2 februarie: 77 de ani de la nașterea actorului român Vladimir Găitan

0
144

La 2 februarie 1947 s-a născut actorul Vladimir Găitan, iar în 1882 s-a născut scriitorul irlandez James Joyce. De asemenea, în anul 1901 au avut loc funeraliile reginei Victoria a Regatului Unit.

La 2 februarie 1947 s-a născut actorul Vladimir Găitan. FOTO: Arhivă

La 2 februarie 1947 s-a născut actorul Vladimir Găitan. FOTO: Arhivă

1871: Orașul Roma devine capitala Italiei

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Conform legendei, Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus și Remus pe 21 aprilie 753 î.Hr., și dovezile arheologice sprijină teoria conform căreia Roma s-a dezvoltat pornind de la așezări pastorale pe Dealul Palatin, construite în zona viitorului Forum Roman, și care au stat la baza noului oraș în secolul VIII î.Hr.. Orașul avea să devină capitala Regatului Roman (condus de o succesiune de șapte regi, conform tradiției), a Republicii Romane (din 509 î.Hr. – 27 î.Hr., guvernată de Senat), și, în final, a Imperiului Roman (din 27 î.Hr., condus de un împărat); aceste succese au depins de cuceririle militare, de dominația economică, precum și de asimilarea selectivă a civilizațiilor învecinate, în mod notabil, etruscii și vechii greci. În anul 64, în timpul domniei lui Nero, o mare parte a orașului a fost mistuită de incendiu. Orașul a fost reconstruit în timpul Flaviilor, dar mai ales în timpul împăraților Traian, Adrian și Caracalla.

  Prinsă în tumultul naționalist din secolul al XIX-lea, câștigându-și și pierzându-și de două ori, pentru scurt timp, independența, Roma a devenit speranța principală a unificării italiene, susținută de Regatul Italiei condus de regele Victor Emanuel al II-lea; după ce protectoratul francez a fost eliminat în 1870, trupele regale au năvălit în oraș și Roma a fost declarată capitală a Italii unificate în 1871.  

1882 – S-a născut scriitorul irlandez James Joyce, autorul celebrelor romane „Ulise”, „Oameni din Dublin” şi „Veghea lui Finnegan” 

James Joyce FOTO Arhivă

James Joyce FOTO Arhivă

James Augustine Aloysius Joyce (n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie 1941) a fost un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele Portret al artistului în tinerețe (1916), Ulise (1922) și Veghea lui Finnegan (1939).

A mai scris nuvele („Oameni din Dublin” 1914), poezii („Muzică de cameră” – 1907  și „Poezii de doi bani fiecare” – 1927) și o piesă de teatru („Exilați”, 1918).

Criticii îl așează astăzi în fruntea modernismului anglo-saxon, alături de T. S. Eliot, Virginia Woolf și Ezra Pound.

1901 – Au avut loc funeraliile reginei Victoria a Regatului Unit 

Alexandrina Victoria (n. 24 mai 1819 – d. 22 ianuarie 1901, East Cowes) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.  

Domnia ei de 63 de ani și 7 luni, care reprezintă cea mai lungă domnie a unui monarh britanic, este cunoscută sub numele de Era Victoriană. A fost o perioadă de schimbări industriale, culturale, politice, științifice și militare în cadrul Regatului Unit, și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic.

Ea a fost ultimul monarh britanic din Casa de Hanovra. Fiul sau cel mai mic, Leopold și două de cei cinci fiice, Alice și Beatrice, au fost bolnavi de hemofilie. Prezența bolii în rândul descendenților reginei Victoria, dar nu și printre strămoșii ei, a dus la speculații că adevăratul ei tată nu a fost Ducele de Kent. 

Victoria a fost multă vreme monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria britanică; a domnit 63 de ani, 7 luni și 2 zile, fiind depășită doar de stră-strănepoata ei, regina Elisabeta a II-a. 

„Era victoriană” rămâne înscrisă cu majuscule în istoria Marii Britanii, epocă înfloritoare atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Au rămas și astăzi clădiri istorice construite în stil victorian.

1919: A apărut revista „Însemnări literare”, redactată de Mihail Sadoveanu și George Topârceanu 

La 2 februarie 1919, a apărut, la Iași, revista „Însemnări literare”. Aceasta a fost redactată de Mihail Sadoveanu și George Topârceanu. Sediul revistei a fost în casa poetului Demostene Botez, iar din redacția mai făcea parte și Garabet Ibrăileanu. 

Revista a apărut din 2 februarie 1919 până la 21 decembrie 1919. 

1922: Apare la Paris romanul lui James Joyce, „Ulise”

„Ulise” este un roman al scriitorului irlandez James Joyce. FOTO: Arhivă

„Ulise” este un roman al scriitorului irlandez James Joyce. FOTO: Arhivă

„Ulise” este un roman al scriitorului irlandez James Joyce, apărut la 2 februarie 1922. La această operă Joyce a lucrat încă din 1914 și ea a văzut lumina tiparului mai întâi la Paris, apoi în SUA, în 1933 și abia în 1936 în Regatul Unit, dat fiind că oficialitățile puritane au etichetat-o drept pornografie.  

1943: Al Doilea Război Mondial: Victoria Armatei Sovietice în celebra Bătălie de la Stalingrad marchează un moment de cotitură în desfășurarea războiului

Bătălia de la Stalingrad din perioada 23 august 1942–2 februarie 1943. FOTO: Arhivă

Bătălia de la Stalingrad din perioada 23 august 1942–2 februarie 1943. FOTO: Arhivă

Bătălia de la Stalingrad din perioada 23 august 1942–2 februarie 1943  a reprezentat un important punct de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial și este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de neglijare și brutalitate față de populația civilă.

Bătălia a inclus campania de bombardamente aeriene asupra orașului Stalingrad (azi redenumit Volgograd) din sudul Rusiei, atacuri terestre asupra orașului, precum și lupte pe teritoriul orașului. A urmat contraofensiva sovietică care, în cele din urmă, a încercuit și a distrus forțele germane și ale aliaților din cadrul Axei din Stalingrad și din regiunea periferică a orașului. Numărul total al pierderilor de vieți umane este estimat aproximativ la 3 milioane. Lipsa unor date mai exacte se explică prin refuzul guvernului sovietic de a oferi cifre exacte din cauza temerilor că sacrificiile ar fi părut prea mari și ar fi demobilizat eforturile de război. Forțele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit și nu și-au mai revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri. Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a marcat începutul eliberării URSS, luptă care a dus în cele din urmă la victoria din 1945 asupra Germaniei Naziste.

1947: S-a născut actorul Vladimir Găitan 

FOTO: Arhivă

FOTO: Arhivă

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava, și a murit la 10 noiembrie 2020, la București. În anul 1970, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. 

Găitan a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a interpretat roluri în piese precum „Trei surori”, „12 oameni furioși” și „Turnul de Fildeș”. 

În anul 1969, a debutat în cinematografie în filmul „Reconstituirea”. De asemenea, a jucat și pe scena Teatrului Nottara în următoarele piese: „Întâlnire la Sunles” și „Îngeri de America”. În anul 2001, a devenit director al Teatrului Nottara. 

Din filmografia sa amintim: „Puterea și adevărul”, „Ceața”, „Din nou împreună”, „Năpasta”, „Omul zilei”, „Roberta”, „Goldberg- Supraviețuitorul”, „Poker”.  

Mai mult decât atât, a jucat și în serialele și telenovelele: „Roberta”, „Căsătorie imposibilă”, „Daria, iubirea mea”, „Cu un pas înainte”, „Inimă de țigan”, „State de România – Student la Sorbona”. 

1977: S-a născut cântăreața columbiană Shakira 

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (n. 2 februariec1977, Barranquilla, Columbia), mai cunoscută sub numele de scenă Shakira, este o cântăreață, actriță, dansatoare, filantroapă și producătoare columbiană. Ea a debutat la începutul anilor ’90 în țara sa natală, devenind cunoscută pe întregul continent odată cu lansarea albumului „Pies Descalzos” în anul 1996.

1980: S-a născut Mihai Georgescu („Miţă”), solistul trupei „Bere gratis” 

Mihai Georgescu s-a născut la 2 februarie 1980, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane, însă a urmat și cursuri de canto clasic. 

Solistul trupei „Bere gratis” a mai cântat cu Ghost. Primul hit lansat a fost „Ce mișto”, iar în anul 1999 a apărut albumul de debut al trupei, intitulat „De vânzare”. 

În anul 2014, a fost lansat videoclipul melodiei „Noapte caldă”, cu Bere Gratis feat Sore, iar în anul 2016 a fost lansat albumul „Tonomatul de vise” cu piesele: „Noapte caldă”, „Două inimi” cu Giulia, „Până sus la cer” cu Mellina, „Iarna ne-a surprins îndrăgostiți” cu Elena Gheorghe, „Frate” cu Gheorghe Zamfir & Shift și „O lume nebună„ cu Zhao. 

1990: Tribunalul Militar Teritorial București pronunță sentința în procesul „celor patru” 

La 2 februarie 1990, Tribunalul Militar Teritorial București a pronunțat sentința în procesul „celor patru” apropiați ai lui Nicolae Ceaușescu: Manea Mănescu, Tudor Postelnicu, Emil Bobu și Ion Dincă. 

Cei patru au fost condamnați la închisoare pe viață și la confiscarea averii personale. 

2008: Președintele francez Nicolas Sarkozy se căsătorește cu cântăreața Carla Bruni la Palatul Élysée din Paris  

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here