

„Din cauza rachetei care a lovit o clădire nerezidenţială din cartierul Holosiivskyi (oraşul Kiev), în acest moment se vorbeşte despre un mort şi doi răniţi. Răniţii au fost transportaţi la spital de medici”, a anunţat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko, într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 11:00 Kiev: încă 30 de rachete îndreptate spre Ucraina

Se spune că încă 30 de rachete se îndreaptă către ţinte ucrainene, după ce apărarea antiaeriană ucraineană a doborât peste noapte 24 de drone „kamikaze” Shahad de fabricaţie iraniană. „Ne aşteptam la peste 30 de rachete, care au început deja să apară în diverse teritorii”, a declarat Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. 

UPDATE 10:10 Ucraina: explozii în Vinniţia

Administraţia militară a regiunii Kiev a confirmat că forţele de apărare aeriană ale ţării sunt active şi a îndemnat populaţia să nu ignore pericolul atacului cu rachete în curs. Presa locală a relatat acest lucru. Între timp, explozii s-au auzit şi la Vinniţia, în centrul-vestul Ucrainei, după cum a raportat postul de radio Suspilne.

UPDATE 10:00 Ucraina: mai multe explozii în regiunea Kiev

În regiunea Kiev s-au auzit explozii, a informat presa ucraineană. Potrivit informaţiilor preliminare, acestea ar fi fost cauzate de doborârea rachetelor ruseşti de către forţele antiaeriene ucrainene.

UPDATE 09:30 Kiev: 24 de drone doborâte în toată Ucraina, pe timpul nopţii

Forţele de Apărare ucrainene au doborât 24 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia aseară în toată ţara, a anunţat pe Facebook Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate de la Kiev, potrivit Ukrainska Pravda.

„În noaptea de 26 ianuarie, ocupanţii ruşi au reluat atacurile împotriva Ucrainei cu drone kamikaze Shahed-136/131 de fabricaţie iraniană”, scrie Armata, precizând că dronele au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov.

„Toate cele 24 au fost distruse de unităţi de rachete antiaeriene, avioane de luptă, grupuri mobile ale Forţelor Aeriene în cooperare cu unităţile de apărare aeriană ale altor componente ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei”, subliniază Comandamentul.

Administraţia militară a Kievului a declarat că a doborât aproximativ 15 drone în spaţiul aerian al capitalei.

UPDATE 09:00 15 drone doborâte deasupra Kievului

La Kiev, 15 drone inamice au fost doborâte la primele ore ale zilei de astăzi. Ele au fost îndreptate spre capitala şi spre alte regiuni centrale ale ţării. Ziua a început cu o alarmă de raid aerian pentru Kiev şi o mare parte a ţării. Potrivit consilierului prezidenţial Anton Geraşcenko, locuitorii din Kiev au fost rugaţi să meargă în adăposturi. Potrivit guvernatorului regiunii Odessa, Maksim Marchenko, Rusia se pregăteşte să lanseze un atac masiv cu rachete împotriva ţării folosind avioane.

UPDATE 08:20 Casa Albă: va dura „multe luni” până la sosirea tancurilor Abrams

Tancurile germane Leopard vor ajunge în Ucraina mai repede decât tancurile americane Abrams, pentru care va fi necesar să se aştepte „multe luni”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. Vorbind pentru CNN, Kirby nu a precizat momentul în care Statele Unite vor putea livra tancurile Abrams în Ucraina, dar a precizat că va dura „multe luni”.

UPDATE 08:10 Alertă aeriană în mai multe regiuni, inclusiv Kiev

O alertă aeriană a fost declanşată în zece regiuni din Ucraina, inclusiv cea din Kiev, scrie presa ucraineană, inclusiv de Ukrinform, vorbind despre un „atac rusesc cu drone şi rachete”. Şeful Biroului preşedinţiei ucrainene, Andri Yermak, a asigurat că apărarea antiaeriană ucraineană lucrează „activ” în toată ţara. Potrivit Kyiv Independent, au avut loc explozii în Herson, Dnipro şi Zaporojie.

UPDATE 08:00 Gruparea Wagner: cimitirul din Rusia al grupului paramilitar s-a extins de şapte ori în 2 luni

În doar câteva luni, cimitirul în care sunt îngropaţi mercenarii grupului Wagner căzuţi în luptă a fost extins semnificativ. Acest lucru este relevat de imaginile din satelit şi de o investigaţie a New York Times, care dezvăluie cât de grele au fost pierderile grupării paramilitare a lui Evgheni Prigojin pe fronturile din Ucraina.

Lărgirea cimitirului a coincis cu patru luni de lupte aprige în Donbass, în care soldaţi ai armatei obişnuite a Moscovei şi mercenari Wagner au încercat să avanseze spre nord. Potrivit informaţiilor de la Washington, Wagner a pierdut mii de soldaţi pe front, dintre care 90% sunt foşti condamnaţi care au fost eliberaţi din închisoare după ce au acceptat să ia armele în mâini şi să fie trimişi în Ucraina.

Într-o imagine prin satelit făcută pe 24 ianuarie, aproximativ 170 de morminte sunt vizibile în cimitirul despre care se ştie că este locul de înmormântare al celor căzuţi din Wagner. Un număr care a crescut de 7 ori faţă de o imagine a aceluiaşi cimitir datând de acum două luni.

Faptul că Wagner are propriul cimitir este un alt semn al importanţei tot mai mari a grupării în Rusia şi al încercării de a depăşi armata regulată din punct de vedere al fiabilităţii. Existenţa cimitirului, care se află în micul sat Molkin, la câţiva kilometri sud-est de Krasnodar, a fost dezvăluită în decembrie de Vitali Wotanovski, activist şi fost ofiţer în Forţele Aeriene Ruse. Nu departe de Molkin se află principalul centru de instruire al formaţiunii paramilitare.

Wotanovski însuşi a explicat pentru New York Times că vizitează în mod regulat diferite cimitire, pentru a documenta câţi soldaţi ruşi au căzut în Ucraina şi precizează că nu ar fi descoperit cimitirul Molkin dacă localnicii nu i-ar fi dezvăluit că morţii Batalionului Wagner sunt îngropaţi acolo. Într-o serie de vizite la faţa locului, activistul a fotografiat noile înmormântări şi a distribuit fotografiile pe canalul său Telegram. Locuitorii din Molkin i-au mai spus că multe cadavre au fost incinerate.

Prigojin însuşi, în septembrie anul trecut, a făcut referire la un cimitir al grupului, în timp ce recruta prizonieri ruşi, promiţându-le că va avea grijă de cadavrele lor: „Pentru cei care nu ştiu unde vor să fie îngropaţi, noi îi va îngropa lângă capela Wagnerului”. ONU şi alte organizaţii pentru drepturile omului au acuzat în trecut Wagner de uciderea civililor şi de execuţii în masă.

UPDATE 02:00 Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 sunt deja în Ucraina

Deşi oficialii spune că tancurile Abrams au nevoie de câteva luni pentru ajunge în Ucraina, acestea au fost filmate deja în Ucraina, la fel ca şi mult-aşteptatele tancuri Leopard-2.

Video-uri şi fotografii au fost distribuite în comunitatea Osint, de la zonele de frontieră ale Ucrainei din Europa de Est, în special Polonia.

 Într-un videoclip postat pe canalul Telegram Grey Zone, apropiat Grupării Wagner, se pot vedea vehiculele deplasate la bordul trenurilor, în zonele de est ale ţărilor europene vecine, cu destinaţia Ucraina.

 

 

Norvegia confirmă trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina 

Norvegia intenţionează să trimită Leopard 2A4 în Ucraina, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, miercuri seara.

Oficialul nu a precizat numărul de tancuri pe care Norvegia le va trimite în Ucraina, dar ziarul norvegian Dagens Næringsliv a informat marţi că Norvegia ia în considerare trimiterea a opt din cele 36 de tancuri Leopard 2A4 pe care le are în prezent. 

 

Norvegia a declarat la începutul lunii că a trimis deja 10.000 de cartuşe de muniţie în Ucraina. Ministerul norvegian al Apărării a afirmat într-o declaraţie că proiectilele de artilerie donate pot fi folosite în obuzierele M109 pe care Norvegia le-a donat în trecut. 

 

Germania a confirmat la miercuri că va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina şi va permite altor ţări, precum Norvegia, să trimită propriile Leoparduri la Kiev. 

 

Mult aşteptatele tancuri vor fi livrate din stocurile armatei germane, a declarat cancelarul Olaf Scholz pentru Bloomberg, într-o declaraţie transmisă prin e-mail. „Această decizie urmează linia noastră bine cunoscută de a sprijini Ucraina în cea mai bună măsură posibilă”, a spus Scholz, citat de Bloomberg. 

 

„Acţionăm într-un mod care este strâns agreat şi coordonat la nivel internaţional”.

 

Slovacia este pregătită să discute transferul de avioane MiG-29 către Ucraina 

 

Slovacia este pregătită să discute transferul de avioane de luptă MiG-29 de fabricaţie sovietică către Ucraina, a declarat ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad’ pe 25 ianuarie, potrivit agenţiei de presă UNIAN.

 

„Aşteptăm o decizie din partea guvernului slovac”, a spus el.  

 

UNESCO plasează Odesa pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol 

 

Serviciile secrete ucrainene: 5.800 de soldaţi ruşi se află în prezent în Belarus  

  

SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în valoare de 400 de milioane de dolari Ucrainei – Bloomberg 

 

Statele Unite urmează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, în cadrul unei tranzacţii în valoare de 400 de milioane de dolari, a declarat Jordan Fabian, jurnalist la Bloomberg, miercuri, citând doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.  

 

Preşedintele american Joe Biden este aşteptat să ţină un discurs pe această temă la ora 19.00, ora Kievului, miercuri.

 

Administraţia Biden ar putea anunţa miercuri decizia de a trimite peste 30 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, deşi ar putea dura luni de zile până la livrarea acestora, a relatat Associated Press, citând oficiali americani.

 

Potrivit AP, un oficial american a declarat că tancurile vor fi cumpărate în cadrul viitorului pachet de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, care oferă finanţare pentru arme şi echipamente care vor fi achiziţionate de la furnizori comerciali. 

 

Politico şi Wall Street Journal au raportat, de asemenea, că administraţia Biden a luat în considerare furnizarea de tancuri Abrams Ucrainei. 

 

Acum trei zile, parlamentarii americani au cerut să se ofere Ucrainei tancuri Abrams pentru a conving Germania să autorizeze livrarea de tancuri Leopard de producţie germană către Ucraina. Au existat informaţii în presă potrivit cărora Germania ar permite livrarea de tancuri Leopard către Ucraina dacă SUA ar furniza tancuri Abrams Kievului. Cu toate acestea, guvernul german a negat că ar fi făcut o astfel de cerere.  

 

Germania a confirmat miercuri că va trimite 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei şi va permite altor ţări, precum Polonia, să trimită propriile Leoparduri Kievului.

 

Mult aşteptatele tancuri vor fi livrate din stocurile armatei germane, a declarat cancelarul Olaf Scholz pentru Bloomberg, într-o declaraţie transmisă prin e-mail. „Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a sprijini Ucraina în cea mai bună măsură a capacităţii noastre”, a spus Scholz, citat de Bloomberg. „Acţionăm într-un mod care este strâns agreat şi coordonat la nivel internaţional”.

 

Anterior, guvernul german a fost reticent în a aproba livrările de Leopard 2, dar în cele din urmă a cedat sub presiunea presei şi a aliaţilor.   

 

Spania, Olanda şi Suedia ar putea trimite tancuri Ucrainei 

 

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis la ideea de a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană. Spania se alătură astfel unui grup de ţări europene care se pregătesc să transfere puternicele Leopard către Ucraina, ai cărei soldaţi înfruntă asalturile brutale ale Rusiei în estul şi sudul ţării.

 

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, de asemenea, că Olanda ia în considerare livrarea a 18 Leopard-uri Ucrainei. 

 

Între timp, ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, spune că nu exclude trimiterea tancurilor sale Stridsvagn 122 în Ucraina dacă Germania dă undă verde Leopards pentru Ucraina, a relatat ziarul suedez Svenska Dagbladet, miercuri.

 

Johnson a declarat că „în prezent, nu există pregătiri pentru transferul de tancuri din Suedia, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple mai târziu”.

 

Tot miercuri, biroul cancelarului german Olaf Scholz a luat o decizie neaşteptată, confirmând că Berlinul va trimite 14 Leopards în Ucraina şi va permite altor ţări, precum Spania şi Olanda, să facă acelaşi lucru.

 

Anterior, guvernul german a fost reticent în a aproba livrările de Leopard 2, dar în cele din urmă a cedat sub presiunea presei şi a aliaţilor.  Prin urmare, oficialii au declarat că un program pentru ca trupele ucrainene să se antreneze pe Leopard va „începe rapid” în Germania.

 

Guvernul a adăugat în declaraţie că obiectivul este de a asambla rapid două batalioane de Leopards. Fiecare batalion este format de obicei din aproximativ 40 de tancuri, ceea ce înseamnă că ţările europene s-ar putea pregăti să furnizeze aproximativ 80 de tancuri Ucrainei.

 

Marţi, ABC News a raportat, citând surse anonime, că există 12 ţări pregătite să ofere aproximativ 100 de Leopards Ucrainei dacă Germania dă undă verde. 

 

În comparaţie cu tancurile sovietice, pe care Ucraina şi Rusia le folosesc în prezent pe câmpul de luptă, mobilitatea şi puterea de foc a echipamentelor occidentale ar putea ajuta Ucraina să lanseze mai multe operaţiuni de contraofensivă. 

 

Biden a discutat cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei despre sprijinirea Ucrainei

 

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat, miercuri, cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei, despre coordonarea acţiunilor pentru oferirea de asistenţă militară Ucrainei, anunţă Casa Albă. 

 

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului stabileşte că Olanda poate introduce un proces împotriva Rusiei pentru prăbuşirea MH17

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat miercuri că un caz introdus de Olanda împotriva Rusiei pentru doborârea zborului de pasageri MH17 în iulie 2014 este admisibil.

 

Reuters raportează că decizia este procedurală şi nu se pronunţă asupra fondului cazului, dar arată că instanţa cu sediul la Strasbourg consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru încălcările drepturilor omului în regiunile ucrainene ocupate în prezent Luhansk şi Doneţk. Federaţia Rusă a pretins să se anexeze în septembrie 2022.

 

Australia şi Ţările de Jos au cerut despăgubiri şi scuze de la Federaţia Rusă pentru dezastrul MH17, care a provocat moartea a 298 de persoane, inclusiv 38 de australieni, când a fost doborât deasupra Ucrainei în 2014. Rusia a negat implicarea, în ciuda constatărilor unei organizaţii internaţionale. ancheta.

 

 Ucrainenii confirmă pierderea oraşului Soledar

 

Ruşii au capturat oraşul Soledar, a confirmat un reprezentant al forţelor armate din Ucraina. Forţele ucrainene s-au retras din Soledar, în estul Ucrainei, a declarat Serhiy Cherevatyy, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Let’s Meet Romania: Locul unde întâlnirile devin reale!

Publicat

pe

De

Let’s Meet Romania: Locul unde întâlnirile devin reale!

Te-ai săturat de conversațiile interminabile pe aplicații de dating care nu duc nicăieri? Vrei să cunoști oameni noi într-un mod autentic și distractiv, chiar aici, în București? Let’s Meet Romania este soluția pe care o căutai!

Noi organizăm evenimente special gândite pentru oameni singuri care vor să socializeze într-un cadru relaxat și plin de energie. Fie că ești în căutarea unei experiențe palpitante de speed dating, vrei să te distrezi la petreceri pentru singles, sau să explorezi viața de noapte a Bucureștiului printr-un bar crawl, Let’s Meet Romania aduce totul la un loc.

De ce să alegi Let’s Meet Romania?

Evenimente variate și interactive – În fiecare lună, organizăm diverse activități care îți permit să interacționezi direct cu oameni noi și interesanți. Fiecare eveniment este o șansă reală de a lega conexiuni autentice.

Comunitate activă și prietenoasă – Participanții noștri sunt deschiși, dornici de noi prietenii și experiențe. Te așteaptă un mediu primitor, unde vei simți că aparții.

Fără presiuni, doar distracție – Evenimentele noastre sunt despre a te bucura de moment, fără a te simți obligat să faci pași pe care nu-i dorești. Vii să te distrezi, iar dacă se leagă o prietenie sau o poveste de dragoste, cu atât mai bine!

Mai mult decât evenimente: Un site gratuit de dating

Dacă preferi să începi cu un simplu chat online, Let’s Meet Romania îți pune la dispoziție și o platformă de dating gratuit, unde poți cunoaște oameni înainte de a-i întâlni față în față. Cu o interfață ușor de utilizat și profiluri verificate, ai siguranța că discuți cu persoane reale, care caută aceleași lucruri ca și tine.

Dacă ești gata să trăiești experiențe de neuitat și să cunoști oameni noi într-un mod natural și distractiv, te așteptăm la următorul nostru eveniment! Verifică calendarul nostru de evenimente pe site și înscrie-te acum la o seară de speed dating, la următoarea petrecere pentru singles, sau vino alături de noi în următoarea excursie.

Nu lăsa iubirea și distracția să te ocolească. Intră în comunitatea Let’s Meet Romania și descoperă cum poate fi viața când întâlnirile devin reale!

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Politica

Bruxelles: România a dat o lovitură de proporții! Roxana Mînzatu a primit funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Publicat

pe

Bruxelles: România a dat o lovitură de proporții! Roxana Mînzatu a primit funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat componența noii Comisii Europene, iar România a dat o lovitură de mari proporții în negocierile de la Bruxelles.

Roxana Mînzatu, comisarul european din partea României, a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie din cadrul Comisiei Europene, dar marea lovitură pentru țara noastră este funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Roxana Mînzatu va fi unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene, zona sa de activitate fiind una de mare interes și va lucra în legătură foarte strânsă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Portofoliul pentru Muncă, Drepturi Sociale și Locuire va fi unul mult mai important în noua Comisie Europeană. Va fi un post cu multe competențe în plus pe probleme care țin de salarii, pensii și ajutoare.

Roxana Mînzatu este unul dintre specialiștii României pe zona fondurilor europene. A fost 13 ani consilier județean la Brașov și a lucrat cu fonduri europene. A fost subprefect la Brașov, dar și președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Începând cu anul 2004, a fost consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, a fost consultant, manager de proiect şi formator în companii din Bucureşti, Bruxelles şi Braşov, a condus fundaţia Şcoala Română de Afaceri – Braşov, a pregătit şi implementat proiecte cu finanţare europeană sau naţională pentru companii, administraţii publice locale dar şi pentru organizaţii non-guvernamentale.

În iunie 2024 a fost aleasă europarlamentar PSD, din postura de secretar de stat numit la conducerea Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, structură aflată în subordinea directă a premierului.

Roxana Mânzatu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (specializarea Ştiinţe Politice Engleză) în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022).

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stirea zilei

Ce impact au tehnicile de predare interactivă asupra performanțelor academice? Novakid.ro are răspunsul

Publicat

pe

De

Ce impact au tehnicile de predare interactivă asupra performanțelor academice? Novakid.ro are răspunsul

Într-un peisaj educațional în continuă evoluție, tehnicile eficiente de predare și învățare sunt mai importante decât oricând. Dovadă este și raportul „Indicatori naționali pentru dezvoltare durabilă – Orizont 2030”, care scoate la iveală că în România se înregistrează un nivel de 2 ori mai mare al tinerilor care au cunoștințe reduse la disciplinele școlare principale (citit, științe și matematică), comparativ cu media UE din perioada 2009-2018.

Efectele acestei realități triste se fac simțite mai ales în contextul discuțiilor despre Evaluarea Națională și Bacalaureat, unde 25,6% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii sub 5, iar 21,8% dintre candidații din clasa a XII-a au fost declarați respinși. În consecință, metodele tradiționale – bazate în mare parte pe memorarea mecanică – sunt astăzi din ce în ce mai dezbătute, întrucât nu încurajează suficient de mult gândirea critică.

Avantajele unei metodologii moderne

Platforma Novakid revitalizează cadrul educațional din România, oferind elevilor un mediu de studiu inovator. Fiind o școală ESL (de engleză ca limbă secundară) de top pentru copii, folosește metodologii moderne și prioritizează caracteristicile individuale ale cursanților, sprijinind participarea activă.

Printre tehnicile de predare și învățare recomandate de Elena Campanella, Director al Corpului Profesoral Novakid, se numără:

  • Învățarea interactivă – implică elevii în activități, jocuri și scenarii din viața reală, învăluind studiul în plăcere și, de asemenea, sporind buna înțelegere și motivația pentru a dobândi noi cunoștințe;
  • Gamificarea – combină elementele de joc cu educația, îmbunătățind învățarea prin adăugarea unei componente interactive și personalizate;
  • Feedback-ul individual – această abordare personalizată ajută la identificarea domeniilor specifice care trebuie revizuite și încurajează progresul continuu;
  • Utilizarea tehnologiei – inteligența artificială avansată permite urmărirea performanțelor cursanților și adaptarea lecțiilor în consecință. Astfel, fiecare copil primește la Novakid o experiență de învățare unică, potrivită ritmului și stilului său;
  • Mediu de învățare flexibil – Novakid pune la dispoziție un mediu educațional ce poate fi accesat de oriunde, sprijinindu-i pe juniori să învețe în propriul ritm și după propriul program. Această flexibilitate este deosebit de benefică pentru echilibrarea sarcinilor școlare cu alte activități;
  • Concentrarea pe gândirea critică și dezvoltarea abilităților soft – Novakid promovează gândirea critică și abilitățile soft, încurajând elevii să pună întrebări, să se angajeze în discuții și să rezolve problemele în mod creativ. Prin această metodă, este favorizată o înțelegere mai profundă a subiectului;
  • Construirea unei comunități – accesul la o rețea de susținere oferă elevilor oportunitatea de a împărtăși experiențe, de a colabora la proiecte și de a se motiva reciproc. Prin introducerea sesiunilor de vorbire în grup, Novakid promovează învățarea colaborativă și sentimentul de apartenență, în timp ce ajută cursanții să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire.

Eficiența, oglindită prin creșterea bazei de clienți

Productivitatea tehnicilor amintite anterior este ilustrată și prin propunerile Ministerului Educației din iunie 2024, venite ca răspuns la rezultatele slabe ale școlarilor la testările PISA, componenta „gândire creativă”. Direcțiile de acțiune pentru unitățile de învățământ includeau învățarea prin investigație, cea pe bază de proiecte sau prin joc, precum și folosirea tehnologiei sau oferirea de feedback constant și constructiv.

Eficiența metodologiei Novakid este oglindită, de asemenea, și prin creșterea bazei de clienți. Concret, doar în 2024, 11,7% dintre utilizatori s-au alăturat ca urmare a recomandărilor primite, segmentul în cauză crescând cu 10% comparativ cu anul precedent.

Impactul pozitiv al lecțiilor Novakid este observabil în video-ul următor, ce surprinde progresul pe care îl pot face cursanții după doar 6 luni:

Sesiunile practice, o reală necesitate

Pe lângă metodele adoptate pentru transmiterea informațiilor, cele care vizează transpunerea în realitate sunt la fel de esențiale, iar elevii sunt conștienți de asta. Conform unui studiu Up Generation, aproape trei sferturi dintre tinerii români (72%) îşi doresc programe de învăţare bazate pe exemple practice, exerciţii şi scenarii reale de viaţă. Mai mult decât atât, conform unui sondaj Novakid, 48% dintre părinți solicită deopotrivă mai multe sesiuni practice pentru copii.

Pentru a răspunde acestei nevoi, școala de engleză online a lansat World Kids Academy, dedicat atât categoriei de vârstă 4-12 ani, cât și 13-17 ani. Luând forma unor sesiuni de practică în grup, cu maximum 6 participanți din diverse țări, conceptul este menit să sporească implicarea voluntară în conversații și să îmbunătățească încrederea copiilor în abilitățile lor lingvistice. În acest fel, cursanții se bucură de noi oportunități de conectare, învățare, implicare și dezvoltare, dar au acces și la un spațiu ce amplifică motivarea, fiind lipsit de bariere, note sau clasicele teme.

La doar 4 luni de la lansarea oficială a World Kids Academy, impactul este unul considerabil. Au fost susținute deja 3.000 de sesiuni cu 13.500 de studenți din întreaga lume, în cadrul cărora vorbirea limbii engleze a devenit mai plăcută și distractivă, iar sentimentul de apartenență la comunitate a deschis uși către noi prietenii. Costul lunar al acestor ateliere este de 169 RON, iar mai multe detalii despre structură pot fi găsite aici.

Despre Novakid

Novakid este o platformă ESL (de învățare a englezei ca limbă secundară) pentru copii. Bazându-se pe învățarea prin jocuri, Novakid duce studiul online la nivelul următor.

Metodologia include formate de învățare individuală, de grup și de auto-învățare, în funcție de nevoile cursanților. Elevii asimilează limba engleză prin jocuri captivante și distractive, atât în timpul lecțiilor cu profesorul, cât și în afara lor. Mediul online permite învățarea în propriul ritm și în confortul propriei locuințe, făcând educația calitativă accesibilă tuturor.

Curriculumul este aliniat cerințelor din Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CEFR) și include cele mai recente metode, cum ar fi abordarea comunicațională, CLIL și gamificarea, combinate cu o varietate de soluții de inteligență artificială, recunoaștere vocală și vizualizare 3D.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban
Actualitateacum o oră

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban

Israelul anunță că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”,...

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului
Actualitateacum o oră

Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah...

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis
Actualitateacum o oră

Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis, la Spitalul Universitar din Capitală. El a trecut cu bine peste intervenția...

Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade
Actualitateacum o oră

Vremea vineri, 20 septembrie. Atenționare de vânt puternic și ploi pe Litoral. Temperaturile nu depășesc 26 de grade

Vremea este în continuare instabilă, cu vânt și averse în Dobrogea, Moldova și Transilvania. Temperaturile vor fi cuprinse între 16...

Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj
Actualitateacum o oră

Opt persoane au fost rănite, după ce un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, în județul Gorj

Accident grav în județul Gorj. Un autobuz şi un microbuz s-au ciocnit, vineri dimineaţă, pe DN 67D, în zona localităţii...

Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner
Actualitateacum o oră

Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner

Liderul mondial Jannik Sinner a fost depistat pozitiv la două teste, în primăvară, și a avut parte de un proces...

„Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți „Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți
Actualitateacum o oră

„Nazistul negru”, susţinut de Trump, anunță că rămâne în cursă. Ce a scris Robinson pe un forum pentru adulți

Un candidat republican la funcția de guvernator în Carolina de Nord anunță că nu se va retrage din cursă, după dezvăluirea...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro