Connect with us

Breaking

„Suntem obligați să regândim paradigma de securitate”

Publicat

pe

„Suntem obligați să regândim paradigma de securitate”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, a declarat că România se confruntă cu o provocare majoră de securitate în contextul războiului din Ucraina, iar viitoarea strategie de apărare a țării devine un subiect esențial al campaniei prezidențiale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Dan Dungaciu a subliniat faptul că România a fost obișnuită să își construiască strategia de apărare pe anumite principii, însă războiul din Ucraina impune o reevaluare rapidă a întregii politici de securitate. Dan Dungaciu atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă țara și a modului în care autoritățile trebuie să răspundă acestor provocări.

„Nu-i normal în buza unui război, tu să fii pus încă o dată pe panoul de onoare la așa nu. Deci e o problemă de securitate gravisimă. Eu chiar mă întreb care e soluția pentru o țară ca România să își asigure securitatea.”

Strategia națională de apărare, un document crucial

În acest context, strategia de apărare a țării, care trebuie prezentată de președinte în fața Parlamentului, va fi un document esențial pentru viitorul României. Dungaciu se întreabă ce măsuri concrete vor fi incluse și subliniază că termenul de șase luni pentru prezentarea acesteia este unul critic.

„Noi am fost obișnuiți să gândim paradigma de securitate într-un anumit mod și brusc suntem obligați să regândim această paradigmă de securitate. Sunt foarte curios ce va scrie în viitoarea strategie de apărare a țării, care e un document fundamental pentru statul român și care este obligația președintelui. În șase luni trebuie să o prezinte în fața Parlamentului.”

Alegerile prezidențiale, axate pe securitate și politică externă

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, alegerile prezidențiale din România sunt centrate pe atribuțiile reale ale președintelui – securitatea națională și politica externă. Dungaciu consideră că fiecare candidat trebuie să își prezinte clar viziunea asupra acestor teme și să fie chestionat în mod direct de presă.

„Eu cred că acesta trebuie să fie cel mai important subiect în campania prezidențială. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, campania prezidențială trebuie să fie despre atribuțiile președintelui. (…) Ziariștii trebuie să-i întrebe, domnule, care este viziunea dumitale ca președinte în problemele de securitate?”

 

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism.
A debutat în carieră pe … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking

Se reia un mare proiect strategic, lansat de Nicolae Ceaușescu în 1986. Construcția sa costa acum 3,5 miliarde de euro

Publicat

pe

Se reia un mare proiect strategic, lansat de Nicolae Ceaușescu în 1986. Construcția sa costa acum 3,5 miliarde de euro

Canalul Siret-Bărăgan, proiectul lansat de Nicolae Ceaușescu în 1986, va fi reluat în 2025. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că la sfârșitul lunii aprilie va demara șantierul pe tronsonul situat în județul Vrancea, potrivit evz.ro.

Traseul canalului este următorul: Călimănești – Mărășești -Focșani – Râmnicu Sărat – Buzău – Urziceni – Dridu.

Lucrările efectuate până acum s-au degradat, de-a lungul timpului, acum fiind necesare investiții majore pentru reabilitare și modernizare.

Estimările din 2012 indicau o investiție necesară de 3,5 miliarde de euro pentru finalizarea proiectului, care ar putea asigura irigarea a 10% din suprafața agricolă a României.

Canalul Siret-Bărăgan este un proiect strategic, care vizează dezvoltarea infrastructurii principale de irigații și, dacă va fi terminat, va avea un impact major asupra agriculturii din regiune.

Proiectul începe de la Acumularea Călimănești de pe Siret (județul Vrancea) și e va opri la lacul Dridu, situat la nord de București, pe râul Ialomița.

Lățimea canalului la suprafața apei va fi de 57 de metri, iar adâncimea canalului de 7 metri, lungime sa fiind de 50 de kilometri.

Potrivit Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), realizarea acestui obiectiv de investiții va permite irigarea suprafețelor agricole cu cheltuieli minime, datorită aducțiunii gravitaționale a apei. Proiectul se află în etapa I de execuție pentru primii 23 km ai tronsonului I.

Canalul Siret-Bărăgan, proiect pentru irigații în agricultură

Ministrul Agriculturii a precizat că, până în prezent, 1,4 milioane de hectare au fost reabilitate, iar prin alocarea de 500 de milioane de euro din Planul Strategic pentru infrastructura secundară de irigații, alte 680.000 de hectare vor beneficia de modernizare.

„Este vorba despre un sprijin de 1,5 miliarde de euro, fără cofinanțare, inclusiv TVA eligibil”, a explicat Florin Barbu.

Ministerul Agriculturii a alocat 100 de milioane de euro în buget pentru asigurarea apei gratuite pe infrastructura principală de irigații și pentru decontarea a 50% din consumul de energie aferent fiecărei stații de punere sub presiune.

Canalul Siret-Bărăgan, proiectul respins inițial de Nicolae Ceaușescu

Construcția Canalului Siret-Bărăgan a fost inițiată încă din 1986. Proiectul a avut inițial o lungime planificată de 198 de kilometri.

Canalul urma să ofere multiple beneficii, inclusiv irigarea eficientă a terenurilor din Bărăgan, reducerea riscului de inundații în lunca Siretului și utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri.

Interesant este faptul că, în anul 1972, proiectul a ajuns pe masa lui Nicolae Ceaușescu. Numai că liderul României comuniste l-a respins. Acesta era interesat de legături navigabile de la București, pe valea Argeșului, care să fie ulterior prelungită cu navigabilizarea Argeșului până în zona Pitești.

FOTO – EVZ

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.146. Comunitatea internațională denunță atacul rusesc asupra orașului Sumî

Publicat

pe

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.146. Comunitatea internațională denunță atacul rusesc asupra orașului Sumî

Războiul din Ucraina a intrat luni, 14 aprilie 2025, în a 1.146-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz au condamnat atacul rusesc cu rachete asupra orașului Sumî, care a făcut cel puțin 32 de morți și 100 de răniți, inclusiv copii, conform autorităților locale.

Macron cere „măsuri puternice” împotriva Rusiei

Macron și-a exprimat indignarea față de atac, spunând că Rusia „continuă războiul fără a ține cont de viețile omenești, dreptul internațional și ofertele diplomatice ale președintelui Trump. Toată lumea știe că Rusia, singură, a vrut acest război. Astăzi, este clar că numai Rusia alege să îl continue”, a scris Macron într-un mesaj pe X.

„Sunt necesare măsuri puternice pentru a impune Rusiei o încetare a focului. Franța lucrează neobosit la acest lucru, împreună cu partenerii săi” – Emmanuel Macron

La rândul său, Giorgia Meloni a denunțat „un atac rusesc oribil și laș”, care a avut loc „în această zi sfântă a Duminicii Floriilor, făcând din nou victime civile nevinovate, din păcate inclusiv copii. Condamn cu fermitate această violență inacceptabilă, care contrazice orice angajament real pentru pace. Vom continua să lucrăm pentru a pune capăt acestei barbarii”.

De asemenea, declarându-se „consternat” de atac, Keir Starmer a spus că acesta este „o reamintire puternică a vărsării de sânge continue comise de Putin. Președintele Volodimir Zelenski și-a arătat angajamentul față de pace, președintele Vladimir Putin trebuie acum să fie de acord cu o încetare completă și imediată a focului, fără condiții – așa cum a făcut Ucraina”.

„Depășește limitele decenței”

Atacul rusesc „depășește limitele decenței”, a declarat Keith Kellogg, general în rezervă al Pentagonului și unul dintre cei mai puternici critici ai Rusiei.

„Atacul forțelor ruse asupra țintelor civile din Sumî depășește toate limitele decenței. Ca fost oficial militar, știu ce sunt loviturile țintite, și acest lucru este inacceptabil”, a scris generalul american pe rețeaua de socializare X.

Secretarul de stat american Marco Rubio a descris atacul ca fiind „oribil” și a transmis condoleanțe pentru victime – „Aceasta este o reamintire tragică a motivului pentru care președintele Trump și administrația sa investesc atât de mult timp și energie pentru a pune capăt acestui război și pentru a obține o pace durabilă”.

CITEȘTE ȘI:

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1117. Macron anunță că nu are nevoie de permisiunea Rusiei pentru a trimite „câteva mii de soldați” pe front

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si … vezi toate
articolele

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Breaking

Marius Tucă Show începe luni, 14 aprilie, de la ora 20.00, live pe Gândul. Invitat: HD Hartmann

Publicat

pe

Marius Tucă Show începe luni, 14 aprilie, de la ora 20.00, live pe Gândul. Invitat: HD Hartmann

Marius Tucă Show începe luni, 14 aprilie, de la ora 20.00, live pe Gândul. Invitat: HD Hartmann

Invitatul zilei este HD Hartmann, profiler și analist. Emisiunea poate fi urmărită live pe Facebook și pe canalul de YouTube Gandul. ”Tineți aproape!”

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect” Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”
Politicaacum 14 ore

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”

Fostul prim-ministru al României și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din 2025, Victor Ponta, a reacționat ferm în urma...

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel” Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”
Actualitateacum 4 zile

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Crin Antonescu, candidatul alianţei de guvernare la alegerile prezidenţiale, afirmă că Iohannis a fost un preşedinte „slab, nepregătit şi dăunător...

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște
Actualitateacum 4 zile

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20...

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană
Actualitateacum 4 zile

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0, duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a...

Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical
Actualitateacum 4 zile

Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical

Președintele Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, este într-o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, conform unui buletin de...

Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte
Actualitateacum 4 zile

Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, subliniază că Rusia a ales să semene moarte în Duminica Floriilor, când creștinii se...

Euro a profitat de pe urma tarifelor lui Trump. „Această tendinţă poate continua” Euro a profitat de pe urma tarifelor lui Trump. „Această tendinţă poate continua”
Actualitateacum 5 zile

Euro a profitat de pe urma tarifelor lui Trump. „Această tendinţă poate continua”

Euro este moneda care a beneficiat pe urma turbulențelor globale produse de impunerea tarifelor de președintele Donald Trump, având în...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro