Connect with us

Actualitate

Cum se păcălesc românii atunci când apelează la metoda rambursării anticipate a creditelor VIDEO

Publicat

pe

Cum se păcălesc românii atunci când apelează la metoda rambursării anticipate a creditelor VIDEO

Deși mulți români apelează la metoda rambursării anticipate a creditelor, un expert în educație financiară a dezvăluit că „nu este cea mai inteligentă metodă de a utiliza banii” și există și „o chestiune” pe care puțină lume o înțelege.

 Specialistul Bogdan Dinu a afirmat că, în cazul în care vrei să achiți anticipat creditul, „cel mai inteligent este să plătești anticipat cu scăderea perioadei”.

Există o chestiune la creditare, pe care foarte puțină lume o înțelege, dar pe care eu vreau să o explic. În momentul în care oamenii spun că vor să facă o plată anticipată, poate fi OK, dar nu este cea mai inteligentă metodă de a utiliza banii. 

Cu alte cuvinte, dacă ești neliniștit cu privire la faptul că ai credit, nu poți dormi noaptea, poți depune eforturi pentru a achita anticipat creditul. Dacă vrei să faci asta, cel mai inteligent este să plătești anticipat cu scăderea perioadei. Mergi la bancă și spui că vrei să faci lună de lună o plată cu scăderea perioadei. Banca nu te poate refuza, este dat prin lege, este obligată. De ce așa? Pentru că în acest fel scădem cel mai mult dobânda”, a spus Bogdan Dinu, expert în educație financiară.

„Este o păcăleală”

Specialistul a spus și de ce metoda rambursării anticipate nu este eficientă.

Mulți români apelează la metoda plăților anticipate a creditelor. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Acum voi explica și de ce nu este eficient. Majoritatea oamenilor se duc la bancă și spun că vor să facă o plată anticipată prin scăderea perioadei, se uită la scadențar, și văd că au achitat 1000 de lei în plus și poate au economisit din dobândă 3000 de lei. Și li se pare wow, de trei ori randament? Este enorm! De fapt, este o păcăleală. De ce? Tu nu ai făcut de trei ori randament astăzi, tu continui să plătești creditul timp de 20 de ani. Să spunem că aveam un credit pe 22 de ani, am făcut o plată anticipată cu scăderea perioadei, am scăzut doi ani, de exemplu, cu plata aceea anticipată, și mai avem de plătit 20 de ani. 

Tu ai făcut acei 3000 de lei, adică x3 din dobândă, pe toți cei 20 de ani. Cu alte cuvinte, să calculezi efectiv cat ai câștigat din acea plată anticipată, ar trebui să iei toată suma de pe cei 20 de ani din viitor, să o aduci în prezent, printr-o metodă ce se cheamă ”discounted cash flow technique”. Simplist vorbind, cât costă o pâine acum, și cât va costa o pâine în 20 de ani? Degeaba îmi spui tu mie că ai economisit 3000 de lei acum, când tu ai economisit la puterea de cumpărare de peste 20 de ani. Adică mult mai puțin. Cu alte cuvinte, tu nu ai făcut randament x3, tu ai făcut acel puțin peste 5% cât ai, de fapt, dobânda la credit. Acela este, de fapt, câștigul tău la credit. Nu este de trei ori sau de patru ori. Știu că este mai greu de înțeles acest lucru, pentru că una este să privești puterea banilor în prezent, și alta este să privești puterea banilor din viitor și să o aduci în prezent

Îmi doresc să înțeleagă din ce în ce mai multă lume că inflația poate să meargă și în sens pozitiv pentru tine”, a declarat specialistul în educație financiară în cadrul emisiunii „iThink” cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Comentarii Facebook

Actualitate

Ce au în comun Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, cu elita marinei americane. Formidabilii

Publicat

pe

Ce au în comun Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, cu elita marinei americane. Formidabilii

Dacă te-ai întrebat vreodată ce anume este necesar pentru a fi considerat un «badass» – o persoană dură, ostilă, dar și extraordinară – conform dicționarelor, un nou studiu oferă răspunsuri clare. După aplicarea unor chestionare pe un eșantion de peste 2.000 de persoane, cercetătorii din SUA au adus o clarificare a definiției acestui termen, relatează Daily Mail.

Personalități considerate „badass” conform cercetătorilor Colaj

Un «badass» (dur, formidabil, ostil, agresiv) poate avea fie o „tărie exterioară” (ce poate include forță fizică, o prezență impunătoare sau ambele), fie o „rezistență interioară” (cum ar fi reziliența morală și curajul), sau chiar ambele. Din acest motiv, personalități extrem de diferite – de la activiști pentru pace până la războinici de temut – pot fi considerate persoane „dure”, adevărate „belele”, potrivit experților.

Printre cei considerați adevărați „duri” ai istoriei se numără Genghis Khan (1162–1227 d.Hr.), brutalul fondator al Imperiului Mongol, responsabil pentru moartea a aproximativ 40 de milioane de oameni. Khan, un iubăreț prolific, ar fi avut sute de copii în teritoriile ocupate, iar unii cercetători estimează că astăzi există aproximativ 16 milioane de descendenți masculini ai săi.

Alți „duri” menționați includ fostul boxer american Mike Tyson, activista pakistaneză pentru educație Malala Yousafzai și activistul sud-african anti-apartheid Nelson Mandela.

De exemplu, Mandela, descris de cercetători ca „indiscutabil un dur”, a demonstrat un curaj remarcabil pe parcursul vieții sale, în timp ce Tyson este un exemplu de forță fizică, chiar intimidantă.

Studiul a fost realizat de Breanna K. Nguyen, un cercetător în științe cognitive la Universitatea Yale, și Michael Prinzing, un psiholog la Universitatea Baylor.

Studiul care a vizat personalități de la pacifiști la războinici feroce

„Tipuri foarte diferite de oameni, de la susținători pașnici la războinici feroce, pot fi considerați «badass» (impresionanți, de neînvins). Lucrarea de față a investigat cum percep oamenii ceea ce înseamnă să fii «badass», oferind o perspectivă asupra unui concept care altfel ar părea extrem de greu de înțeles”, au menționat autorii.

Echipa afirmă că multe persoane diferite au fost descrise ca fiind «badass», inclusiv Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela și Malala Yousafzai, dar și Navy SEAL (trupele de elită ale marinei americane).

Combinând definițiile din dicționare ale termenului, ajungem să credem că un «badass» este cineva rău, dur sau înfricoșător, dar în același timp și bun, impresionant sau demn de admirat.

Termenul care îmbină contrastele și dualitatea

De exemplu, Dicționarul Cambridge definește un «badass» ca fiind „o persoană rea sau ușor înfricoșătoare”, dar și ca „cineva sau ceva pe care îl admiri sau îl găsești impresionant”. Totuși, Genghis Khan se potrivește cu prima parte a acestei definiții, dar nu și cu a doua, în timp ce Malala Yousafzai, dimpotrivă, nu se potrivește cu prima parte, dar se potrivește cu a doua. În încercarea de a oferi o definiție mai clară, cercetătorii au realizat o serie de patru experimente, implicând un total de 2.020 de adulți din diverse grupe de vârstă și origini rasiale.

Cercetătorii au întrebat participanții la studiu ce face o persoană cu adevărat «badass» și le-au prezentat scenarii cu personaje fictive pentru a evalua nivelul perceput de «badassness» (termenul descrie o stare sau o trăsătură care implică o combinație de tărie fizică, mentală și morală, dar și de încredere sau respect în fața provocărilor).

Adjectivele cel mai frecvent asociate cu termenul «badass» au inclus „neînfricat”, „dur”, „devotat”, „de încredere”, „luptător”, „ambițios”, „independent”, „optimist” și „competent”.

Genghis Khan și Malala Yousafzai: personalități caracterizate de același cuvânt

Echipa a descoperit, de asemenea, că atunci când oamenii decid dacă cineva este «badass» sau nu, iau în considerare nu doar „duritatea” exterioară, ci și rezistența interioară.

«Badassness» în sens superficial se manifestă prin „rezistența” exterioară – precum o statură impunătoare și un aspect dur, sau prin forța fizică, în timp ce «badassness» în sens mai profund se reflectă prin „tăria” interioară, cum ar fi curajul, reziliența sau caracterul puternic.

Alte trăsături interioare considerate «badass» includ rezistența la presiunea socială, respectarea principiilor morale și asumarea provocărilor dificile.

Per total, un «badass» poate avea fie trăsături exterioare, fie interioare – ceea ce explică de ce persoane atât de diferite precum Genghis Khan și Malala Yousafzai pot fi considerate „dure”. Totuși, cei mai „incredibili” dintre toți ar putea avea ambele tipuri de trăsături.

„În timp ce un războinic precum Genghis Khan este un exemplu de tărie exterioară, Malala Yousafzai reprezintă un exemplu de rezistență interioară, mai abstractă”, spun cei doi cercetători în lucrarea lor.

Cum a căpătat un termen din semnificație negativă una pozitivă

Cercetătorii afirmă că termenul «badass» ar fi început cu un sens specific, dar, de-a lungul timpului, s-a extins și a dobândit o semnificație mult mai largă.

„Astfel, sensul inițial ar putea fi extrem de negativ, însă semnificația extinsă ar putea include și trăsături pozitive”, conchid cercetătorii.

Această nouă abordare de a evalua ce face o persoană «badass» ar putea fi folosită și pentru a analiza alte grupuri sociale în viitor, precum „hippie” sau „tocilarii”.

„De exemplu, am putea asocia conceptul de «hippie» cu trăsături concrete – păr lung, haine vopsite în culori vii, festivaluri de muzică din anii ’60, dar acest concept ar putea reflecta și ceva mai profund”, menționează echipa de cercetare.

Noua cercetare, publicată pe PsyArXiv, nu a fost încă evaluată de alți experți.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Publicat

pe

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine vor vota duminică la alegerile prezidențiale.

Luptă strânsă între Elena Lasconi şi Călin Georgescu Foto: Arhivă

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi că, din
datele pe care le au la dispoziţie cei de la USR, este, în continuare, o luptă strânsă între
cei doi candidaţi, Elena Lasconi şi Călin Georgescu.

De asemenea, Fritz spune că există doarte mulți români care încă nu au luat o decizie privind votul în turul II la
prezidențiale.

Facem un apel la români să se mobilizeze şi ei pentru acest
vot. Din datele pe care le avem la dispoziţie, este o luptă strânsă între cei
doi. Încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine
vor vota duminică şi tocmai de aceea apelul nostru către toţi susţinătorii
Elenei Lasconi, către toţi susţinătorii unei Românii europene, este să
mobilizeze prietenii, rude, familie, colegi să meargă la vot duminică şi să
aleagă singura cale care va ţine România pe o cale europeană şi prosperă şi
sigură
”, a spus Dominic Fritz, potrivit News.ro. 

 „Suntem mobilizaţi, suntem în legătură şi cu celelalte
partide, după cum ştiţi, care, fiecare la rândul lui, mobilizează propriul
electorat
”, a mai spus reprezentantul USR. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Publicat

pe

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă.

Traian Băsescu susține că singura soluție este votul FOTO Facebook Traian Băsescu

Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II și implicit a alegerilor. De data asta, și poate este o lecție bună, decizia este în mana poporului. Institutiile au ratat. Românii trebuie să știe că de votul lor depinde menținerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenție la Digi 24. 

SRI și Parchetul nu mai au un protocol de colaborare

Fostul șef de stat a mai punctat că „instituțiile statului au avut foarte multe informații”.

„Cred că este foarte târziu. Aceste informații nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme”, a mai spus fostul președinte, încercând să și explice motivul.

Potrivit fostului șef de stat, motivul este datorat faptului că cele două instituții nu mai au un protocol de colaborare.  „Nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet. A fost în mod eroic anulat. (…) Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării din instituțiile statului”, a explicat fostul președinte. 

Lecția „de o duritate formidabilă”

„Prima sesizare a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă. Promovare masivă pentru susținerea POT. Iată că SRI a surprins și cele două săptămâni de susținere a POT. Este extrem de grav și arată că statul nu funcționează. Instituțiile nu se corelează între ele în acțiuni care țin de siguranța națională. Este o lecție de o duritate formidabilă, care arată o depreciere a statului. Suntem la 35 de ani de la Revoluție și constatăm că nu putem avea în siguranță un rând de alegeri”, a concluzionat Traian Băsescu. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Ce au în comun Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, cu elita marinei americane. Formidabilii Ce au în comun Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, cu elita marinei americane. Formidabilii
Actualitateacum 4 ore

Ce au în comun Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, cu elita marinei americane. Formidabilii

Dacă te-ai întrebat vreodată ce anume este necesar pentru a fi considerat un «badass» – o persoană dură, ostilă, dar...

Politicienii cu mentalități învechite nu au ce căuta în funcții de conducere Politicienii cu mentalități învechite nu au ce căuta în funcții de conducere
Politicaacum 4 ore

Politicienii cu mentalități învechite nu au ce căuta în funcții de conducere

Într-o societate modernă, bazată pe egalitate de șanse și respect reciproc, afirmaţiile publice ale lui Călin Georgescu, conform cărora femeile...

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR
Actualitateacum 9 ore

Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR

Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine...

România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează! România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează!
Politicaacum 11 ore

România celor neglijați – vocea fiecărui cetăţean contează!

În România de astăzi, prea mulți oameni simt că vocea lor nu mai contează. Politicienii par să vorbească o limbă...

Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor! Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor!
Politicaacum 13 ore

Nehotărâţii care pot schimba soarta ţării prin votul lor!

România se află la o răscruce de drumuri, iar deciziile luate în zilele următoare pot schimba traiectoria țării pentru generațiile...

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică
Actualitateacum 14 ore

Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică

Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă. Traian...

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers
Actualitateacum 19 ore

Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers

Internaționalul român, 26 de ani, a fost titular aseară, pentru al doilea meci consecutiv, la Rangers și a reușit cel...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro