23 de echipe au obţinut biletele pentru Campionatul Mondial din Rusia

0
1364

Preliminariile de calificare la Campionatul Mondial din Rusia sunt aproape de final. Se cunosc deja majoritatea echipelor care vor merge la turneul final de anul vitor din Rusia.

cupa mondiala Rusia 2018

În acest moment sunt calificate: din zona Europei : Belgia, Anglia, Franţa. Germania, Islanda, Polonia, Portugalia, Rusia (ţară gazdă), Serbia şi Spania .

Din America de Sud vor merge : Brazilia, Argentina, Columbia, Uruguay America de Nord şi Centrală: Mexic, Costa Rica, Panama Asia: Japonia, Iran, Coreea de Sud, Arabia Saudită

Din Africa: Nigeria, Egipt

Vor juca baraj în Europa: Croaţia, Danemarca, Elveţia, Grecia, Irlanda, Irlanda de Nord, Italia, Suedia

Barajele intercontinentale cunoscute vor fi : Peru – Noua Zeelandă, Australia – Honduras

Din Africa cele mai mari şanse de calificare au Tunisia şi Senegal. Marocul şi Coasta de Fildeş sunt în aceeaşi grupă, despărţite de un punct, în favoarea primeia. Ultimul meci al grupei se va desfăşura însă pe terenul Coastei de Fildeş, care are nevoie de victorie pentru a se califica. Marocul are şi varianta egalului.

Meciurile de baraj sunt programate pe datele de 6 şi 14 noiembrie. Tragerea la sorţi a partidelor de baraj din Europa este programată pe 17 octombrie.

Prezenţe inedite

Islanda şi Panama vor fi prezente în premieră la un Campionat Mondial. Dintre echipele care nu s-au calificat surprize mari sunt: Olanda (de trei ori vice-campioană a lumii), SUA (şapte prezenţe consecutive din 1990), Chile (campioana ultimelor două ediţii a Copa America), Camerun (campioana Africii). Brazilia va participa pentru a 21-a oară, fiind singura echipă din lume care nu a lipsit niciodată. În top, ea este urmată de Germania (19 prezenţe, incluzând RFG), Argentina (17 prezenţe), Mexic (16 prezenţe), Anglia, Franţa şi Spania (15 prezenţe) Golgheterii preliminariilor sunt Robert Lewandowski (Polonia), Al Sahlawi (Arabia Saudită) şi Ahmed Khalil (Emiratele Arabe Unite) -16 goluri. Ei sunt urmaţi de Cristiano Ronaldo, cu 15 goluri. Tragerea la sorţi a grupelor de la turneul final va avea loc pe 1 decembrie, la Palatul Kremlin, de la Moscova, iar turneul final se va disputa în perioada 14 iunie – 15 iulie 2018.

După şapte prezenţe consecutive la Mondiale, americanii vor privi turneul din Rusia la televizor.

Calificarea istorică a fosst pentru altă naţională, cea a statului Panama.

La acest lucru a contribuit din plin evoluţia lamentabilă a ”yankeilor” din preliminarii. Cu toate că reuşiseră să se redreseze pe ultima sută de metri, în ultimul joc din grupă au pierdut surprinzător în faţa codaşei Trinidad Tobago. Din cauza acestei înfrângeri, după şapte prezenţe consecutive la Campionatul Mondial, SUA va privi turneul final din Rusia la televizor. Rezultatele de azi noapte au fost : Honduras – Mexic 3-2,Panama- Costa Rica 2-1 Trinidad Tobago – SUA 2-1

Clasamentul finala  a arătat următoarele:

1. Mexic 21 p, 2. Costa Rica 16 p, 3. Panama 13 p, 4. Honduras 13 p, 5. SUA 12 p, 6. Trinidad 6 p

La Mondiale vor merge direct Mexicul, Costa Rica şi Panama, iar Hondurasul va juca barajul cu Australia. Pentru naţionala statului Panama va fi prima prezenţă la un Campionat Mondial. Portarul acesteia este dinamovistul Penedo, care a fost titular în ultimul meci.

Dramatism  și  în zona Americii de Sud

2

Uruguay, Argentina și Columbia şi-au asigurat biletele pentru Cupa Mondială FIFA 2018 din Rusia,după meciurile unei zile extrem de dramatice  în regiunea CONMEBOL.

Speranțele peruane de a-și încheia absența de 36 de ani de la Cupa Mondială rămân în viață după ce s-au alăturat în această rundă . De aceea pentru a accede mai departe trebuie să câștige barajul împotriva Noii Zeelande.

Cu cinci meciuri jucate simultan, permutările s-au schimbat în mai multe rânduri, dar, în cele din urmă, Chile și Paraguay au fost lăsate, cu inimile frânte.

Uruguayul a deschis a doua zi și reușit să- și a mențin ăpoziția cu o victorie de 4-2 pe teren propriu cu Bolivia.

Argentina a urcat pe locul trei, cu o victorie de 3-1 în Ecuador. Deși a luat toate punctele, cel mai remarcabil aspect e faptul că această calificare in extremis i se datorează lui Lionel Messi ce a reușit o triplă pentru a-i ajuta pe foștii dubli campioni mondiali să depășească acest prag psihologic. Messi a demonstrat caracter, câștigand de unul singur meciul, după ce Ecuadorul a marcat în minutul de deschidere.

Columbia s-a clasat pe locul al patrulea și ultimul automat ce duce la Cupa Mondială , mulțumită unei lovituri de pedeapsă,în remiza 1-1 din Peru. Echipa gazdă a reușit un gol egalizator cu 16 minute rămase pentru a-și garanta cel de-al cincilea loc.

De asemenea,înfrangerea cu 3-0 a lui Chile din Brazilia a consemnat faptul că tocmai campionii din America de Sud vor sta „acasă”, din cauza diferenței de goluri.

Paraguay a dat cu piciorul unei ipotetice șanse, rezultatul de 0-1  în compania Venezuelei, într-un meci în care o victorie ar fi fost suficientă pentru a elimina Peru din joc a stat mărturie.

Sursa foto : AFP

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here