Zeci de mii de oameni au mărșăluit prin Belgrad pentru a protesta împotriva posibilei recunoașteri a Kosovo

0
236

În centrul Belgradului a avut loc o acțiune împotriva recunoașterii independenței Kosovo. Sub sloganul „Fără capitulare”, câteva zeci de mii de oameni au luat parte la procesiunea prin centrul capitalei, a anunțat vineri un corespondent TASS de la fața locului.

Proteste la Belgrad. Foto: Shutterstock

Proteste la Belgrad. Foto: Shutterstock

Acțiunea a început la Biserica Sf. Sava, după care oamenii s-au mutat la monumentul lui Nicolae al II-lea de lângă clădirea administrației prezidențiale. Oamenii au scandat „Kosovo este Serbia, Crimeea este Rusia”, „Rusia și Serbia sunt frați pentru totdeauna”, „Nu NATO”, „Fără capitulare”, „Kosovo este inima Serbiei!”, „Nu vindem Kosovo pentru un burger”, „Fără capitulare”, „Nu ne vom da bătuți!” „Kosovo este Serbia!

Coloana de oameni s-a întins pe 2 km, oamenii au cântat cântece patriotice, au fluturat steaguri ale Serbiei și Rusiei, au purtat icoane și bannere.

O parte din bannere a fost dedicată comemorării pogromurilor sârbe din Kosovo și Metohija: „Serbia își amintește!” „Să nu uităm!” „Nu vom renunța la altar!

La monumentul lui Nicolae al II-lea, procesiunii s-au alăturat participanții la o acțiune studențească în apropierea Bisericii Sf. Marcu.

Cerințele participanților

În timpul mitingului, vorbitorii l-au acuzat pe președintele sârb Aleksandar Vučić că a încălcat Constituția țării și că a predat Kosovo, Albaniei Mari. Mii de oameni adunați au întâmpinat aceste cuvinte cu urale, scandând „Rebeliune!” „Trădare!” „Kosovo, Kosovo!

Apărăm Kosovo de NATO! Joe Biden este rău, el crede că le poate face rușilor ceea ce le-a făcut sârbilor. Dar noi ne vom apăra pământul! <…> Când țara va fi apărată, nu mai există împărțire în partide!” – a spus profesorul Milos Kovici.

Organizatorii au raportat că la eveniment au participat câteva zeci de mii de persoane, iar alte 10 mii care au dorit să participe la protest au fost oprite de poliție la intrările în Belgrad.

Vorbitorii au cerut oamenilor să „lupte până la capăt pentru Kosovo” și să-l elibereze pe organizatorul de miting, Damian Knezevic, arestat și redactorul portalului Srbin Info, Dejan Zlatanovic. Publicul a întâmpinat apelul cu urale.

În timpul mitingului, organizatorii au activat o parte din discursurile video ale lui Vučić. Mulțimea l-a întâmpinat pe președinte cu fluierături care nu s-a oprit timp de câteva minute.

Negocieri la Ohrid

Vučić va vizita Macedonia de Nord pe 18 martie pentru a continua negocierile privind adoptarea unui plan european de reglementare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina. Tema principală a discuțiilor va fi discuția despre „Acordul pe calea normalizării relațiilor dintre Kosovo și Serbia”, care a fost prezentat anterior de Serviciul Extern al UE. Răspunzând acuzaţiilor mass-media că va semna un acord de recunoaştere a independenţei Kosovo la discuţiile de la Ohrid, Vučić a subliniat că poporul sârb va lua decizia finală cu privire la problema Kosovo. 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here