Breaking
De la Neptun PSD anunta ca Pilonul II de pensii e PA!

Vicepremierul Marcel Ciolacu a anuntat vineri, de la Neptun, unde social-democratii s-au adunat pentru a pune la punct strategia din Parlament de dupa vacanta de vara, ca, intr-adevar, Guvernul are de gand sa faca modificari la Pilonul II de pensii.
Ciolacu a insistat ca masurile nu vor fi luate pentru ca bugetul ramane fara bani, ci pentru ca, in urma analizelor, ar fi constata ca exista „anumite cifre care ne ingrijoreaza in ceea ce ii priveste pe viitorii pensionari”.
„Nu Guvernul a pornit discutia si nu dintr-un interes ca nu avem suficienti bani. Deja colectarea si cum vedem trendul nu sunt probleme de bani si vom veni cu o rectificare pozitiva. Pilonul II a plecat de la ASF, dansii, ca asta e meseria lor, d-aia sunt platiti, din cifre le-au iesit anumite concluzii. Au avut o intalnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii si cu Ministerul Finantelor.
Nu este luata o decizie in ceea ce priveste Pilonul II de pensii, nu exista desfiintarea sau marginalizarea. Decizia politica a Guvernului Romaniei va fi de cum e mai bine pentru cetatenii Romaniei. Nu vreau sa intru in detalii in ceea ce priveste cifrele, cel mai bine e sa zica cei de la ASF.
Ne uitam in continuare pe cifre, exista anumite cifre care ne ingrijoreaza in ceea ce ii priveste pe viitorii pensionari. Este ceva ingrijorator in ceea ce priveste Pilonul II de pensii, dar nu ca in alte state unde s-a fugit cu banii. Este vorba de eficienta si o decizie in favoarea cetatenilor”, a spus Ciolacu, refuzand sa spuna ce scenarii se iau in calcul.
Vicepremierul a insistat ca nu vor fi luati bani din Pilonul II pentru Pilonul I, ci doar vor fi corectate problemele identificate de ei.
„Nu se duce niciun la suta, nu se iau bani din Pilonul II sa se duca in I. Cand vom avea intreaga analiza vom veni transparent. Ce nu inteleg e ca e normal sa se intample lucrurile astea. Cei de la ASF de aia sunt platiti sa analizeze, un guvern responsabil se implica si ia decizii in favoarea cetatenilor Romaniei. Nu se va lua o decizie peste noapte, se va lua o decizie transparenta cu actele pe masa”, a incheiat vicepremierul, anuntand jurnalistii ca nu mai accepta nicio intrebare pe subiect, si, daca vor lamuriri, sa se duce la ASF.
Minciuni de la ASF si Finante
Declaratiile lui Ciolacu au venit in conditiile in care zilele acestea au aparut mai multe informatii despre faptul ca Guvernul vrea sa reduca la mai putin de jumatate contributia virata la stat la Pilonul II, o ordonanta de urganeta urmand sa fie adoptata in aproximativ 2 saptamani.
Primele informatii ca Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta aproximativ 7 milioane de romani, au aparut miercuri dimineata. Jurnalistii de la Profit.ro anuntau ca, potrivit unor surse, se doreste ca de la 1 ianuarie anul viitor contributia virata la stat sa scada cu 50%.
„Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei. Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii”, ar fi declarat pentru Profit.ro sursele indicate.
Ulterior, ASF a dat asigurari ca nu umbla la Pilonul II de pensii. Mai mult, reprezentantii institutiei au subliniat intr-un comunicat remis Ziare.com ca nici nu s-a discutat despre Pilonul II.
„Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. (…) Actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie”, asigura ASF. O pozitie similara a venit si de la Ministerul de Finante.
Joi, reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au iesit public pentru a contrazice autoritatile.
Reprezentantii APAPR au declarat pentru Profit.ro ca in urma cu o saptamana, s-au intalnit cu ministrul Finantelor si cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru o discutie in care le-au fost prezentate mai multe variante de reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii.
Cel mai dramatic scenariu era o scadere cu 80%, masura fiindu-le prezentata ca urmand sa fie pusa in practica si nu doar ca o intentie. „Ne-a fost adus la cunostinta ca se doreste punerea in practica a unei reduceri. Am fost chemati sa luam nota ca asa se va intampla”, precizeaza reprezentantii APAPR pentru sursa citata.
Iar declaratiile sunt confirmate acum de Ciolacu, fara a se da nicio explicatie despre faptul ca 2 institutii extrem de importante au mintit public cetatenii.
Breaking
„Întrebați-l ce a vrut să spună”

Ciprian Şerban, președintele Camerei Deputaților, a evitat să comenteze declarațiile lui Marcel Ciolacu de la Suceava, în care liderul PSD îndemna social-democrații să riposteze la injuriile primite pe rețelele de socializare. „Hai să-i înjurăm și noi pe ei”, a spus Ciolacu.
„Întrebați-l pe domnul Ciolacu ce a vrut să spună! Mă întrebați pe mine ce a vrut să spună domnul Ciolacu? Nu pot să știu eu ce a vrut să spună domnul Ciolacu sau cum a fost în context acea discuție. Repet, eu n-am văzut declarația”, a spus Ciprian Şerban, la Parlament.
După ce un reporter i-a explicat că este vorba despre o declarație publică de la Suceava a liderului PSD, Ciprian Șerban a spus că asta nu „ar trebui să-l convingă”, punând la îndoială veridicitatea informației.
„Ce schimbă cu asta, faptul că eu nu am văzut declarația? Tu vii și îmi spui că e o declarație de la Suceava, eu spun că nu am văzut-o, ar trebui să mă convingă că așa este”, a mai declarat președintele Camerei Deputaților.
Amintim că Marcel Ciolacu, la o întâlnire cu primarii din Suceava, alături de Crin Antonescu, a spus sâmbătă: „Stăm și ne speriem când scriem pe Facebook, că apar boți și tiriboți – ce-or mai folosi – și zicem: «Dom’le, ia uite ce mă înjură!». Măi oameni, dacă e nevoie… Prea am avut bun-simț! Hai să-i înjurăm și noi pe ei! Hai să vedem care sunt mai mulți: boții lor sau noi? De ce stăm în defensivă?”. citește mai multe AICI)
CITEȘTE ȘI:
Breaking
„Dreptul la proprietate privată, inalienabil”

Parlamentul lucrează la un document extrem de important, care poate afecta viața tuturor românilor. Astfel, proiectul privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor se află în dezbaterea Comisiei de Administrație Publică, la conducerea căreia se află liberalul Florin Roman.
Legea pare a fi un „cartof fierbinte” pentru decidenți, deoarece forma transmisă de fostul ministru al Dezvoltării, liberalul Adrian Veștea, ar fi fost agreată împreună cu reprezentanți ai USR și ai unor ONG-uri, nicidecum de către coaliția PSD-PNL-UDMR.
După ce reprezentanții mediului de afaceri au condamnat unele prevederi abuzive ale proiectului – arătând neconstituționalitatea unor prevederi – a venit rândul deputaților să finalizeze textul de lege, ținând cont de principiile legii fundamentale.
Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, semne de întrebare
Avocatul Radu Dinulescu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în Dreptul Urbanismului, a explicat noua legislație.
Acesta a arătat că există cel puțin 4 probleme majore de neconstituționalitate ale proiectului pus în dezbatere la finalul anului 2023 și care se află în faza de finalizare în Parlament.
Incompatibilitatea cu legea fundamentală vizează o formă mascată de confiscare/naționalizare a terenurilor proprietate privată, încălcarea principiului neretroactivității legii, sancționarea fără culpă a persoanelor particulare pentru erorile administrative ori nerespectarea principiului descentralizării.
- Accesul public în curțile particulare; „Ar fi o nouă formă de naționalizare”
„Conform Constituției”, a precizat avocatul Radu Dinulescu, „dreptul la proprietate privată este inalienabil, în absența unei exproprieri în condițiile legii”.
De aceea, posibilitatea constituirii spațiilor verzi pe proprietăți private, spații care, conform definiției, sunt cu acces public, ar fi un abuz inimaginabil, care ar încălca legea fundamentală.
„Asta pentru că spațiile verzi sunt și trebuie să fie în administrarea primăriilor, fiind de utilitate publică, deci trebuie inventariate, amenajate și îngrijite de administrația locală, în folosul oamenilor.
- Dacă stai la casă, iar curtea ta e inventariată ca spațiu verde, ai obligația legală să permiți accesul publicului, ceea ce e absurd.
- Ca o paralelă, pentru cei care stau la bloc, e ca și cum ai declara spațiu public holul sau baia fiecărui apartament, proprietarul fiind obligat să lase ușa descuiată permanent, eventual să asigure și întreținerea (săpun, hârtie igienică) pentru oricine de pe stradă.
Nu e doar absurd, ci și neconstituțional, pentru că echivalează cu o confiscare de facto a terenului, câtă vreme proprietarul nu poate dispune integral de proprietatea sa. Ar fi o nouă formă de naționalizare, cum au făcut comuniștii în anii `50”, a explicat avocatul Radu Dinulescu.
- Schimbarea regulilor în timpul jocului
O altă problemă, care ține tot de constituționalitate, este principiul neretroactivității, conform expertului în drept.
„Odată ce o instituție îmi eliberează un certificat de urbanism sau o autorizație de costruire – fie că fac un coteț de câine, un parc public, un spital de Stat sau un complex de birouri – eu, ca persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, fac niște cheltuieli, îmi fac un plan, mă împrumut, poate, la bănci să cumpăr terenul sau materialele necesare.
- E neconstituțional să-mi anulezi documentația pentru că între timp s-a schimbat legea în baza căreia mi-ai emis documentele.
- Prin asta îmi restrângi inclusiv exercitarea dreptului meu de proprietate, întrucât nu mai pot dispune asupra lui în condiții normale.
- Orice lege are efecte doar pentru viitor.
Ca să ne înțelegem asupra principiului: dacă mâine se decide că circulația rutieră e ca în Anglia, cu sensul de mers înainte pe partea stângă a drumului, cum ar fi să se suspende toate permisele pentru că toată lumea a condus pe contrasens, adică pe dreapta, așa cum e reglementarea actuală? Sau s-ar crește cota de TVA, dar s-ar zice că se aplică pe toate plățile de după revoluție? Știu că sună absurd, dar asta e prevederea din forma actuală a proiectului de Cod al Urbanismului”, a continuat avocatul.
„Confuzia voită din actualul text amestecă pe constructorii de bună credință cu cei care nu au respectat autorizația”
- Pedepsirea celor nevinovați
Avocatul Andrei Dinulescu a detaliat și aspectele privind sancționarea oamenilor de bună credință pentru greșelile funcționarilor.
„În proiectul acestui Cod, se spune că se desființează construcțiile, chiar dacă ele au respectat documentația emisă de primărie. Să fim clari: construcțiile făcute fără autorizație de construire sunt ilegale, trebuie desființate și nu pot intra în legalitate”, spune acesta.
„Problema este că, în practică, există cazuri când o autorizație de construire a fost anulată, exclusiv din vina emitentului (autoritatea locală), iar beneficiarul este păgubit și nu poate intra în legalitate, deși a îndeplinit toate imperativele prevăzute de lege.
- Confuzia voită din actualul text amestecă pe constructorii de bună credință, care au edificat în baza legii și a documentelor legale, cu cei care nu au respectat autorizația, interzicându-le tuturor să intre în legalitate, deși spețele sunt complet diferite.
- Un exemplu din practică: o familie vrea să își ridice o casă, obține certificat de urbanism, apoi completează dosarul pentru eliberarea autorizației de construire, pe care o primește de la primărie.
- După ce cheltuiește și termină clădirea, respectând integral toate prevederile autorizației, se constată că 5 metri pătrați, din terenul de 300 de metri pătrați pe care și-a ridicat casa, se află în raza de 100 de metri din jurul unui monument.
- Așadar, din neglijența unui funcționar, pentru autorizație nu i s-a cerut avizul de la Ministerul Culturii, ceea ce duce la anularea autorizației, din motive care nu țin de actul de voință sau de buna credință a beneficiarului.
Soluția este ca pentru acest gen de situații, unde nu s-au comis ilegalități, să existe posibilitatea de a intra în legalitate, eventual în schimbul unei taxe suplimentare modice, care să reflecte proporțional lipsa de vină a solicitantului”, a mai declarat avocatul Radu Dinulescu.
„Acest blocaj a prăbușit contribuția Capitalei la PIB cu peste 7%”
- Centralizarea deciziei urbanistice și îndepărtarea ei de cetățean
”Pentru terenurile de peste 3000 de metri pătrați legea solicită existența unui Plan Urbanistic Zonal, adică întocmirea unei documentații laborioase, care durează, de regulă, minimum 3 ani”, a mai precizat avocatul Radu Dinulescu.
Practica din București a arătat că acest sistem, de eliberare a PUZ-urilor la nivelul PMB este complet nefuncțional, avertizează acesta.
„Faptul este dovedit de statistică: în ultimii aproape 5 ani nu s-a supus dezbaterii Consiliului General. Acest blocaj a prăbușit contribuția Capitalei la PIB cu peste 7% doar până în 2023, probabil că în prezent suntem mai jos de procentul-record negativ din criza economică.
- Asta înseamnă nu doar mai puține taxe la buget, mai puține locuri de muncă și mai puțină dezvoltare, ci și mai multă poluare.
- Întrucât oferta fiind mult mai scăzută decât cererea, prețurile au explodat, iar mulți dintre cei care ar fi cumpărat o locuință în București s-au reorientat spre Ilfov, aglomerând suplimentar traficul, venind la serviciu sau ducând copiii la școală în oraș.
- În fine, sistemul actual încalcă principiile constituționale ale descentralizării și autonomiei, lăsând competența pentru reglementări locale (de sector) la nivelul superior (al Capitalei).
- În fond, vorbim despre reprezentativitatea politică democratică: consilierii generali aleși de locuitorii sectorului 1 nu trebuie să decidă pentru sectorul 6 și invers.
- De aceea PUZ-urile trebuie să fie în competența sectoarelor. Am auzit falsul discurs legat de coerența dezvoltării de la nivelul Capitalei.
În realitate, unitatea de viziune se reglementează prin PUG (n.red. – Planul Urbanistic General), eventual prin lăsarea competenței la CGMB pentru acele PUZ-uri din zonele protejate sau care vizează zona de confluență dintre cel puțin două sectoare”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”
EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”
EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să întoarcă Bucureștiul în anii ’50! Avocat: ”Conduce ofensiva proprietății publice împotriva proprietății private”
EXCLUSIV | Înfrângere usturătoare! Nicușor Dan, obligat de Tribunalul București să emită certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”!
EXCLUSIV | Decizia instanței în procesul în care Nicușor Dan e acuzat de INCOMPATIBILITATE de ANI. Avocat: ”Conduce Primăria Generală abuziv!”
Breaking
Pot merge oricând în vacanță. Voi sta câteva săptămâni în România”

Andrew și Tristan Tate s-au prezentat luni dimineață, ora 10:00, la secția de Poliție din Voluntari, așa cum prevede măsura controlului judiciar. Cei doi au revenit în România vineri, după ce judecătorul le-a dat permisiunea, în urmă cu câteva săptămâni, să părăsească țara.
Andrew și Tristan Tate au venit la secția de Poliție din Voluntari, cei doi aflându-se sub măsura controlului judiciar. Andrew Tate a făcut câteva declarații jurnaliștilor, aflați la fața locului.
Andrew Tate le-a spus reporterilor că vorbește cu ei „gratis pentru că sunt generos„. Britanicul i-a avertizat însă: „dacă cineva mă întreabă ceva stupid atunci pun punct„.
Referitor la întoarcerea în SUA, Andrew Tate a declarat: „Nu sunt condamnat de nicio crimă. Pot merge oricând în vacanță, iubesc România foarte mult. Voi sta câteva săptămâni în România.”
Tate a mai precizat că se va prezenta în fața autorităților române oricând i se va solicita acest lucru: „Dacă mă vor chema, voi veni la Poliție. Dumnezeu mă pune la încercare.”
Întrebat despre investigația în Florida, Andrew Tate a declarat: „Probabil sunt investigat pe toată planeta pentru că sunt foarte important”.
Frații Andrew și Tristan Tate au aterizat în București în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1.00 a.m., cu cursă privată care a decolat de la aeroportul din Fort Lauderdale (SUA). Ei și-au anunțat sosirea pe rețeaua X, într-un mesaj în care s-au plâns că sunt nevoiți să cheltuiască 185.000 de dolari pentru a se întoarce în România ca să semneze o singură hârtie.
„Suntem în România, așa cum am promis, pentru că oamenii nevinovați nu fug. După lucrurile prin care am trecut merităm deplin să se vadă că nu am făcut nimic greșit (n.r. ilegal), că nu ar fi trebuit să fim judecați sau să stăm la închisoare și să fim denigrați. Cine crede (n.r. în aceste acuzații) are un IQ destul de mic. Se vede că oamenii în România nu mai au încredere în instituții. Vrem să restabilim această încredere. Revenind acasă, ca cetățeni americani, vrem să ne prezentăm în fața instanței să ne dovedim nevinovăția. Este o investigație. Orice persoană de pe planetă poate fi investigată oricând. Nu am făcut nimic rău, așa că nu mă tem de nimic”, este declarația dată presei de Andrew Tate.
Ce acuzații li se aduc fraților Tate
Frații Tate sunt cercetați într-un dosar de trafic de persoane, sub suspiciunea că au recrutat, începând cu anul 2015, 34 de femei pe care le-au obligat să producă materiale pornografice care au fost difuzate contra cost pe platforme de profil.
Aceștia ar fi făcut o cerere să poată părăsi România și să călătorească în SUA, iar procurorul ar fi admis cererea. Vorbim despre o decizie neașteptată, după aproape doi ani și jumătate, timp în care frații Tate nu au avut voie să plece din țară.
FOTO: Profimedia
CITEȘTE ȘI:
Primele IMAGINI cu frații Tate după aterizarea în București. Ce au declarat imediat ce au ajuns în România: „Nu ne temem”
Ce se ascundea în geamantanele pe care frații TATE le-au cărat în SUA. Câtă AVERE a rămas încuiată în fortăreața din Pipera
Primele imagini cu frații TATE după ce au plecat din România. Avionul a ATERIZAT în Florida. Bagajele lor, cărate cu două cărucioare
-
Actualitateacum 2 zile
Tendințele SEO în 2025: Ce trebuie să știe orice afacere din România ca să domine Google
-
Actualitateacum 3 zile
Problema neașteptată cu care au de-a face turiștii pe o cunoscută platformă online. „Din picior se poate da, dacă se așează o muscă și ne gâdilă?”
-
Actualitateacum 3 zile
Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă
-
Actualitateacum o zi
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
-
Actualitateacum 3 zile
Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor
-
Actualitateacum 2 zile
Secretele unei amenajări reușite, plante ornamentale de vis și soluții moderne de întreținere/rebegarden.ro
-
Actualitateacum 2 zile
Un nou scandal în SUA. Trump revocă un ordin împotriva unei firme de avocatură, în schimbul unor servicii de 40 de milioane de dolari pentru Casa Albă
-
Actualitateacum o zi
Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză