Tăvălugul scumpirilor nu s-a oprit: noi creșteri de prețuri vor avea loc până în toamnă

0
159

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cineva verifică dacă are suficienți bani, în timp ce se află la cumpărături

Prețurile ar putea crește în perioada următoare

Institutul Național de Statistică (INS) a făcut o anchetă de conjunctură pentru a reflecta estimările managerilor întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2142 agenţi economici), construcţiilor (1361), comerţului cu amănuntul (2626) şi serviciilor (3004). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Industria prelucrătoare – relativ stabilă

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Construcţii – creștere a prețurilor 

Potrivit estimărilor din luna iulie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +24 %).

Comerţ cu amănuntul – creșteri de preț

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Servicii – relativă stabilitate

Conform estimărilor din luna iulie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%)

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here