Doi lideri separatiști catalani au fost arestați

0
1026

 Jordi Sànchez și Jordi Cuixart urmează să fie judecați pentru propagandă în favoarea secesiunii Cataloniei față de Spania și pentru insuergență.Liderul Cataloniei, Carles Puidgemont, a primit ieri un nou ultimatum din partea guvernului Spaniei. Domnia sa are termen până joi dimineața pentru a renunța la demersurile privind independența Cataloniei.

download

În caz că nu se va conforma, conducerea provinciei va fi asigurată direct de la Madrid, conform Articolului 155 din Constituție, care permite suspendarea autonomiei orcăreia din cele 17 provincii spaniole.

Liderul Adunării Naționale Catalane (ANC) -Jordi Sanchez și cel al mișcării civice Omnium-Jordi Cuixart au compărut luni pentru a doua oară în fața Înaltei Curți din Madrid, care are atribuții în domeniul siguranței naționale. Cei doi sunt acuzați și de insurgenț.Lluna trecută, au jucat un rol important în protestele care au blocat timp de câteva ore ieșirea unor agenți ai poliției naționale spaniole care percheziționau birouri ale guvernului catalan din Barcelona. ANC a organizat în trecut manifestații secesioniste cu sute de mii de participanți, iar în urma arestării lui Sanchez a chemat la demonstrații pașnice în fața sediilor autorităților spaniole din Barcelona, Girona, Lleida și Tarragona.

Premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, a comentat în rețeaua Twitter: „Spania închide lideri ai societății civile pentru organizarea unor demonstrații pașnice. Din păcate, avem din nou deținuți politici”.

Puigdemont a primit luni un nou ultimatum din partea guvernului Spaniei: el are termen până joi dimineața pentru a renunța la demersurile privind independența Cataloniei. În caz că nu se va conforma, conducerea provinciei va fi asigurată direct de la Madrid, conform Articolului 155 din Constituție, care permite suspendarea autonomiei orcăreia din cele 17 provincii spaniole. Primul ultimatum a expirat luni, fără ca liderul catalan să dea un răsuns clar despre intențiile sale în urma referendumului din 1 octombrie, prin care majoritatea participanților s-au pronunțat pentru secesiune. El i-a trimis prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy o scrisoare în care chema la un dialog „sincer și cinstit” în următoarele două luni.

7

 

Șeful poliției catalane Josep Lluis Trapero, a fost de asemenea interogat în aceeași sală de judecată, în urmă cu o zi, pentru a doua oară în ultimele zece zile. Posibilele acuzații de dispariție a rolului presupus prea pasiv al poliției regionale în timpul construirii referendumului din luna Octombrie constituie principalul motiv. Procurorii  au cerut de asemenea să fie reținut l-au audiat, dar în cele din urmă a fost eliberat fără cauțiune, deși pașaportul său a fost confiscat. Închiderea celor doi dintre cei mai cunoscuți lideri locali a provocat anumite mișcări pline de violență în rândul mișcării separatiste, sporind în continuare tensiunea într-o zi extrem de plină de criză politică prelungită din Spania în Catalonia.

Este cel de- al doilea termen limită fixat de Madrid , cu rol definitiv pentru ziua de joi ,pentru ca liderii să-și schimbe părerea dacă vor continua să insiste asupra ideii abandonării ideii de independență a Cataloniei -. Altă alternativă  ar fi să se confrunte cu intervenția directă din Madrid.

Sursa foto : InfoZiare.ro,Reuters

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here