Actualitate
Primele centrale de fuziune nucleară au nevoie de 7 miliarde de dolari pentru a deveni operaționale
Companiile care doresc să producă energie se așteaptă să cheltuiască aproximativ 7 miliarde de dolari până la momentul în care primele lor centrale de fuziune nucleară vor deveni operaționale.
Accelerator de particule – arhiva foto
Fuziunea este procesul prin care doi atomi uşori (de hidrogen) sunt făcuți să fuzioneze pentru a crea unul greu (heliu), iar acest proces eliberează energie. Acesta este procesul care se desfăşoară în interiorul stelelor, inclusiv în Soare.
Căutând să stăpânească procesul de fuziune folosind lasere sau magneți, companiile private și laboratoarele guvernamentale au cheltuit 500 de milioane de dolari pe lanțurile lor de aprovizionare anul trecut, potrivit sondajului Fusion Industry Association (FIA), prezentat de Reuters.
Aceste cheltuieli ar urma să explodeze la 7 miliarde de dolari în momentul în care companiile își dezvoltă prima centrală electrică și potențial trilioane de dolari într-o industrie de fuziune matură, estimată a fi cândva între 2035 și 2050, se arată în sondajul la care au participat peste 20 de dezvoltatori.
O mare parte din aceste cheltuieli este de așteptată să meargă pentru achiziția de oțel de înaltă calitate, beton și sârmă superconductoare pentru a construi instalații în cazul în care combustibilii vor fi încălziți la mai mult de 100 de milioane de grade Celsius în camere speciale. Banii vor fi ccheltuiți, de asemenea, pe magneți speciali, lasere, și surse de alimentare.
Andrew Holland, șeful FIA, a declarat că există o mică îngrijorare cu privire la riscul geopolitic de aprovizionare în lanțul de aprovizionare. „Vrem să ne asigurăm că companiile din lanțul de aprovizionare sunt conștiente de faptul că fuziunea vine, astfel încât să poată face investițiile să crească.”
Deși există o lipsă globală de tritiu, un combustibil pe care multe companii intenționează să-l folosească pentru a incendia instalațiile de fuziune, Olanda a spus că nu este un motiv de îngrijorare, deoarece companiile intenționează să reproducă tritiu în instalațiile de fuziune cu ajutorul litiului.
O instalație de fuziune ar avea nevoie doar de cantitatea de litiu găsită în aproximativ patru vehicule electrice, a estimat el.
Actualitate
Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR
Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine vor vota duminică la alegerile prezidențiale.
Luptă strânsă între Elena Lasconi şi Călin Georgescu Foto: Arhivă
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi că, din
datele pe care le au la dispoziţie cei de la USR, este, în continuare, o luptă strânsă între
cei doi candidaţi, Elena Lasconi şi Călin Georgescu.
De asemenea, Fritz spune că există doarte mulți români care încă nu au luat o decizie privind votul în turul II la
prezidențiale.
„Facem un apel la români să se mobilizeze şi ei pentru acest
vot. Din datele pe care le avem la dispoziţie, este o luptă strânsă între cei
doi. Încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine
vor vota duminică şi tocmai de aceea apelul nostru către toţi susţinătorii
Elenei Lasconi, către toţi susţinătorii unei Românii europene, este să
mobilizeze prietenii, rude, familie, colegi să meargă la vot duminică şi să
aleagă singura cale care va ţine România pe o cale europeană şi prosperă şi
sigură”, a spus Dominic Fritz, potrivit News.ro.
„Suntem mobilizaţi, suntem în legătură şi cu celelalte
partide, după cum ştiţi, care, fiecare la rândul lui, mobilizează propriul
electorat”, a mai spus reprezentantul USR.
Actualitate
Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică
Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă.
Traian Băsescu susține că singura soluție este votul FOTO Facebook Traian Băsescu
„Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II și implicit a alegerilor. De data asta, și poate este o lecție bună, decizia este în mana poporului. Institutiile au ratat. Românii trebuie să știe că de votul lor depinde menținerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenție la Digi 24.
SRI și Parchetul nu mai au un protocol de colaborare
Fostul șef de stat a mai punctat că „instituțiile statului au avut foarte multe informații”.
„Cred că este foarte târziu. Aceste informații nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme”, a mai spus fostul președinte, încercând să și explice motivul.
Potrivit fostului șef de stat, motivul este datorat faptului că cele două instituții nu mai au un protocol de colaborare. „Nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet. A fost în mod eroic anulat. (…) Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării din instituțiile statului”, a explicat fostul președinte.
Lecția „de o duritate formidabilă”
„Prima sesizare a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă. Promovare masivă pentru susținerea POT. Iată că SRI a surprins și cele două săptămâni de susținere a POT. Este extrem de grav și arată că statul nu funcționează. Instituțiile nu se corelează între ele în acțiuni care țin de siguranța națională. Este o lecție de o duritate formidabilă, care arată o depreciere a statului. Suntem la 35 de ani de la Revoluție și constatăm că nu putem avea în siguranță un rând de alegeri”, a concluzionat Traian Băsescu.
Actualitate
Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers
Internaționalul român, 26 de ani, a fost titular aseară, pentru al doilea meci consecutiv, la Rangers și a reușit cel mai bun meci de la revenirea în prima echipă a scoțienilor.
Ianis Hagi
Hagi a fost decisiv la primele două goluri ale echipei lui. Și, cel mai important, a început să lege meciurile ce titular, adică exact ceea ce i-a cerut Mircea Lucescu pentru a-l convoca pe mai departe.
Internaționalul român a fost decisiv pentru a doilea meci la rând. În etapa trecută, la 1-0 cu St. Johnstone, a centrat la autogolul adversarilor. Ianis Hagi a fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren în victoria lui Rangers cu Kilmarnock și a fost lăudat în Scoția.
„Centrarea excelentă”
Scottish Sun a reacționat la golurile la care a contribuit Ianis. Scoțienii au lăudat centrările românului. „James Tavernier ajunge la minge și transformă în gol o centrare superbă a lui Ianis Hagi”, au scris jurnaliștii scoțieni după golul de 1-0. „Danilo marchează primul său gol, după o altă centrare excelentă a lui Hagi”, a scris Scottish Sun după golul de 2-0.
Despre primul assist a scris și jurnalistul Scott Bradley: „Centrare pur și simplu senzațională a lui Ianis Hagi”.
„Ianis Hagi a reușit o centrare perfectă spre Tavernier, iar acesta a trimis balonul în plasă. Golul a fost confirmat după analiza VAR. Danilo Pereira a înscris din centrarea lui Ianis Hagi. Al doilea assist pentru Hagi în această seară”, a scris Rangers pe contul oficial de X, despre golurile la care a contribuit Ianis Hagi.
Glasgow Rangers este însă departe de locul 1, ocupat de Celtic, 40 de puncte. Trupa românului are doar 29 de puncte, fiind pe locul 3.
-
Politicaacum o zi
Călin Georgescu: De la știința solurilor la tărâmurile extremismului!
-
Stirea zileiacum o zi
Călin Georgescu, „vizionarul” care ne invită să îmbrățișăm înțelepciunea Kremlinului
-
Socialacum o zi
Capodopera by Elis: Simbolul eleganței și luxului în România – Povestea unei afaceri de familie cu tradiție
-
Actualitateacum 2 zile
Apelul unui reputat profesor către Marcel Ciolacu: „Refuză orice asociere cu extremismul!”
-
Coruptieacum o zi
Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”
-
Actualitateacum 3 zile
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a mai rămas de făcut”
-
Actualitateacum 2 zile
Cum să faci economii majore la facturi, cu panourile fotovoltaice de pe Energyfix.ro
-
Actualitateacum 2 zile
România riscă să intre în faliment. Avertismentul unui economist din Elveția: „Ne asemănăm tot mai mult cu Grecia”