Breaking
Un bărbat de 50 de ani şi un copil de 4 ani au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de şerpi, în judeţul Iaşi

Un bărbat de 50 de ani din localitatea ieşeană Brăieşti a fost dus, luni, cu elicopterul SMURD la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, după ce a fost muşcat de un şarpe. Tot luni, un copil de 4 ani din comuna Popricani a fost transportat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, părinţii acestuia susţinând că ar fi fost muşcat tot de un şarpe.
„Au fost două solicitări pentru persoane care au declarat că au fost muşcate de şarpe. Bărbatul de 50 ani a leşinat, el fiind adus cu elicopterul SMURD în UPU la Spitalul Sfântul Spiridon. Cât priveşte copilul, mama acestuia a spus că a fost muşcat de şarpe. El a fost transferat cu ambulanţa la Spitalul de Copii”, a declarat, luni seară, medicul Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.
Sursa foto – caracter ilustrativ: ISU Botoșani
Breaking
O femeie din județul Satu Mare a găsit un portofel cu 5.700 de lei și l-a băgat în geantă. Ce s-a întâmplat după o lună

O femeie din Carei, județul Satu Mare, a găsit luna trecută un portofel cu 5.700 de lei, în parcarea unui supermarket. Ce s-a întâmplat apoi.
Femeia care a găsit portofelul nu l-a predate, iar acum este acuzată de însușirea unui bun găsit. Astfel, aceasta a găsit portofelul în data de 21 mai, dar nu l-a dus la reprezentanții supermarketului, nici la poliție.
Posesorul portofelului, un bărbat de 35 de ani, a sesizat polițiștii, conform presasm.ro. După o lună, în data de 23 iunie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Carei „s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”.
Astfel, însușirea bunului găsit reprezintă o infracțiune, dacă bunul nu este predate autorităților ori celui care l-a pierdut, în termen de 10 zile, și se pedepsește cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă, susțin polițiștii.
CITEȘTE ȘI:
Breaking
Subiecte Evaluarea Națională 2025 | Ce probleme au picat la matematică

Subiecte Evaluarea Națională 2025. Elevii care au absolvit clasa a VIII-a se pregătesc pentru susținerea examenului la Matematică, programat pentru 25 iunie, după ce luni, 23 iunie, au avut proba la Limba și literatura română.
Emoții mari pentru elevii clasei a VIII-a, care vor susține miercuri, 25 iunie proba la Matematică, al doilea examen din cadrul Evaluării Naționale. Pentru a veni în ajutorul elevilor, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a publicat modele de subiecte pentru proba la Matematică, dar și baremele aferente,
Candidații își pot forma o idee cu privire la gradul de dificultate al problemelor de Matematică și pot vedea modul în care este acordat punctajul.
Pentru absolvenții clasei a VIII-a Evaluarea Națională este primul examen important, cel care le va determina traseul educațional. În funcție de rezultatele obținute, elevii se vor putea orienta către liceul dorit.
Subiecte Evaluarea Națională 2025. Ce exerciții pică la matematică
La proba de Matematică din cadrul examenului de Evaluare Națională, subiectele sunt formulate în funcție de programa școlară, care a rămas la fel cu cea din ultimii doi ani.
În ceea ce privește problemele pe care elevii vor trebui să le rezolve în cadrul examenului, se va pune accent pe câteva aspecte esențiale. Candidații trebuie să știe să rezolve relații matematice, calcule cu numere naturale, cu fracții, să recunoască figuri geometrice și alte elemente de geometrie plană.
De asemenea, subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională pot include concepte și algoritm sau limbaj specific matematicii a informațiilor.
În ceea ce privește aritmetica, potrivit programei școlare, elevii de clasa a VIII-a trebuie să cunoască divizibilitatea numerelor naționale, fracții ordinare, zecimale, numere raționale, numere reale.
De asemenea, candidații care dau examenul de Matematică de la Evaluarea Națională trebuie să știe aibă cunoștințe despre exercițiile de algebră, ecuații, inecuații, sisteme de ecuații, funcții. În programa școlară figurează și noțiuni geometrice fundamentale în plan și spațiu.
Cum se desfășoară examenul de Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2025
Proba scrisă la Matematică începe miercuri, 25 iunie, la ora 9:00, însă accesul în sălile de examen se va face între orele 8:00 și 8:30. Elevii vor avea două ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor și fiecare candidat primește 10 puncte din oficiu.
Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, buletin sau pașaport. Elevii trebuie să aibă asupra lor pix sau stilou cu cerneală albastră. Nu este permisă scrierea pe foaia de examen cu o altă culoare.
Pentru a asigura buna desfășurare a examenului, candidații nu au voie cu telefonul mobil, sau alte mijloace ajutătoare, în sala de examinare.
Cum se calculează nota finală la examenul de Evaluare Națională
Candidații vor afla rezultatele la proba de Matematică, dar și la Limba și literatura română, la data de 3 iulie. Nota obținută la Evaluarea Națională este foarte importantă pentru elevii de clasa a VIII-a, deoarece determină intrarea la liceu în clasa a IX-a.
Rezultatul de la Evaluarea Națională reprezintă media aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la proba de Matematică și cea de Limba și literatura română.
Elevii nemulțumiți de notele obținute la oricare dintre cele două examene pot depune contestații, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 10 iulie.
Citește și:
Evaluare Națională 2025. Proba scrisă la ROMÂNĂ a fost pe placul elevilor: „Subiectele au fost foarte ușoare”
REGULI pentru elevi la examenul de Evaluare Națională. Ce obiecte sunt interzise în sălile de examen
Note BAC 2025 | Rezultatele la Bacalaureat, afișate pe Edu.RO
Breaking
Un bărbat a descoperit un obiect de mii de euro, în buzunarul unei jachete de la second-hand

Un bărbat din SUA care și-a achiziționat o haină dintr-un magazin second-hand a avut surpriza vieții sale, când în buzunarul acesteia a găsit un obiect care valorează peste 4.000 de dolari.
Bărbatul și-a achiziționat o jachetă dintr-un magazin second-hand, cu articole vintage, unde se găsesc ținute din materiale de calitate, de la branduri rare, iar cumpărătorii nu sunt neapărat persoane fără posibilități materiale.
Într-o postare pe platforma Reddit, un utilizator postare a publicat o fotografie cu un ceas de lux, Omega De Ville, pe care l-a găsit în buzunarul unei haine, cumpărate de la second-hand.
Potrivit experților, ceasurile de la acest brand valorează mii de dolari. Mai mult, bărbatul a declarat că a dus ceasul la un bijutier, și se pare că obiectul valorează peste 4.600 de dolari,
potrivit as.com.
„De fapt căutam mărimea hainei și am simțit ceva în buzunar”, a explicat cumpărătorul pe Reddit.
Acesta nu spus, însă, numele magazinului de unde a achiziționat haina.
Potrivit unei analize al CouponFollow americanii economisesc aproximativ 1.760 de
dolari pe an, datorită achiziției de haine de la second-hand. Interesul tot mai crescut față de îmbrăcămintea second-hand reflectă o schimbare culturală orientată spre sustenabilitate, într-o eră a consumerismului exagerat și a brandurilor de modă de tip fast-fashion.
Foto: Reddit/ Envato
-
Actualitateacum 2 zile
Economist: Înăsprirea fiscală poate duce România într-o criză economică reală. Care sunt alternativele
-
Actualitateacum 2 zile
7 semne că nu mănânci suficiente proteine. Cum îți sabotează sănătatea și energia, potrivit experților
-
Actualitateacum 3 zile
Liderii coaliției împart ministerele, dar consensul pentru guvernare întârzie
-
Actualitateacum 3 zile
Vocile stranii care răspund în locul rudelor din Iran. „Sunt terifiată. E ca și cum cineva s-ar juca cu mintea noastră”
-
Actualitateacum 2 zile
Acces interzis în Rep. Moldova pentru 19 persoane care urmau să participe la competiția organizată de edilul Chișinăului
-
Actualitateacum 2 zile
Cine este noua iubită a lui Victor Ponta. Pasiunea pentru un sport elegant i-a unit
-
Actualitateacum 2 zile
Super-recital de canto la Wigmore Hall din Londra
-
Actualitateacum o zi
Spălare în Parcare – Spălătorie Auto Mobilă și Curățenie Profesională la Domiciliu în București și Ilfov