Connect with us

Breaking

Cele mai SĂNĂTOASE pâini pe care le poți cumpăra din magazin. Ce trebuie să scrie pe etichetă

Publicat

pe

Cele mai SĂNĂTOASE pâini pe care le poți cumpăra din magazin. Ce trebuie să scrie pe etichetă

Unul dintre cele mai vechi și mai consumate alimente din lume este pâinea. Cu toate acestea, pâinile din supermarketuri sunt, de obicei, clasificate ca alimente ultraprocesate și au adesea săruri și zaharuri adăugate, potrivit experților.

„Nu toate pâinile sunt egale, ele variază enorm în ceea ce privește gustul și valoarea nutritivă”, susține nutriționistul Donna Peters.

Pâinea autentică cu aluat acru, cu semințe de in și pâinea de secară sunt făcute fără prea multă procesare. Dr. Peters spune că sunt mai bogate în nutrienți, ceea ce le face mai bune pentru sănătatea noastră.

„Pâinea proaspăt coaptă cu ingrediente minime (făină, apă, drojdie, sare) nu este ultraprocesată”, afirmă nutriționistul Kayla Daniels.

Peters explică ce conține pâinea albă, spunând: „este fabricată din făină rafinată și are un conținut scăzut de nutrienți, inclusiv fibre (conține aproximativ 0,6 g pe felie, în timp ce recomandările guvernului spun că toți ar trebui să consumăm 30 g pe zi) și de obicei conține zahăr adăugat, sare și conservanți”.

Consumul de pâine albă poate provoca o creștere a glicemiei

Astfel, consumul de pâine albă poate provoca o creștere a glicemiei, ceea ce, potrivit lui Peters, poate avea un efect negativ asupra dispoziției, nivelurilor de energie, controlului greutății și chiar a sănătății pe termen lung.

Pâinea integrală, cunoscută și sub numele de cereale integrale, este făcută din făină integrală de grâu, ceea ce înseamnă că bobul cerealelor este păstrat în întregime în timpul procesului de fabricare a făinii de pâine. În procesul de fabricare a altor tipuri de făină, tărâțele din boabele de cereale sunt, de asemenea, eliminate. Acest lucru elimină vitaminele, mineralele, fibrele și fitonutrienții vitali pentru a preveni deteriorarea celulelor.

Consumul regulat de pâine integrală poate proteja împotriva bolilor persistente, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer, spun specialiștii.

Pâinea integrală este mai sănătoasă decât pâinea albă

Peters afirmă că pâinea integrală este, în general, mai sănătoasă decât pâinea albă. Pâina integrală are o cantitate mai mare de fibre, ceea ce explică acest lucru.

Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinului nostru și, având în vedere că intestinul cuprinde 80% din sistemul imunitar, au și un efect asupra sănătății noastre generale. Cerealele integrale sunt cele mai sănătoase opțiuni. Peters explică: „Așadar, verificați eticheta”.

Pâine de secară

Există multe tipuri diferite de pâine de secară. Acest tip de pâine este făcut din făină de secară și conține fibre și vitamine B. În plus, conține lignani, compuși vegetali care reduc riscul de boli de inimă, osteoporoză, simptome ale menopauzei și cancer la sân.

Secară neagră este cea mai bună opțiune, deoarece este mai puțin procesată și are mai mulți nutrienți. Peters afirmă că este o opțiune bună pentru el. notează adevărul.ro.

Pâinea din semințe de in este rar găsită în supermarketuri, dar este o opțiune sănătoasă și gustoasă.

Pe lângă faptul că este bogată în fibre, pâinea din semințe de in este o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Este benefic atât pentru intestine, cât și pentru inima. Peters spune că, deoarece pâinea cu semințe de in are un conținut mai mare de fibre, ar trebui să încercați să folosiți acest ingredient ca prim ingredient.



Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking

SALARIUL primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a trăi la noi în țară

Publicat

pe

SALARIUL primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a trăi la noi în țară

În ultimii ani, un număr tot mai mare de imigranți ne-a trecut granița în speranța de a găsi un loc de muncă pentru ei și familiile lor. Au existat o mulțime de speculații cu privire la salariul și beneficiile pe care le primesc de la angajatorii români.

Cu toate acestea, un videoclip de pe TikTok care a fost postat recent a rezolvat unele dintre întrebările românilor care se întrebau dacă munca lor este plătită corespunzător. Un bărbat care a venit din Nepal în România pentru a lucra a spus cât câștigă pe lună și cât se întoarce la familie în țara sa natală.

Aproape toți banii din salariu sunt trimiși familiei. Când un influencer de pe TikTok cunoscut l-a întrebat care este salariul său lunar de la angajatorul său român, bărbatul din Nepal a spus că primește 4.000 de lei.

@lucianpopaoficial #nepal #nepalez #salariu #fortademunca ♬ original sound – Lucian Popa

În plus, el a declarat că lucrează în regim full-time, opt ore pe zi, și are două zile de concediu pe săptămână. Nu este obligat să își achite cazarea sau mâncarea din salariu, deoarece acestea sunt asigurate de companie pentru care lucrează. Cu toate acestea, domeniul în care funcționează nu a fost menționat.

Cetățeanul nepalez trimite acasă între 3.000 și 3.500 de lei din cei 4.000 de lei.
Pentru mulți cetățeni nepalezi, România a devenit locul ideal pentru a munci. În ciuda faptului că 6 milioane de români au plecat din țară, România avea, de asemenea, nevoie de acest val de muncitori.

Patronii au început să caute muncitori pe alte continente și au înțeles că muncitorii străini vor evita România dacă nu li se oferă condiții de viață civilizate. Potrivit Observator News,  asiaticii care lucrează în România câștigă în medie între 500 și 600 de euro pe lună, de trei sau chiar patru ori mai mult decât în țara lor natală.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Depozitele de GAZE naturale din Europa se golesc cea mai mare viteză din ultimii șapte ani. Care sunt cauzele și posibilele urmări

Publicat

pe

Depozitele de GAZE naturale din Europa se golesc cea mai mare viteză din ultimii șapte ani. Care sunt cauzele și posibilele urmări

Țările europene apelează la gazele naturale stocate în depozite pentru sezonul rece cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, arată o analiză Bloomberg, care invocă temperaturile scăzute din ultimele zile, care au dus la o creștere a consumului pentru încălzire. Trendul ar putea continua, în contextul în care vremea este așteptată să scadă în continuare în cursul acestei săptămâni.

Depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcţionează ca o rezervă-amortizor pentru sezonul rece, mai ales în situaţia unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad de umplere de 70%, comparativ cu unul de 86% în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată analiza Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit jurnaliștilor citați, chiar dacă nu există niciun risc de deficit imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon şi riscă să aibă un impact asupra preţurilor pe termen scurt.

Datele agregate de Gas Infrastructure Europe şi analizate de Bloomberg arată că gradul de umplere a depozitelor europene de gaze este mai mic cu 25 de puncte procentuale faţă de nivelul lor maxim de umplere, ceea ce reprezintă cea mai importantă scădere înregistrată după 2018.

„Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”, susţine Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc.

Temperaturile au scăzut în mare parte din regiunea de nord-vest a Europei, ceea ce ar putea însemna noi retrageri de gaze din depozite pe măsură ce necesarul de încălzire va creşte, arată sursa citată.

Totodată, arată jurnaliștii Bloomberg, Europa ste din ce în ce mai expus la volatilitatea de pe piaţă deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul lăsat de oprirea tranzitului gazelor naturale ruseşti via conductele din Ucraina.

Eventualele întreruperi neprogramate la principalii furnizori de gaze ar putea dezechilibra şi mai mult balanţa fragilă a regiunii şi ar declanşa noi fluctuaţii de preţuri. De exemplu, în Norvegia uzina de procesare a gazelor lichefiate de la Hammerfest a încetat activitatea până la data de 9 ianuarie din cauza unor probleme la un compresor.

Săptămâna trecută, cotaţiile la gaze au înregistrat un avans de 4% şi în prezent sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe măsură ce piaţa se confruntă cu diminuarea stocurilor şi livrările reduse.

Luni, cotaţiile futures la gaze la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut uşor cu 1,2% şi în jurul orei 8:49 a.m. se situau la 49,05 euro pentru un Megawatt-oră.

Cazul României

România și-a atins obiectivul obligatoriu de stocare a gazelor – crescut la nivel european după criza postpandemică –  cu două luni înainte de termen, 1 noiembrie, și a ajuns la 102,97%, peste media de 95,22% la nivelul UE, conform celor mai recente date agregate de platforma Gas Infrastructure Europe (GIE), valabile la 29 octombrie.

Grație temperaturilor moderate din iarna trecută, România a ieșit din sezonul rece anterior cu volume consistente de gaze în depozite. Mai mult, au fost cazuri și momente în care furnizorii au apelat la importuri, în loc să scoată gaze din depozite, pentru că prețul de pe piață era mai mic.

În prezent, nici prețurile nu sunt mai mici, iar temperaturile sunt mai scăzute decât anul trecut.

În condițiile unei ierni similare cu ultimele trei, nu vor fi probleme în acoperirea necesarului de consum din producția internă și depozite, a dat asigurări Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul.

„În condițiile unei ierni cu temperaturi asemănătoare cu cele înregistrate în ultimii trei ani, nu vor fi întâmpinate probleme în asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor din România. În sezonul rece următor (noiembrie 2024 – martie 2025), chiar și la o estimare de consum mai mare cu circa 5-6% față de cel înregistrat anul trecut în România, nu vor fi probleme în acoperirea consumului din surse din producția internă și din depozitele de înmagazinare subterană”, a declarat Ion Sterian.

Potrivit șefului Transgaz, în sezonul rece de anul trecut (noiembrie 2023 – martie 2024), importul pentru consumul României a fost de 0,6 mld. mc, reprezentând circa 76,6% din intrările în SNT prin punctele de interconectare transfrontalieră.

„Trebuie menționat că «valul» de import la care faceți referire se datorează în principal opțiunii unor furnizori care au achiziționat gaze din import, nu din lipsa gazelor din producția curentă – producție internă și din depozite, ci din rațiuni comerciale. Un argument în acest sens este nivelul ridicat al stocului de gaze naturale înregistrat în depozitele de înmagazinare la sfârșitul ciclului de extracție (31 martie – n.r.) de 1,6 mld. mc, reprezentând circa 50% din capacitatea de stocare în depozite”, explica Ion Sterian.

După două luni și câteva zile, depozitele din România au un grad de umplere de 63,43%, conform celor ai recente date ale GIE, valabile din 5 ianuarie.

Sursa foto: Engie

Citiți și:

Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom

România, în premieră cel mai mare PRODUCĂTOR de gaze din UE. Sebastian Burduja: „Datele confirmă statutul de lider asumat la nivel european”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Papa Francisc a numit prima femeie la conducerea unui birou important al VATICANULUI

Publicat

pe

Papa Francisc a numit prima femeie la conducerea unui birou important al VATICANULUI

Papa Francisc a numit o călugăriță italiană, sora Simona Brambilla, în funcția de prefect al departamentului responsabil pentru toate ordinele religioase ale Bisericii Catolice.

Numirea marchează un pas major înainte în planul Papei Francisc de a oferi femeilor mai multe roluri de conducere în guvernarea bisericii, conform Associated Press.

Până acum, mai multe femei au fost numite în funcții de “numărul doi” în unele birouri ale Vaticanului, dar este prima dată când o femeie este numită prefect al unui dicasteriu sau congregație a Curiei Sfântului Scaun, organul central de guvernare al Bisericii Catolice.

Natura istorică a numirii lui Brambilla a fost confirmată de Vatican Media, care a anunțat informația sub titlul „Sora Simona Brambilla este prima femeie prefect din Vatican”.

Biroul este unul dintre cele mai importante din Vatican. Cunoscut oficial sub numele de Dicasteriu pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, este responsabil pentru fiecare ordin religios, de la iezuiți și franciscani până la mișcări mai mici și mai noi.

Ca o indicație a noutății numirii și a implicațiilor teologice, Papa Francisc a numit simultan ca co-lider, sau „pro-prefect”, un cardinal: Angel Fernandez Artime. Dar numirea, anunțată în buletinul zilnic al Vaticanului, o enumeră pe Brambilla mai întâi ca „prefect” și pe Fernandez pe al doilea ca co-lider. Prezența lui Fernandez este necesară din punct de vedere teologic, deoarece prefectul trebuie să poată celebra Liturghia și să îndeplinească alte funcții sacramentale care în prezent pot fi îndeplinite doar de bărbați.

Brambilla, în vârstă de 59 de ani, este membru al ordinului religios Misionarii Consolata și a slujit ca numărul doi în departamentul de ordine religioase de anul trecut. Ea preia locul cardinalului Joao Braz de Aviz, în vârstă de 77 de ani, care deținuse funcția de prefect din 2011. Asistentă medicală, ea a lucrat ca misionară în Mozambic și a condus ordinul Consolata ca superioară între 2011 și 2023, când Francisc a numit-o secretară a departamentului de ordine religioase.

Numirea, posibilă datorită reformei constituției fondatoare a Sfântului Scaun, initiată de Papa Francisc

Numirea lui Brambilla a fost posibilă datorită reformei constituției fondatoare a Sfântului Scaun, initiată de Papa Francisc în 2022, care le-a permis laicilor, inclusiv femeilor, să conducă un dicasteriu și să devină prefecți.

Numirea ei marchează cea mai recentă inițiativă a Papei Francisc de a arăta prin puterea exemplului cum femeile pot prelua roluri de conducere în ierarhia catolică, deși fără a le permite să fie hirotonisite preoți.

Femeile fac o mare parte din lucrarea bisericii catolice în școli, spitale și în a transmite credința generațiilor viitoare, dar s-au plâns de mult timp de statutul inferior într-o instituție care rezervă preoția bărbaților.

Papa Francisc a menținut interdicția asupra femeilor preot și a redus speranțele că femeile ar putea fi hirotonisite diaconi. Totuși, în timpul pontificatului său, a existat o creștere semnificativă a procentului de femei care lucrează la Vatican, inclusiv în poziții de conducere, de la 19,3% în 2013 la 23,4% în prezent, potrivit statisticilor prezentate de Vatican News. Numai în Curia, procentul femeilor este de 26%.

Printre femeile care dețin funcții de conducere se numără sora Raffaella Petrini, prima femeie secretar general al statului Vatican, responsabilă pentru sistemul de sănătate, forțele de poliție și principala sursă de venituri, Muzeele Vaticanului (care sunt conduse tot de o femeie, Barbara Jatta).

O altă călugăriță, sora Alessandra Smerilli, este numărul doi în biroul de dezvoltare al Vaticanului, în timp ce mai multe femei au fost numite în funcții de subsecretar, inclusiv călugărița franceză, sora Nathalie Becquart, în biroul sinodului episcopilor.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Actualitateacum 3 ore

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid

Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită...

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună? Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Actualitateacum o zi

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?

Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză...

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Actualitateacum 2 zile

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara

Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții...

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public 5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public
Actualitateacum 3 zile

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public

Planificarea unei vacanțe reușite începe cu alegerea celor mai practice soluții de transport. Închirierea unei mașini poate transforma complet experiența...

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă 3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă
Actualitateacum 5 zile

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă

Produse originale care sunt necesare în diverse ramuri industriale nu sunt disponibile tot timpul în magazinele de profil. Acestea provin...

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald
Actualitateacum 6 zile

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald

Pe măsură ce temperaturile cresc și zilele devin mai lungi, este important să îți pregătești mașina pentru condițiile specifice sezonului...

Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară
Actualitateacum o săptămână

Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară

Reporter: Ce v-a inspirat să scrieți această lucrare? Aurelian Buliga-Ștefănescu: Scrierea acestei lucrări a fost un proces inspirat de multiple...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro