Actualitate
12 Noiembrie: Nadia Comăneci, „Zeița de la Montreal”, împlinește 63 de ani
Pe 12 noiembrie, în 1840, s-a născut sculptorul Auguste Rodin, iar în 1869 a murit scriitorul Gheorghe Asachi. În 1884, la Timișoara a fost introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor, în 1929 a venit pe lume Grace Kelly, iar în 1961, „Zeița de la Montreal”, Nadia Comăneci.
1840 s-a născut Auguste Rodin, sculptor, grafician și pictor francez
Rodin este artistul care a revoluționat limbajul sculpturii, făcându-l capabil să exprime adevărul uman, pornind de la experiența directă, potrivit Wikipedia. Prin atelierul lui au trecut mulți sculptori, printre care Antoine Bourdelle, Charles Despiau, Aristide Maillol.
În 1907, aici a lucrat și Constantin Brâncuși, care, părăsind atelierul după numai câteva luni, și-a justificat plecarea spunând: „Nimic nu se poate înălța la umbra marilor arbori!”.
Auguste Rodin a murit în 1917.
Un secol mai târziu, în 2018 Lucrarea „L’élève de Dieu”, sculptată de Rodin şi dedicată prietenului său, pictorului Claude Monet, a fost adjudecată la Cannes de Muzeul Marmottan din Paris pentru suma de 108.000 de euro.
Lucrarea din ghips a fost estimată între 80.000 şi 100.000 de euro de casa Besch Cannes, potrivit Le Figaro.
Sculptura a fost expusă recent într-o expoziţie deschisă din septembrie 2017 până în ianuarie 2018 la Muzeul Marmottan, consacrată lui Monet colecţionarul.
1869: A murit scriitorul român Gheorghe Asachi
Poetul, prozatorul și dramaturg român Gheorghe Asachi s-a născut la Herța, în nordul Moldovei (azi în Ucraina) în data de 1/12 martie 1788.
Gheorghe Asachi. FOTO Wikipedia
Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi.
A condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul „Țiganiadei”, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu.
1878: I.L. Caragiale a citit la banchetul „Junimii”, prima sa creație dramatică, „O noapte furtunoasă”
Ion Luca Caragiale (născut la 1 februarie S.N. 13 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, astăzi localitatea I. L. Caragiale, județul Dâmbovița) dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român a fost considerat de George Călinescu cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.
I. L. Caragiale. FOTO arhivă
Celebra sa comedie O noapte furtunoasă” (în patru tablouri) a apărut în revista Convorbiri literare, 1879, nr. 7 și 8, cu o elogioasă prezentare a lui Titu Maiorescu, ajungând și pe scena Operei Române, în 1935.
Adevărata notorietate a lui Caragiale a început cu reprezentarea traducerii, după A. Parodi, a tragediei în versuri „Roma învinsă”, la Teatrul Național din București, care avusese cu puțin înainte mare succes la Paris.
Drama, în versuri superioare celor originale, fusese remarcată drept excepțională de juriul din care au făcut parte Hasdeu, Alecsandri și Maiorescu. Acest succes l-a determinat pe Eminescu, de curând redactor la „Timpul”, să-l introducă în cenaclul lui Titu Maiorescu, în care se va impune cu autoritate.
Confirmându-și promisiunile cu lectura „ Nopții furtunoase” la ședința aniversară din 12 noiembrie 1878 la Iași, Titu Maiorescu și prietenii săi au recunoscut în noul dramaturg pe scriitorul mult așteptat, cu subiecte originale, în autentic mediu românesc și în plină actualitate.
1884: La Timișoara a fost introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor
Timişoara a devenit, pe 12 noiembrie 1884, primul oraş din Europa continentală care avea străzile iluminate cu ajutorul electricităţii. Iluminatul public cu ajutorul curentului electric, la scară largă, mai fusese implementat doar în câteva oraşe din SUA şi Anglia.
Timişorenii se mândresc cu premierele oraşului. FOTO Arhivă
După ce mai bine de un secol iluminatul stradal s-a făcut cu seu şi, mai apoi, cu gaz (o altă premieră bănăţeană), în 15 decembrie 1882, primăria oraşului de pe Bega a încheiat un contract de concesionare cu Societatea Anglo-Austriacă Bruch Electrical Company Ltd., pentru construirea unei uzine de producere a energiei elecrice. În octombrie 1884 au început testele, iar pe 12 noiembrie au fost puse în funcţiune 731 de lămpi incandescente cu filament de cărbune, într-o reţea de 59 de kilometri.
Ca urmare a deciziei de a întrerupe contractele pentru lămpile cu gaz, zeci de muncitori au rămas fără loc de muncă.
Uzina electrică a trecut în proprietatea administraţiei locale în 1893, şi a fost denumită Uzina Electrică a Oraşului Timişoara, fiind cumpărată cu 200.000 de florini. De-a lungul anilor a alimentat şi necesarul de energie pentru iluminatul stradal şi pentru alimentarea tramvaielor electrice, care până în 1899 erau trase de cai. Iluminatul electric a fost întrerupt în Timişoara doar pentru scurt timp, în timpul celui de-Al Doilea Răboi Mondial, cu excepţia a 63 de lămpi camuflate.
1929: S-a născut Grace Kelly, prințesă de Monaco și fostă actriță
Fosta actriță americană de film Grace Patricia Kelly (născută pe 12 noiembrie 1929 ) s-a căsătorit în aprilie 1956 cu Rainier al III-lea de Monaco și a devenit prințesă consort de Monaco, denumită în mod obișnuit Prințesa Grace.
După ce a îmbrățișat o carieră în actorie în 1950, la vârsta de 20, Grace Kelly a apărut în New York City în producții teatrale, precum și în mai mult de patruzeci de episoade de producții de teatru difuzate live la începutul anilor 1950, Vârsta de Aur a Televiziunii. În luna octombrie 1953, odată cu lansarea filmului „Mogambo”, ea a devenit un star de cinema, un statut confirmat în 1954, cu un Glob de Aur și o nominalizare la Premiul Oscar, precum și cu roluri principale în cinci filme, printre care „The Country Girl”, pentru care a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. După căsătoria sa cu Rainier al III-lea de Monaco a renunțat la actorie, dedicându-se noului său rol în cadrul familiei princiare de Monaco. Ea și Prințul Rainier au avut trei copii: Caroline, Albert și Stéphanie.
A murit pe 14 septembrie 1982, după ce a suferit un accident vascular cerebral, când a pierdut controlul automobilului și s-a prăbușit. Fiica ei, Prințesa Stéphanie, a fost în mașină cu ea, dar a supraviețuit accidentului.
1961: S-a născut „Zeița de la Montreal”, Nadia Comăneci, o adevărată legendă a sportului internațional
Nadia Comăneci împlinește 63 de ani.
Emblematica figură a sportului românesc și internațional a intrat in istorie ca prima gimnasta care a fost notată cu 10. S-a întâmplat la Jocurile Olimpice din 1976 desfășurate la Montreal. Atunci, Nadia Comăneci a primit alte 6 note de 10 și a câștigat 3 medalii de aur, una de argint și una de bronz.
Nadia Comăneci. FOTO arhivă
„Zeița de la Montreal” s-a născut în Onești și a început să practice gimnastică de la 6 ani, ulterior a fost inclusă în lotul național și a început să fie antrenată de Bela și Marta Karoly.
La 13 ani a înregistrat primul succes internațional, la Campionatele Europene de Gimnastică din Norvegia câștigând 3 medalii de aur și una de argint. Un an mai târziu, Associated Press a numit-o „Sportivă anului” că urmare a titlurilor obținute în toate competițiile. De altfel, Nadia a fost cea mai tânăra câștigătoare a titlului olimpic, precum și prima gimnastă care a câștigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European.
În total, a adunat 18 medalii din aur la Olimpiada, campionatele mondiale și cele europene și alte 10 din argint și bronz. S-a retras din activitate în 1984 și a activat apoi în Federația Română de Gimnastică, contribuind la antrenarea lotului feminin de junioare. Înainte cu o luna de izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comăneci a fugit din țară și s-a stabilit în Statele Unite.
Nadia Comăneci. FOTO Facebook
S-a căsătorit în 1989 cu gimnastul american Bart Conner, iar în prezent este președinte de onoare al Federației Române de Gimnastică și al Comitetului Olimpic Român, și membră în alte foruri internaționale.
1980: Sonda spațială a NASA Voyager 1 s-a apropiat de Saturn și a făcut primele fotografii cu inelele acestuia
Inelele lui Saturn reprezintă cel mai mare sistem de inele planetare din Sistemul Solar. Inelele sunt formate din nenumărate particule mici, variind în mărime de la microni la metri, care formează pâlcuri care se rotesc în jurul planetei Saturn, potrivit Wikipedia.
Particulele din inele conțin aproape în întregime particule de apă înghețată, cu unele contaminări de praf și alte substanțe chimice.
FOTO: NASA
Referitor la mecanismul de formare, nu există încă un consens, dar modelele teoretice indică faptul că acestea s-ar putea să se fi format mai devreme în istoria Sistemului Solar.
1982: S-a născut actrița americană Anne Hathaway
Rolul care a consacrat-o pe Anne Jacqueline Hathaway (n. 12 noiembrie 1982), a fost Mia Thermopolis din The Princess Diaries (2001).
Debutul său a avut loc însă pe scena de teatru, iar în anul 1999 a apărut în serialul de televiziune Get Real. Ulterior, când s-a făcut cea de-a doua parte a filmului The Princess Diaries , tot cu ea în rolul principal, a mai filmat și la Ella Enchanted, ambele pelicule în anul 2004. A mai jucat în Brokeback Mountain, The Devil Wears Prada (2006) și Becoming Jane (2007). Potrivit revistei People, Anne Hathaway a avut cea mai spectaculoasă ascensiune (în 2001) , iar în 2006 a apărut pe lista celor mai frumoase 50 femei din lume.
1990: Este publicată propunerea lui Tim Berners-Lee care a dus la dezvoltarea World Wide Webului
Tim Berners-Lee, cunoscut și ca TimBL, (n. 8 iunie 1955, Londra, Regatul Unit) este un programator englez, inventator al World Wide Web-ului. Este actualmente director al World Wide Web Consortium (W3C), organizația ce tutelează standardele Web-ului.
Tim Berners FOTO: EPA-EFE
Tim Berners-Lee a propus pentru prima dată în (martie 1989) un sistem de management al informațiilor, care la scurt timp, cu ajutorul lui Robert Cailliau, a implementat cu succes prima comunicare HTTP între un client și un server „via Internet”.
Primul sit web, http://info.cern.ch, creat de către Lee și ceilalți colaboratori ai săi, continuă să existe și în 2023.
2001: Zborul American Airlines 587, un Airbus A300 în drum spre Republica Dominicană, s-a prăbușit
Accidentul aviatic a avut loc la La New York, la câteva minute după decolarea avionului de pe Aeroportul Internațional John F. Kennedy.
Au murit toți cei 260 de oameni aflați de la bord și alți cinci la sol. Este al doilea accident de aviație din istoria SUA ca gravitate, după prăbușirea zborului American Airlines 191 din 1979.
2011: Silvio Berlusconi și-a depus depune demisia din funcția de prim-ministru al Italiei
În urma părăsirii funcției, Silvio Berlusconi a lăsat locul unui guvern condus de economistul Mario Monti, fost comisar european.
Silvio Berlusconi. FOTO Getty Immages
Silvio Berlusconi (n. 29 septembrie 1936 – d. 12 iunie 2023) a fost un om politic și de afaceri italian, care a fost premier al Italiei între 1994-1995, 2001-2006, respectiv 2008-2011. Berlusconi a fost conducător al partidului politic Forza Italia și proprietar al unui imperiu media.
Forbes l-a categorisit ca cea mai prosperă persoană din Italia, cu o avere de 7,2 miliarde de dolari (2002).
Cu o avere estimată la 7,8 miliarde de dolari în 2011, Forbes l-a plasat pe locul 118 în lume.
Actualitate
Cum să faci economii majore la facturi, cu panourile fotovoltaice de pe Energyfix.ro
Se caută în continuare resurse de energie care să nu dăuneze mediului înconjurător. În special când vine vorba despre încălzire, mai toată lumea se gândește la facturi uriașe. Soluțiile propuse de specialiștii în domeniu se referă la folosirea energiei verzi, regenerabile.
De pildă, prin montarea unor panouri fotovoltaice se pot obține rezultate foarte bune, iar prețul facturilor va scădea treptat. Echipa de la EnergyFix este expertă în panouri fotovoltaice. Iată cu ce propuneri vine aceasta.
Energyfix.ro, locul unde găsești soluții
Din ce în ce mai mult în ultima vreme, orientarea spre sisteme regenerabile de energie pare să fie o opțiune esențială. Și asta deoarece mai toate sistemele de încălzire, deși moderne, au minusul de a polua atmosfera. Fie mai mult sau mai puțin, acest lucru dăunează sănătății.
Ideea de a folosi energia solară care este practic inepuizabilă poate fi acea soluție pe termen lung. Iată de ce pe site-ul celor de la energyfix.ro se găsesc produse de calitate înaltă, de tipul panourilor solare.
Acești specialiști au ani de experiență în domeniu și sunt buni cunoscători a ceea ce înseamnă energie verde. Din ce în ce mai mulți clienți caută firme montaj panouri fotovoltaice care să instaleze aceste sisteme. Ele pot fi instalate atât la clienții rezidențiali cât și la cei particulari.
De notat că serviciile acestei firme sunt valabile pe întreg teritoriul României.
Avantaje importante ale instalării panourilor solare
Cu o consultație care este gratuită, un viitor client poate decide alegerea montării acestor panouri solare. Fie că este vorba despre clienți particulari sau de cei care dețin o afacere, sistemele de panouri solare sunt pentru toată lumea.
Echipa de la EnergyFix oferă o gamă largă și variată de servicii de instalare panouri solare. Aceste servicii includ într-o primă fază proiectarea și mai apoi montajul panourilor fotovoltaice. Faza următoare este întreținerea lor, dar și reparațiile care pot interveni.
Chiar dacă proiectele de instalare a panourilor solare pot fi mai ample, acest lucru nu este un impediment. Fiecare proiect, mai mare sau mai mic este analizat cu atenție și gestionat conform normelor în vigoare. Pentru fiecare client sunt oferite soluții personalizate, menite să satisfacă și exigențe mai ridicate.
Serviciile firmei sunt profesionale, incluzând consultația gratuită, dar și estimarea costurilor.
Soluții eficiente de top prin instalarea panourilor solare
Se știe deja cum funcționează energia solară și câte beneficii poate avea aceasta. Poluarea este redusă la minim iar în ce privește costul inițial, acesta va fi amortizat destul de repede. Diferența va fi desigur vizibilă la facturi.
Soluțiile fotovoltaice de top propuse de către echipa de la EnergyFix sunt mai mult decât binevenite în contextul majorării prețurilor. Folosind o tehnologie adecvată, energia solară poate fi folosită oriunde, chiar și în zone cu climat mai puțin însorit.
Prin adoptarea acestui sistem, se contribuie și la protejarea mediului înconjurător. Pentru mai multe detalii dar și vizualizarea acestor sisteme accesați pagina oficială Energyfix.ro.
Sursa foto: freepik.com
Contact: contact[@]energyfix.ro
Actualitate
Apelul unui reputat profesor către Marcel Ciolacu: „Refuză orice asociere cu extremismul!”
Un reputat cadru universitar, profesor dr.
habil. Radu Vâncu, a lansat un mesaj puternic către liderul PSD, Marcel Ciolacu, cerându-i să clarifice public poziția partidului față de legăturile cu
simpatizanții fascismului românesc.
Ștampilă de vot – Inquam Foto Octav Ganea
În cea mai recentă postare pe rețelele sociale, Vâncu
subliniază că orice formă de colaborare cu astfel de grupuri ar reprezenta o
„complicitate cu extremismul” și ar adânci normalizarea fascismului în România.
„Nu mai este loc de ambiguități”, scrie prof.
dr. habil. Vâncu, referindu-se la recentele declarații ale lui Călin Georgescu, care a
lăudat public figuri controversate precum Ion Antonescu și Corneliu Zelea
Codreanu. „Din secunda în care Călin Georgescu a făcut aceste declarații,
trebuia să devină inacceptabil pentru orice social-democrat adevărat”, adaugă
profesorul sibian.
„Dacă PSD continuă să lase ușa deschisă colaborării, va deveni direct responsabil”
Vâncu avertizează că, în contextul actual, normalizarea ideologiilor fasciste nu mai este doar o problemă teoretică, ci o realitate pe cale de a deveni politică. „Aceste grupuri extremiste încearcă să aducă fascismul în viața publică. Nu este doar un discurs – este o strategie concretă, în care politicieni precum George Simion sau Diana Şoşoacă fac paralele între acțiunile lor și cele ale liderilor legionari, iar acest lucru trebuie stopat imediat”, explică profesorul.
În plus, Vâncu atrage atenția asupra riscurilor politice și sociale pe care le comportă o astfel de asociere: „Dacă PSD, sub conducerea lui Marcel Ciolacu, continuă să lase ușa deschisă colaborării cu acești extremiști, va deveni direct responsabil de atrocitățile pe care aceștia le vor comite”.
Profesorul face un apel puternic pentru refuzul oricărei colaborări cu partidele care „celebrează criminali și fac cult din faptele lor”.
„Într-o societate democratică, nu poți accepta, sub nicio formă, ca partidele care au legături cu fascismul să aibă vreo influență asupra viitorului țării. Nu sunt suveraniști, să le spunem noi pe nume, dacă politicienii și instituțiile statului nu le spun: sunt politicieni care fac cultul criminalilor extremiști de acum un secol. Și care își fac din ei modele de acțiune politică”, conchide Vâncu.
În opinia sa, PSD trebuie să aleagă între a rămâne un partid social-democrat autentic, angajat în valorile Uniunii Europene, sau a se compromite prin colaborări care riscă să erodeze încrederea partenerilor europeni. „Pentru România și pentru Europa, nu există o cale de mijloc. Refuzul total al extremismului este singura opțiune pentru un partid care vrea să se numească european”, subliniază profesorul Vâncu.
Într-un context în care România se află la o răscruce politică, apelul lui Radu Vâncu este un avertisment clar: orice legătură cu grupuri extremiste nu doar că ar pune în pericol imaginea PSD pe plan internațional, dar ar putea duce la erodarea valorilor fundamentale ale democrației.
Cine este Radu Vâncu
Profesorul dr. habil. Radu Vâncu este un cunoscut intelectual, cadru universitar și scriitor din România, cu o activitate remarcabilă în domeniul literaturii și al științelor umaniste. Titlul „profesor dr. habil.” semnifică faptul că a obținut atât doctoratul, cât și titlul de „habilitat”, care îi permite să predea la nivel universitar și să conducă cercetări academice avansate. Acest titlu poate fi echivalent cu cel de „profesor universitar” în alte sisteme educaționale.
Radu Vâncu este profesor asociat la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, unde predă cursuri de literatură comparată, critică literară și teorie literară. Radu Vâncu este, de asemenea, un autor prolific, cu lucrări publicate în domeniul literaturii, al eseisticii și al gândirii critice. Susținător ferm al valorilor democrației, al educației și al culturii, este activ și pe planul dezbaterilor publice legate de problemele actuale ale societății românești.
În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai vocal în privința pericolelor extremismului și fascismului în România, avertizând asupra riscurilor normalizării acestora în contextul politic actual. Radu Vâncu este cunoscut și pentru opiniile sale critice la adresa unor mișcări politice din România, precum și pentru pozițiile sale ferme împotriva extremismului de orice fel. El consideră că orice formă de colaborare cu grupuri care susțin ideologii fasciste este incompatibilă cu valorile europene și sociale-democrate.
Pe lângă activitatea sa academică, Vâncu este un autor activ pe rețelele sociale, unde își exprimă opiniile despre problemele politice și sociale din România, susținând principiile unei societăți democratice și pluraliste.
Într-o postare anterioară, de luni, 2 decembrie, profesorul Radu Vâncu a atras atenția asupra unui mesaj publicat de rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, istoricul Sorin Radu, cu ocazia Zilei Naționale a României. Intitulat „Ce spunem când spunem că istoria se repetă. Lecția Marii Uniri”, mesajul sublinia un paralelism între eșecul interbelic al României în fața legionarismului și revenirea acestuia în prezent.
Profesorul Vâncu a extras o secțiune din acest text, referindu-se la transmiterea unui live de către Diana Șoșoacă, președinta partidului extremist SOS, din Tâncăbești, de la mormântul lui Zelea Codreanu, unde a avut loc o comemorare a acestuia. „În trecut, afirmarea că fascismul românesc a revenit părea o figură de stil, dar acum, acest lucru este o realitate. Fascismul românesc nu mai este doar o metaforă, el a redevenit o prezență literală. Este înfiorător să lăsăm istoria să se repete în acest mod, în toate sensurile sale criminale”, a adăugat profesorul Vancu, în contextul repostării mesajului rectorului.
Actualitate
Un nou supermarket, 100% românesc, se deschide în București
Un nou supermarket de tip cash&carry se va deschide pe 12 decembrie în București, acesta fiind cel de-al 11-lea magazin deschis în ultimii ani la nivel național.
Un nou supermarket de tip cash&carry se deschide în București. Foto arhivă
Senic.ro este un supermarket de tip cash&carry unde pot fi cumpărate produse alimentare și nealimetare la prețuri mici, cu reduceri suplimentare la cumpărăturile en-gross.
În supermarket se pot face cumpărături atât pentru aprovizionarea pentru acasă, cât și pentru restaurante sau mici magazine, așa cum operează în prezent Metro sau Selgros.
Senic este o firmă 100% românească înființată în anul 1994 de Iuliana și Severică Cîmpeanu având că principal obiect de activitate importul, producția și distribuția la nivel national de produse alimentare și nealimentare, cu sediul central la Craiova.
Firma deține și fabrica Senic Quality din Drobeta, care produce dulciuri și produse sărate. Produsele proprii sunt comercializate atât în magazinele Senic Gross&Market cât și în magazine mici și medii, fiind furmizori de bază pentru multe dintre ele.
Cel de-al 11-lea magazin Senic din țară și primul din Capitală, care se află pe Strada Fizicienilor, nr 15, sector 3, București.
În prezent, rețeaua numără magazine situate în Sibiu, Caracal, Focșani, Mediaș, Slatina, Brașov, Pitești, Deva și Drobeta-Turnu Severin.
În 2023, Senic Com, al cărei obiect principal de activitate este intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun, a avut afaceri de 356,5 milioane de lei și un profit de 20,3 milioane de lei, la 363 de angajați.
Potrivit Termene.ro, Senic Prod a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 12,2 milioane de lei, în scădere cu 5,92%, în anul anterior.
De asemenea, Senic Brand Store, cu obiect de activitate principal intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun, a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 5 milioane de lei și un profit net de 543.000 la un singur angajat.
-
Actualitateacum 2 zile
Orașul din România în care chiriile au luat-o razna: ajung și de trei ori mai mari decât în alte localități
-
Actualitateacum 2 zile
Un ofițer de la „mascați” a provocat un accident mortal în Poiana Brașov. Un tânăr de 21 de ani a fost lovit de mașină când se plimba cu soția
-
Actualitateacum 2 zile
Jucați cu inima, de Ziua Națională! Cine transmite partida crucială România – Muntenegru, de la Euro 2024
-
Actualitateacum o zi
Liga Florilor s-a mutat la Euro. Campionatul românesc dă cele mai multe handbaliste la turneul final
-
Actualitateacum 2 zile
Schimbare de lider în Superliga, după ce CFR Cluj a dat lovitura pe terenul Universității Craiova
-
Uncategorizedacum o zi
Ce sǎ cunoşti înainte de a cumpǎra o maşinǎ de fiert paste?
-
Actualitateacum 3 zile
Semnal de alarmă pe piața mașinilor SH: unele și-au schimbat proprietarul de 24 de ori în 19 ani
-
Actualitateacum 2 zile
Cine a fost Elisabeta Rizea, simbolul național invocat de Elena Lasconi, după votul pentru alegerile parlamentare