Connect with us

Actualitate

Viața în „orașul fantomă” din mijlocul Dunării. Porțile de Fier 2, mega-șantierul din ultimii ani ai regimului Ceaușescu VIDEO

Publicat

pe

Peste 10.000 de oameni au muncit în anii ‘80 pe șantierele hidrocentralei Porțile de Fier 2, când insula românească Ostrovul Mare a fost transformată într-un oraș muncitoresc. Fosta colonie mărginită de barajele Dunării a ajuns un „oraș-fantomă”, în care au mai rămas câteva zeci de familii.

Colonia Porțile de Fier 2. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL / revista Flacăra, 1978.

Vreo 50 de familii mai locuiesc în colonia Porțile de Fier 2 (video), înființată la sfârșitul anilor ‘70, pe Insula Ostrovul Mare de pe Dunăre, aflată la 50 de kilometri de Drobeta Turnu Severin (județul Mehedinți).

Fostul oraș muncitoresc în anii ‘80 aproape 10.000 de locuitori, cei mai mulți fiind locatari ai pavilioanelor ridicate în timpul lucrărilor la Sistemului Porțile de Fier II.

Lucrările la amenajarea hidroenergetică au început în 1977, iar cele 16 agregate ale sale au fost puse în funcțiune în perioada 1984 – 1986. Au fost anii în care, barăcile muncitorești, pavilioanele și blocurile coloniei au fost ocupate la capacitate maximă.

„Am venit în 1979 aici, de la Găiești, din Dâmbovița. M-am însurat aici, am făcut copii și nu am mai plecat, la fel cum au făcut cei mai mulți dintre foștii muncitori de pe șantierele de la Porțile de Fier 2. Cu timpul a trebuit să mă obișnuiesc să văd tot mai puțini oameni în jurul meu. Au lucrat și 15.000 de oameni aici, dar după ce s-au terminat lucrările, lumea a plecat. Eu am rămas că am ieșit la pensie. Unde să mai merg de aici, să mă duc să mă mai plimb prin țară?”, spune Ion, un fost muncitor pe șantierul Porților de Fier 2.

Câțiva copii pot fi văzuți pe insula de pe Dunăre. Se joacă printre pavilioanele părăsite și pe aleile mai tot timpul pustii, unele asfaltate recent de Primăria comunei Gogoșu.

O mulțime de câini vagabonzi cutreieră colonia, iar unii localnici povestesc că numărul lor era mult mai mare, însă o parte din ei au murit otrăviți.

În apropiere de zecile de clădiri, unele pustii și deteriorate, altele renovate de locatarii lor, un parc fotovoltaic este construit pentru a completa energia produsă în marile centrale de pe Dunăre.

Insula transformată în oraș muncitoresc

În 3 decembrie 1977, la cinci ani de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I, cel mai mare proiect hidroenergetic din România, președinții Nicolae Ceauşescu şi Iosip Broz Tito au oficiat deschiderea șantierului de la Porțile de Fier 2, aflat la circa 30 de kilometri, pe Dunăre, de hidrocentrala Porțile de Fier I, de la Gura Văii (Mehedinți).

Locul ales pentru viitoarele baraje și agregate hidroenergetice a fost insula Ostrovul Mare (video), cu o suprafață de circa 22 de kilometri pătrați, până atunci un teritoriu aproape pustiu, folosit de localnicii din satul învecinat Gogoșu ca teren agricol.

Șantierul Porțile de Fier 2. Revista Flacăra, 1978

„Viaţa locuitorilor din Ostrovul Mare — această insulă aşezată intre două braţe ale Dunării, pe care se putea ajunge cu bacul sau cu vaporul — nu însemna, cu câţiva ani în urmă, decit preocuparea (mai ales a femeilor) de a cultiva şi culege ceva produse agricole, majoritatea bărbaţilor lucrând ca marinari în portul Drobeta Turnu Severin. Acum, iată, străvechiul ostrov trăieşte momentele fierbinţi ale unei adevărate metamorfoze. Liniştea milenară a locurilor este tot mai mult zdruncinată de forfota specifică marilor şantiere”, informa revista Ramuri, în 1980.

Pe insula despărțită de satul Gogoșu de un braț al Dunării și de teritoriul sârbesc de celălalt braț fluvial a fost înființată mai întâi o colonie provizorie, în dreapta drumului care trece prin vama Porțile de Fier 2, traversează podul peste Dunăre și ajunge în localitatea sârbească Prahova.

Șantierul Porțile de Fier 2. Revista Flacăra, 1978

În partea dreaptă a șoselei, un alt drum duce spre colonia definitivă Porțile de Fier 2, cu câteva blocuri mai noi decât pavilioanele muncitorilor, locuite de angajații complexului hidroenergetic. Ambele „cartiere” s-au depopulat în ultimii ani, însă în anii ‘80, erau pline de viață.

„Colonia provizorie (o alta, care va rămâne definitiv în zona sistemului, se va contura odată cu obiectivul hidroenergetic) înseamnă, de fapt, 49 de pavilioane însumând 1.050 de locuri în dormitoare comune, 446 de camere (garsoniere cu grup social), 426 apartamente simple (cameră şi bucătărie) şi 160 apartamente cu 2 camere şi bucătărie. Tot aici, pentru constructori, s-au înălţat o cantină cu trei săli de mese, un club, o bibliotecă cu 3.000 de volume, magazine comerciale, ateliere pentru prestări servicii, dispensar, o şcoală cu opt săli de clasă şi altele, colonia devenind „oraşul provizoriu“, un oraş muncitoresc cu străzi asfaltate şi, în fine, cu tot ce-i trebuie pentru a putea oferi oamenilor condiţii de viaţă dintre cele mai bune. Aşadar, un oraş muncitoresc pe o insulă şantier. Un oraş muncitoresc pentru o poartă de lumină, pe o fostă insulă a tăcerii”, informa revista Ramuri, în 1980.

Colonia constructorilor era un mic oraş, cu încălzire centrală și apă curentă, arăta revista Flacăra în 1978.

„Un oraş de cabane-vile, toate frumoase, mari, cu etaj, cu încălzire centrală şi apă curentă, un oraş cu aer de staţiune, dar un oraş cu un aer cam rece, cu o anume asprime, indifenibilă la început, apoi lesne de explicat, cînd observi că ferestrele n-au perdele, că balcoanele n-au hîrdaie cu flori, că totul, cu un cuvânt, e bărbătesc, auster, sever, cu ceva de chilie sau de bivuac de campanie, ca un loc în care trăiesc doar ei, doar constructorii, doar bărbaţii. Femeile au rămas acasă, cele mai multe la Drobeta-Turnu Severin”, informau reporterii de la Flacăra.

Cele mai ample lucrări la Sistemul Hidreoenergetic Porțile de Fier 2 au fost finalizate în anii ‘80, iar treptat fostul oraș muncitoresc a fost părăsit. Pavilioanele sale sunt aproape pustii, iar fostele barăci cu etaj s-au prăbușit. Centrul așezării, un „club de noapte”, cum îi spuneau localnicii, a ajuns și el o ruină.

Fostul club al coloniei Porțile de Fier 2. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Unii dintre cei rămași în zonă lucrează la companiile Hidroserv, Hidroelectrica și Energomontaj, implicate în întreținerea și retehnologizarea complexului hidroenergetic.

Alți localnici sunt pensionari, iar câțiva copii fac naveta la școal din Gogoșu, satul aflat la circa nouă kilometri de barajul Porțile de Fier 2.

„Lumea a plecat atât din colonia provizorie, destinată muncitorilor, cât și din cea definitivă, cu locuințe de serviciu ale angajaților hidrocentralei. Unii nu mai locuiesc aici și fac naveta din Severin. Vin trei-patru cu câte o mașină și ies mai convenabil, dacă stau în oraș. Aici a mai rămas un mic magazin, care și el duce lipsă de clienți. Multe clădiri sunt pustii”, povestește un angajat al Hidroserv, una dintre companiile

Unele dintre pavilioanele coloniei provizorii de la Porțile de Fier 2 au ajuns în grija primăriei comunei Gogoșu. Au fost vândute la prețuri modice locatarilor. Cu un leu, povestesc unii dintre localnici, cu condiția ca spațiile să fie renovate.

„E pustiu, nu este nimeni. Te uiți la blocurile astea și dacă numeri cinci – șase familii într-un bloc. Dar pe scara asta nu e decât unul. Pe scara cealaltă sunt trei oameni. Dar ele sunt luate toate. S-a făcut un avantaj acum câțiva ani că primarul le-a dat cu un leu. Le-a vândut celor care erau aici, în colonie, că nu au venit alți să își ia aici. Dar nici nu ai ce face aici, e pustietate. Nu avem o alimentară aici. Mai mergem în colonia definitivă să luăm pâine, dar și acolo este tot mai pustiu”, povestește Ionică.

Alți localnici spun însă că și-au cumpărat locuințe cu prețuri mai ridicate, de câteva mii de lei, și au investit în renovarea lor, nevrând să plece din colonie, iar povestea locuințelor oferite aproape degeaba de primărie, dintre care unele au rămas pustii, a fost o găselniță electorală.

Biblioteca fostului dascăl Alexandru Popescu. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

„Prin chestia asta cu apartamentele, am vrut să reînvie zona. Nu am vrut să fac niciun fel de afacere”, declara recent primarul Jean Rogoveanu, la postul de televiziune local RTS TV, din Mehedinți.

Printre cei rămași în colonia provizorie se numără și Alexandru Popescu, fostul director al școlii de pe șantier, desființată din anii 2000.

Dascălul, stabilit la Porțile de Fier 2 de la începutul anilor ‘90, a transformat una dintre camerele sale într-o bibliotecă unde sunt păstrate mii de cărți pe care le-a adus împreună cu soția sa din regiunea Moldovei.

„Am fost director al școlii care a funcționat aici, pe șantier, dar care s-a închis în 2015 din lipsă de elevi, că nu au mai fost copii aici. Am mai lucrat ca profesor la școala din satul Gogoșu”, spune fostul dascăl.

Colonia definitivă, mai nouă, dar aproape la fel de pustie. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Deși colonia este tot mai pustie, localnicul s-a obișnuit cu viața liniștită de pe insula dunăreană. Soții Popescu trec adesea Dunărea pentru a vizita Serbia, unde își pot face cumpărăturile.

Porțile de Fier 2, a doua mare hidrocentrală de pe Dunăre

Sistemului Porțile de Fier II, al patrulea ca putere în România, după hidrocentralele Porțile de Fier I, Lotru – Ciunget și Râul Mare – Retezat, are o configurație nesimetrică, Dunărea fiind barată în două fronturi (cel principal pe brațul principal al Dunării și cel de-al doilea de pe brațul Gogoșu).

Porțile de Fier 2. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

„Obiectivul este compus dintr-o centrală de bază cu 16 agregate de tip bulb (câte 8 pentru fiecare parte puse în funcțiune în perioada 1984 – 1986), două centrale suplimentare (funcționale din 1994, cea românească, respectiv din 2000, cea sârbească), trei ecluze (două pe partea română și una pe partea sârbă) și două baraje deversoare (cel românesc pe brațul Gogosu, cel sârbesc în frontul principal de barare)”, arată Hidroelectrica.

Partea română a centralei de bază este la ultimul agregat din programul de retehnologizare, puterea instalată crescând de la 216 Mw înainte de retehnologizare la 251,2 Mw după retehnologizare.

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

De ce nu le mai este românilor frică de Covid. Psiholog: „Nu mai există încredere în instituțiile statului român”

Publicat

pe

De ce nu le mai este românilor frică de Covid. Psiholog: „Nu mai există încredere în instituțiile statului român”

Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 55% dintre români sunt puțin sau deloc îngrijorați de faptul că ar putea să se îmbolnăvească de Covid. Cât despre măsurile de prevenție pe care ar trebui să le ia în continuare, românii nu prea le mai dau importanță: doar 14% dintre ei le respectă cu strictețe. 

În ciuda creșterii numărului de îmbolnăviri, Covid nu-i mai sperie pe români. Sursa foto: arhivă

Potrivit cercetării,  29% dintre români au declarat că au avut simptome care ar fi putut indica o îmbolnăvire de Covid-19 în ultimele 3 luni, însă nu s-au testat pentru confirmare. În schimb, 9% dintre respondenți sunt siguri că au fost infectați, având confirmarea unui test pozitiv. 53% dintre români cunosc persoane care au fost infectate în ultimele trei luni, majoritatea cazurilor regăsindu-se în cercul de prieteni și colegi (40%) sau în familie (32%). 55% dintre români declară că sunt puțin sau deloc îngrijorați de riscul actual de infectare, iar această atitudine este mai frecventă în rândul bărbaților (59% față de 52% femei), al tinerilor din Generația Z cu vârste între 18-24 de ani (61%) și al celor fără copii sub 18 ani (58% față de 52% în cazul persoanelor cu copii sub 18 ani). Ca o comparație, doar 34% dintre cei chestionați sunt îngrijorați moderat, iar 11% se declară foarte îngrijorați că s-ar putea infecta cu SARS-CoV-2. În legătură cu măsurile de prevenție împotriva Covid-19, precum purtarea măștii, distanțarea socială, dezinfectarea etc., majoritatea românilor spun că le respectă parțial (45%). 23% consideră că aceste măsuri nu sunt necesare, 18% le ignoră în mare parte, iar 14% le respectă cu strictețe.

Sursa: Reveal Marketing Research

În contextul actual, 67% dintre români nu se așteaptă la măsuri restrictive în lunile următoare, în ciuda creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Această opinie este mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu vârste între 45-55 de ani (75%) și al celor fără copii sub 18 ani (71% față de  63% în cazul persoanelor care au copii sub 18 ani). Totodată, 7 din 10 români afirmă că nu iau în considerare vaccinarea preventivă pentru a evita infectarea cu virusul care provoacă Covid-19.

Românii nu mai au încredere în mass-media și au „fugit” pe TikTok

Se pare că virusul de care ne temeam atât de mult în pandemie a devenit pentru mulți dintre noi o normalitate cu care am învățat să trăim. Alții, în schimb, ignoră cu desăvârșire riscurile. Care sunt motivele? De ce nu ne mai temem deloc de Covid? „Faptul că o treime dintre români au prezentat simptome de COVID-19 în ultimele trei luni, însă au ales să nu se testeze, reflectă o scădere a percepției amenințării reprezentate de coronavirus. Aceasta poate fi determinată de mai multe motive, cum ar fi percepția redusă a riscurilor în cazul simptomelor ușoare sau moderate, sau teama de rezultate pozitive care ar putea conduce la restricții și izolare”, a declarat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Însă motivele nu se opresc aici, este de părere psihologul Radu Leca. Acesta consideră că avem de-a face cu o reorganizare comportamentală a unui întreg popor, iar acest fenomen s-a întâmplat din mai multe cauze. „Pentru că nu mai au încredere în mass-media tradițională, românii s-au mutat în online și își iau informațiile de acolo. TikTok este platforma preferată, căci aici pare că nu există nici o regulă. Această rețea permite un swipe de două ori mai rapid decât ceea ce oferă Facebook, Instagram sau Youtube, permite apropierea imaginii în imagine în timp real și, cel mai important, este singura platformă care nu cenzurează informația. Practic, orice persoană rău voitoare poate asambla o informație și-o poate urca pe TikTok. De aici au învățat românii, în mod total eronat, că pandemia, virusul, sunt doar o conspirație mondială, o conspirație care în realitate nu există. Consecința acestei credințe este comportamentul lor de negare a realității. Mulți se luptă, de fapt cu un dușman invizibil, care nu există”. 

 Încrederea în instituțiile statului s-a prăbușit 

Pe de altă parte, cei care nu au căzut pradă influenței rețelelor sociale au alunecat pe o altă pantă. „Când românii refuză informațiile oficiale, o fac pentru că nu mai au încredere în autorități și în instituțiile statului român”. Specialistul face referire la scandalurile în care au fost implicat de-a lungul timpului Ministerul Sănătății, ultimul fiind chiar povestea de la Spitalul Pantelimon. „În urmă cu o lună, am aflat cu toții de existența scandalului de la Sfântul Pantelimon. După o lună  lucrurile s-au schimbat atât de radical încât românii nu înțeleg ce s-a întâmplat. Sunt sau nu sunt cele două doctorițe niște criminale? Și atunci, atâta timp cât toată lumea se aruncă în scandaluri, oamenii nu vor avea încredere în niciun tip de minister. În schimb, vor avea încredere în orice tip de conspirație.  Românii visează cu ochii deschiși la tonele de aur și de diamante ascunse în tunelurile secrete din Munți Bucegi. Românii visează cu ochii deschiși  la celebrele crame pline cu vinuri vechi, deja transformate în marmeladă De la 1700 până în prezent, ascunse sub Calea Victoriei. Aceste tipuri de conspirații care nu au nici o legătură cu realitatea reprezintă adevăratul spirit al poporului român”. 

Mai mult, psihologul spune că există extrem de multe persoane în România care se opun vehement a tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană. „Tot ce vine din acea parte este din start refuzat”.

„Rețelele sociale ne-a scăzut coeficientul de inteligență”

Românul, continuă specialistul, nu mai este interesat de nimic serios, parcă nu își dorește să mai evolueze. „Când noi observăm o îndepărtare cognitivă la nivel național a românilor de orice este bun, normal, firesc, ce aduce bunăstare, înțelegem că românii au scăzut din punct de vedere al coeficientului de inteligență de la cât era în 1970, în 1990, în 2000, până în prezent. Dacă ne întrebăm de ce, avem un singur și unic răspuns: fiindcă există spațiul virtual. Practic, creierul nu a mai fost folosit la nivelul la care era folosit în urmă cu 60 de ani și tot ceea ce înseamnă structura slabei cogniții s-a instaurat”.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Amnistia fiscală creează discriminări între cei bun-platnici și cei care au înregistrat restanțe

Publicat

pe

Amnistia fiscală creează discriminări între cei bun-platnici și cei care au înregistrat restanțe

Amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a principiului contribuției echitabile la cheltuielile publice prevăzut la art. 56 din Constituție, sub aspectul justei așezări a sarcinilor fiscale.

Amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a Constituției

Deși contribuabilii care și-au achitat la timp obligațiile fiscale pot percepe această măsură ca fiind discriminatorie, posibilitățile lor de a contesta juridic amnistia fiscală sunt limitate. Contestarea directă a ordonanței de urgență în instanță de către un contribuabil care nu are datorii este improbabilă, întrucât acesta nu poate iniția în mod direct un litigiu strict pentru a invoca o excepție de neconstituționalitate, explică reprezentanții societății de avocatură.

8 din 10 firme vor să achite restanțele la stat

Amnistia fiscală îi determină pe contribuabili, firme și persoane fizice, să reacționeze față de măsurile anunțate. Astfel, numărul solicitărilor pentru consultanță juridică pe fiscalitate s-a triplat față de o perioadă obișnuită, 8 din 10 firme care solicită consultanță juridică privind amnistia fiscală exprimându-și intenția de a achita datoriile, arată datele casei de avocatură LMVD (Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine – Societate Civilă de Avocați). Totodată, firmele plătitoare la timp solicită informații despre cum pot beneficia de bonificația de 3%, iar unele dintre acestea întreabă dacă noile măsuri sunt discriminatorii.

În ultimele zile, odată ce a fost anunțată amnistia fiscală, a apărut un val de solicitări privind înțelegerea din punct de vedere juridic a noilor măsuri propuse. De altfel, există o creștere semnificativă a interesului pentru conformarea fiscală voluntară. Numeroși contribuabili, atât persoane juridice, cât și fizice, manifestă o disponibilitate crescută de a-și achita debitele restante pentru a beneficia de facilitățile oferite de O.U.G. nr. 107/2024. Cele mai multe solicitări (80%) au venit din partea firmelor, în cele mai multe cazuri firme cu restanțe la plata obligațiilor către stat, care sunt interesate să beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscală. Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa. Concomitent, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să știe dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii și dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală”, declară Laurențiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal și partener fondator al casei de avocatură LMVD (Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine – Societate Civilă de Avocați).

Cum pot firmele și persoanele fizice să beneficieze de amnistia fiscală

Firmele și persoanele fizice apelează la avocați specializați în drept fiscal pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a beneficia de reducerile oferite prin amnistie și cum pot fi aceste măsuri cât mai avantajoase pentru ei.

Consultanța juridică pe amnistie fiscală implică o analiză complexă și personalizată a situației fiecărui contribuabil. Procesul începe cu o evaluare detaliată a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzând toate obligațiile fiscale, cele potențial prescrise sau contestate, pentru a determina eligibilitatea și beneficiile amnistiei.

În practică, întâlnim frecvent cazuri cu nuanțe juridice și fiscale complexe. De exemplu, am consiliat recent o persoană juridică cu o datorie fiscală veche de peste 8 ani, care generase accesorii substanțiale. În această situație, am analizat atât posibilitatea invocării prescripției pentru ștergerea datoriei, cât și opțiunea de a solicita aplicarea amnistiei fiscale. Aceasta din urmă implica o recunoaștere implicită a datoriei și o întrerupere a termenului de prescripție, necesitând o evaluare atentă a avantajelor și a riscurilor. Un alt caz relevant a fost cu un contribuabil persoană fizică care beneficia deja de o eșalonare la plată și dorea să înțeleagă dacă poate beneficia și de anularea a 25% din obligațiile fiscale principale în cadrul amnistiei. Scopul consultanței juridice este de a explica clientului implicațiile legale ale diferitelor opțiuni disponibile, de a-l ajuta să-și înțeleagă mai bine situația juridică, precum și drepturile și obligațiile care îi revin în contextul specific al amnistiei fiscale. Rolul meu, ca avocat, se limitează strict la oferirea de consultanță juridică. Astfel, decizia finală privind plata datoriilor aparține întotdeauna clientului. Există și contribuabili care doresc să beneficieze de amnistie, dar care nu vor avea disponibilitățile bănești pentru a achita debitul principal restant. Însă cei mai mulți contribuabili și-au exprimat intenția de a achita datoriile la stat”, explică Laurențiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal și partener fondator al casei de avocatură LMVD (Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine – Societate Civilă de Avocați).

Casa de avocatură LMVD anticipează o îmbunătățire a conformării fiscale voluntare, cel puțin pe termen scurt, pe măsură ce contribuabilii profită de această oportunitate pentru a-și regulariza situația fiscală. Pe termen scurt, noua amnistie fiscală va avea efectul scontat, al conformării fiscale și maximizării colectării debitelor fiscale restante, însă este văzută și ca un semn de „slăbiciune” a statului în fața fenomenului evaziunii fiscale și a incapacității sale de a asigura pârghii eficiente pentru colectarea creanțelor fiscale. Dacă statul român va adopta în mod regulat asemenea măsuri de amnistie, există riscul de a crea un precedent periculos. Acest lucru ar putea încuraja anumite categorii de contribuabili să amâne în mod deliberat conformarea fiscală voluntară, în speranța că vor beneficia de viitoare amnistii.

În paralel cu amnistia fiscală anunțată recent, controalele fiscale s-au amplificat notabil pe fondul unui deficit bugetar din ce în ce mai apăsător. Avocatul Laurențiu Mihai subliniază că în ultimele luni a crescut numărul clienților persoanelor fizice care au primit controale ANAF și este așteptată o amplificare a acțiunilor de control din partea ANAF, prin prisma faptului că impozitul pentru venitul din surse neidentificabile a crescut de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024. Totodată, firmele plătitoare de TVA vor resimți un număr mai mare inspecții fiscale având ca obiect taxa pe valoare adăugată, cu scopul de a se reduce diferența dintre ce se colectează și ce ar trebui să fie colectat.

În acest context, mulți contribuabili – persoane fizice și firme – apelează la consultanță juridică după ce are loc controlul fiscal din partea ANAF, pentru a contesta decizia de impune, însă este recomandat să discute cu un avocat în mod preventiv, pentru a fi pregătiți în cazul unui control al inspectorilor fiscali. Astfel, își pot valorifica drepturile legitime din timp, cu posibilitatea unui rezultat diferit și favorabil.

Casa de avocatură LMVD (Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine – Societate Civilă de Avocați) este o firmă de avocatură specializată în drept fiscal, drept civil, dreptul proprietății intelectuale, dreptul achizițiilor publice, dreptul concurenței, dreptul protecției consumatorilor și arbitraj internațional și alte arii diverse și complexe ale dreptului. Societatea oferă consultanță juridică și asistență specializată companiilor din domenii precum IT, transporturi, HoReCa, divertisment, producție cinematografică și altele, dar și persoanelor fizice.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire”

Publicat

pe

Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire”

Pândind în tufișuri lângă Pokrovsk, în estul Ucrainei, se află o unitate ai cărei soldați au două lucruri în comun: scurtul răstimp de când slujesc în armată și timpul petrecut în spatele gratiilor, relatează CNN.

Tancuri ucrainene de evacuare pe frontul din Pokrovsk FOTO PROFIMEDIA

Cei 15 infanteriști ai Brigăzii 59, parte a batalionului Șkval (rafală de vânt) sunt foști deținuți. Condamnați pentru diferite infracțiuni, ei văd în serviciul lor în apărarea Ucrainei o izbăvire și o șansă la o nouă viață fără antecedente penale.

Folosul pentru acești deținuți este că au contracte cu armata până la sfârșitul războiului. Există, de asemenea, un stimulent financiar considerabil: salariile variază între 500 de dolari și 4.000 de dolari pe lună, în funcție de timpul petrecut în prima linie, potrivit ministerului ucrainean al apărării.

CNN a primit acces exclusiv la acești prizonieri proaspăt recrutați săptămâna trecută, în apropierea orașului crucial din regiunea Donbas Pokrovsk. Acesta a devenit un punct fierbinte în ultimele săptămâni, ca parte a liniei de contact de peste 1.000 de kilometri care are nevoie disperată de oameni, muniție în timp ce înfruntă forțe rusești mult mai mari și mai bine aprovizionate.

Printre recruți se numără Vitali, în vârstă de 41 de ani, un dependent de droguri recuperat și tată a cinci copii.

Vitali a declarat pentru CNN că a executat 10 ani de închisoare pentru patru infracțiuni, cel mai recent pentru vătămare corporală deosebit de gravă.

„Viața mea a fost o nebunie. Am crescut cu tâlhari la fel ca toți băieții noștri (din unitate)”, spune el.

Însă, alăturându-se în rândurile Forțelor Armate ucrainene, a simțit că are oportunitatea unui nou început.

„Trebuie să-mi schimb viața. Viața mea a fost un haos. Este mai bine să fii util aici, să fii în preajma fraților… și a unui cerc social total diferit”, a spus el.

Stă în tranșee de trei luni după o scurtă perioadă de instruire de 21 de zile. Vitali nu regretă alegerea de a se înrola, însă spune că a fost naiv în ceea ce privește așteptările pe care le-a avut.

„Viața este grea aici, este și distractivă… dar nu credeam că va fi atât de greu”, a mărturisit el.

Viața ca soldat de infanterie este deosebit de periculoasă, în rândurile infanteriei înregistrându-se un număr mai mare de victime decât în alte ramuri ale armatei. Soldații infanteriei sunt adesea expuși atacurilor rusești cu drone și sunt vulnerabili în timp ce asaltează tranșeele traversând pe jos întinderi mari de pământ.

Vitali rememorează un atac deosebit de brutal cu dronă asupra unui camarad.

„A fost sfârtecat. Este atât de greu să fii martor… dar ce poți face? Nu poți ajuta. Trebuie să-i lași în urmă pentru că jumătate din el s-a dus deja”, a spus el.

Ce fel de deținuți recrutează Batalionul Șkval

În iunie, ministerul apărării a lansat o inițiativă prin care oferă deținuților șansa de a servi în armată, în schimbul eliberării după război.

Totuși, există reguli stricte cu privire la înrolarea acestora în armată. Condamnaților care au comis viol sau orice fel de violență sexuală nu pot fi recrutați. Majoritatea foștilor deținuți pe care i-a întâlnit CNN au fost închiși pentru infracțiuni precum tâlhărie sau vătămare corporală gravă.

Batalionul Șkval a declarat pentru CNN că depune cereri în justiție pentru a permite prizonierilor care au comis crime să se alăture, întrucât intuiesc că acest tip deținuți ar avea abilitățile necesare pe câmpul de luptă.

Vitali este unul dintre cei 4.650 de condamnați, inclusiv 31 de femei, care au fost eliberați și convocați pentru serviciul militar, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei pentru CNN. În total, 5.764 de pușcăriași și-au exprimat dorința de a sluji în armată. Ministerul ucrainean nu a precizat câți se află în prezent în prima linie.

De la condamnat la soldat

Inițiativa de a transforma condamnați în soldați, precum și o reformă a conscripției fac parte din eforturile Ucrainei de a întări rândurile subțiate ale efectivelor de luptă  după doi ani și jumătate de război istovitor.

Însă oamenii aflați în prima linie cu care a vorbit CNN au indicat probleme precum programul, inclusiv perioade de antrenament inconsecvente, de scurtă durată. Aceste dificultăți, împreună cu deficitul cronic de forță de luptă îngreunează capacitatea Ucrainei de a respinge forțele invadatoare ale președintelui rus Vladimir Putin, au spus aceștia.

După ce viața în prima linie s-a dovedit mai provocatoare decât se așteptau mulți, Vitali recunoaște că ar fi vrut să fie mai atent în timpul scurtei sale perioade de instruire. Așa probabil că ar fi fost mai bine pregătit pentru ceea ce ar fi urmat.

„Am fost proști și nu am luat-o în serios. Nu eram responsabili; a fost o greșeală să nu asculți sau să fii atent”, a spus el.

Omul însărcinat cu păstrarea stării de armonie

Oleksandr, comandantul companiei lui Vitali, este cel care se asigură că nu există niciun fel de perturbare a armoniei în cadrul unității.

Acesta nu este un străin pentru condamnați. Și-a părăsit funcția de gardian în februarie 2022, când a început războiul. Acum, în ciuda protestelor sale, a revenit la vechiul său loc de muncă, doar că, de data aceasta, pe câmpul de luptă.

„Ei mă percep drept un fost gardian al închisorii, drept un camarad, drept un comandant, toți aici trăiesc ca o familie”, a spus Oleksandr, care a cerut să fie identificat doar după prenumele său. „Sunt psiholog, tată, mamă, totul”, a adăugat el.

El așteaptă acum ca alți 25 de deținuți proveniți din închisoarea la care lucra să alăture celor 15 aflați deja în unitatea sa.

Comandantul ucrainean a explicat că mulți deținuți au aplicat să se înscrie în armată cu scopul de a s îndrepta.

„Mulți dintre ei au familii în fața cărora le era rușine de ceea ce au făcut. Au copii cărora li se spune că tatăl lor este un condamnat. După ce se alătură forțelor armate, nu mai este un condamnat, ci un erou”, a spus Oleksandr.

Moral scăzut în rândul trupelor

În timpul petrecut de CNN alături de brigada ce luptă pe frontul din Pokrovsk, jurnaliștii au fost abordați de un ofițer care a dezvăluit că moralul în rândul trupelor scade, întrucât cele mai bune arme occidentale au fost deturnate spre incursiunea din regiunea rusă Kursk, și încep să se diminueze atât camioanele și mașinile de transport, cât și vehiculele blindate, complicând logistica si evacuările.

Ofițerul, care a cerut să rămână anonim din motive de securitate, a spus că în urmă cu câteva zile au refuzat să lupte alături de trupe dintr-o nouă brigadă de soldați proaspăt recrutați, din cauza moralului lor scăzut și a motivației slabe de a lupta.

Totuși, moralul poate fi singura speranță a Ucrainei în Pokrovsk, în măsura în care forțele ruse sunt concentrate asupra cuceririi acestui oraș de pe frontul de est.

La apusul soarelui, străzile se golesc și încep barajele de artilerie.

Forțele ruse se află la doar 8 kilometri depărtare, potrivit unei hărți publicate pe 10 septembrie de către portalul specializat DeepState, un grup care monitorizează progresul forțelor ruse în Ucraina și care are legături cu serviciile de securitate ale Ucrainei.

Pokrovsk este un oraș vital de aprovizionare pentru forțele ucrainene de pe frontul de est care luptă împotriva valurilor de soldați ruși ce se revarsă în vecinătatea lui. Capturarea acestuia ar fi un mare succes pentru Vladimir Putin, în măsura în care acesta încearcă să preia controlul asupra întregii regiuni Donețk. O potențială înfrângere ar putea duce la retragerea forțelor ucrainene din alt oraș disputat, Ceasiv Iar și la apropirerea liniei de contact de orașele mult mai mari Kramatorsk și Sloviansk.

Oleksandr este conștient de sarcina de neinvidiat de a ține rușii la distanță, dar crede că trupele sale au o abilitate care le lipsește altora prin natura lucrurilor.

„Subcultura condamnatului este că sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire. Aceasta înseamnă rezistență fizică, rezistență morală, plus viclenie, gândire logică, mult mai mari decât cele ale civililor obișnuiți”, a subliniat el.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

De ce nu le mai este românilor frică de Covid. Psiholog: „Nu mai există încredere în instituțiile statului român” De ce nu le mai este românilor frică de Covid. Psiholog: „Nu mai există încredere în instituțiile statului român”
Actualitateacum 3 ore

De ce nu le mai este românilor frică de Covid. Psiholog: „Nu mai există încredere în instituțiile statului român”

Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 55% dintre români sunt puțin sau deloc îngrijorați de faptul că ar...

Amnistia fiscală creează discriminări între cei bun-platnici și cei care au înregistrat restanțe Amnistia fiscală creează discriminări între cei bun-platnici și cei care au înregistrat restanțe
Actualitateacum 8 ore

Amnistia fiscală creează discriminări între cei bun-platnici și cei care au înregistrat restanțe

Amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a principiului contribuției echitabile la cheltuielile publice prevăzut la art. 56 din Constituție,...

Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire” Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire”
Actualitateacum 13 ore

Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire”

Pândind în tufișuri lângă Pokrovsk, în estul Ucrainei, se află o unitate ai cărei soldați au două lucruri în comun:...

Stilurile de design interior și mobilierul de la Mobilux-Home.ro: ce să alegi? Stilurile de design interior și mobilierul de la Mobilux-Home.ro: ce să alegi?
Actualitateacum 14 ore

Stilurile de design interior și mobilierul de la Mobilux-Home.ro: ce să alegi?

Designul de interior nu e ușor. Ce să alegi, atunci, de la Mobilux-Home.ro, dacă nu ai un specialist lângă tine?...

Viorica Dăncilă, mâna dreapta a lui Cristian Terheș în PNCR: „Cred că ar fi un premier extraordinar” Viorica Dăncilă, mâna dreapta a lui Cristian Terheș în PNCR: „Cred că ar fi un premier extraordinar”
Actualitateacum 18 ore

Viorica Dăncilă, mâna dreapta a lui Cristian Terheș în PNCR: „Cred că ar fi un premier extraordinar”

Fostul premier Viorica Dăncilă a decis să se alăture Partidului Naţional Conservator Român (PNCR), conform unui anunţ făcut joi de...

De ce este serviciul de rent a car o solutie avantajoasa De ce este serviciul de rent a car o solutie avantajoasa
Actualitateacum 19 ore

De ce este serviciul de rent a car o solutie avantajoasa

In ultimii ani, serviciile de inchirieri auto au devenit din ce in ce mai cautate de turistii straini care viziteaza...

VIDEO A fost lansat trailerul oficial al filmului „Moromeții 3“. Când are loc premiera VIDEO A fost lansat trailerul oficial al filmului „Moromeții 3“. Când are loc premiera
Actualitateacum 23 de ore

VIDEO A fost lansat trailerul oficial al filmului „Moromeții 3“. Când are loc premiera

„Moromeții 3“, una din cele mai așteptate povești românești, lansează trailer-ul oficial și dezvăluie publicului larg cele mai importante date...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro