Connect with us

Actualitate

Protestul împotriva șirului de trădări de la Complexul Energetic Oltenia

Publicat

pe

Protestul împotriva șirului de trădări de la Complexul Energetic Oltenia

Uniunea Națiunii Române (UNR) a luat atitudine față de șirul interminabil de probleme și trădări de la Complexul Energetic Oltenia. Sprijinirea securității energetice și a stabilității economice au constituit punctul de plecare în acțiunea de protest desfășurată în data de 31 Mai, în fața sediului CE Oltenia din Târgu-Jiu.

Turceni-ul și Rovinari-ul au fost practic subminate, îngropate ieri, 31 mai, chiar de ziua de naștere a CE Oltenia! De altfel, protestatarii și-au exprimat nemulțumirea prin lozinci și bannere elocvente precum „Rovinari si Turceni s-au vândut la Cotroceni”. Cu această ocazie, s-a subliniat și evidențiat șirul mârșav al acțiunilor întreprinse în cadrul derulării Planului de Restructurare și Decarbonare pentru reducerea amprentei de carbon, prin crearea mix-ului energetic în cadrul companiei amintite.

Aceste motive constituie „plecarea pe fentă” a tuturor celor care în totală necunoștință de cauză speră la asigurarea unui viitor profitabil și durabil vis a vis de energia produsă de Complexul Energetic Oltenia. De altfel, funcționarea grupurilor este dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață, în actualul peisaj economic raportat la prezentele orientări de mediu, dictate și impuse de structuri supra-statale României. 

Nu trebuie uitat că grupul energetic numarul 3 Rovinari a fost retras definitiv din exploatare, iar grupul energetic 7 Turceni a fost trecut în conservare, conform graficului de scoatere treptată din exploatare a capacităților energetice pe bază de cărbune prevăzute de OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sistemului energetic, modificată prin OUG nr.14/2023.

Complexul Energetic Oltenia- scurt istoric

Complexul Energetic Oltenia SA este compania aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. La data înființării, acum mai bine de un deceniu, la 31 mai 2012, tot organismul era compus din fuziunea celor patru entități de producere a energiei electrice și a lignitului din zona Olteniei: Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova și Societatea Națională a Lignitului Oltenia.

Noua companie a avut unsprezece grupuri energetice, câte patru la Rovinari și Turceni, două la Craiova și unul la Ișalnița, iar activitatea de extracție a cărbunelui s-a desfășurat în 15 perimetre miniere de suprafaţă și 3 perimetre subterane. Numărul de personal al noii societăți s-a estimat la un număr de 18.800, din care, activitatea energetică – cu 5.800 de salariați, iar activitatea minieră, cu 13.000 de angajați, și a avut o cotă de piață de aproximativ 30% din energia livrată în Sistemul Energetic Național.

După aproape unsprezece ani de activitate, conform datelor oficiale, CE Oltenia a pierdut două cariere (în anul 2015), în urma unui așa-zis ,,transfer de afacere”, atunci când a cedat carierele Berbești și Alunu la CET Govora, pentru suma de 184 de milioane de lei, bani pe care nu i-a încasat niciodată. Dar, a fost creată cumva asemenea unui „colac de salvare”- termocentrala Chișcani (2013), preluată în contul unei datorii de 28,7 milioane lei a Electrocentrale Grup, desprinsă din falimentara Termoelectrica.

Termocentrala pe gaze naturale de la Chișcani, cu putere electrică instalată de 437 MW, nu a fost pusă niciodată în funcțiune de la preluare, iar în 2019, grupurile energetice au fost eliminate din licența de producător a CEO, fiind declarate ,,în stare de indisponibilitate de lungă durată”, așa cum pot demonstra actele oficiale dimpreună cu deciziile luate la cel mai înalt nivel.
La conducerea CEO, adică în Consiliul de Supraveghere, Directorat, precum și la vârful structurilor executive, la cele miniere și energetice, au fost numiți, în toți acești ani, oamenii tuturor partidelor aflate la putere, indiferent că au avut sau nu legătură cu domeniul energetic, indiferent dacă au avut expertiza necesară pentru a-și desfășura activitatea optim, la nivel profesionist.

Prezentul lipsit de speranțe

Ministerul Economiei a ajuns practic eșuat în imposibilitatea de a gestiona așa cum ar fi fost indicat să managerieze această resursă vitală a Statului. Astfel, în demersul său de reorganizare a sistemului energetic prin înființarea a doi giganți energetici, Electra si Hidroenergetica, ținând cont de contextul în care procesul de constituire a fost vehement contestat de către creditorii unora dintre companiile care urmau să fuzioneze, de către sindicate și acționari ai Fondului Proprietatea, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat un recul semnificativ.

”Investiţiile realizate de CEO în ultimii ani pentru modernizarea grupurilor se ridică la peste un miliard de euro, fiind singurul producător de energie pe cărbune din ţară care s-a conformat la cerinţele UE şi are şi autorizaţii de mediu”, scria Adevărul.ro, în anul 2015.

Iar, din moment ce la debut a reprezentat cea mai mare unitate de producere a energiei electrice din Sistemul Energetic Național, ce acoperea 30% din piața de energie românească având un maxim de 18.800 de angajați- totul părea sub control. Numai că, odată cu trecerea timpului, colosul energetic a reprezentat o miză deosebit de importantă a unor „băieți deștepți”, care treptat au înfăptuit tranzacții de cedare sau de vindere, mai mult sau mai puțin legal.

Astfel, din moment ce sindicatele au fost decimate, în toți acești ani, de interese politice și pecuniare, și n-au mai reprezentat o forță. Totul, cu acordul liderilor. Din punct de vedere al afacerii, adică al producerii de energie electrică, CE Oltenia a scăzut constant, în ultimii ani și, implicit, și cota de profit a acestuia. Doar în primii doi ani de funcționare activitatea financiară a fost pozitivă, apoi au urmat trei ani cu pierderi. În 2017 societatea a ieșit, din nou, pe profit, apoi au urmat alți patru ani cu pierderi colosale. Anul trecut, producătorul energetic a reușit să scoată un profit de 3,6 miliarde de lei, însă deja Comisia Europeană a aprobat, la finele lunii ianuarie 2022, Planul de restructurare revizuit al CEO.

De asemenea, bomboana pe coliva „planului de salvare” determinat de PNRR dimpreună cu interdicția dată de OUG 108- actul guvernamental pentru decarbonizare, adoptat în luna iunie a anului trecut-apasă greu pe umerii a ceea ce mai poate reprezenta noțiunea fezabilă de …”economie energetică.”

Prezentul dureros

Programul de restructurare a pornit din anul 2020, condiționat de acel „ajutor de salvare”.Măcinat de multiplele interese politice și de nenumărate afaceri mai mult decât păguboase, Complexul Energetic Oltenia, prin liderii săi, au acceptat „planuri de modernizare” echivalente cu închideri treptate de activitate, în care chiar ANRE a decis și a urmat directivele europene.

De altfel, fiind căpușată, constant, de grupuri de interese economice, CE Oltenia a mers în virtutea inerției, spre o moarte agonizantă.

Iar, ultimele exemple confirmă situația de-a dreptul disperată, din moment ce, nici până acum nu există un aviz de funcționare pentru grupul 5 de la Termocentrala Rovinari. Cu toate acestea, de astăzi1 iunie 2023, va fi închis oficial grupul 3 al termocentralei, dar și grupul 7 de la Turceni. Ultimul dintre acestea a trecut „în conservare”- o formulă tehnică, pe care niciun alt lexic nu o poate salva, din moment ce așa cum intuiește toată lumea, acesta nu va mai fi redeschis vreodată.

Ultima ordonanță privind decarbonizarea a prevăzut în mod cu totul limpede interzicerea punerii în funcțiune a altor capacități de producere a energiei pe cărbune. Mai mult, grupul 5 nu este deloc de găsit și nici nu figurează în „celebrul” măr otrăvit-PNRR, deși este o investiție finalizată în proporție de peste 85%.

Despre această problemă, fostul șef al CEO, Daniel Burlan, se exprima mai deunăzi  în presa gorjeană „că este o scăpare” în PNRR. Nimeni n-a mai rezolvat ”scăparea” și, astfel, CEO riscă să nu mai poată pune grupul 5 în funcțiune, chiar dacă acest grup a avut o investiție de peste 140 de milioane de euro.

Fix în iunie, acum opt ani, în 2015, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a aprobat o investiţie de 140 milioane de euro la grupul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari.

Condițiile de mediu impuse de Comisia Europeană au devenit tot mai drastice, iar tocmai această condiționalitate a producerii de energie de plata certificatelor de carbon au zdruncinat serios compania, din punct de vedere financiar. Așa s-a ajuns ca ditamai Complexul Energetic Oltenia să solicite împrumuturi cu sume colosale pentru a acoperi necesarul de bani pentru achiziționarea certificatelor de CO2.

În ultimii trei ani, s-a ajuns în situația ca acest fost mamut energetic să fie creditat de statul român, pentru a scăpa de eventualele penalități, în cazul în care n-ar fi reușit să achiziționeze numărul de certificate raportat la energia produsă.

Pentru a nu încălca legislația europeană privind ajutoarele de stat, CEO, prin Ministerul Energiei, acționarul său majoritar, a trebuit să notifice Comisia Europeanu cu un așa-zis Plan de restructurare, care a limitat prin prevederea de termene precise pentru închiderea unor capacitate miniere și energetice. Mai mult, acele termene de închidere au fost incluse într-un capitol destinat energiei din Planul de Redresare și Reziliență al României. Practic, România s-a angajat să închidă capitolul energiei pe cărbune, pentru a primi bani de la UE, fiind astfel parafat începutul sfârșitului pentru CE Oltenia…

Protest al adevăraților patrioți, sub umbrela UNR

Ieri, 31 Mai, în fața Complexului Energetic Oltenia, un grup inimos de cetățeni s-au solidarizat și au protestat mai bine de două ore. De asemenea, lideri importanți din sfera politică autohtonă precum domnul deputat Dumitru Viorel Focsa vicepreședinte al UNR și alți membri marcanți ai acestei formațiuni, dimpreună cu reprezentanți ai societății civile precum activiștii de mediu- Angela Negrota și nu în ultimul rând doamna avocat Gabriela-Ștefania – Nuț și-au exprimat, prin viu grai, cu ocazia acestui protest autorizat la sediul CE Oltenia, nemulțumirea și revolta față de actul trădător al Guvernului Coaliției, de închidere a grupului 7 Rovinari și 3 Turceni.

Am constatat cu tristețe acea indiferență a salariaților , a locuitorilor din Târgu -Jiu, care coroborată cu „clasica” nepăsare a liderilor de sindicate și a tuturor celor afectați prin pierderea locurilor de muncă îi determină pe toți să fie considerați vinovați și totodată complici la acest act de de trădare națională.

Menționez, din postura de martor ocular, că UNR a fost singurul partid politic care a luat atitudine față de aceste nedreptăți, în special față de ordonanța criminală de urgență cu numărul 108, a Guvernului Romaniei care a specificat clar, în articolul doi faptul că ”se interzice punerea în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepția capacităților pentru care s-au emis licențe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Practic, aceasta ordonanță, în momentul în care și-a produs efectul, s-a promulgat, practic, pentru a nu se mai putea obține nicio licență la niciun grup al acestui fost colos energetic.

Trimiterea exactă la amendamentul a ajuns să fie votată cu sprijinul politic al rotativei PSD-PNL-UDMR, chiar daca au apărut tot felul de amendamente pe care, publicul nu a avut cunoștință.

Concluzionând, s-a întâmplat exact cum s-a întâmplat și cu Ordonanța decarbonizării, atunci când forma inițială a fost trimisă Comisiei Europene fără să fie trimisă în dezbatere publică, fără să fie cunoscută în România, ordonanță care prevedea dezafectarea ireversibilă a grupurilor energetice.

De asemenea, în acest context, mii de salariați din Complexul Energetic Oltenia își vor pierde locurile de muncă în următorii ani. Disponibilizările vor fi făcute treptat, în număr mare, în concordanță cu planul de restructurare al companiei de stat, convenit cu Comisia Europeană, care prevede cel puțin un numar de patru mii de disponibilizări programate doar pentru anul acesta.

Alte câteva mii vor fi efectuate în următorii ani, astfel încât până în 2030 să rămână mai puțin de 3.000 de salariați în companie. În acest moment, Complexul Energetic Oltenia are aproximativ 12.000 de angajați.

Trista concluzie

Sub aceste auspicii, indiferența românilor și a tuturor trădătorilor din sindicate a făcut ca acest simbol național să nu mai poată fi lăsat moștenire noilor generații.
Din moment ce valul de trădători de țară și neam se mulțumește practic cu acceptarea PNRR-ului si a comisioanelor generate de  „politicile verzi, eco” prin cumulul tuturor privilegiilor si funcțiilor bine plătite pe cheltuiala poporului și prin susținerea dată de asasinii economici de la Bruxelles, Complexul Energetic Oltenia își trăiește spasmodic ultimele clipe din existența sa…

 

****

Sursa foto: https //google.com și Arhiva personală a redactorului BP News, Prof.Dr.Daniel Mihai

 

Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW

 

Acest material a fost realizat de la fața locului de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!

 

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Publicat

pe

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine vor vota duminică la alegerile prezidențiale.

Luptă strânsă între Elena Lasconi şi Călin Georgescu Foto: Arhivă

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi că, din
datele pe care le au la dispoziţie cei de la USR, este, în continuare, o luptă strânsă între
cei doi candidaţi, Elena Lasconi şi Călin Georgescu.

De asemenea, Fritz spune că există doarte mulți români care încă nu au luat o decizie privind votul în turul II la
prezidențiale.

Facem un apel la români să se mobilizeze şi ei pentru acest
vot. Din datele pe care le avem la dispoziţie, este o luptă strânsă între cei
doi. Încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine
vor vota duminică şi tocmai de aceea apelul nostru către toţi susţinătorii
Elenei Lasconi, către toţi susţinătorii unei Românii europene, este să
mobilizeze prietenii, rude, familie, colegi să meargă la vot duminică şi să
aleagă singura cale care va ţine România pe o cale europeană şi prosperă şi
sigură
”, a spus Dominic Fritz, potrivit News.ro. 

 „Suntem mobilizaţi, suntem în legătură şi cu celelalte
partide, după cum ştiţi, care, fiecare la rândul lui, mobilizează propriul
electorat
”, a mai spus reprezentantul USR. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Publicat

pe

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă.

Traian Băsescu susține că singura soluție este votul FOTO Facebook Traian Băsescu

Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II și implicit a alegerilor. De data asta, și poate este o lecție bună, decizia este în mana poporului. Institutiile au ratat. Românii trebuie să știe că de votul lor depinde menținerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenție la Digi 24. 

SRI și Parchetul nu mai au un protocol de colaborare

Fostul șef de stat a mai punctat că „instituțiile statului au avut foarte multe informații”.

„Cred că este foarte târziu. Aceste informații nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme”, a mai spus fostul președinte, încercând să și explice motivul.

Potrivit fostului șef de stat, motivul este datorat faptului că cele două instituții nu mai au un protocol de colaborare.  „Nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet. A fost în mod eroic anulat. (…) Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării din instituțiile statului”, a explicat fostul președinte. 

Lecția „de o duritate formidabilă”

„Prima sesizare a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă. Promovare masivă pentru susținerea POT. Iată că SRI a surprins și cele două săptămâni de susținere a POT. Este extrem de grav și arată că statul nu funcționează. Instituțiile nu se corelează între ele în acțiuni care țin de siguranța națională. Este o lecție de o duritate formidabilă, care arată o depreciere a statului. Suntem la 35 de ani de la Revoluție și constatăm că nu putem avea în siguranță un rând de alegeri”, a concluzionat Traian Băsescu. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers

Publicat

pe

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers

Internaționalul român, 26 de ani, a fost titular aseară, pentru al doilea meci consecutiv, la Rangers și a reușit cel mai bun meci de la revenirea în prima echipă a scoțienilor. 

Ianis Hagi

Hagi a fost decisiv la primele două goluri ale echipei lui. Și, cel mai important, a început să lege meciurile ce titular, adică exact ceea ce i-a cerut Mircea Lucescu pentru a-l convoca pe mai departe.

Internaționalul român a fost decisiv pentru a doilea meci la rând. În etapa trecută, la 1-0 cu St. Johnstone, a centrat la autogolul adversarilor. Ianis Hagi a fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren în victoria lui Rangers cu Kilmarnock și a fost lăudat în Scoția.

„Centrarea excelentă”

Scottish Sun a reacționat la golurile la care a contribuit Ianis. Scoțienii au lăudat centrările românului. „James Tavernier ajunge la minge și transformă în gol o centrare superbă a lui Ianis Hagi”, au scris jurnaliștii scoțieni după golul de 1-0. „Danilo marchează primul său gol, după o altă centrare excelentă a lui Hagi”, a scris Scottish Sun după golul de 2-0.

Despre primul assist a scris și jurnalistul Scott Bradley: „Centrare pur și simplu senzațională a lui Ianis Hagi”.

Ianis Hagi a reușit o centrare perfectă spre Tavernier, iar acesta a trimis balonul în plasă. Golul a fost confirmat după analiza VAR. Danilo Pereira a înscris din centrarea lui Ianis Hagi. Al doilea assist pentru Hagi în această seară”, a scris Rangers pe contul oficial de X, despre golurile la care a contribuit Ianis Hagi.

Glasgow Rangers este însă departe de locul 1, ocupat de Celtic, 40 de puncte. Trupa românului are doar 29 de puncte, fiind pe locul 3.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR
Actualitateacum o oră

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine...

România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează! România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează!
Politicaacum 4 ore

România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează!

În România de astăzi, prea mulți oameni simt că vocea lor nu mai contează. Politicienii par să vorbească o limbă...

Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor! Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor!
Politicaacum 6 ore

Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor!

România se află la o răscruce de drumuri, iar deciziile luate în zilele următoare pot schimba traiectoria țării pentru generațiile...

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică
Actualitateacum 6 ore

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă. Traian...

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers
Actualitateacum 11 ore

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers

Internaționalul român, 26 de ani, a fost titular aseară, pentru al doilea meci consecutiv, la Rangers și a reușit cel...

Scandal la un târg de Crăciun din Polonia din cauza unor călugărițe pro-ruse Scandal la un târg de Crăciun din Polonia din cauza unor călugărițe pro-ruse
Actualitateacum 16 ore

Scandal la un târg de Crăciun din Polonia din cauza unor călugărițe pro-ruse

În Polonia, în orașul Szczecin, activiștii au fost revoltați de participarea unor călugărițe pro-ruse din Belarus la târgul de Crăciun....

Robert F. Kennedy anunță oficial nu îl susține pe Călin Georgescu: „Nu îl sprijină în niciun fel. Nu s-a pus problema să vină în Romania Robert F. Kennedy anunță oficial nu îl susține pe Călin Georgescu: „Nu îl sprijină în niciun fel. Nu s-a pus problema să vină în Romania
Actualitateacum 21 de ore

Robert F. Kennedy anunță oficial nu îl susține pe Călin Georgescu: „Nu îl sprijină în niciun fel. Nu s-a pus problema să vină în Romania

Blake Fleetwood, reprezentantul lui Robert F. Kennedy Jr., a anunțat că acesta nu îl susține pe Călin Georgescu și că...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro