Evoluție neașteptată în complicatul caz din Catalonia

0
822

 Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat în timpul discursului susținut în fața parlamentului de la Barcelona ”că propune suspendarea declarației de independență.”

 

În seara aceasta, Carles Puigdemont a păstrat în mod deliberat această ambiguitate. Obiectivul președintelui catalan a fost acela de a complica situația guvernului spaniol pentru zilele următoare. Prin faptul că nu a declarat oficial independența, el nu poate fi acuzat că a făcut acest lucru guvernul spaniol. Dar Carles Puigdemont ar putea fi rapid prins în propriul său joc, de când oficiali de la Madrid au  anunțat că au considerat discursul ca o declarație „implicită” de independență.

Premierul Cataloniei  Carles Puigdemont purtase  în prealabil o discuție telefonică cu președintele Comisiei Europene-domnul Jean – Claude Juncker.Cu toate acestea,Carles Puigdemont a anunţat declararea unilaterală a independenţei şi separarea de Spania, ca urmare a referendumului de la 1 Octombrie.

Potrivit publicației spaniole El Pais, surse din cadrul Guvernului Spaniol au declarat că discursul ținut de Carles Puigdemont în plenul parlamentului catalan a fost considerat drept o ”declarație de independență”.

1 Octombrie 2017

Bogata regiune din nord-estul Spaniei, ce are propria sa limbă şi cultură, a organizat un referendum la data de 1 octombrie privind independenţa sa, deşi acesta a fost catalogat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă.Atunci la urne au mers peste 2,2 milioane de oameni, iar 90 la sută dintre aceştia au votat în favoarea secesiunii. Declararea independenţei ar putea fi urmată însă de măsuri dure ale oficialilor de la Madrid.

Premierul Spaniei-domnul Mariano Rajoy- a avertizat deja că ia în considerare aplicarea în premieră a Articolului 155 din Constituţie care permite suspendarea autonomiei regionale. Mai mult decât atât, agenţia de ştiri Bloomberg a titrat în ediţia sa online faptul că Puigdemont ar putea fi arestat imediat după şedinţă, dacă anunţă ruperea de Spania.

O echipă specială ar fi fost deja trimisă în Barcelona, cu ordine să intervină chiar şi împotriva poliţiei locale, dacă aceasta ar încerca să îl protejeze pe liderul catalan. O altă variantă a președintelui Cataloniei ar fi să pună în practică aşa numita „Opţiune Slovenia”. Aceasta este, practic, o declaraţie de independenţă, dar cu efecte întârziate timp de mai multe luni – perioadă ce ar permite o mediere internaţională şi negocierea unui referendum legal. Pe plan internaţional, eventualitatea declarării independenţei Cataloniei în mod unilateral a fost deja criticată, iar Franţa şi Germania au anunţat deja că nu vor recunoaşte statul autoproclamat. Sesiunea Parlamentului este urmărită în tot oraşul, pe ecrane gigant, de mii de susţinători ai secesiunii. Printre aceştia se numără foarte mulţi fermieri, care au intrat în Barcelona cu tractoarele.

Evenimente ieşite din comun

Manifestaţii de amploare împotriva intenţiilor de declarare a independenţei Cataloniei au avut loc, duminică, la Barcelona. Aproximativ 350.000 de oameni au militat pentru unitatea Spaniei, iar la finalul mitingului a fost programată citirea unui manifest de către fostul preşedinte al Parlamentului European, Josep Borrell şi de către câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, peruanul Mario Vargas Llosa.

Societatea civilă catalană a convocat duminică demonstraţia împotriva independenţei Cataloniei, informează presa internaţională. Sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit în stradă pentru a arăta că Catalonia are cel puțin două voci. Organizatorii vorbesc de aproape 1 milion de participanți, evaluările independente estimează un număr de 300-350 de mii de oameni.

O parte dintre participanţi au asupra lor steaguri ale Spaniei şi Cataloniei şi au scandat: „Nu vă lăsaţi păcăliţi, Catalonia face parte din Spania”, totodată, ei au solicitat închiderea liderului catalan, Carles Puigdemont.

Forţele pro-unioniste speră ca manifestaţia de duminică să aibă impact, după ce o serie de mari companii, inclusiv două bănci din Catalonia, au anunţat că-şi vor muta sediul în alte părţi ale Spaniei, pentru a continua să aibă acces la piaţa liberă a UE în cazul secesiunii.

Punctele-cheie ale discursului lui Puigdemont

1) Liderul catalan a cerut mandatul de a declara Catalonia asemenea unui stat independent.
2) El a propus suspendarea efectului declarației de independență în parlamentul catalan, pentru a purta discuții cu Madridul.
3)Tot domnia sa a spus că merită explorată medierea internațională pentru rezolvarea crizei.
4)Liderul  catalan a declarat că este convins că conflictul din regiune cu restul Spaniei ar putea fi rezolvat într-un mod elegant,negociat.

” Nu plănuiesc nicio amenințare, nicio insultă. Suntem cu toții responsabili pentru acest lucru. Avem nevoie să liniştim situația, să nu o mai alimentăm. Vreau să le adresez tuturor problema.Suntem cu toții parte din aceeași comunitate și trebuie să mergem împreună. Nu vom fi de acord niciodată cu privire la toate, dar ne-am dovedit de multe ori că singura cale de a avansa este democrația și pacea. Asta necesită dialog.”

Discursul liderului catalan Carles Puigdemont 

Posibile întrebări

Pentru Madrid, declarația implicită de independență a lui Carles Puigdemont este „inadmisibilă”.Ce fel de intervenție poate lua în considerare chiar de pe acum Madridul? Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, ar putea astfel să ia o decizie fără precedent de dizolvare a Parlamentului catalan și de convocare a unor noi alegeri regionale, adesea denumite „opțiuni nucleare”. Madridul ar putea, de asemenea, solicita instanței să declare neconstituțională o declarație de independență. Acestea sunt doar două opțiuni printre multitudinea de cărți aflate încă în jocul guvernului spaniol.

Sursa foto : http://diariodeavisos.elespanol.com

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here