Connect with us

Actualitate

România intră într-o nouă epocă a tunelurilor. Cele mai lungi tuneluri feroviare și de autostradă sunt în șantier

Publicat

pe

România intră într-o nouă epocă a tunelurilor. Cele mai lungi tuneluri feroviare și de autostradă sunt în șantier

Cele mai moderne tuneluri feroviare și rutiere din istoria României sunt construite în prezent, ca parte a unor mari proiecte de infrastructură, și vor fi deschise circulației în următorii ani. Au fost proiectate pe noile autostrăzi și pe magistralele feroviare modernizate cu fonduri europene.

Tuneluri feroviare pe valea Mureșului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Peste 200 de tuneluri feroviare au fost construite în România, începând de la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu construcția primelor căi ferate, până în prezent.

Cel mai vechi dintre ele datează din anul 1863, fiind construit pe calea ferată Oravița – Anina, din sud-vestul României. Cel mai lung, de circa 4,4 kilometri, a fost construit în anii interbelici la Teliu (județul Brașov).

Cel mai vechi tunel feroviar, construit la Anina. Foto: Daniel Guță

Până în 1945, au mai fost construite puțin peste 100 de tuneluri feroviare, iar în deceniile de comunism, până în 1989, alte 104, numărul total al tunelurilor din România depășind astfel 200.

Peste 30 dintre acestea au fost construite numai pe calea ferată care traversează Defileul Jiului (video), legând regiunile istorice ale Transilvaniei și Olteniei, între orașele Petroșani (Hunedoara) și Târgu Jiu (Gorj).

Mai puțin de trei kilometri de tuneluri, construiți după 1990

După 1990, statul român și-a completat „zestrea” de tuneluri feroviare cu patru tuneluri și două polate (tuneluri la zid), în lungime totală de aproximativ trei kilometri.

Unul dintre tuneluri a fost reconstruit pe linia Galați – Brăila, la Filești (județul Galați), iar alte trei în urma lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare pe Coridorul IV Paneuropean, la Daneș și Sighișoara (județul Mureș) și la Turdaș (județul Hunedoara).

Din cele aproximativ 200 de tuneluri feroviare din România, cel puțin 30 au fost dezafectate, odată cu închiderea rutelor feroviare care le traversează. Majoritatea tunelurilor construite până în 1990 sunt pe linii ferate simple, electrificate sau neelectrificate în funcție de importanța lor.

Celor trei tuneluri moderne, de pe Coridorul IV European li se vor adăuga în următorii ani alte cinci tuneluri, toate pe linii duble electrificate modernizate cu ajutorul programelor de finanțare europene.

Patru tuneluri sunt în șantier, în diferite stadii de execuție, pe noua magistrală feroviară Simeria – Arad, aflată în proces de modernizare. Ele sunt construite la Sălciva (Zam) în județul Hunedoara (video) și la Bătuța în Arad, iar trenurile de călători le vor putea traversa cu peste 100 de kilometri pe oră.

Alte cinci tuneluri sunt construite pe sectorul Brașov – Sighișoara. Patru dintre ele, proiectate pe sectorul Apața – Cața, forate în județul Brașov, au intrat în șantier în ultimele trei luni și vor fi extrem de spectaculoase prin lungimea lor.

Tuneluri în șantier pe sectorul Apața – Cața. Sursa: Agenda construcțiilor Facebook

Perechea de tuneluri de la Homorod va avea 6,9 kilometri, iar în apropierea ei, la Ormeniș, sunt săpate două tuneluri lungi de 5,1 kilometri.

Cel mai lung tunel din România, depășit de noile tuneluri de autostradă

Cel mai lung tunel rutier din România, de aproape 900 de metri, a fost construit la începutul anilor ‘70, pe Transfăgărășan (DN 7 C), șoseaua montană care leagă județele Argeș și Sibiu.

Pe șantierul drumului național care traversează Carpații au fost mobilizați mii de oameni, cei mai mulți militari – forța de muncă ieftină și accesibilă folosită adesea de regimul comunist în lucrări de interes public.

Tunelul Capra. Wikipedia

„Niciodată nu s-a mai construit la noi în ţară la o asemenea altitudine. S-au excavat patru milioane metri cubi de derocări, s-au construit 28 de poduri şi de viaducte și 550 de podeţe. În apropierea lacului Bâlea, tunelul de 884 metri sfredeleşte ultimul obstacol spre celălalt versant al Făgăraşilor. În punctul denumit Piatra Dracului, din cauza zăpezii, constructorii nu au putut să mai înainteze cu buldozerul. L-au demontat şi transportat bucată cu bucată şi punctul de lucru stabilit, unde l-au montat din nou. În iarna anului 1973, viscolul a imobilizat 180 de oameni în Căldarea Bâlei. A fost necesară Intervenţia a două buldozere gigant. De buldozere, au fost ataşate frânghii. Ostaşii şi civilii prinşi în viscol s-au legat cu ele şi doar astfel au putut fi scoşi şi duşi la Bâlea Cascadă”, informa revista Flacăra în 1984, într-n reportaj despre construcția tunelului de pe șoseaua montană.

Transfăgărășanul a fost finalizat în patru ani, iar odată cu el a fost deschis traficului rutier și tunelul Capra – Bâlea Lac, lung de 884 de metri, care străbate creasta Făgăraşului între vârfurile Paltinul (2.398 m) şi Iezerul Caprei (2.417 m).

Până în prezent, în România au fost construite circa 20 de tuneluri rutiere cu lungimi de cel puțin 50 de metri. Al doilea cel mai lung dintre ele, de circa 350 de metri, a fost finalizat în 2013, pe Autostrada A1 la circa zece kilometri de municipiul Sibiu.

În anii următori, toate recordurile construcției de tuneluri din România vor fi doborâte pe rând, odată cu finalizarea autostrăzilor A1 Deva – Lugoj și A1 Sibiu – Pitești.

Două tuneluri de câte 2,1 kilometri sunt forate pe sectorul Holdea – Margina (județele Hunedoara / Timiș) rămas nefinalizat din Autostrada Lugoj – Deva. Finalizarea întregului tronson (video) este așteptată în 2026.

Pe Autostrada Sibiu – Pitești, prima autostradă care va traversa Munții Carpați, vor fi construite șapte tuneluri. În decembrie 2024, Ministerul transporturilor a emis autorizația de construcție pentru cel mai lung dintre ele, numit Poiana, cu o lungime de 1.780 metri.

Aflat în licitație publică, un tronson din Autostrada Transilvaniei (A3) va cuprinde cel mai lung tunel de autostradă din România, tunelul de Meseș (Sălaj), de circa 2,9 kilometri.

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor va avea o durată de 78 de luni, de la semnare, astfel că tunelul de autostradă ar putea fi realizat până la începutul anilor 2030.

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor

Publicat

pe

Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor

Câteva sute de mii de
protestatari s-au adunat vineri seara la Istanbul pentru a manifesta împotriva
arestării primarului Ekrem Imamoglu. Poliţia a intervenit în forţă, folosind
gloanţe de cauciu pentru a-i împrăştia pe susţinătorii principalului contracandidat al
preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Turcia este zguduite de proteste şi violenţe stradale. Foto; captură video

Vineri seară, la
Istanbul şi Izmir au avut loc mai multe ciocniri ale forţelor de ordine cu
protestatarii în cursul mitingurilor convocate de opoziţie în sprijinul
primarului Istanbulului arestat miercuri, potrivit presei turce, citate de
Agerpres.

Astfel, la
Istanbul, poliţia a folosit gloanţe de cauciuc, iar în Izmir, al treilea oraş
al ţării ca mărime, forţele de ordine au recurs la tunuri cu apă, potrivit
imaginilor difuzate de televiziuni locale.

Liderul
principalului partid al opoziţiei turce, Partidul Republican al Poporului
(CHP), Ozgur Ozel, a declarat că 300.000 de manifestanţi s-au adunat vineri
seara la Istanbul în sprijinul primarului oraşului Ekrem Imamoglu, arestat
miercuri pentru „corupţie” şi „terorism”.

Asta după ce opoziţia
turcă a convocat o „noapte a democraţiei”, făcând apel la o mare demonstraţie pentru
a denunţa arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, în pofida
avertismentului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan care a promis că nu va ceda
în faţa „terorii străzii”.

În a treia zi de
manifestaţii, protestatarii au început să se îndrepte către primăria din
Istanbul la apelul Partidului Republican al Poporului, prima forţă de opoziţie
şi formaţiunea din care face parte Imamoglu.

Acuzat de „corupţie”
şi „terorism”, primarul Ekrem Imamoglu ar urma să fie desemnat oficial duminică
în funcţia de candidat al CHP la alegerile prezidenţiale.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă

Publicat

pe

Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă

Un profesor de biologie din cadrul Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, județul Cluj, a fost arestat preventiv pentru agresiune sexuală, după ce ar fi manifestat comportament și limbaj cu conotație sexuală față de două eleve, în timpul orelor de curs, în mod repetat.

Profesorul ar fi avut un comportament neadecvat în timpul orelor de curs. FOTO Shutterstock

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, între octombrie 2024 și 13 martie 2025, profesorul, în vârstă de 50 de ani, a abuzat de poziția sa de autoritate față de elevii dintr-o clasă de liceu, manifestând un limbaj neadecvat în mai multe situații, în timpul lecțiilor.

Polițiștii din Huedin s-au sesizat din oficiu în acest caz privind infracțiunea de agresiune sexuală asupra unui minor, iar procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin a întocmit vineri, 21 martie 2025, referatul de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura a fost aprobată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin.

În urma acestui incident, autoritățile au demarat ancheta pentru a clarifica împrejurările exacte ale faptei și a stabili măsurile legale care se impun.

Reacția Inspectoratul Școlar Județean 

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a reacționat, spunând că au fost demarate procedurile specifice la nivelul conducerii unității de învățământ preuniversitar. IȘJ a primit mai multe sesizări cu privire la abaterile comportamentale ale cadrului didactic, în relația cu elevii clasei, fiind anterior atenționat asupra consecințelor unui comportament nepotrivit în relația cu elevii.

„Conform prevederilor art. 50 lit. g) din Codul muncii, în situația în care salariatul unei unități școlare este arestat preventiv, contractul individual de muncă se suspendă de drept. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a fost înștiințată asupra acestui demers al directorului, în aceeași zi în care s-a adresat Poliției orașului Huedin.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj dezaprobă astfel de conduite în rândul angajaților din sistemul de educație și încurajează directorii unităților de învățământ preuniversitar să aplice cu fermitate măsurile care se impun, potrivit legii”, a transmis IȘJ Cluj, citează Cluj24.ro.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Sănătatea orală precară are consecințe fizice, sociale, mentale. Bolile dentare sunt corelate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer

Publicat

pe

Sănătatea orală precară are consecințe fizice, sociale, mentale. Bolile dentare sunt corelate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer

Problemele dentare afectează toate categoriile de vârstă, de la copii și adolescenți până la adulți și seniori, au consecințe la nivelul tuturor aspectelor vieții și sunt asociate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și
chiar anumite tipuri de cancer – acestea sunt doar câteva dintre concluziile raportului „Global Oral Health
Status” realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin care este
subliniat, încă o dată, impactul sănătății orale precare asupra calității
vieții.

Luând în considerare toate
aceste aspecte, cu
ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, celebrată, în fiecare an, pe 20
martie, este important ca românii să conștientizeze importanța acesteia pentru
starea generală de bine și necesitatea de a rezolva problemele dentare.

Acest lucru se întâmplă în
contextul în care circa
8 din 10 români se confruntă cu cel puțin o problemă dentară, conform unui
studiu din 2023 realizat la solicitarea Haleon.
Astfel, studiul[1]
arată că 42% dintre români au carii, 33% se confruntă cu tartru, 22% au dinți
sensibili, 18% au experimentat sângerări gingivale, 16% experimentează
retragerea gingiilor, 15% raportează o respirație urât mirositoare, iar 14% au
dinți galbeni sau dinți pătați.

·       
OMS:
Problemele dentare sunt asociate cu
diabetul,
bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer

Problemele dentare sunt
cumulative, progresive și cronice și, atunci când nu sunt tratate la timp,
conduc la consecințe fizice, sociale și mintale pentru toate categoriile de
vârstă, de la copii, până la adolescenți, adulți și seniori. De asemenea, se
arată în raportul OMS, sănătatea orală este parte integrantă din sănătatea
generală, existând o legătură bi-direcțională între cele două. În ultimele
decenii, multiple studii au demonstrat asocierea între problemele dentare și diverse alte
afecțiuni ale corpului
. Unele
dintre cele mai multe astfel de studii indică, de exemplu, legătura dintre boala parodontală
severă și diabet
, tratarea
bolii parodontale aducând o ameliorare a simptomelor diabetului, arată raportul
OMS.

O altă asociere a fost
demonstrată între boala
parodontală severă și boala cardiovasculară, respectiv, într-o mai mică măsură,
boala cerebro-vasculară sau boala obstructivă pulmonară cronică.
Mai mult decât atât, s-au descoperit legături între carii și pierderea dinților, pe
de o parte, și pierderea abilităților cognitive, anumite cancere și diverse
pneumonii, pe de altă parte.
se mai
arată în „Global Oral Health Status” realizat de OMS. Deși cercetarea se află
încă la început, aceste asocieri sunt susținute de factori biologici comuni, precum
infecție, inflamație, microbiom și răspunsuri imunitare, dar și de diverse
aspecte comportamentale și sociale.

·       
Impactul
problemelor dentare asupra copiilor

În cazul copiilor, arată OMS,
cariile netratate pot duce la infecții acute, dureri dentare și disconfort,
care le afectează celor mici abilitatea de a mânca, de a vorbi, învăța și
dormi. În cazurile severe, cariile netratate pot avea impact negativ asupra
nutriției, ceea ce afectează creșterea și luarea în greutate. Durerea dentară
poate, de asemenea, să reducă prezența la școală a copiilor, afectându-le
performanța educațională.

În România, problemele orale
pot fi accentuate și de faptul că 47%
dintre copii încep prea târziu periajul dentar
, deoarece părinții nu acordă suficientă atenție
igienei orale a acestora, conform unui studiu[2]
recent realizat la inițiativa Haleon România, la care au participat 300
de părinți cu vârsta între 20 și 50 ani care au copii cu vârste cuprinse între
1 și 12 ani. Acest lucru se întâmplă în contextul în care 52% dintre părinți au raportat că micuții lor
consumă dulciuri cel puțin o
dată pe zi
, 10% dintre părinți au declarat că li se întâmplă frecvent să se
afle în situația în care copilul lor să nu se fi spălat pe dinți în timpul
zilei, în timp ce un procent și mai mare, 19%, au mărturisit că ocazional
copilul lor merge la culcare fără să se spele pe dinți.

·       
Impactul
problemelor dentare asupra adulților

Adulții se pot confrunta cu o
gamă largă de probleme dentare, care au consecințe asupra tuturor aspectelor
vieții, de la starea generală de sănătate la cea mintală. Mai mult decât atât,
în cazurile severe, acestea pot afecta chiar oportunitățile de angajare și pot
reduce productivitatea, conform raportului OMS. De altfel, un studiu realizat
în SUA a demonstrat că 243 de milioane de ore de productivitate sunt pierdute,
anual, din cauza durerilor de dinți sau a problemelor dentare[3].

Cu toate acestea, multe
probleme dentare pot trece neobservate sau pot fi considerate minore până la
momentul acutizării. Conform raportului „Starea de sănătate a populației” realizat
de INS – Institutul Național de Statistică[4],
de exemplu, majoritatea românilor până în 65 de ani au declarat o stare de
sănătate orală bună şi foarte bună, în timp ce doar 30,0% dintre persoanele de
65-74 ani şi 14,3% dintre persoanele de 75 şi ani şi peste au declarat că au o
stare de sănătate orală bună şi foarte bună. 

·       
Impactul
problemelor dentare asupra seniorilor:

O sănătate orală precară în
rândul persoanelor în vârstă poate afecta activitățile zilnice și poate acutiza
problemele specifice vârstei. Seniorii cu probleme stomatologice se confruntă
cu durere, dificultăți de mestecat și de alimentație sau chiar carențe
nutriționale. Persoanele vârstnice fragile, care locuiesc în centre de
îngrijire pe termen lung, au adesea nevoi ridicate de îngrijire orală, ceea ce
poate complica alte afecțiuni existente.

Conform INS, începând cu vârsta
de 55 ani, peste jumătate dintre bărbații români și aproape jumătate dintre
femei declară o sănătate orală moderată, rea sau foarte rea (51,3% dintre
bărbații și 47,5% dintre femeile din grupa de vârstă 55-64 ani), iar situația
se agravează odată cu înaintarea în vârstă, astfel că starea de sănătate orală
este percepută ca moderată, rea sau foarte rea de 67,9% dintre bărbații și
71,6% dintre femeile din grupa de vârstă 65-74 ani și de 84,5% dintre bărbații
și 86,5% dintre femeile în vârstă de 75 ani și peste.

·       
5 sfaturi surprinzătoare pentru
sănătate orală oferite de către specialiștii Haleon cu prilejul Zilei Mondiale
a Sănătății Orale

În fiecare an, pe 20 martie, este celebrată Ziua Mondială
a Sănătății Orale. Data a fost aleasă pentru că 20 reprezintă numărul ideal de
dinți de lapte în cazul copiilor, iar 32 (3/20) simbolizează setul dentar
complet al adulților. Cu acest prilej, Haleon
România le reamintește românilor de importanța îmbunătățirii sănătății orale
și reiterează necesitatea creșterii accesului
la îngrijire dentară de calitate, două dintre obiectivele sale cheie. Specialiștii
din cadrul Haleon România reiterează 5 sfaturi mai puțin cunoscute pentru
sănătatea orală:

1.    
Clătitul pastei de dinți cu apă după periaj
este o greșeală

Deși majoritatea oamenilor își clătesc gura după ce se
spală pe dinți, realitatea este că… nu trebuie să facă acest lucru. Pentru ca
fluorul din pastă să acționeze, după periaj gura nu trebuie clătită, iar pentru
cel puțin 30 de minute trebuie evitat consumul de alimente sau băuturi.

2.    
Periajul trebuie să dureze 2 minute

Periajul dinților timp de 2 minute elimină cu o treime
mai multă placă bacteriană comparativ cu un periaj de doar 45 de secunde.

3.    
Problemele dentare pot indica alte
boli – consultul stomatologic este esențial

Infecțiile orale frecvente pot indica afecțiuni precum
diabet sau o boală cardiovasculară, în timp ce retragerea gingiilor poate fi un
semn al osteoporozei. Mai mult decât atât, o limbă uscată poate semnala o
deficiență de vitaminele B12, C sau D. Vizitele regulate la medicul stomatolog
sunt esențiale pentru depistarea unor astfel de afecțiuni.

4.    
Îngrijirea orală trebuie să înceapă de
la naștere

Recomandarea specialiștilor pentru părinți este aceea de
a începe igiena bebelușului încă din primele luni de viață – cel târziu când
apare primul dinte. În această perioadă, mucoasa și pliurile gingivale ale
bebelușului ar trebui curățate ușor de două ori pe zi, dimineața și seara,
folosind un tampon de vată sterilă umezit în apă. Ulterior, se face trecerea la
produse de igienă orală adaptate vârstei lor.

5.    
Dinții sensibili nu trebuie neglijați

Principala cauză a sensibilității dentare este expunerea
stratului de dentină, cauzată de factori precum regresia gingiilor, distrugerea
smalțului dentar sau un periaj prea agresiv. Studiile clinice demonstrează că
utilizarea unei paste de dinți adecvate este un prim pas pentru eliminarea
disconfortului cauzat de dinții sensibili[5].

Despre Haleon

Haleon este unul dintre cei mai mari
producători și furnizori de produse pentru sănătatea orală din lume. Având în
portofoliu mărci susținute de expertiza științifică, printre care brand-urile
Sensodyne și parodontax, Haleon se concentrează pe îmbunătățirea și menținerea
sănătății orale. Obiectivul companiei este de a promova și de a îmbunătăți
accesul la îngrijirea dentară de calitate prin educație, cercetare și
parteneriate cu profesioniști din domeniul stomatologic.

Lider global în sănătatea
consumatorilor, Haleon oferă produse pentru sănătatea de zi cu zi, cu
umanitate. Portofoliul de produse al companiei acoperă cinci categorii majore,
printre care sănătatea orală, ameliorarea durerii, sănătatea respiratorie, vitamine,
minerale și suplimente (VMS). Mărcile sale consacrate –
Sensodyne,
Voltaren, Panadol, Advil, ParaSinus, Theraflu, Vibrocil, Corega, parodontax și
Centrum
– sunt dezvoltate având la bază
știința, inovația și înțelegerea umană profundă. Pentru mai multe informații,
vă invităm să vizitați: 
www.haleon.com.

[1] Studiul „Penetration Tracker” realizat de
Ipsos la solicitarea Haleon. Informații pentru 2023, reflectând experiențele
din ultimele 12 luni

[2] Studiu bazat pe un sondaj realizat în
perioada ianuarie – februarie 2025, prin platforma Ipsos.Digital pe un eșantion
de 300 de părinți cu vârsta între 20 și 50 ani care au copii cu vârste cuprinse
între 1 și 12 ani, la inițiativa Haleon România

[3]The Hour of Need: Productivity Time
Lost Due to Urgent Oral Health Needs” 
publicat de CareQuest Institute
for Oral Health

[4] Raport INS – starea_de_sanatate_a_populatiei_din_romania_2019.pdf

[5] Non-surgical management of tooth
hypersensitivity, Danielle Clark, Liran Levin Int Dent J.2020, Oct 31;
66(5):249-256. doi: 10.1111/idj.12247

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor
Actualitateacum 5 ore

Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor

Câteva sute de mii de protestatari s-au adunat vineri seara la Istanbul pentru a manifesta împotriva arestării primarului Ekrem Imamoglu....

Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă
Actualitateacum 10 ore

Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă

Un profesor de biologie din cadrul Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, județul Cluj, a fost arestat preventiv pentru agresiune...

Sănătatea orală precară are consecințe fizice, sociale, mentale. Bolile dentare sunt corelate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer Sănătatea orală precară are consecințe fizice, sociale, mentale. Bolile dentare sunt corelate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer
Actualitateacum 15 ore

Sănătatea orală precară are consecințe fizice, sociale, mentale. Bolile dentare sunt corelate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer

Problemele dentare afectează toate categoriile de vârstă, de la copii și adolescenți până la adulți și seniori, au consecințe la...

Rușii au început lingușelile, în frunte cu Putin, în fața primei femei președinte a Comitetului Olimpic Internațional Rușii au început lingușelile, în frunte cu Putin, în fața primei femei președinte a Comitetului Olimpic Internațional
Actualitateacum 19 ore

Rușii au început lingușelile, în frunte cu Putin, în fața primei femei președinte a Comitetului Olimpic Internațional

Kirsty Coventry, fostă înotătoare din Zimbabwe, a devenit ieri prima femeie aleasă președinte al Comitetului Olimpic Internațional, înlocuindu-l pe Thomas...

Simulare Bacalaureat 2025. Ce subiecte ar putea primi elevii la Limba și literatura română Simulare Bacalaureat 2025. Ce subiecte ar putea primi elevii la Limba și literatura română
Actualitateacum o zi

Simulare Bacalaureat 2025. Ce subiecte ar putea primi elevii la Limba și literatura română

Emoții mari pentru elevii claselor a XII-a care vor susține luni, 24 martie, simularea examenului de Bacalaureat 2025 la Limba...

Ilie Bolojan, precizări după Consiliul European. „Pentru a fi mai puternică, UE trebuie să fie mai competitivă economic” Ilie Bolojan, precizări după Consiliul European. „Pentru a fi mai puternică, UE trebuie să fie mai competitivă economic”
Actualitateacum o zi

Ilie Bolojan, precizări după Consiliul European. „Pentru a fi mai puternică, UE trebuie să fie mai competitivă economic”

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a făcut declarații, joi seară, după ședința Consiliului European de la Bruxelles. Președintele interimar Ilie Bolojan...

Elena Lasconi, reacție furibundă după demisia șefului de campanie USR Brașov: „Înseamnă că avem o problemă” Elena Lasconi, reacție furibundă după demisia șefului de campanie USR Brașov: „Înseamnă că avem o problemă”
Actualitateacum o zi

Elena Lasconi, reacție furibundă după demisia șefului de campanie USR Brașov: „Înseamnă că avem o problemă”

Senatorul USR Irinel Darău a anunțat public, într-o conferință de presă, că se retrage din funcțiile de „comunicator la nivel...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro