Actualitate
Nostalgia după comunism, un vis politizat care naște monștri. Sociolog: „Acești oameni își regretă, de fapt, propria tinerețe”
35 de ani au trecut de la Revoluția din Decembrie 1989 însă subiectul rămâne în continuare deschis și naște mari controverse: sunt voci care spun că am fost martorii unei mișcări revoluționare autentice și vin cu argumente solide în acest sens, dar sunt și alții care judecă evenimentele prin prisma unei lovituri de stat dirijate de forțe oculte. Însă, mai există o categorie de români: deși nu se pronunță neapărat cu privire la evenimentele de atunci, aceștia au multe de spus despre perioada comunismului, vremuri pe care le regretă. „Sunt nostalgicii”, a explicat pentru „Adevărul” istoricul Bogdan Bucur, profesor în cadrul SNSPA.
Cozile din fata magazinelor alimentare, un reper al comunismului. Arhivă
Avanpremiera filmului documnetar „Tovarăşu’. Facerea. Gloria şi Desfacerea unui Dictator”, care a avut loc zilele trecute la Biblioteca Centrală Universitară din București, a stârnit discuții aprinse în rândul spectatorilor, un public numeros și pestriț, cu vârste şi mentalităţi diferite, de la tineri şi persoane în vârstă, până la istorici, profesori și studenţi. După cele trei episoade care au rulat, cei prezenți au fost invitați la discuții pe marginea a ceea ce au văzut, au interpretat, au simțit și au înțeles din film. A fost momentul în care din mulțime s-au ridicat primele voci acuzatoare. Realizatorii documentarului au fost criticați pe motiv că nu au arătat și partea bună a regimului comunist. O persoană chiar a susținut că Nicolae Ceaușescu a fost, de fapt, un patriot. Declarațiile au stârnit indignare în rândul altor spectatori care i-au îndemnat pe cei ce-l regretă pe Ceauşescu să se uite pe TikTok, pentru că „mai este un patriot acolo”.
Reacția spectatorilor care i-au acuzat pe realizatorii documentarului de minciună prin omisiune, de trunchierea adevărului și de părtinire nu ar trebui nici să ne mire, nici să ne ofenseze. Căci nostalgicii comunismului au existat și vor exista mereu. Evident, ne putem întreba de ce oamenii care au trăit acele orori regretă perioada respectivă. Vorbim, totuși, despre o viață trăită în frig, în foamete, în beznă, fără gaze, apă, când din magazine cumpăram doar conserve de fasole. Vorbim despre o perioadă în care nu știai niciodată cine ți-e prieten cu adevărat, când oamenii erau guvernați de frică, iar cine vorbea liber își semna, de fapt, condamnarea. Să fie vorba, oare, despre o amintire colectivă diluată în timp? Sau, poate este mai mult de atât?
Interpretarea trecutului se face prin grila prezentului
„Ne aflăm în fața unui fenomen pe care l-am putea numi pozitivarea amintirilor negative în timp”, ne-a explicat istoricul Bogdan Bucur. „Așa funcționează creierul omenesc. Începem să ne amintim lucruri mai degrabă haioase sau să le pozitivăm pe cele negative. Însă, în realitate, experiența acelor vremuri a fost una teribilă”, continuă profesorul. Specialistul vine cu un exemplu concret în acest sens și-n care se regăsesc mulți dintre noi: cel al poveștilor din perioada serviciului militar obligatoriu de pe vremea comunismului. Povești vesele, amuzante, care te fac să râzi uneori cu gura până la urechi. Acum. Căci atunci nimeni nu a râs: „Armata a fost o perioadă dură, oribilă. Dar nu auzim prea des vorbindu-se despre asta. În schimb auzim istorioare hazlii”.
Revenind în prezent, nostalgicii perioadei comuniste au fiecare dintre ei regrete, însă motivele diferă. În primul rând, explică istoricul, referindu-se la persoanele în vârstă, acești oameni nu regretă neapărat regimul comunist, cât propria lor tinerețe: „Dacă în vremea comunismului aveau 20 de ani, regretul acelei perioade când erau frumoși, tineri și în putere se răsfrânge și asupra vremurilor în care au trăit”.
Apoi, mai sunt acei oameni cărora le lipsește egalitatea socială de atunci. Evident, acest lucru naște frustrări în rândul multora: „Dacă astăzi cel mai tare îi doare inegalitatea socială și economică, ei vor favoriza regimul comunist pe această logică. Interpretarea trecutului de către nespecialiști, ne referim aici la populația generală, se face întotdeauna prin grila prezentului. Dacă oamenii sunt frustrați pentru poziția pe care o au astăzi în societate, tendința lor va fi să pozitiveze toate celelalte aspecte negative ale comunismului. Doar specialiștii pot interpreta și analiza trecutul prin grila trecutului, lăsând sentimentele și emoțiile deoparte”.
Nemulțumirea de azi, înăbușită în mirajul zilei de ieri
De fapt, nostalgia pentru comunism reflectă anumite valori date de evenimente din societatea contemporană actuală care nemulțumesc. Deci, nostalgia pentru trecut trebuie corelată cu o gravă nemulțumire în prezent.
Însă, atenționează specialistul, această nemulțumire care îi chinuie pe nostalgicii comunismului este diferită de la caz la caz. Căci frustrarea lor nu trebuie să fie neapărat de natură economică sau financiară. „Ei tânjesc după puterea pe care le-a dat-o regimul comunist și pe care au pierdut-o. Așa cum alții pot regreta anumite tipuri de valori sociale cum ar fi egalitatea, solidaritatea, pretenia. Atunci poate lucrai într-o fabrică, munceai alături de alți 20, 30 de colegi, te simțeai bine între ei, erai integrat social. Ce regreți acum? Nu regimul comunist, ci faptul că azi ești bătrân, singur și bolnav”, continuă istoricul Bucur. Acesta este de părere că a simți astfel de lucruri este firesc. Însă, apar și situații în care aceste emoții îți guvernează diferite acțiuni pe plan politic. Și nu numai. „Probabil că, dacă românii ar fi trecut printr-o școală riguroasă, ar fi avut parte de o educație anume, corectă și puternică, ar fi reușit să-și țină în frâu emoțiile și să le oprească din a se materializa pe plan politic. Una este să simți o emoție și alta e să-i dai frâu liber”, spune acesta.
Profesorul Bucur este de acord cu faptul că astfel de sentimente sunt firești. Problema cea mare nu este emoția pe care ți-o stârnește amintirea unei perioade, ci cum acționezi sau nu acționezi influențat de acea emoție: „În toată lumea există povești pentru copii. Sau filme science fiction. Însă oamenii au proiecții frauduloase despre viitor. De multe ori, lansăm niște aberații, pură imaginație. Dar este în regulă să avem imaginație. Problema apare atunci când aceste credințe ajung să ne gestioneze viețile”. Specialistul se referă la faptul că ar trebui să fim capabili să facem diferența între niște emoții atribuite trecutului și acțiunile noastre din prezent care se raportează la acel trecut.
Istoric: „Ți-e dor de comunism, dar, dacă ai putea să te reîntorci, n-ai face-o”
Oamenii reinterpretează trecutul prin prisma prezentului, continuă expertul. Iar când au o frustrare în prezent, ei încearcă s-o vindece alunecând într-un trecut nostalgic căruia, de regulă, îi atribuie virtuți care nu au existat atunci: „Însuși poporul român este proiectat să trăiască în trecut glorificând o istorie care nu a existat. Avem niște repere din care nu ieșim: Marea Unire, Regele Mihai, Ștefan cel Mare, turcii cu al lor sultan etc. Iar când îi amintim, ne punem în pielea acelor personaje istorice. Dar de ce nu ne punem în pielea țăranului român obișnuit, dintr-un sat din Călărași, care muncea pământul de dimineață până seara și care a murit la 40 de ani răpus de tifos sau de sărăcie? Pentru că nimeni nu este nostalgic după așa ceva”.
Dacă, la modul utopic, nostalgicii perioadei comuniste ar putea să se întoarcă în trecut, fix în acele vremuri pe care acum le regretă, puțini ar face-o, consideră istoricul Bucur: „Ți-e dor de comunism? Ok! Te poți întoarce. Dar, atenție! Viața ți se va trage la sorți. Poți nimeri muncitor într-o fabrică, lucrând în condiții mizerabile, poți fi țăran muncitor pe câmp sau în IAS. Dacă vreți o poziție mai bună…a existat doar un singur Nicolae Ceaușescu. Însă există alte milioane de poziții disponibile. Întrebare: ai mai vrea să te întorci? Nu. Nu ai mai vrea. Adică ești nostalgic, dar până ești pus în fața faptului împlinit”.
Soluții: e bine să visăm, însă doar atât
Profesorul Bucur este de părere că această nostalgie firească a trecutului poate fi satisfăcută îndreptându-ne atenția către beletristică, istorie, artă, cultură. „Cărțile sunt cele mai bune instrumente care satisfac aceste emoții. Faptul că visăm la trecut sau la viitor nu este ceva rău. Dimpotrivă. Este chiar legitim. Doar că aceste vise trebuie canalizate corect poate în literatură, în poezie, în science fiction, în filme, în cinematografie, în istorie. Însă nu în politică. Politica este o activitate care trebuie să gestioneze optim prezentul, iar acțiunile noastre guvernate de aceste vise trebuie, prin urmare, ținute sub control. Să nu instrumentalizăm politic visul. Pentru că, dacă o facem, se nasc monștri”, a avertizat istoricul Bogdan Bucur.
Actualitate
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită micuților. Desigur, printre nenumăratele preocupări zilnice, o întrebare se face remarcată: de ce copilul meu se luptă să învețe limba engleză?
Pentru a-ți oferi răspunsul, Novakid – școala online de engleză pentru juniori între 4 și 12 ani – a analizat o multitudine de factori. De la complexitățile problemei, la exemple și opinii ale experților, toate sunt prezentate în acest articol, simplificând drumul către fluența limbii engleze.
Progresia limbajului
Călătoria fiecărui copil în deprinderea limbajului este unică, așa cum este și amprenta lor. Există micuți care gânguresc cu entuziasm molipsitor, în timp ce alții pășesc cu precauție în lumea cuvintelor. Aceste etape de dezvoltare sunt fundamentale pentru înțelegerea nuanțelor de dificultate din procesul de învățare a limbii engleze.
Potrivit cercetărilor efectuate de Asociaţia Americană Vorbire-Limbă-Auz (ASHA), copiii ating, de obicei, reperele lingvistice la diferite vârste. Până la patru ani, majoritatea ar trebui să fie capabili să construiască propoziții simple și să se angajeze în conversații de bază. Și totuși, aspecte precum expunerea la medii bogate în limbaj și abilitățile cognitive individuale pot influența această cronologie.
Mediul cultural și familial
Limba este mai mult decât un simplu instrument de comunicare – este o reflectare a culturii, identității și moștenirii. Copiii crescuți în familii multilingve posedă adesea un repertoriu lingvistic îmbogățit de diverse influențe. Cu toate acestea, pentru cei cu expunere limitată la engleză, abordarea provocărilor implicate se poate dovedi dificilă.
Conform unui studiu publicat în Revista de Psihologie Experimentală a Copilului, copiii bilingvi demonstrează, în comparație cu cei monolingvi, o flexibilitate cognitivă sporită și abilități de rezolvare a problemelor. În ciuda concepțiilor greșite despre confuzia lingvistică, bilingvismul oferă o multitudine de beneficii, care se extind dincolo de competențele de vorbire.
Abordările personalizate în procesul de învățare
În domeniul educației, o singură dimensiune nu se potrivește tuturor. Adaptarea la diversele stiluri de învățare este esențială pentru optimizarea predării limbii engleze. Indiferent dacă juniorul se descurcă la activități practice sau preferă suporturile vizuale, soluțiile personalizate pot favoriza o înțelegere mai profundă a conceptelor.
„Înțelegerea preferințelor de învățare ale copilului este cheia pentru un proces educațional eficient. Prin încorporarea activităților care se aliniază cu interesele și punctele sale forte, educatorii pot crea un mediu de studiu favorabil, care sprijină asimilarea limbii engleze”, punctează dr. Maria Lopez, psiholog educațional.
Cadrul variat al normelor lingvistice
Engleza, cu labirintul său de reguli gramaticale și inconsecvențe fonetice, prezintă o provocare formidabilă pentru învățăcei, în special pentru cei obișnuiți cu structuri lingvistice diferite. Explicarea foneticii, exercițiile de construire a vocabularului și experiențele imersive sunt instrumente indispensabile în depășirea acestor obstacole.
Cercetările efectuate de Comisia Națională pentru Lectură din Statele Unite evidențiază eficiența instruirii fonetice în promovarea competenței de citire în rândul juniorilor. Învățându-i pe copii relația dintre sunete și litere, fonetica pune o bază solidă pentru decodarea cuvintelor necunoscute și deschiderea ușii către alfabetizare.
Intensitatea motivației și a încrederii în sine
Motivația servește drept forța motrice din spatele cunoașterii limbii engleze. Micuții care percep învățarea limbii engleze ca fiind captivantă și plină de satisfacții au mai multe șanse să persiste în eforturile lor, chiar și în fața dificultăților. Încurajarea unei mentalități de creștere și celebrarea victoriilor sunt strategii esențiale pentru cultivarea determinării și a încrederii.
Caracteristicile mediului de studiu
Metodologiile și resursele de predare inovatoare joacă un rol esențial în facilitarea dobândirii cunoștințelor de engleză. Prin platforme interactive online sau experiențe lingvistice imersive, educatorii valorifică puterea tehnologiei și a creativității pentru a oferi studenților oportunități inedite de învățare.
În cadrul cursurilor sale, școala de limba engleză pentru copii Novakid demonstrează că studiul poate fi învăluit în plăcere! Profesorii utilizează limbajul în contexte variate, sarcini creative, elemente gamificate, căi de învățare adaptative, feedback imediat, revizuind periodic și consolidând cunoștințele prin joc. Astfel, captează atenția copiilor și le mențin nivelul de interes la cote înalte.
Ajută-ți juniorul să vorbească fluent limba engleză! Trebuie doar să programezi aici, gratuit, prima lecție de probă la Novakid!
Actualitate
Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză cu pivot și coroană sau pentru un implant dentar. Diferența principală între aceste două metode constă în designul ortopedic și modul în care fiecare tehnologie interacționează cu structura dentară existentă.
Proteza este una dintre cele mai comune metode de restaurare dentară, având avantajul că poate fi realizată rapid și cu costuri mai reduse. În acest caz, un știft de titan sau fibră de sticlă este plasat în canalul radicular pentru a întări pereții coroanei și pentru a restabili funcțiile și estetica dintelui. Deși eficientă, proteza nu restabilește complet funcția rădăcinii naturale și poate necesita ajustări sau înlocuiri pe termen lung.
Pe de altă parte, implantul dentar reprezintă o soluție mai permanentă și mai apropiată de dintele natural. Acesta este o „rădăcină artificială” din titan sau alt material biocompatibil, care este implantată direct în osul maxilarului, unde se integrează perfect cu țesutul osos. Această procedură nu doar că restabilește funcția de mestecare a dintelui, dar previne și pierderea osului din jurul zonei afectate, ceea ce se poate întâmpla în cazul protezelor convenționale.
Deși implantul dentar oferă o durabilitate mai mare și o funcție mai apropiată de cea a unui dinte natural, proteza cu pivot și coroană poate fi o alegere mai accesibilă și rapidă, mai ales pentru cazurile în care nu este posibilă plasarea unui implant din cauza condițiilor de sănătate ale pacientului. Ambele opțiuni sunt viabile, dar alegerea între proteză și implant depinde de nevoile individuale ale fiecărui pacient, de recomandările medicului și de bugetul disponibil.
Avantajele și limitările protezelor
Principalul avantaj al protezei dentare este că, în general, nu există contraindicații severe pentru aceasta. Cu toate acestea, proteza devine imposibilă în anumite condiții, cum ar fi atunci când pereții dintelui sunt complet distruși, rădăcina nu poate fi conservată, țesutul osos s-a atrofiat, sau în cazuri de boli dentare inflamatorii severe, precum parodontoza și cariile. De asemenea, pacienții cu forme acute de boli cronice pot să nu fie potriviți pentru proteze.
În situațiile în care proteza nu este o opțiune viabilă, implanturile dentare sunt o soluție eficientă.
Beneficiile implantului dentar
Unul dintre cele mai mari avantaje ale implantului dentar este că nu necesită șlefuirea dinților adiacenți, spre deosebire de proteze. Astfel, dinții naturali rămân intacti și protejați. De asemenea, implanturile dentare au o durată de viață mult mai lungă decât protezele, ceea ce le face o opțiune mai durabilă pe termen lung.
Chiar și în cazul în care există o lipsă de țesut osos, implantul poate fi realizat după efectuarea unei proceduri de grefă osoasă, asigurându-se astfel stabilitatea necesară pentru integrarea implantului. În plus, implanturile permit realizarea de proteze dentare fixe, chiar și în absența unui dinte natural, oferind o soluție estetică și funcțională excelentă.
Protezele – argumente pro și contra
Protezele dentare oferă avantajul restabilirii funcțiilor de mestecat și al aspectului estetic al dinților pierduți. Instalația lor este simplă, iar rezultatele sunt vizibile rapid, iar prețul este accesibil comparativ cu alte soluții. Totuși, există și dezavantaje: proteza poate implica depulparea dinților și scurtarea duratei lor de viață, mai ales când sunt folosite pentru a sprijini proteze parțiale. De asemenea, este necesară șlefuirea dinților adiacenți, ceea ce poate duce la sensibilitate sau alte complicații. Un alt aspect negativ poate fi acumularea bacteriilor sub proteză, ceea ce poate provoca inflamații ale gingiilor. În plus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, poate fi necesară corectarea frecventă a modificărilor structurale ale aparatului maxilo-facial pentru a menține proteza funcțională.
Implantare dentara – argumente pro și contra
Implanturile dentare sunt o opțiune excelentă pentru refacerea eficientă a funcției masticatorii și pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Unul dintre avantajele principale ale acestora este prevenirea atrofiei osoase, menținând sănătatea maxilarului. De asemenea, spre deosebire de proteze, implanturile nu necesită înlocuire și sunt, în general, lipsite de contraindicații majore. Totuși, costul ridicat al procedurii poate fi un dezavantaj semnificativ, iar procesul de grefare poate dura destul de mult, mai ales în cazurile care necesită reconstrucție osoasă. Alegerea celei mai bune opțiuni între implanturi și alte soluții depinde de un diagnostic amănunțit și de profesionalismul medicului stomatolog, de aceea este important să evitați automedicația și să vă consultați cu un specialist.
Actualitate
Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții cu căldură. La Homemobili Timișoara, găsești o gamă variată de mobilă pentru living, creată pentru a satisface toate preferințele și nevoile, combinând eleganța, funcționalitatea și calitatea.
Diversitate în Stiluri și Designuri
Indiferent de preferințele tale, gama de mobilă pentru living de la Homemobili se distinge prin:
- Stiluri variate: De la modern minimalist la rustic, clasic sau industrial, fiecare piesă este creată pentru a completa perfect orice tip de decor interior.
- Materiale de calitate: Mobilierul este realizat din material calitativ dar si bine realizat care sa garanteze frumusete si eleganta.
- Detalii premium: Finisaje impecabile, accesorii discrete și designuri ergonomice care îmbină frumusețea cu utilitatea.
Soluții pentru Orice Tip de Spațiu
Fie că ai un living spațios sau unul compact, Homemobili îți oferă soluții adaptate pentru a valorifica la maximum fiecare colț:
- Canapele și colțare – Gama include modele extensibile, perfecte pentru spații mici, și colțare generoase, ideale pentru familii numeroase.
- Mese de cafea – Disponibile în diverse dimensiuni și stiluri, acestea adaugă o notă de eleganță și funcționalitate zonei de relaxare.
- Biblioteci și corpuri modulare – Oferă soluții inteligente de depozitare, cu spații pentru cărți, decorațiuni sau electronice.
- Fotolii și scaune – Modelele confortabile și versatile sunt create pentru momente de relaxare și socializare.
Consultanță Personalizată
Homemobili pune accent pe înțelegerea nevoilor clientului, oferind o experiență de achiziție personalizată:
- Consultanță profesională: Echipa de specialiști te ajută să alegi piesele potrivite, ținând cont de spațiul și stilul casei tale.
- Dressing-uri configurabile in functie de spatiu, nevoie, dorinte.
De ce să Alegi Homemobili Timișoara?
- Calitate garantată – Mobilierul este creat din materiale premium, pentru a rezista în timp.
- Design exclusiv – Gama de living aduce un plus de unicitate casei tale.
- Prețuri competitive – Investiția în mobilă de calitate devine accesibilă cu ofertele speciale de la Homemobili.
- Garanție și servicii post-vânzare – Fiecare piesă vine cu garanție, iar echipa oferă suport complet după achiziție.
Creează un Living pe Gustul Tău
Descoperă gama completă de mobilă pentru living la Homemobili Timișoara și transformă-ți casa într-un spațiu de vis. Vizitează magazinul din Timișoara sau explorează catalogul online pentru a te inspira și a alege piesele perfecte pentru tine.
Contact
Adresa: Timisoara, Bd Liviu Rebreanu nr 34.
Website: www.homemobili.ro
Homemobili Timișoara – Unde Calitatea și Eleganța Devine Acasă.
-
Actualitateacum 2 zile
5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public
-
Actualitateacum o zi
Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
-
Actualitateacum 2 zile
Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
-
Uncategorizedacum 2 zile
SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global
-
Uncategorizedacum o zi
Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” Ianuarie 2025
-
Comunicateacum o zi
Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!“
-
Uncategorizedacum 8 ore
Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie
-
Comunicateacum o zi
Secretele unei case ordonate: cum să minimizezi dezordinea fără efort