SUA insistă ca Israelul să deschidă puncte de trecere pentru a se putea livra ajutor Gaza

0
110

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a clarificat că Israelul s-a angajat să redeschidă punctul de control Kerem Shalom.

Karine Jean-Pierre. Foto: EPA-EFE

Karine Jean-Pierre. Foto: EPA-EFE

Statele Unite fac eforturi pentru redeschiderea punctelor de control pentru ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, la un briefing regulat pentru jurnalişti.

Unul dintre lucrurile despre care am fost foarte clar este că punctele de control închise trebuie redeschise, este inacceptabil ca acestea să fie închise”, a spus ea.

Jean-Pierre a clarificat că Israelul s-a angajat să redeschidă punctul de control Kerem Shalom. „Vrem să ne asigurăm că acest lucru se poate face, ni s-a spus că asta se va întâmpla mâine”, a spus ea, „Livrările de combustibil prin Rafah ar trebui să înceapă și mâine, așa cum ni s-a spus”. Ea a adăugat că Washingtonul încearcă, de asemenea, să deschidă punctul de control Rafah pentru livrarea de ajutor umanitar.

Secretarul de presă de la Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la suspendarea de către administrația americană a anumitor tipuri de livrări de arme către Israel. „Nu comentăm cazuri specifice. Ceea ce pot spune este că am spus și vom repeta că angajamentul nostru față de securitatea Israelului este neclintit„, a spus ea. John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a refuzat să clarifice, la un briefing online pentru jurnaliști, dacă Statele Unite au început într-adevăr să întârzie furnizarea anumitor tipuri de arme către Israel pentru a-și exprima nemulțumirea față de acțiunile sale. în Gaza.

Marți mai devreme, serviciul de presă al Forțelor de Apărare Israelului a relatat că armata israeliană a preluat controlul părții palestiniene a punctului de trecere Rafah de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul. În plus, serviciul de presă a informat despre începerea unei operațiuni de combatere a terorismului în partea de est a orașului Rafah, precum și despre lansarea unor lovituri împotriva țintelor militare Hamas din zonă și lichidarea a 20 de radicali înarmați.

Pe 5 mai, portalul Axios, citând doi oficiali israelieni , a raportat că administrația americană a suspendat aprovizionarea cu muniții către Israel săptămâna aceasta, pentru prima dată după 7 octombrie 2023. Această mișcare, potrivit oficialilor, a stârnit îngrijorare serioasă în rândul autorităților israeliene, care au început să investigheze motivele întârzierii livrării obuzelor. 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here