Actualitate
Spionii israelieni au descoperit că Rusia spiona SUA prin antivirusul Kaspersky
Un nou episod în scandalul Kaspersky. Spionii americani au aflat de la omologii lor israelieni cum anume spionii ruşi le furau informaţii clasificate. Hackerii Israelului se infiltrau în reţelele Kaspersky, a deconspirat The Wall Street Journal. De asemenea New York Times a atras atenţia asupra faptului că s-au găsit acolo uneltele de spionaj ale americanilor.
În ultimul caz al unui intrus care îndepărtează datele sensibile de la cea mai mare agenție de informații a națiunii, hackerii ruși au obținut documente clasificate pe care un angajat al Agenției Naționale de Securitate le-a luat și stocat pe calculatorul de acasă. Anchetatorii cred că hackerii ar fi putut penetra orice fel de calculator exploatând software-ul antivirus Kaspersky Lab, un brand rus utilizat pe scară largă în întreaga lume, pe care angajatul îl folosea, potrivit oficialilor informați în această privință. Materialul foarte clasificat a implicat tehnicile agenției de a sparge rețelele de calculatoare străine pentru a colecta informații, au spus oficialii.
Cazul pare să fie separat de o încălcare mai mare a securității, de către un grup care se autointitulează Shadow Brokers, care a publicat periodic mostre ale instrumentelor de hacking ale agenției pentru mai mult de un an. Cazul a fost raportat pentru prima oară de The Wall Street Journal. Anchetatorii spun că angajatul nu pare să fi intenționat să lase ciberneticele sensibile să scape în lumea exterioară. Oficialii cred că a luat acasă materialul – o încălcare flagrantă a regulilor agenției și a legii – pentru că dorea să se refere la el în timp ce lucra la CV-ul său.
Producătorul software-ului antivirus instalat pe computerul său de acasă, Kaspersky Lab, este o companie rusă pe care oficialii americani din domeniul securității le-au temut de mult timp să coopereze sau să fie infiltrată de guvernul rus. Oficialii nu și-au făcut public preocupările, iar software-ul antivirus rămâne popular. Dar luna trecuta, guvernul federal a ordonat scoaterea software-ului Kaspersky de pe toate computerele guvernamentale. F.B.I. a investigat dacă produsele Kaspersky, în special programele antivirus bine clasificate, conțin „uși din spate” care ar putea permite agențiilor de informații rusești să participe la orice computer sau rețea pe care rulează. Compania a negat întotdeauna că are legături cu informații rusești.
Cum au ajuns în posesia lor?
Un angajat de la NSA s-a ”servit” şi a luat acasă date secrete ale agenţiei pentru a încheia o misiune, doar că pe calculatorul de acasă avea instalat Kaspersky, iar Rusia a putut sustrage imediat informaţiile. Erau acolo detalii despre cum America atacă cibernetic alte state şi despre cum se apără de hackerii lor.
Nu este clar dacă încălcarea Agenției Naționale de Securitate a jucat un rol major în decizia guvernului de a interzice produsele Kaspersky. În timp ce furtul de informații din partea rusească a fost descoperită pentru prima dată acum doi ani, legătura Kaspersky a fost înțeleasă recent.
Cazul malware este o lovitură majoră pentru N.S.A.
Preocupările legate de Kaspersky Lab datează de mai mulți ani, Chiar dacă acest lucru se daorează parțial faptului că fondatorul ei, Eugene Kaspersky a participat la un studiu ”tehnic” al K.G.B. și a servit în serviciile de informații militare.
Tim Evans- un fost avocat al Agenției Naționale de Securitate, a declarat că în 2008 au fost trimis de agenție la Oficiul de Brevete al Statelor Unite pentru a recupera fiecare cerere de brevet depusă de Kaspersky, astfel încât agenția să poată studia numele angajaților săi pentru ofițeri cunoscuți FSB, succesorul actualului KGB. „Aceasta este o întrebare veche pentru NSA”, a spus domnul Evans, acum fiind un antreprenor în domeniul securității informatice la firma Adlumin .
În timp ce procurorii federali din Maryland se ocupă de acest caz, angajatul agenției care a luat actele la domiciliu nu pare să fi fost pus sub acuzare. În trecut, luarea de informații clasificate de la sediul agenției și păstrarea acesteia pe un computer nesigur a fost considerată o infracțiune urmăritoare.
John M. Deutch, care a fost director al departamentului C.I.A. în 1995 și 1996, a fost investigat după ce au fost găsite informații clasificate pe laptopurile sale neclasificate. El a fost de acord să pledeze pentru vinovăția unui delict, dar a fost iertat de președintele Bill Clinton.
Încălcarea este doar ultima lovitură pentru Agenția Națională de Securitate
De zeci de ani s-au tot încălcat codurile de procedură străine și s-a ascultat pe telefon și prin alte mijloace de comunicări. Astăzi, se dedică un efort enorm și penetrării rețelelor de calculatoare din străinătate pentru a aduna informații.
În 2013, Edward J. Snowden, un antreprenor în Hawaii, a luat sute de mii de documente clasificate, a zburat în Hong Kong și a transformat materialul într-o anchetă jurnalistică.
Anul trecut, un alt contractant, Harold T. Martin a fost descoperit că a preluat o cantitate și mai mare de date de agenție în casa lui din Maryland, unde a păstrat-o în mașină și într-un vestiar din curtea sa.
Despre aceleiși lucruri petrecute în timp ce domnul Martin a fost arestat,” brokerii invizibili”, pe deplin neidentificati au inceput sa posteze pe web unele dintre cele mai pazite instrumente software ale agentiei. „Ele continuă să fie asaltate”, a declarat Robert S. Johnston, președintele Adlumin și un fost ofițer de agenție.
„N.S.A. obișnuia să spună că nu a avut vreodată un spion. Acest lucru s-a schimbat total din 2013. ” Mai mulți foști ofițeri ai agenției au declarat că încălcarea ar putea să nu necesite neapărat complicitatea din partea Kaspersky Laboratory.
Software-ul antivirus scanează fișiere în mod obișnuit pentru a vâna programe malware și chiar pentru a încărca fișiere în Cloud pentru un anumit studiu. Prin redirecționarea datelor între computerul angajatului și Kaspersky înapoi spre serverele proprii, prin intermediul unui „om în mijlocul atacului” sau prin hacking, software-ul Kaspersky a fost pe deplin ascuns, iar operatorii ruși ar fi putut descărca fișierele angajatului fără cunoștințe Kaspersky.
„Software-ul antivirus ar putea fi folosit în totalitate pentru spionaj”, a declarat Jake Williams, fostul ofițer al agenției și fondatorul companiei Rendition Infosec, contractor de securitate informatică. „Se pare că va fi foarte rău pentru Kaspersky, dar nu știm încă întreaga poveste.”
Sursa foto : Patrick Semansky/Associated Press
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Ce au în comun Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, cu elita marinei americane. Formidabilii
Dacă te-ai întrebat vreodată ce anume este necesar pentru a fi considerat un «badass» – o persoană dură, ostilă, dar și extraordinară – conform dicționarelor, un nou studiu oferă răspunsuri clare. După aplicarea unor chestionare pe un eșantion de peste 2.000 de persoane, cercetătorii din SUA au adus o clarificare a definiției acestui termen, relatează Daily Mail.
Personalități considerate „badass” conform cercetătorilor Colaj
Un «badass» (dur, formidabil, ostil, agresiv) poate avea fie o „tărie exterioară” (ce poate include forță fizică, o prezență impunătoare sau ambele), fie o „rezistență interioară” (cum ar fi reziliența morală și curajul), sau chiar ambele. Din acest motiv, personalități extrem de diferite – de la activiști pentru pace până la războinici de temut – pot fi considerate persoane „dure”, adevărate „belele”, potrivit experților.
Printre cei considerați adevărați „duri” ai istoriei se numără Genghis Khan (1162–1227 d.Hr.), brutalul fondator al Imperiului Mongol, responsabil pentru moartea a aproximativ 40 de milioane de oameni. Khan, un iubăreț prolific, ar fi avut sute de copii în teritoriile ocupate, iar unii cercetători estimează că astăzi există aproximativ 16 milioane de descendenți masculini ai săi.
Alți „duri” menționați includ fostul boxer american Mike Tyson, activista pakistaneză pentru educație Malala Yousafzai și activistul sud-african anti-apartheid Nelson Mandela.
De exemplu, Mandela, descris de cercetători ca „indiscutabil un dur”, a demonstrat un curaj remarcabil pe parcursul vieții sale, în timp ce Tyson este un exemplu de forță fizică, chiar intimidantă.
Studiul a fost realizat de Breanna K. Nguyen, un cercetător în științe cognitive la Universitatea Yale, și Michael Prinzing, un psiholog la Universitatea Baylor.
Studiul care a vizat personalități de la pacifiști la războinici feroce
„Tipuri foarte diferite de oameni, de la susținători pașnici la războinici feroce, pot fi considerați «badass» (impresionanți, de neînvins). Lucrarea de față a investigat cum percep oamenii ceea ce înseamnă să fii «badass», oferind o perspectivă asupra unui concept care altfel ar părea extrem de greu de înțeles”, au menționat autorii.
Echipa afirmă că multe persoane diferite au fost descrise ca fiind «badass», inclusiv Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela și Malala Yousafzai, dar și Navy SEAL (trupele de elită ale marinei americane).
Combinând definițiile din dicționare ale termenului, ajungem să credem că un «badass» este cineva rău, dur sau înfricoșător, dar în același timp și bun, impresionant sau demn de admirat.
Termenul care îmbină contrastele și dualitatea
De exemplu, Dicționarul Cambridge definește un «badass» ca fiind „o persoană rea sau ușor înfricoșătoare”, dar și ca „cineva sau ceva pe care îl admiri sau îl găsești impresionant”. Totuși, Genghis Khan se potrivește cu prima parte a acestei definiții, dar nu și cu a doua, în timp ce Malala Yousafzai, dimpotrivă, nu se potrivește cu prima parte, dar se potrivește cu a doua. În încercarea de a oferi o definiție mai clară, cercetătorii au realizat o serie de patru experimente, implicând un total de 2.020 de adulți din diverse grupe de vârstă și origini rasiale.
Cercetătorii au întrebat participanții la studiu ce face o persoană cu adevărat «badass» și le-au prezentat scenarii cu personaje fictive pentru a evalua nivelul perceput de «badassness» (termenul descrie o stare sau o trăsătură care implică o combinație de tărie fizică, mentală și morală, dar și de încredere sau respect în fața provocărilor).
Adjectivele cel mai frecvent asociate cu termenul «badass» au inclus „neînfricat”, „dur”, „devotat”, „de încredere”, „luptător”, „ambițios”, „independent”, „optimist” și „competent”.
Genghis Khan și Malala Yousafzai: personalități caracterizate de același cuvânt
Echipa a descoperit, de asemenea, că atunci când oamenii decid dacă cineva este «badass» sau nu, iau în considerare nu doar „duritatea” exterioară, ci și rezistența interioară.
«Badassness» în sens superficial se manifestă prin „rezistența” exterioară – precum o statură impunătoare și un aspect dur, sau prin forța fizică, în timp ce «badassness» în sens mai profund se reflectă prin „tăria” interioară, cum ar fi curajul, reziliența sau caracterul puternic.
Alte trăsături interioare considerate «badass» includ rezistența la presiunea socială, respectarea principiilor morale și asumarea provocărilor dificile.
Per total, un «badass» poate avea fie trăsături exterioare, fie interioare – ceea ce explică de ce persoane atât de diferite precum Genghis Khan și Malala Yousafzai pot fi considerate „dure”. Totuși, cei mai „incredibili” dintre toți ar putea avea ambele tipuri de trăsături.
„În timp ce un războinic precum Genghis Khan este un exemplu de tărie exterioară, Malala Yousafzai reprezintă un exemplu de rezistență interioară, mai abstractă”, spun cei doi cercetători în lucrarea lor.
Cum a căpătat un termen din semnificație negativă una pozitivă
Cercetătorii afirmă că termenul «badass» ar fi început cu un sens specific, dar, de-a lungul timpului, s-a extins și a dobândit o semnificație mult mai largă.
„Astfel, sensul inițial ar putea fi extrem de negativ, însă semnificația extinsă ar putea include și trăsături pozitive”, conchid cercetătorii.
Această nouă abordare de a evalua ce face o persoană «badass» ar putea fi folosită și pentru a analiza alte grupuri sociale în viitor, precum „hippie” sau „tocilarii”.
„De exemplu, am putea asocia conceptul de «hippie» cu trăsături concrete – păr lung, haine vopsite în culori vii, festivaluri de muzică din anii ’60, dar acest concept ar putea reflecta și ceva mai profund”, menționează echipa de cercetare.
Noua cercetare, publicată pe PsyArXiv, nu a fost încă evaluată de alți experți.
Actualitate
Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR
Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine vor vota duminică la alegerile prezidențiale.
Luptă strânsă între Elena Lasconi şi Călin Georgescu Foto: Arhivă
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi că, din
datele pe care le au la dispoziţie cei de la USR, este, în continuare, o luptă strânsă între
cei doi candidaţi, Elena Lasconi şi Călin Georgescu.
De asemenea, Fritz spune că există doarte mulți români care încă nu au luat o decizie privind votul în turul II la
prezidențiale.
„Facem un apel la români să se mobilizeze şi ei pentru acest
vot. Din datele pe care le avem la dispoziţie, este o luptă strânsă între cei
doi. Încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine
vor vota duminică şi tocmai de aceea apelul nostru către toţi susţinătorii
Elenei Lasconi, către toţi susţinătorii unei Românii europene, este să
mobilizeze prietenii, rude, familie, colegi să meargă la vot duminică şi să
aleagă singura cale care va ţine România pe o cale europeană şi prosperă şi
sigură”, a spus Dominic Fritz, potrivit News.ro.
„Suntem mobilizaţi, suntem în legătură şi cu celelalte
partide, după cum ştiţi, care, fiecare la rândul lui, mobilizează propriul
electorat”, a mai spus reprezentantul USR.
Actualitate
Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică
Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă.
Traian Băsescu susține că singura soluție este votul FOTO Facebook Traian Băsescu
„Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II și implicit a alegerilor. De data asta, și poate este o lecție bună, decizia este în mana poporului. Institutiile au ratat. Românii trebuie să știe că de votul lor depinde menținerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenție la Digi 24.
SRI și Parchetul nu mai au un protocol de colaborare
Fostul șef de stat a mai punctat că „instituțiile statului au avut foarte multe informații”.
„Cred că este foarte târziu. Aceste informații nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme”, a mai spus fostul președinte, încercând să și explice motivul.
Potrivit fostului șef de stat, motivul este datorat faptului că cele două instituții nu mai au un protocol de colaborare. „Nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet. A fost în mod eroic anulat. (…) Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării din instituțiile statului”, a explicat fostul președinte.
Lecția „de o duritate formidabilă”
„Prima sesizare a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă. Promovare masivă pentru susținerea POT. Iată că SRI a surprins și cele două săptămâni de susținere a POT. Este extrem de grav și arată că statul nu funcționează. Instituțiile nu se corelează între ele în acțiuni care țin de siguranța națională. Este o lecție de o duritate formidabilă, care arată o depreciere a statului. Suntem la 35 de ani de la Revoluție și constatăm că nu putem avea în siguranță un rând de alegeri”, a concluzionat Traian Băsescu.
-
Politicaacum 2 zile
Călin Georgescu: De la știința solurilor la tărâmurile extremismului!
-
Stirea zileiacum 2 zile
Călin Georgescu, „vizionarul” care ne invită să îmbrățișăm înțelepciunea Kremlinului
-
Socialacum o zi
Capodopera by Elis: Simbolul eleganței și luxului în România – Povestea unei afaceri de familie cu tradiție
-
Actualitateacum 3 zile
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a mai rămas de făcut”
-
Coruptieacum 2 zile
Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”
-
Actualitateacum 3 zile
Apelul unui reputat profesor către Marcel Ciolacu: „Refuză orice asociere cu extremismul!”
-
Actualitateacum 2 zile
România riscă să intre în faliment. Avertismentul unui economist din Elveția: „Ne asemănăm tot mai mult cu Grecia”
-
Actualitateacum 3 zile
Cum să faci economii majore la facturi, cu panourile fotovoltaice de pe Energyfix.ro