Connect with us

Actualitate

Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic

Publicat

pe

Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.

Sindromul metabolic poate fi asociat cu simptome precum creșterea în greutate FOTO: Shutterstock

Potrivit publicației shefinds, aceste afecțiuni includ tensiunea arterială ridicată, glicemia ridicată, excesul de grăsime corporală în jurul taliei și niveluri crescute de colesterol sau trigliceride. Pentru persoanele de peste 40 de ani care doresc să evite sindromul metabolic, concentrarea pe o dietă echilibrată și bogată în nutrienți poate fi esențială.

Dr. Varsha Khatri, dietetician nutriționist autorizat, dr. Krutika Nanavati, RDN, și dr. Harsh Sheth, au dezvăuit pentru publicația citată care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie să le consumați pentru a evita sindromul metabolic peste 40 de ani. Aceștia au dezvăluit că broccoli, lintea și perele sunt unele dintre cele mai bune alegeri.

Broccoli

Broccoli este bogat în fibre, care ajută la digestie, favorizează senzația de sațietate și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. 

„Această legumă are un conținut ridicat de fibre care ajută la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge prin încetinirea absorbției glucozei în fluxul sanguin. Fibrele cresc, de asemenea, sațietatea, fiind astfel de ajutor în gestionarea greutății – un factor-cheie în atenuarea riscului de sindrom metabolic”, susține dr. Varsha Khatri.

Perele

Perele sunt o sursă bună de fibre alimentare, incluzând atât fibre solubile, cât și insolubile. Acest conținut de fibre poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea absorbției de zaharuri din tractul digestiv. De asemenea, perele pot contribui la senzația de sațietate, susținând gestionarea greutății.

Dr. Khatri spune că „acestea conțin multe fibre alimentare, în special fibre solubile. Acestea ajută la reglarea absorbției glucozei prin scăderea vitezei de digestie a carbohidraților, reducând creșterile sau scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge care pot contribui la rezistența la insulină și la diabetul de tip 2”.

Perele au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă modificări semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, oamenii pot lua gustări din ele în timpul zilei pentru a-și menține energia constantă. Perele au, de asemenea, antioxidanți precum flavonoidele și vitamina C care luptă împotriva stresului oxidativ și a inflamației, care duc la apariția cazurilor de sindrom metabolic.

Fructele uscate

Fructele uscate sunt surse concentrate de vitamine, minerale și antioxidanți. Acești nutrienți susțin sănătatea generală și ajută la combaterea inflamației și a stresului oxidativ, care sunt factori care stau la baza sindromului metabolic și a afecțiunilor asociate acestuia, cum ar fi bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială.

„Fibrele din fructele uscate ajută digestia; acest lucru menține glicemia constantă, reducând riscul de rezistență la insulină. Prezența antioxidanților și a polifenolilor, printre alte substanțe, în fructele uscate ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism. Aceste avantaje contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, reducând în același timp șansele de a dezvolta sindromul metabolic”, spune medicul Khatri.

În plus, ea notează că este esențial să se țină cont de mărimea porțiilor și de zaharurile adăugate, în special în anumite fructe uscate preparate în comerț. 

Linte

Leniile au un indice glicemic scăzut (IG), ceea ce înseamnă că provoacă o creștere mai lentă și mai constantă a nivelului de zahăr din sânge în comparație cu alimentele cu IG ridicat. 

Khatri împărtășește faptul că lintea conține „proteine vegetale, care sunt responsabile pentru menținerea intactă a masei musculare, precum și a metabolismului general. În plus, ele conțin suficiente fibre alimentare pentru a menține glicemia stabilă și pentru a oferi senzația de sațietate, necesară atunci când încercați să reduceți greutatea”.

În plus, deoarece lintea are un indice glicemic scăzut, nu afectează foarte mult nivelul de zahăr din sânge, astfel că consumul ei poate ajuta la prevenirea rezistenței la insulină. Nu numai atât, dar și aceste leguminoase sunt o sursă avantajoasă de acid folic și magneziu, doi nutrienți care susțin sănătatea cardiovasculară prin menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și reducerea incidenței bolilor cardiovasculare, un aspect al sindromului metabolic.

Fasolea

Fasolea este o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Includerea alimentelor bogate în proteine, cum ar fi fasolea, în dieta dumneavoastră poate promova sațietatea, susține menținerea mușchilor și ajută la gestionarea greutății, toate acestea fiind esențiale pentru prevenirea sindromului metabolic.

Fasolea este plină de nutrienți, iar acest lucru ajută la prevenirea sindromului metabolic. Ele sunt o sursă bună de fibre și proteine care controlează nivelul de zahăr din sânge și promovează senzația de sațietate.

„Fibrele din leguminoase încetinesc absorbția glucozei, prevenind astfel nivelurile ridicate de zahăr din sânge și rezistența la insulină. Aceste atribute sunt foarte esențiale pentru menținerea sănătății cardiovasculare, precum și pentru evitarea apariției sindromului metabolic. Fasolea are, de asemenea, minerale vitale precum magneziul și potasiul, care ajută la menținerea sănătății inimii și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase”, notează Khatri.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt bogate în grăsimi sănătoase, inclusiv grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Aceste grăsimi pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol prin creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun) și reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău). Menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol este importantă pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul de sindrom metabolic.

Dr. Krutika Nanavati spune că acestea sunt „o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Acești nutrienți contribuie la sațietate, la controlul zahărului din sânge și la niveluri sănătoase de colesterol, toți factori care au impact asupra riscului de sindrom metabolic”.

Cereale integrale

Cerealele integrale contribuie la sațietate și pot ajuta la controlul apetitului. Menținerea unei greutăți sănătoase este importantă pentru prevenirea sindromului metabolic și a afecțiunilor asociate acestuia, precum obezitatea și acumularea de grăsime abdominală.

„Cerealele integrale oferă energie susținută și fibre, promovând sănătatea intestinelor și controlul zahărului din sânge. Acestea sunt de preferat cerealelor rafinate, care pot contribui la creșterea vârfurilor de zahăr din sânge”, spune dr. Nanavati.

Grăsimi sănătoase (de exemplu, avocado, ulei de măsline)

Grăsimile sănătoase, cum ar fi avocado și uleiul de măsline, conțin compuși cu proprietăți antiinflamatorii. Inflamația cronică este asociată cu sindromul metabolic și cu afecțiunile asociate acestuia, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Consumul de alimente bogate în grăsimi sănătoase poate ajuta la reducerea inflamației și la promovarea sănătății generale.

„Grăsimile sănătoase îmbunătățesc nivelul colesterolului și reduc inflamația. Grăsimile mononesaturate (care se găsesc în avocado și în uleiul de măsline) susțin sănătatea inimii și sensibilitatea la insulină, reducând șansele de sindrom metabolic”, spune dr. Harsh Sheth. 

Alimentele bogate în potasiu (de exemplu, cartofii, roșiile și bananele)

Potasiul joacă un rol crucial în reglarea tensiunii arteriale. Alimentele bogate în potasiu ajută la contracararea efectelor sodiului, care poate duce la hipertensiune arterială. Menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale este importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, o componentă comună a sindromului metabolic.

„Alimentele bogate în potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale. Un aport adecvat de potasiu susține sănătatea cardiovasculară și reduce riscul de hipertensiune arterială, o componentă a sindromului metabolic”, spune dr. Sheth.

Comentarii Facebook

Actualitate

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Publicat

pe

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește anul acesta FOTO Arhivă

„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranţă o vom creşte. Am avut lungi discuţii cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România şi cu toţi românii care aşteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens şi sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor. Un termen de debut al acestui program ţine mai degrabă de aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de dezvoltarea aplicaţiei informatice. Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.

Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.

Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.

Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi-a exprimat dezacordul faţă de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieţei şi riscă să încetinească şi mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.

„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică”, au susţinut reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.

În acest context, asociaţia profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului şi Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menţinerea şi majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, şi de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.

De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al preţului de achiziţie eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflaţia şi a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante. În plus, în viziunea asociaţiei, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziţionat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piaţă dinamică şi a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Publicat

pe

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie,  că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și sofisticat, precizând că lucrările de restaurare a sistemelor afectate sunt în curs de desfășurare.

Trenurile au circulat în ciuda atacului cibernetic/FOTO:Arhiva

„Sistemele online ale Ukrzalizniția au fost supuse unui atac cibernetic masiv și țintit”, se arată într-un comunicat oficial al operatorului feroviar de stat.

Conform declarațiilor anterioare ale companiei, atât site-ul, cât și aplicația sa au devenit inaccesibile pe 23 martie din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Atacul survine într-un context în care atât Rusia, cât și Ucraina au recurs pe scară largă la atacuri cibernetice în cadrul războiului pe care îl duc, mai multe companii ucrainene și agenții guvernamentale fiind vizate de hackerii ruși în ultimii trei ani.

Deși atacul a fost semnificativ, nu a reușit să perturbe traficul feroviar, trenurile continuând să circule fără întârzieri, a menționat compania. Ca urmare a atacurilor cibernetice anterioare, operatorul feroviar ucrainean implementase protocoale de backup, ceea ce a permis menținerea activității feroviare.

Ukrzalizniția a calificat atacul drept „sistemic” și „multi-nivelat”, indicând faptul că acesta a fost orchestrat de „inamic”. Specialiștii companiei lucrează împreună cu experții din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a restabili datele de rezervă.

În ciuda eforturilor de restabilire a sistemelor, achiziționarea biletelor online rămâne indisponibilă, iar compania se pregătește să funcționeze offline începând cu 24 martie, informează mass-media ucraineană.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Publicat

pe

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii și aduce beneficii remarcabile pentru sănătatea emoțională. Un act care nu costă nimic, doar un strop de bunăvoință, dar care poate alina suflete, reduce stresul și întări legăturile dintre noi.

Puterea nebănuită a îmbrățișărilor opt secunde până la fericire Colaj

Într-o lume din ce în ce mai grăbită și digitalizată, îmbrățișările rămân un limbaj universal al afecțiunii, un refugiu autentic de confort și siguranță. Specialiștii ne încurajează să profităm de această perioadă pentru a oferi și primi îmbrățișări, pentru că doar opt secunde pot schimba complet ziua și, poate, chiar viața!

„Organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima, toate au nevoie de îmbrățișări”  

Psihiatrul Marian Rojas Estapé, cunoscută pentru cercetările sale în domeniul psihologiei și neuroștiinței, subliniază puterea unui gest simplu, dar extrem de benefic, atât pentru exprimarea iubirii, cât și pentru sănătatea noastră emoțională și fizică.

Potrivit acesteia, îmbrățișările nu sunt doar un semn de afecțiune, ci aduc și beneficii importante la nivel biologic și psihologic.

„Expertul în neuroștiință Paul Zack, care cunoaște cel mai bine oxitocina, recomandă ca fiecare dintre noi să ne îmbrățișăm de cel puțin opt ori pe zi”, explică Marian Rojas Estapé.

Marian Rojas Estape cunoscut psihiatru-cercetări în psihologie și neuroștiințe Sursă marianrojas-com

Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul iubirii”, este esențială pentru schimbarea stării de spirit, pentru crearea sentimentelor de bine, conexiune și siguranță emoțională. După ce a studiat această substanță, psihiatrul subliniază că „trebuie să recăpătăm acest obicei ori de câte ori avem ocazia”, pentru că „organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima… toate au nevoie de aceste îmbrățișări.

„Hormonul legăturilor” și al „oamenilor – vitamină” 

Într-o lume cu un ritm tot mai alert și plină de tensiuni, îmbrățișările pot deveni un remediu natural pentru stres și anxietate, explică specialista. În plus, „de fiecare dată când primim o îmbrățișare, oxitocina este eliberată, creând o stare de bine, pace interioară, serenitate, fericire și echilibru”, iar acest gest ne ajută să „ieșim din momentele dificile ale zilei”.

Pentru a beneficia la maximum de aceste efecte, psihiatrul recomandă ca îmbrățișările să dureze cel puțin 8 secunde. La acest interval de timp, gestul simplu „eliberează oxitocina, hormonul iubirii și al conexiunii, reduce stresul și anxietatea prin scăderea nivelului de cortizol, întărește relațiile emoționale și sporește sentimentul de siguranță și bunăstare emoțională”

Conform Marianei Rojas, îmbrățișările prelungite ajută la scăderea nivelului de cortizol – hormonul stresului – contribuind astfel la o mai bună reglementare emoțională. Oxitocina, cunoscută și ca hormonul legăturilor, este, de asemenea, numită „hormonul oamenilor-vitamina” de specialistă, care subliniază importanța prezenței celor dragi alături.

Îmbrățișările de 8 secunde – cheia către echilibru emoțional

Într-o perioadă în care cortizolul este încă prezent în cantități mari și fricile ne domină, Rojas Estapé ne încurajează să stimulăm oxitocina prin contactul uman. Îmbrățișările zilnice nu ne costă nimic; doar 8 secunde pot transforma complet percepția noastră într-o clipă.

Astfel, Marian Rojas ne îndeamnă să „revenim cât mai repede la revoluția îmbrățișărilor”, să ne îmbrățișăm din nou, să ne privim în ochi și să zâmbim din nou.

Ce moment mai potrivit pentru a începe decât Luna Iubirii? Adoptarea acestei practici zilnice este o metodă simplă, dar extrem de eficientă, de a ne îngriji sănătatea mentală, emoțională și fizică. Așadar, astăzi, nu ezita să oferi o îmbrățișare de 8 secunde și să o transformi într-un obicei zilnic.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025 Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025
Actualitateacum 11 minute

Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul...

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit
Actualitateacum 5 ore

Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie,  că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și...

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște
Actualitateacum 10 ore

Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii...

2,3 milioane de carduri bancare, expuse pe dark web. Cum operează hackerii și cum vă puteți păstra banii 2,3 milioane de carduri bancare, expuse pe dark web. Cum operează hackerii și cum vă puteți păstra banii
Actualitateacum 15 ore

2,3 milioane de carduri bancare, expuse pe dark web. Cum operează hackerii și cum vă puteți păstra banii

2,3 milioane de carduri bancare au fost expuse pe dark web în perioada 2023 – 2024, spun experții în securitate...

Reportaj BBC în satul care l-a votat pe Călin Georgescu, iar oamenii sunt supărați pe clasa politică: „Ne-au păcălit. Ne-au promis mai mulți bani” Reportaj BBC în satul care l-a votat pe Călin Georgescu, iar oamenii sunt supărați pe clasa politică: „Ne-au păcălit. Ne-au promis mai mulți bani”
Actualitateacum 20 de ore

Reportaj BBC în satul care l-a votat pe Călin Georgescu, iar oamenii sunt supărați pe clasa politică: „Ne-au păcălit. Ne-au promis mai mulți bani”

Mulți români se tem că valorile europene fundamentale ale țării lor și alianțele sale globale sunt încă în pericol, arată BBC,...

Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util” Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
Actualitateacum o zi

Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”

Valentin Jucan, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a vorbit despre așa-zisa „poliție a internetului” și susține că suntem manipulați...

Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză
Actualitateacum o zi

Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză

 Vladimir Putin face presiuni asupra ucrainenilor aflaţi în Rusia sau în cele patru regiuni ocupate în Ucraina să ceară cetăţenia...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro