Connect with us

Breaking

Ce legătură este între Viktor Orban, afaceriștii răsfățați ai guvernului și înghețarea pensiilor / „Asistăm tăcuți la uciderea capitalismului”

Publicat

pe

Ce legătură este între Viktor Orban, afaceriștii răsfățați ai guvernului și înghețarea pensiilor / „Asistăm tăcuți la uciderea capitalismului”

Liderul informal al coaliției de guvernare, cel care i-a strâns pe liberali și pe pesediști în actuala formulă după ieșirea lui Ciolacu de la tratative, Hunor Kelemen pe numele său, „s-a dovedit un politician curajos, chiar dacă lipsit de rușine, atunci când a recunoscut că ei, politicienii coaliției se află în spatele deciziei de a  anula alegerile, făcând din România o țară ieșită din lumea democratică, o țară arătată cu degetul pentru încălcarea gravă a statului de drept, precum Belarusul lui Lukașenko”.

Ei bine, în mod normal, atunci când un politician atât de legat de marele inamic al României, Viktor Orban, vorbește deschis despre asumarea anulării alegerilor de către politicienii coaliției de guvernare începe să devină probabil un joc periculos dirijat din afara țării.

Apropierea dintre Orban și Putin poate să indice inclusiv un joc al Moscovei, în sensul anulării unor alegeri lipsite de fraude la vot, tocmai pentru a destabiliza tânăra și imatura noastră democrație.

Nu mică mi-a fost mirarea, însă, când am văzut că actuala coaliție, beneficiarul ultim al anulării abuzive a alegerilor, se bucură, pe lângă prietenia marelui amic al lui Putin, Viktor Orban și de susținerea politică nedisimulată a liderilor unor mari corporații prezente pe piața românească, fericiții posesori a 26% din PIB, așa cum ei înșiși se laudă. Știind că, de regulă, directorii marilor firme străine sunt obligați de regulile guvernanței corporatiste să nu se implice politic, m-a surprins foarte tare apariția acestora fățiș în sprijinul partidelor PSD, PNL și UDMR.

Tot la capitolul mirare aș trece și înregimentarea cvasi-politică a unor oameni de afaceri români, mari importatori de mobilă sau de electrocasnice.

Și nu sunt deloc mirat că unii patroni români sau directorii unor companii străine au decis să se implice politic, doar nu este prima oară când o fac.

Mirat sunt, însă că aceștia au decis să se înregimenteze politic la căruța unui guvern care are următoarele „performanțe”: are cel mai mare deficit bugetar din UE, a triplat datoria publică în doar cinci ani, a desființat total facilitățile din patru industrii cruciale ale țării, a crescut impozitul pe dividende și a dinamitat întreaga clasă antreprenorială din jurul microîntreprinderilor.

În mod normal, niciun patron sau director cu mintea întreagă nu se gudură bucuros pe lângă guvernul care îi crește cu 25% impozitul pe dividende. Sau care conduce finanțele țării într-o prăpastie uriașă.

Și totuși, la noi se poate. Oare de ce ?

Păi ia să ne uităm mai de-aproape la prioritățile și la politica economică a coaliției PSD-PNL-UDMR.

Vom vedea că, în primul rând, de triplarea datoriei publice profită din plin băncile care nu mai trebuie să se chinuie prea mult să crediteze economia având soluția comodă de a umple nevoia uriașă de credite a statului.

Unde mai pui că proasta guvernare ne-a cadorisit și cu o creștere de dobânzi de care iarăși profită băncile. Motiv pentru care m-am mai liniștit, totul are o logică: federația FINBAN a marilor bănci străine are motive de satisfacție în prestația guvernului, principal plătitor de dobânzi uriașe în conturile băncilor componente.

Cum o logică are și gudurarea pe lângă mărinimoasa coaliție și a PIAR, adică grupul marilor asiguratori. Cine a plătit vreun RCA în ultimii ani știe de ce. Trăiască ASF și (acum) domnul vicepreședinte Mititelu, prietenii știu de ce!

Mai găsim printre „oamenii de afaceri” asociați cu PSD-PNL-UDMR și pe directorii unor companii străine, unicii beneficiari ai unei scheme de escrocherie cu sticle goale la nivel național.  A

ceste companii, strâns unite în grupuri  de berari și băutori de sucuri, au toată îndreptățirea să se încoloneze în spatele lui Ciolacu, Bolojan și Kelemen: aceștia le-au făcut cadou un monopol la nivel național, prin care spoliază consumatorii români la fiecare sticlă sau doză consumată, pentru a-și umfla conturile o firmă privată, unde intră toți acești bani și de unde ies doar jumătate. Bașca materie primă gratis adusă la botul calului de 19 milioane de consumatori.

Nici de ACUE, federația firmelor din energie nu ne mirăm, doar ei sunt principalii beneficiari ai inexplicabilelor scumpiri din energie, decise de guvernarea pesedisto-penelistă. Sau de petroliștii de la OMV și BSOG care au primit pe gratis cele mai mari zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, să le exporte unde vor ei. Unde ar mai găsi ei un asemenea guvernaș docil?

Cât despre directorii supermarket-urilor germane, franțuzești și olandeze nici nu mai putem zice nimic, ei sunt răsfățații guvernării și importatorii șefi ai economiei.

Ce nu pot înțelege este, însă, cum de presa (plătită și ea din greu din bani publici de PSD, PNL și UDMR) îi prezintă pe toți acești directori de multinaționale și importatori români ca fiind „mediul de afaceri” sau „comunitatea de business”. Măi oameni buni, aceștia reprezintă (ei o spun ) 26% din PIB și vreo 350 000 de angajați. Oare ceilalți 74% din PIB și ceilalți 5 milioane de angajați ce sunt?

A, ei sunt constructorii, IT-iștii, fermierii și microîntreprinderile din industria alimentară, adică cei cărora li s-au impus peste noapte creșterea cheltuielilor  și a dărilor către stat. Ei sunt amărâții cu afaceri mici, de maxim câteva sute de mii de euro și angajații acestora. Ce mai contează că sunt majoritari în această țară! Una-două poate se reunește Curtea Constituțională și decide votul cenzitar: cine nu are 100 de milioane de euro cifră de afaceri nu poate să voteze. Clar! Și secții de vot se pot organiza doar în tribune la stadioanele unde joacă echipele lor de fotbal. Unde mai pui că a doua zi totul va fi explicat de Hunor Kelemen la Budapesta și la Washington, omul abia așteaptă.

Oare printre costumele de zeci de mii de euro și pantofii cu talpă roșie ai guvernanților și ai „mediului de afaceri” s-o fi gândit cineva la cei 5 milioane de pensionari rămași cu pensia înghețată pentru a avea guvernul bani pentru ajutoare de stat oferite marilor corporații? Sau la cei 3,6 milioane de copii rămași cu alocațiile înghețate pentru a avea „mediul de afaceri” venituri din monopoluri oferite cu generozitate?

Mie cel mai trist mi se pare că asistăm tăcuți la uciderea capitalismului și a concurenței și transformarea pieței într-un șir de monopoluri și oligopoluri de mai toată jena.

CITEȘTE ȘI:

Petrișor Gabriel Peiu este doctor al Universității Politehnica din București (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking

„Din 2021 învăț trei, patru ore pe zi politică și geopolitică”

Publicat

pe

„Din 2021 învăț trei, patru ore pe zi politică și geopolitică”

Într-o ediție recentă a emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, Mugur Mihăescu a vorbit despre modul în care s-a pregătit în ultimii ani pentru implicarea politică. Fostul actor din trupa „Vacanța Mare”, devenit între timp parlamentar AUR, a mărturisit că din 2021 își dedică zilnic mai multe ore studiului de politică și geopolitică. Urmăriți aici integral emisiunea.

Mugur Mihăescu: „Din 2021 învăț”

Mugur Mihăescu a explicat că nu a intrat în politică nepregătit. Din momentul în care a decis să se implice serios, a tratat totul cu aceeași disciplină pe care ar aplica-o într-un business. Spune că a petrecut ore întregi zilnic urmărind canale de analiză politică și studii de geopolitică. Rutina a devenit atât de constantă încât soția sa glumește că „doarme cu analistul”, nu cu el.

„Din 2021 m-am apucat să învăț. Și de-aia spun, Dănuțe, eu fac în fiecare zi, nevastă-mea e disperată. În fiecare zi fac 3 sau 4 ore de politică, geopolitică. Nu există pauză, chiar și duminica. Nevasta-mea mă vede și-mi zice: «Ce? Iar dormi cu omul ăsta? Cu mine de ce nu dormi?»”, a povestit Mihăescu în stilul său caracteristic.

Dacă intri într-un loc, trebuie să știi cu ce se mănâncă

În continuarea discuției, Mihăescu a explicat că orice responsabilitate publică trebuie tratată cu seriozitate și că pregătirea este esențială. Nu s-a ferit să spună că această abordare vine din convingerea că oamenii politici ar trebui să înțeleagă în profunzime ce presupune funcția pe care o ocupă.

„Dacă intri într-un loc, măcar să știi cu ce se mănâncă, să faci bine. Dacă vrei să deschizi un business, e bine să te pregătești înainte. Nu te arunci cu capul înainte. Am zis: ok, când voi intra pe post, cum se zice, angajat, din 2024, să fiu pregătit. Din 2021 învăț în fiecare zi, două, trei, patru ore, nu contează zi, noapte, ora 8 sau ora de culcare. Numai asta fac.”, a declarat el.

Mugur Mihăescu: „Nu poți să ieși din palat și să miroase a rahat” 

Discuția a virat și spre inițiativele pe care Mihăescu le-a avut în trecut în zona Centrului Vechi din București. Artistul a explicat că implicarea lui nu a fost una superficială, ci motivată de dorința reală de a schimba lucrurile.

„Nu puteam să permit ca în Centrul Vechi să fie șobolani, să fie mizerie. Adică, bă, cum e, frate? Îți faci un palat și când ieși din palat miroase a rahat. Mă, ție îți e bine ca om?”, a întrebat retoric Mugur Mihăescu.

 

Alexandra Anton a studiat Topografie și Cartografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile de masterat în domeniul geomatică. În prezent, studiază Română-Spaniolă … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Victor Ponta a intrat în SCENARIUL „Mircea Geoană”

Publicat

pe

Victor Ponta a intrat în SCENARIUL „Mircea Geoană”

Premierul Marcel Ciolacu, a comentat la Antena 3 CNN situația creată de candidatura prezidențială a lui Victor Ponta, care a fost exclus din partid tocmai din acest motiv. Declarațiile sale vin în contextul în care presa a relatat speculațiile că unii aleși locali PSD ar fi înclinați să-l susțină pe Ponta în locul candidatului coaliției de guvernare, Crin Antonescu.

De asemenea, există estimări că fostul premier și lider PSD ar putea fragmenta electoratul social-democrat.

„Victor Ponta a intrat în scenariul Mircea Geoană. Aduceți-vă aminte: Mircea Geoană își anunță în iunie (candidatura) și anunță pe urmă în septembrie (că va candida), pleacă de la NATO… Până când a intervenit votul util, pentru că românul știe foarte bine să cântărească. A intervenit votul util și domnul Mircea Geoană a terminat parcă cu 5%. Deci, acel același lucru se va întâmpla și cu Victor. Punct”, a spus Ciolacu.

Ciolacu a adăugat că nu regretă că l-a adus pe Victor Ponta în partid.

„Eu nu regret că l-am adus pe Victor Ponta în partid. Cred că a fost a fost una dintre cele mai grele zile ale mele ca și președinte al partidului, când l-am propus la excludere, fiindcă eu n-am exclus pe nimeni. Am vrut să aduc în interiorul partidului toți oamenii care au adus o plus valoare, atât României, cât și partidul. Decizia lui Victor Ponta, de a fi în continuare un lup singuratic, îl privește și va trebui să și-o asume și de această dată (…)

Liderul informal al acestei coaliții este Crin Antonescu. Cu alte cuvinte, această coaliție e unită pentru actul de guvernare, pentru a aduce stabilitate în România într-un context complicat și de a duce la Cotroceni un candidat unic, lăsând toate orgoliile la o parte (…)

Crin Antonescu este candidat unic, singurul candidat. N-am avut nicio discuție cu domnul Bolojan, de schimbare a candidatului sau schimbare a acordului, nici cu domnul Kelemen Hunor și eu cred cu toată tăria că cea mai potrivită persoană pentru a fi președintele României este Crin Antonescu.

De altfel, e singurul candidat care poate să-și pună un program de țară în aplicare, fiindcă nu poți să-ți pui un program de țară în aplicare dacă nu ai și o coaliție de guvernare. Cât timp sunt președintele Partidului Social Democrat, nu o să fac niciodată o coaliție cu AUR pentru a crea o altă majoritate în parlament… În rest, aritmetic, există o singură majoritate: cea creată în acest moment”, a spus Ciolacu.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Silviu Predoiu despre Ponta

Publicat

pe

Silviu Predoiu despre Ponta

Silviu Predoiu, fost director al Operațiunilor Serviciului de Informații Externe (SIE), și-a caracterizat pe scurt o parte din contracandidați, în emisiunea „Ai Aflat! cu Ionuț Cristache” de miercuri, 26 martie, transmisă live pe Gândul. 

Referindu-se la Victor Ponta, el a făcut un compendiu al carierei sale politice și de consultant.

„Domnul Ponta Eu nu știu cine e domnul Ponta… Haideți să vă spun de ce domnul Ponta a fost președintele PSD. Da, domnul Ponta și-a dat demisia și a înființat un partid. Domnul Ponta, ca șef al partidului Pro România, a făcut o alianță cu primarul de la sectorul trei, Negoiță: București 20 Nimeni n-a știut, n-a consultat pe nimeni. După două luni a fuzionat, dumnealui a luat deciziile, eu am votat împotrivă, că eram acolo. A fuzionat cu domnul Tăriceanu, lumea uită. Deci domnul Ponta a fost PSD, a fost PRO România, a fost București. 20-20 a fost fuziunea cu Tăriceanu, cu ALDE, după aia a anulat fuziunea, după aceea a spus că va crește Pro România, după aceea s-a întors domnul Ponta a luat cetățenie sârbă, fiind premierul României. Domnul Ponta a fost consilierul lui Erdogan pe probleme europene, dar are o problemă cu Europa”, a rezumat Silviu Predoiu parcursul lui Ponta.

„Deci, deci eu nu știu cine e domnul Ponta astăzi și mai ales nu știu cine va fi mâine. Dacă e președinte, te poți aștepta la orice, pentru că nu știi încotro se se îndreaptă dumnealui, pentru că are aceste ori pentru domnul Ponta, domnul Ciolacu, dumnealui a spus este cel mai bun președinte al PSD-ului, mai bun și decât mine. Astăzi e de altă părere în ceea ce îl privește pe domnul Ciolacu”, a adăugat fostul șef SIE.

 

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Dieta ideală: vegană sau omnivoră? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu publicat în Nature Dieta ideală: vegană sau omnivoră? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu publicat în Nature
Actualitateacum 4 ore

Dieta ideală: vegană sau omnivoră? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu publicat în Nature

Un articol publicat în prestigioasa revistă „Nature” prezintă concluziile unui studiu – care a cuprins un pic peste 100.000 de...

UE respinge cererea Rusiei de încetare a focului în schimbul ridicării sancțiunilor UE respinge cererea Rusiei de încetare a focului în schimbul ridicării sancțiunilor
Actualitateacum 9 ore

UE respinge cererea Rusiei de încetare a focului în schimbul ridicării sancțiunilor

Potrivit reprezentantului UE Anita Hipper, Uniunea Europeană a respins și acuzațiile Moscovei conform cărora sancțiunile împotriva Rusiei restricționează exporturile de...

Ministrul Hurezeanu, pe făraș? Expert: „Avem nevoie de cineva care să nu învețe la locul de muncă” Cine ar corespunde profilului Ministrul Hurezeanu, pe făraș? Expert: „Avem nevoie de cineva care să nu învețe la locul de muncă” Cine ar corespunde profilului
Actualitateacum 14 ore

Ministrul Hurezeanu, pe făraș? Expert: „Avem nevoie de cineva care să nu învețe la locul de muncă” Cine ar corespunde profilului

Numirea lui Emil Hurezeanu la conducerea Ministerului de Externe a fost o greșeală, considerǎ politologul Marius Ghincea, de la universitatea...

Scaune de bar cu spătar vs. fără spătar – care sunt avantajele fiecărui model? Scaune de bar cu spătar vs. fără spătar – care sunt avantajele fiecărui model?
Actualitateacum 18 ore

Scaune de bar cu spătar vs. fără spătar – care sunt avantajele fiecărui model?

Când îți amenajezi spațiul, fiecare detaliu contează. Alegerea scaunelor de bar nu este doar o chestiune de estetică, ci și...

Ciolacu, despre suspendarea Visa Waiver: „Nu e legat de România, ci de noua politică privind imigraţia a administraţiei Trump” Ciolacu, despre suspendarea Visa Waiver: „Nu e legat de România, ci de noua politică privind imigraţia a administraţiei Trump”
Actualitateacum 19 ore

Ciolacu, despre suspendarea Visa Waiver: „Nu e legat de România, ci de noua politică privind imigraţia a administraţiei Trump”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că suspendarea ridicării vizelor pentru Statele Unite nu vizează direct România, ci face parte dintr-o...

Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup” Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup”
Actualitateacum 24 de ore

Cine este vinovat pentru scurgerea de informații militare către un jurnalist. „Nu l-am văzut pe acest ratat în grup”

Michael Waltz, consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, a spus marți că își asumă „responsabilitatea deplină”...

Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România
Actualitateacum o zi

Dolarul, sub presiune din cauza politicilor lui Trump. Ce riscuri sunt pentru România

Creșterea economică a Statelor Unite dă semne de slăbiciune, iar perspectiva unei recesiuni devine din ce în ce mai plauzibilă....

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro