Rusia, acuzată că folosește sistematic atacuri chimice împotriva soldaților ucraineni: „Zilnic, una, două grenade cu gaz”

0
136

Soldații ucraineni descriu atacuri rusești cu gaze „aproape zilnic”, în timp ce invadatorii încearcă să-i disloce de pe pozițiile încorporate, potrivit The Guardian. Folosirea acestor substanțe pe timp de război este interzisă.

Atac cu arme chimice. FOTO Shutterstock

Atac cu arme chimice. FOTO Shutterstock

Rusia e acuzată că a folosit în mod sistematic astfel de atacuri chimice.

Trupele ucrainene au declarat pentru Daily Telegraph că drone de mici dimensiuni lansează regulat gaze lacrimogene și alte substanțe chimice.

Convenția privind armele chimice interzice însă folosirea acestor substanțe – cunoscute sub numele de CS – pe timp de război.

Moscova recurge la arme chimice încă de la începutul războiului 

Rusia a fost acuzată că a folosit arme chimice într-un atac cu drone asupra portului Mariupol încă din primele etape ale invaziei sale din februarie 2022.

Un locotenent ucrainean a cărui unitate acționează în apropiere de Lyman, în regiunea Donețk, a declarat că unele unități ucrainene din zona sa au fost supuse „aproape zilnic” unor atacuri cu gaz.

Rebekah Maciorowski, medic de luptă american și asistentă calificată care servește în armata ucraineană, care a fost chemată frecvent să acorde ajutor medical soldaților ucraineni din cele trei brigăzi cu care lucrează în regiunea Donețk după atacurile cu arme chimice, a pus  la dispoziția Telegraph, pentru verificare, o grenadă cu gaz CS, recuperată inițial de soldații din Brigada 53 Mecanizată, una dintre unitățile cu care lucrează.

Băieții mei au recuperat-o în timp ce se aflau sub foc, deoarece nimeni nu credea că sunt atacați cu arme chimice„, a declarat Maciorowski.

 Ea a descris atacurile cu arme chimice ca fiind „sistematice”,

„Aproape fiecare poziție din zona noastră de front primea zilnic una sau două grenade cu gaz aruncate”, a declarat, pentru Telegraph, Ihor, comandantul unei echipe ucrainene de recunoaștere desfășurată în apropierea orașului Chasiv Yar, aflat pe linia frontului, în regiunea Donețk.

El spune că, datorită cauza modului în care sunt acum încorporate multe trupe ucrainene, a fost dificil pentru ruși să atace cu artilerie convențională sau cu drone care trag rachete.

„Singura modalitate prin care au reușit să ne atace cu succes a fost cu gaze„, a spus comandantul ucrainean.

Dezinformări online

În 2022, Chris Philp, ministrul britanic al tehnologiei de la acea vreme, a avertizat că Rusia se poate aștepta la un „răspuns dramatic sporit” din partea Occidentului dacă folosește arme chimice în Ucraina, potrivit The Guardian.   

El acuza atunci Kremlinul că lansează dezinformări online pentru a crea o narațiune falsă potrivit căreia Ucraina se-ar pregăti să folosească arme chimice, tocmai pentru ca Rusia să poată lansa propriul atac chimic.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here