Tulburarile neurodegenerative afecteaza un numar important de persoane din intreaga lume. Dintre aceste tulburari neurodegenerative cea mai des intalnita este dementa. Avem in vedere o afectiune neurodegenerativa care aduce un impact semnificativ atat pentru pacientul diagnosticat cu aceasta afectiune, cat si pentru membrii familiei pacientului.
In multe cazuri dementa este privita ca fiind o boala. Insa din punct de vedere al specialistilor in dementa Bucuresti, aceasta afectiune este privita ca fiind un sindrom clinic. Exista mai multi factori de risc in privinta dementei, iar in ceea ce urmeaza sunt amintiti principalii factori de risc, dar si care sunt metodele pentru diagnosticarea dementei.
Factori de risc in dementa
Tulburarea neurocognitiva cunoscuta sub denumirea de dementa poate fi descrisa ca fiind o deteriorare cognitiva semnificativa. In acest sens impactul pe care il are in viata pacientului diagnosticat cu dementa va fi unul major. Este important ca fiecare persoana care manifesta simptome precum afectarea memoriei, incapacitatea de invatare, deficitul de atentie, dificultati legate de gandire si de limbaj sau afectarea abilitatilor sociale sa se adreseze unui specialist in neurologie pentru o consultatie.
Principalii factori care pot favoriza dezvoltarea sau instalarea dementei pot fi clasificati in factori nemodificabili si factori modificabili. Factorii nemodificabili sunt aceia care nu pot fi controlati in niciun fel si includ factori precum varsta, istoricul familial si diagnosticul de sindrom Down.
Varsta inaintata, mai exact peste 60-65 de ani, reprezinta un factor de risc major in dezvoltarea dementei. Istoricul familial vorbeste despre faptul ca persoanele care au rude de gradul I diagnosticate cu dementa prezinta un risc mai mare de a dezvolta la randul lor dementa. In aceeasi masura, persoanele cu diagnosticul de sindrom Down sunt mai predispuse in dezvoltarea dementei.
Factorii modificabili care sunt considerati de risc in dezvoltarea dementei sunt mult mai numerosi. Acestia includ dieta, efortul fizic sustinut, fumatul constant, consumul de alcool, factorii de risc vascular, diabetul, apneea in somn, starile depresive sau insuficienta vitaminei D si a vitaminei B12.
Chiar daca nu sunt neaparat decisivi in dezvoltarea dementei, acesti factori enumerati pot reprezenta factori de risc in cazul dementei. Din fericire acesti factori pot fi modificati de pacient prin schimbarea stilului de viata.
Importanta diagnosticarii precoce a dementei
Indiferent daca pacientul observa anumite semne care pot duce cu gandul la dementa sau daca persoanele din jur identifica anumite simptome care pot sa indice riscul de a dezvolta dementa, diagnosticarea se poate face doar intr-un centru medical specializat in dementa Bucuresti. Intr-un astfel de centru pacientul va fi evaluat de un medic neurolog specializat in diferite tulburari neurodegenerative si va primi in functie de evaluarea respectiva diagnosticul cat mai precis.
In functie de tipul de dementa identificat si in functie de stadiul de dementa pe care pacientul il are, medicul neurolog va stabili un plan de tratament menit a reduce efectele negative ale dementei asupra vietii pacientului si apartinatorilor acestuia. Este cunoscut faptul ca dementa nu poate fi vindecata, insa urmarea anumitor tratamente medicamentoase sau schimbarea dietei pot sa diminueze sau sa incetineasca avansarea bolii.