Trupa Vama: „Ne ferim de compromisurile toxice, chiar dacă viața te încearcă la limită de multe ori“ | INTERVIU

0
167

De 17 ani încoace, concertele lor sunt experiențe magnetice, cu sălile arhipline. Și ieri, și azi, și mâine, Vama trăieşte, vibrează, iubeşte cu fiecare acord. Pe lângă albume, hituri și clipuri lansate în toți acești ani, formația pare să-și fi clasat numele în dicționar în dreptul cuvântului „premieră” în materie de proiecte inovative, pentru că-și ține aproape fanii din toate generațiile, oferindu-le de fiecare dată ceva nou.

Vama cântă în aceeași formulă de aproape 20 de ani. FOTO: Red Bull

Vama cântă în aceeași formulă de aproape 20 de ani. FOTO: Red Bull

Vama nu spune niciodată „Nu“ următoarei provocări – acum se pregătește pentru duelul muzical al anului, ediția Red Bull SoundClash 2023, unde intră într-o confruntare memorabilă cu Killa Fonic. Pe 11 mai, la Romexpo, ei pun la cale un show plin de energie, cu o singură miză: aplauzele publicului. Vor fi două scene față-n față, 4 runde intense și tot atâtea provocări diferite. I-am întrebat pe Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu, Lucian Cioargă și Dan Opriș care e secretul celor 17 ani de carieră muzicală împreună și ce fac ca să rămână mereu în top.

Cât de importantă e chimia dintre voi?

Vama: Toată dinamica unei formații se axează pe chimia dintre membrii ei. Muzical suntem toți diferiți, dar încercăm împreună sa ne găsim un numitor comun. Această metodă livrează un produs muzical final original.

Cum ați reușit să rămâneți în aceeași formulă atâția ani?

Urmând niște reguli de baza de funcționare și având respect față de opinia celuilalt.

Cum vă gestionați conflictele și părerile în contradictoriu?

Prin vot! Suntem 5 membri, deci minoritatea se supune.

La SoundClash, cu amprenta Vama

Cum vă alegeți proiectele?

Încercăm sa fugim de rutină, ne dorim întotdeauna proiecte care ne provoacă artistic sau colaborări cu alți artiști si producători muzicali care să potențeze proiectele. Tratăm fiecare show, concert, diferit, fiecare piesă înregistrată diferit.

Și, că tot vorbim de proiecte, cum abordați provocarea Red Bull SoundClash?

Aproape tot show-ul Red Bull SoundClash presupune să ieșim din zona de confort proprie concertelor obișnuite. Elementele care ne-au solicitat au fost reorchestrarea pieselor proprii, dar mai ales ale adversarului, în așa fel încât să păstrăm amprenta Vama. Cel mai important learning este să nu spui niciodată NU unei provocări.

Red Bull SoundClash (2) jpg

Care e dinamica într-o formație care este în industrie de atâta timp? 17 ani înseamnă mult, trupele se rodează în timp, chiar și concertele live ajung să fie repetitive după o anumită perioadă (deși experiența live-ului e, prin definiție, unică).

Suntem foarte activi muzical, lucrăm mult și ne dedicăm total muzicii. Ne dorim să venim mereu cu ceva nou și din acest motiv nu ajungem să plictisim publicul. Chiar dacă avem concertele pregătite din timp, suntem imprevizibili, iar asta face ca un show să fie autentic și bun.

Sunt compromisurile toxice sau necesare pentru a te face să mergi mai departe?

Ne ferim de compromisurile toxice, chiar dacă viața te încearcă la limită de multe ori. Dar este adevărat că unele compromisuri sunt necesare, mai ales dacă în final aduc un plus proiectului nostru.

„Succesul nu pică din cer”

Ce trebuie să facă o formație ca să rămână mereu relevantă în piață?

Trebuie să rămână unită, în primul rând, și e necesar să devină tot mai puternică. Puternici devenim prin muzica pe care o facem și pe care o cântăm. Chiar dacă piața muzicală din România este atât de amestecată și dinamică, noi mereu vom avea locul nostru.

Succesul vine ușor sau pentru fiecare bătaie pe umăr trebuie să muncești mult? La voi cum a fost? Se poate schimba mentalitatea asta?

Nimic nu pică din cer. Vama înseamnă multă muncă, multă pasiune și mult timp investit. Vama se reinventează constant prin sound-uri noi, prin show nou. Succesul se obține prin muncă, dar se menține prin și mai multă muncă. Schimbarea vine din noi. Putem să ajungem unde ne dorim, dacă suntem suficient de determinați.

Tudor Chirilă este solistul formației Vama.

Tudor Chirilă este solistul formației Vama.

Ce e un artist azi / cine mai e azi artist și cine nu e? Mai exact, ce definește calitatea de artist?

Un artist se definește singur prin opera sa. Pentru a fi un artist adevărat ai nevoie de talent, de ambiție și de puțin noroc. Artiști se consideră mulți, dar artiștii adevărați sunt foarte puțini.

Ce credeți despre democratizarea muzicii (iei 3 beat-uri, pui o voce deasupra, ai făcut piesă și o urci pe net… toată lumea poate să cânte, să filmeze, să fie actor) – cum se vede de la voi fenomenul ăsta?

Întotdeauna Vama a pledat pentru libertatea de exprimare. Faptul că pentru o perioadă lungă de timp studiourile de imprimări au fost inaccesibile pentru foarte mulți, practic inevitabil vorbim despre o anumită formă de cenzură. Este dreptul fiecăruia să-și spună și să-și împărtășească Povestea, iar tehnica de azi permite acest lucru. So, it’s good! 🙂

Cum va influența AI-ul industria muzicală? Sau cum o face deja?

AI este parte din tot ceea ce facem. Atât timp cât ea va fi doar un mijloc de a facilita exprimarea umană în artă-muzică, e bine. Dacă vreodată va prelua controlul și va substitui o emoție, o trăire, dacă va fi ea fericirea și tristețea, războiul e pierdut.

Dacă fiecare dintre voi ar trebui să aleagă un album care i-a influențat cariera muzicală, care ar fi acela? De ce?

Pink Floyd – „The Wall“. Este un album care a definit traiectoria fiecăruia dintre noi 5. Pentru muzică, mesaj, punerea în scenă și dăinuirea peste timp.

De 17 ani, Red Bull SoundClash aduce în fața fanilor dueluri artistice cu miză emoțională enormă. Prima ediție a avut loc în Olanda, iar de atunci a făcut înconjurul lumii pe cinci continente, în peste 50 de dueluri. Ultimele bilete sunt disponibile pe redbull.ro/soundclash.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here