Connect with us

Actualitate

2 februarie: 77 de ani de la nașterea actorului român Vladimir Găitan

Publicat

pe

2 februarie: 77 de ani de la nașterea actorului român Vladimir Găitan

La 2 februarie 1947 s-a născut actorul Vladimir Găitan, iar în 1882 s-a născut scriitorul irlandez James Joyce. De asemenea, în anul 1901 au avut loc funeraliile reginei Victoria a Regatului Unit.

La 2 februarie 1947 s-a născut actorul Vladimir Găitan. FOTO: Arhivă

1871: Orașul Roma devine capitala Italiei

FOTO: Shutterstock

Conform legendei, Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus și Remus pe 21 aprilie 753 î.Hr., și dovezile arheologice sprijină teoria conform căreia Roma s-a dezvoltat pornind de la așezări pastorale pe Dealul Palatin, construite în zona viitorului Forum Roman, și care au stat la baza noului oraș în secolul VIII î.Hr.. Orașul avea să devină capitala Regatului Roman (condus de o succesiune de șapte regi, conform tradiției), a Republicii Romane (din 509 î.Hr. – 27 î.Hr., guvernată de Senat), și, în final, a Imperiului Roman (din 27 î.Hr., condus de un împărat); aceste succese au depins de cuceririle militare, de dominația economică, precum și de asimilarea selectivă a civilizațiilor învecinate, în mod notabil, etruscii și vechii greci. În anul 64, în timpul domniei lui Nero, o mare parte a orașului a fost mistuită de incendiu. Orașul a fost reconstruit în timpul Flaviilor, dar mai ales în timpul împăraților Traian, Adrian și Caracalla.

  Prinsă în tumultul naționalist din secolul al XIX-lea, câștigându-și și pierzându-și de două ori, pentru scurt timp, independența, Roma a devenit speranța principală a unificării italiene, susținută de Regatul Italiei condus de regele Victor Emanuel al II-lea; după ce protectoratul francez a fost eliminat în 1870, trupele regale au năvălit în oraș și Roma a fost declarată capitală a Italii unificate în 1871.  

1882 – S-a născut scriitorul irlandez James Joyce, autorul celebrelor romane „Ulise”, „Oameni din Dublin” şi „Veghea lui Finnegan” 

James Joyce FOTO Arhivă

James Augustine Aloysius Joyce (n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie 1941) a fost un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele Portret al artistului în tinerețe (1916), Ulise (1922) și Veghea lui Finnegan (1939).

A mai scris nuvele („Oameni din Dublin” 1914), poezii („Muzică de cameră” – 1907  și „Poezii de doi bani fiecare” – 1927) și o piesă de teatru („Exilați”, 1918).

Criticii îl așează astăzi în fruntea modernismului anglo-saxon, alături de T. S. Eliot, Virginia Woolf și Ezra Pound.

1901 – Au avut loc funeraliile reginei Victoria a Regatului Unit 

Alexandrina Victoria (n. 24 mai 1819 – d. 22 ianuarie 1901, East Cowes) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.  

Domnia ei de 63 de ani și 7 luni, care reprezintă cea mai lungă domnie a unui monarh britanic, este cunoscută sub numele de Era Victoriană. A fost o perioadă de schimbări industriale, culturale, politice, științifice și militare în cadrul Regatului Unit, și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic.

Ea a fost ultimul monarh britanic din Casa de Hanovra. Fiul sau cel mai mic, Leopold și două de cei cinci fiice, Alice și Beatrice, au fost bolnavi de hemofilie. Prezența bolii în rândul descendenților reginei Victoria, dar nu și printre strămoșii ei, a dus la speculații că adevăratul ei tată nu a fost Ducele de Kent. 

Victoria a fost multă vreme monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria britanică; a domnit 63 de ani, 7 luni și 2 zile, fiind depășită doar de stră-strănepoata ei, regina Elisabeta a II-a. 

„Era victoriană” rămâne înscrisă cu majuscule în istoria Marii Britanii, epocă înfloritoare atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Au rămas și astăzi clădiri istorice construite în stil victorian.

1919: A apărut revista „Însemnări literare”, redactată de Mihail Sadoveanu și George Topârceanu 

La 2 februarie 1919, a apărut, la Iași, revista „Însemnări literare”. Aceasta a fost redactată de Mihail Sadoveanu și George Topârceanu. Sediul revistei a fost în casa poetului Demostene Botez, iar din redacția mai făcea parte și Garabet Ibrăileanu. 

Revista a apărut din 2 februarie 1919 până la 21 decembrie 1919. 

1922: Apare la Paris romanul lui James Joyce, „Ulise”

„Ulise” este un roman al scriitorului irlandez James Joyce. FOTO: Arhivă

„Ulise” este un roman al scriitorului irlandez James Joyce, apărut la 2 februarie 1922. La această operă Joyce a lucrat încă din 1914 și ea a văzut lumina tiparului mai întâi la Paris, apoi în SUA, în 1933 și abia în 1936 în Regatul Unit, dat fiind că oficialitățile puritane au etichetat-o drept pornografie.  

1943: Al Doilea Război Mondial: Victoria Armatei Sovietice în celebra Bătălie de la Stalingrad marchează un moment de cotitură în desfășurarea războiului

Bătălia de la Stalingrad din perioada 23 august 1942–2 februarie 1943. FOTO: Arhivă

Bătălia de la Stalingrad din perioada 23 august 1942–2 februarie 1943  a reprezentat un important punct de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial și este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de neglijare și brutalitate față de populația civilă.

Bătălia a inclus campania de bombardamente aeriene asupra orașului Stalingrad (azi redenumit Volgograd) din sudul Rusiei, atacuri terestre asupra orașului, precum și lupte pe teritoriul orașului. A urmat contraofensiva sovietică care, în cele din urmă, a încercuit și a distrus forțele germane și ale aliaților din cadrul Axei din Stalingrad și din regiunea periferică a orașului. Numărul total al pierderilor de vieți umane este estimat aproximativ la 3 milioane. Lipsa unor date mai exacte se explică prin refuzul guvernului sovietic de a oferi cifre exacte din cauza temerilor că sacrificiile ar fi părut prea mari și ar fi demobilizat eforturile de război. Forțele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit și nu și-au mai revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri. Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a marcat începutul eliberării URSS, luptă care a dus în cele din urmă la victoria din 1945 asupra Germaniei Naziste.

1947: S-a născut actorul Vladimir Găitan 

FOTO: Arhivă

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava, și a murit la 10 noiembrie 2020, la București. În anul 1970, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. 

Găitan a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a interpretat roluri în piese precum „Trei surori”, „12 oameni furioși” și „Turnul de Fildeș”. 

În anul 1969, a debutat în cinematografie în filmul „Reconstituirea”. De asemenea, a jucat și pe scena Teatrului Nottara în următoarele piese: „Întâlnire la Sunles” și „Îngeri de America”. În anul 2001, a devenit director al Teatrului Nottara. 

Din filmografia sa amintim: „Puterea și adevărul”, „Ceața”, „Din nou împreună”, „Năpasta”, „Omul zilei”, „Roberta”, „Goldberg- Supraviețuitorul”, „Poker”.  

Mai mult decât atât, a jucat și în serialele și telenovelele: „Roberta”, „Căsătorie imposibilă”, „Daria, iubirea mea”, „Cu un pas înainte”, „Inimă de țigan”, „State de România – Student la Sorbona”. 

1977: S-a născut cântăreața columbiană Shakira 

FOTO: Shutterstock

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (n. 2 februariec1977, Barranquilla, Columbia), mai cunoscută sub numele de scenă Shakira, este o cântăreață, actriță, dansatoare, filantroapă și producătoare columbiană. Ea a debutat la începutul anilor ’90 în țara sa natală, devenind cunoscută pe întregul continent odată cu lansarea albumului „Pies Descalzos” în anul 1996.

1980: S-a născut Mihai Georgescu („Miţă”), solistul trupei „Bere gratis” 

Mihai Georgescu s-a născut la 2 februarie 1980, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane, însă a urmat și cursuri de canto clasic. 

Solistul trupei „Bere gratis” a mai cântat cu Ghost. Primul hit lansat a fost „Ce mișto”, iar în anul 1999 a apărut albumul de debut al trupei, intitulat „De vânzare”. 

În anul 2014, a fost lansat videoclipul melodiei „Noapte caldă”, cu Bere Gratis feat Sore, iar în anul 2016 a fost lansat albumul „Tonomatul de vise” cu piesele: „Noapte caldă”, „Două inimi” cu Giulia, „Până sus la cer” cu Mellina, „Iarna ne-a surprins îndrăgostiți” cu Elena Gheorghe, „Frate” cu Gheorghe Zamfir & Shift și „O lume nebună„ cu Zhao. 

1990: Tribunalul Militar Teritorial București pronunță sentința în procesul „celor patru” 

La 2 februarie 1990, Tribunalul Militar Teritorial București a pronunțat sentința în procesul „celor patru” apropiați ai lui Nicolae Ceaușescu: Manea Mănescu, Tudor Postelnicu, Emil Bobu și Ion Dincă. 

Cei patru au fost condamnați la închisoare pe viață și la confiscarea averii personale. 

2008: Președintele francez Nicolas Sarkozy se căsătorește cu cântăreața Carla Bruni la Palatul Élysée din Paris  

Comentarii Facebook

Actualitate

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni

Publicat

pe

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni

Ludovic Orban a
anunţat luni, în Parlament, că va candida pentru funcţia de preşedinte al
României. Tot luni, liderul formaţiunii Forţa Dreptei şi cel al liderul PMP,
Eugen Tomac, au anunţat şi constituirea unei alianţe între cele două grupuri
politice.

Ludovic Orban şi Eugen Tomac au anunţat constituirea unei alianţe de dreapta. Foto: captură video

„Astăzi îi anunţ pe cetăţenii României că am luat decizia
de a intra în competiţia pentru alegerea preşedintelui României. Am luat
decizia de a candida la funcţia de preşedinte pentru că o consider o obligaţie
morală pe care o am faţă de cetăţenii români şi un gest de responsabilitate
faţă de viitorul României. Am o carieră politică de peste 30 de ani, în care am
urcat, treaptă cu treaptă, pe aproape toate funcţiile de demnitate publică în
care am putut să îi servesc pe cetăţeni”,
a anunţat Ludovic Orban la Parlament.

Ludovic Orban a
ţinut să precizeze că întreaga sa carieră s-a bazat pe de muncă şi efort şi că
întotdeauna a ales drumul corect, chiar dacă a fost mult mai greu.

„Candidatura mea vreau să însemne un mesaj de încredere
şi speranţă în viitorul ţării noastre şi în şansa fiecărui român de a reuşi în
viaţă”,
a mai spus Ludovic
Orban.

Alături de el s-a
aflat liderul PMP, Eugen Tomac, care a declarat luni că se bucură că se naşte
un pol politic de dreapta, autentic, pregătit de cea mai importantă bătălie din
acest an.

„Partidele noastre, PMP şi Forţa Dreptei, au decis
astăzi, în forurile de conducere, să pună bazele unei noi alianţei politice.
Astăzi se naşte o adevărată forţă de dreapta, formată din PMP şi Forţa Dreptei,
o alianţă politică liberal-conservatoare, care va intra în bătălia de la
alegerile prezidenţiale şi parlamentare”,
a spus Eugen Tomac.

„Astăzi, am anunțat decizia de a candida la președinția
României. Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Populară au pus bazele unei
alianțe liberal-conservatoare pentru a participa împreună la alegerile
prezidențiale și parlamentare din acest an”,
a scris pe Facebook, la rândul său, Ludovic Orban.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate

Publicat

pe

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate

Un drum județean din Galați este blocat din cauza avariilor grave suferite. Este vroba de drumul județean DJ 251, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse de transport județean din această zonă au fost suspendate.

Refacerea drumurilor afectate de puhoaie este prioritară Foto: FB Ionel Popa

Consiliul Județean Galați a anunțat, luni dimineață, 16 septembrie 2024, că traficul rutier este complet blocat între Pechea și Costache Negri, în zona iazului.  

Infrastructura drumului a fost grav avariată, astfel că traficul în zonă a fost închis.

Surparea a afectat drumul pe zeci de metri”, au anunțat autoritățile.

Cursele de transport județean spre Cotoroaia, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri și Călmățui sunt suspendate.

De asemenea, pe traseul Galați -Tecuci, patru autovehicule fac traseul Tecuci – Tudor Vladimirescu, patru autovehicule Galați – Vameș și cinci autovehicule fac ruta Tecuci -Nănești- Baldovinești-Galați.

Celelalte curse sunt operaționale, unele dintre ele având traseul deviat pe anumite tronsoane”, au mai precizat autoritățile județene. 

S-au început intervențiile pentru a reface drumul și a debloca circulația încă de la la ora 7,00, a precizat șeful CJ Galați, Costel Fotea. 

Refacerea infrastructurii este o provocare pentru autorități. Multe drumuri au fost distruse de puhoaie, dar și poduri și podețe. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Publicat

pe

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Fostul președinte Donald Trump este în siguranță în urma unei noi tentative de asasinat la terenul său de golf din Florida, iar un „potențial suspect” este în custodie, au confirmat autoritățile americane.

Donald Trump, după prima tentativă de asasinat FOTO: Arhivă

Agenții Secret Service au observat țeava unei puști ieșind
prin niște tufișuri și au deschis focul asupra lui, au declarat oficialii. FBI
a declarat că Trump se afla la o distanță de 300-500 de metri (275 – 455 m) în
acel moment.

O armă de foc de tip AK47 și o lunetă, împreună cu două rucsacuri și o cameră GoPro, au fost găsite ulterior la fața locului, potrivit bbc.com.

Un martor a declarat că l-a văzut pe suspect fugind din
niște tufișuri și sărind într-o mașină Nissan neagră după ce agenții au tras în
el de mai multe ori.

Martorul a fotografiat vehiculul și numărul de
înmatriculare, iar acesta a fost oprit ulterior în Martin County, la nord de
club.

„Am luat legătura cu biroul șerifului din comitatul
Martin, i-am alertat, iar ei au reperat vehiculul, l-au oprit și l-au reținut
pe individ”,
a declarat șeriful Ric Bradshaw din comitatul Palm Beach.

„După aceea, l-am luat pe martorul care a asistat la
incident, l-am dus acolo cu avionul și el a identificat persoana pe care a
văzut-o fugind din tufișuri, care a sărit în mașină”,
a declarat șeriful în
cadrul unui briefing de presă.

Într-un e-mail adresat susținătorilor săi, Trump a declarat
că este „în siguranță și bine”.

„Nimic nu mă va încetini”, a scris el. „Nu mă voi
preda niciodată!”

Incidentul are loc la aproape exact două luni după ce un
bărbat înarmat a încercat să îl asasineze pe Trump la un miting în Butler,
Pennsylvania, fostul președinte fiind împușcat în ureche.

Secret Service a confirmat într-o postare pe X că
investighează un „incident de protecție” care îl implică pe Trump și
care a avut loc cu puțin timp înainte de ora 14:00 EST (19:00 BST) duminică.

Ulterior, șeriful Bradshaw a declarat că „agentul Secret
Service care se afla pe teren a făcut o treabă fantastică”.

El a adăugat: „Ei au un agent care a reușit să vadă țeava
puștii ieșind din gard și să atace imediat individul, moment în care acesta a
plecat.”

În prezent, pe drumurile și în apele din jurul proprietății
Mar-a-Lago a fostului președinte din Florida, precum și pe terenul său de golf
din apropiere, de la West Palm Beach, există o prezență intensă de securitate.

Presa americană, citând oficiali anonimi din domeniul
aplicării legii, a numit suspectul Ryan Wesley Routh, 58 de ani, din Hawaii.

BBC Verify a găsit profiluri de social media care corespund
acestui nume. Acestea indică faptul că Routh a făcut apel la luptători străini
să meargă în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Routh a fost acuzat și condamnat pentru numeroase
infracțiuni în comitatul Guilford, Carolina de Nord, între 2002 și 2010,
potrivit unei surse de aplicare a legii care a vorbit cu CBS News, partenerul
BBC din SUA.

Infracțiunile au inclus purtarea unei arme ascunse,
împotrivirea la arestare, lovire și fugă de autovehicul, conducere cu permisul
anulat și deținere de bunuri furate.

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden și
vicepreședintele Kamala Harris au fost informați cu privire la incidentul de pe
terenul de golf.

„Sunt ușurat că fostul președinte este nevătămat”, a
spus Biden într-o declarație.

Harris se află într-o cursă strânsă împotriva lui Trump în
alegerile prezidențiale – votul din 5 noiembrie este de așteptat să atârne de
rezultatele din câteva state cheie.

Harris a postat pe X că a fost informată cu privire la acest
caz și că se bucură că Trump nu a fost rănit. „Violența nu își are locul în
America”,
a scris ea.

Trump a fost rănit în timp ce se adresa mulțimii din Butler,
Pennsylvania, la 13 iulie, când un bărbat înarmat, Thomas Matthew Crooks, a
tras în el cu o pușcă de tip AR-15 de pe acoperișul unei clădiri din apropiere.

Împușcăturile au provocat moartea unui spectator, în timp ce
Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost ucis la fața locului de un lunetist al
Secret Service.

Secret Service s-a confruntat cu o examinare intensă a
modului în care trăgătorul din Bethel Park, Pennsylvania, a putut deschide
focul asupra fostului președinte.

Directorul agenției, Kimberly Cheatle, a demisionat la două
săptămâni după incident.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni
Actualitateacum 10 ore

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni

Ludovic Orban a anunţat luni, în Parlament, că va candida pentru funcţia de preşedinte al României. Tot luni, liderul formaţiunii...

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate
Actualitateacum 15 ore

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate

Un drum județean din Galați este blocat din cauza avariilor grave suferite. Este vroba de drumul județean DJ 251, între...

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf
Actualitateacum 19 ore

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Fostul președinte Donald Trump este în siguranță în urma unei noi tentative de asasinat la terenul său de golf din...

Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe
Actualitateacum o zi

Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe

Elevii care termină clasa I trebuie să dețină un anumit set de competențe care au fost menționate într-un raport de...

O cățelușă a fost salvată de pompieri dintr-o groapă adâncă de zece metri, aflată într-o mină dezafectată O cățelușă a fost salvată de pompieri dintr-o groapă adâncă de zece metri, aflată într-o mină dezafectată
Actualitateacum o zi

O cățelușă a fost salvată de pompieri dintr-o groapă adâncă de zece metri, aflată într-o mină dezafectată

Un câine a fost salvat de pompierii tulceni, duminică, dintr-o groapă adâncă de zece metri. Patrupedul a mers la plimbare...

Miriam Bulgaru a câştigat Ţiriac Foundation Trophy. Halep și Nadia au fost la finală Miriam Bulgaru a câştigat Ţiriac Foundation Trophy. Halep și Nadia au fost la finală
Actualitateacum o zi

Miriam Bulgaru a câştigat Ţiriac Foundation Trophy. Halep și Nadia au fost la finală

Jucătoarea română de tenis, Miriam Bulgaru, a câştigat turneul Ţiriac Foundation Trophy (WTA 125), dotat cu premii totale de 115.000...

Ministrul polonez de externe cere țărilor din Europa să taie ajutoarele pentru bărbații ucraineni fugiți din țară Ministrul polonez de externe cere țărilor din Europa să taie ajutoarele pentru bărbații ucraineni fugiți din țară
Actualitateacum 2 zile

Ministrul polonez de externe cere țărilor din Europa să taie ajutoarele pentru bărbații ucraineni fugiți din țară

Guvernele europene ar trebui să oprească ajutoarele sociale acordate bărbaților ucraineni de vârstă militară care locuiesc în țările lor, a...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro