Uncategorized
Persecuţia creştinilor în lume este o realitate crudă, de necontestat
![Persecuţia creştinilor în lume este o realitate crudă, de necontestat Persecuţia creştinilor în lume este o realitate crudă, de necontestat](https://www.nationalul.ro/wp-content/uploads/2017/10/Christian-Persecution.jpg)
Conform ultimului studiu recent publicat de către Aid to the Church in Need, 75% dintre toate persoanele persecutate în lume din cauza religiei sunt creştiniPotrivit acestuei cercetări, mai mult de o treime din ţările lumii (33%) s-au confruntat cu un grad ridicat de ostilităţi religioase , în creştere faţă de ultimii ani: cu 25% în 2015 şi 20%pentru anul 2016 . Situaţia este în creştere în toate regiunile lumii, cu excepţia Americilor. Cea mai mare creştere este prezentă în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde se resimt încă efectele schimbărilor politice din anii 2010-2011, cunoscute sub numele „Primăvara arabă“.
Motto- Mântuitorul Iisus Hristos: „Dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu“ (Matei 16, 2).
Astfel ţările luate în considerare de acest studiu reprezintă un procent semnificativ din populaţia lumii. Studiul nu cuprinde Coreea de Nord- al cărei guvern este „cel mai restrictiv din lume în ceea ce priveşte religia“,aşa cum a subliniat Centrul de cercetări Pew în raportul său publicat la data de 14 ianuarie 2014.
Cercetarea nu acoperă anii 2013 şi 2014, atunci când violenţele îndreptate împotriva creştinilor au crescut în mod îngrijorător. Pe de altă parte, o asociaţie creştină americană, Open Doors, a întocmit un raport bazat doar pe cazurile relatate de presă, din care reiese că cele mai periculoase ţări pentru creştini sunt Coreea de Nord, Somalia, Siria, Irak şi Afganistan.
Creştinii reprezintă comunitatea religioasă cea mai persecutată de pe glob, peste o sută de milioane dintre ei fiind astăzi sub o presiune continuă. Astfel, un raport internaţional afirmă că „un creştin moare pentru credinţă la fiecare cinci minute“. În fiecare an, peste 100.000 de adepţi ai lui Hristos sfârşesc prin moarte violentă ca rezultat al unor conflicte religioase în ţări unde creştinii sunt cei mai prigoniţi: Egipt, Libia, Tunisia, Algeria, Irak, Pakistan, Afganistan, Sudan, Nigeria, Eritrea, Somalia, Arabia Saudită, Maldive, Bangladesh, Malaezia, Indonezia, Filipine, Myanmar, Laos şi India. Din acest motiv, în ultimii ani, organizaţii internaţionale şi lideri religioşi au atras atenţia asupra fenomenului numit creştinofobie. Foarte virulente sunt persecuţiile din Africa şi din Orientul Mijlociu. După căderea regimului Gaddafi şi ajungerea la putere a Consiliului Naţional de Tranziţie, creştinii au fost expulzaţi din Liban. Conform Organizaţiei pentru Drepturile Omului Open Doors, 75% au părăsit deja ţara. Înainte de revoluţie, în Tunisia, toleranţa era mare. Acum creştinii şi bisericile lor sunt obiectivul multor atacuri, iar bisericile sunt transformate în moschei.
În ansamblu, situaţia creştinilor din Africa de Nord şi din Orientul Apropiat este orice altceva, dar nu comodă. Aceştia sunt văzuţi de majoritatea musulmană, din Palestina până în Tunisia şi din Turcia până în Libia, cu neîncredere. Direct formulat, sunt suspectaţi de lipsa loialităţii faţă de stat şi, în consecinţă, marginalizaţi din punct de vedere politic, chiar excluşi sistematic de la exercitarea puterii. Depozitari ai unei culturi religioase fabuloase, creştinii fostului Orient, cel din care venea cândva lumina Occidentului şi a lumii întregi, suportă rigorile unui exil interior vechi de secole. Identitatea lor spirituală este în concurenţă sângeroasă cu geografia. Două milenii de istorie, patrimoniu, creaţie teologică, vetre monahale şi spiritualitate profundă acoperă viaţa creştinilor orientali. Trebuie să ne aducem aminte de acele nume de referinţă care au generat frumuseţi liturgice, iconografice şi poetice de prim ordin. Ortodoxia ar fi fost săracă fără aceşti creştini. De aceea valori precum Ioan Damaschin, Efrem şi Isaac Sirul, Chiril al Ierusalimului, Roman Melodul sunt personalităţile fără de care credinţa creştină ar fi fost cu totul altfel.
Creştinii de astăzi din această parte a globului au ceva din tăria de caracter a sfinţilor. Din neam în neam au fost în mijlocul încercărilor şi al necazurilor. Au rezistat sub Imperiul Babilonian şi sub cel Persan. Au văzut naşterea Islamului şi Cruciadele. Au reuşit să supravieţuiască chiar şi năvălirii hoardelor temutului Ginghis Han sau dictaturii lui Saddam Hussein. De exemplu, ar fi suficient să trec în revistă şicanele la care guvernul turc supune Patriarhia Ecumenică. Nu doar maniera grosolană prin care un stat înţelege să se raporteze la cetăţenii lui, sugerând că există unii de mâna a doua, este aici scandaloasă, ci nu mai puţin limitarea cu instrumente juridice a misiunii Arhiepiscopului vechii cetăţi a lui Constantin cel Mare. Închiderea şcolii teologice superioare de pe insula Halki, în urmă cu peste patru decenii, rămâne un gest pilduitor al strategiei de intimidare a minorităţii creştine. În fapt, însăşi continuitatea tradiţiei bizantine pe malurile Bosforului rămâne profund problematică.
Identitatea creştinilor din Orientul Apropiat
Prinşi în mijlocul evenimentelor din Orientul Apropiat se află şi credincioşii celor unsprezece Biserici creştine. Astfel comunităţile istorice cu rădăcini care provin dintr-o implantare religioasă foarte veche, cu mult anterioară naşterii Islamului: copţii, maroniţii, ortodocşii, greco-catolicii, romano-catolicii, armenii ortodocşi, armenii catolici, caldeenii, asirienii, siriacii, protestanţii au numai de suferit. Acum sunt oficial 11 milioane de creştini care trăiesc în comunităţi aflate în toate ţările din Orientul Mijlociu, comunităţi descrise de René Guitton, expert al Alianţei Civilizaţiilor a Naţiunilor Unite şi autorul unei cărţi impresionante, „Ces Chrétiens quâon assasine“. Perspectiva este nu doar interesantă, ci deschide şi o viziune spre înţelegerea unei lumi despre care ştim foarte puţin. De asemenea constituie, pe timpul oricărei crize, una dintre ţintele favorite ale fundamentaliştilor islamici, deoarece o mare parte din datele statistice prezentate mai jos provin din această carte şi se pliază pe studiul citat.
În Egipt, creştinii reprezintă aproximativ 10% din populaţie, cei 8-10 milioane de copţi constituind cea mai importantă comunitate creştină din întreaga regiune. Vizaţi în ultimii ani de o serie de atentate sângeroase, copţii au o foarte slabă reprezentare în Adunarea Naţională şi, chiar în condiţiile în care libertatea cultelor era garantată, aveau nevoie de aprobarea autorităţilor pentru a construi sau a restaura o biserică.
În Irak se aflau înainte de căderea lui Saddam Hussein (viceprim-ministrul său era Tarek Aziz, creştin) aproximativ 600.000 de creştini, aproximativ 3% din populaţie, dintre care 400.000 de catolici caldeeni şi siriaci. După căderea regimului, pe fondul luptelor violente interconfesionale din zonă, este vizibilă o multiplicare a atentatelor împotriva comunităţilor creştine, aceştia migrând fie în Occident, fie în Kurdistan. În timpul ofensivei din nordul Irakului care a avut loc în 2014, Statul Islamic, care a declarat un califat în mai multe părţi din Irak şi Siria, a obligat zeci de mii de creştini şi de membri yazidi să fugă din regiune pentru a rămâne în viaţă (membrii acestei comunităţi sunt adepţii unei religii vechi derivate din zoroastrism, fiind răspândiţi în nordul Irakului, şi sunt parte a minoritătii kurde a ţării). Astăzi, aceştia trec prin ceva ce nu a avut precedent, deşi 1.400 de ani au trăit în linişte cu musulmanii. Sunt în groapa cu lei, precum demult Daniel! Pentru ce? Pentru că se roagă lui Dumnezeu, aşa cum s-au rugat şi strămoşii lor! În august 2014, la câteva zile după ce Califatul Islamic a preluat controlul asupra oraşului Mosul, s-a desenat câte un „N“ pe fiecare casă de creştin. „N“, de la „nassarah“, cuvântul arab pentru „creştin“. Urlând în portavoci, reprezentanţii miliţiei islamice le-au dat de ştire creştinilor că au la dispoziţie câteva ore ca să aleagă: să se convertească la islam sau să plece. Casele le-au fost confiscate, iar unii au umplut Sinaxarul, ca martiri! În câteva zile, Mosul, Ninive, Kirkuk şi alte localităţi creştine au devenit un muzeu al creştinismului în care se va spune că aici au locuit odinioară creştini…
Unii specialişti consideră că Statul Islamic este un grup terorist şi nimic mai mult. Istoria acestei organizaţii începe în anul 1999, atunci când în Liban se constituia „Grupul pentru Monoteismul Islamic“. Această grupare sunnită s-a angajat încă din anul 2005 în atacuri antiguvernamentale, antiamericane, declarând în acelaşi timp război şiiţilor. În 2014, atrocităţile acestei organizaţii teroriste, care controlează teritorii întinse, sunt cu adevărat înfiorătoare. Cifrele vehiculate vorbesc despre aproape 2.000 de crucificări, 670 de şiiţi asasinaţi în închisoare la Mossul, 1.700 de prizonieri şiiţi asasinaţi în luna iunie, sau masacrarea a circa 500 de yazidiţi în luna august 2014, femeile fiind transformate în sclave. Numărul total al atentatelor atribuite acestei organizaţii în perioada 2004-2014 este de 1.452.
În Iran există aproximativ 135.000 de creştini, dintre care 20.000 de catolici caldeeni, reprezentând mai puţin de 0,3% din totalul populaţiei. Puternic minoritară, comunitatea creştină din Iran nu revendică nici un fel de rol politic. Este acceptată, la fel cum este şi minuscula comunitate evreiască.
În Israel trăiesc aproape 150.000 de creştini, în principal catolici şi ortodocşi melekiţi (2% din totalul populaţiei). Aceşti cetăţeni, arabi israelieni, beneficiază de naţionalitate israeliană, dar nu au nici un fel de influenţă politică. Chiar dacă situaţia lor nu este comparabilă cu cea din teritoriile palestiniene, în ochii multora dintre cetăţenii Israelului rămân doar arabi. În realitate sunt o minoritate în cadrul unei minorităţi, mai ales la Ierusalim, unde sunt cu încetul împinşi în afara oraşului din cauza intensificării prezenţei evreieşti.
În Iordania, creştinii reprezintă aproximativ 6% din populaţie, adică 350.000 de creştini, dintre care 120.000 de catolici: maroniţi, greco-melekiţi, caldeeni şi catolici. Din 2003 încoace, după invadarea Irakului, în Iordania au sosit foarte mulţi refugiaţi, dintre care un număr important de creştini, şi chiar dacă în Iordania comunitatea creştină nu beneficiază de putere politică, se află sub protecţia monarhiei haşemite.
În Liban, creştinii sunt aproape 40% din populaţie, adică 1,5 milioane de persoane, în principal maroniţi. Există 18 comunităţi religioase, dintre care 13 creştine (melkiţi, ortodocşi, greco-catolici etc.), cu un important rol politic. În mod tradiţional, preşedintele Libanului este maronit, iar locurile în Parlament se distribuie în mod echitabil între creştini şi musulmani, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul repartiţiei posturilor de înalţi funcţionari.
Ţările din Golf reprezintă o regiune unde trăiesc aproximativ 3,5 milioane de creştini, ortodocşi şi catolici, în mare parte imigranţi din Asia. Dreptul de practică liberă a credinţei le este recunoscut de toate monarhiile, cu excepţia Arabiei Saudite, pământul sfânt al Islamului, care interzice orice altă practică religioasă cu excepţia celei musulmane.
Palestina are o populaţie creştină de aproximativ 60.000 de persoane, în principal catolici şi greco-melkiţi. În această zonă există o viziune islamistă preponderentă care face un amalgam ce asociază ceştinii din Occident cu cei din Orient şi, prin extensie, cu memoria cavalerilor cruciaţi şi, începând cu anul 2000, cu invadatorii americani. Supusă la tot felul de presiuni, această comunitate a scăzut extrem de mult, riscând chiar să dispară de pe pământul unde a înflorit creştinismul.
În Siria, creştinii reprezintă 4,5% din totalul populaţiei, adică ceva mai puţin de un milion de oameni: siriaci, melkiţi, maroniţi, ortodocşi şi armeni. Situaţia lor era garantată de natura laică a regimului sirian. Bachar al Assad are tot interesul să protejeze comunitatea creştină, deoarece el însuşi provine dintr-o minoritate, cea alauită, derivată din ritul şiit, explică René Guitton. Patriarhia Antiohiei semnala, în primăvara anului 2014, că sute de creştini ortodocşi au fost ucişi în Siria, peste 150.000 au fost alungaţi din casele lor, iar bisericile au suferit pagube incalculabile. Totodată, mai mulţi creştini, între care doi ierarhi, au fost răpiţi.
În Turcia sunt aproximativ 80.000 de creştini (0,1% din totalul populaţiei), faţă de 20% din populaţie în 1900. Cauza o reprezintă, după René Guitton, crimele împotriva armenilor din 1915, masacrele şi conflictele care au jalonat istoria secolului XX şi care au dus la micşorarea dramatică a numărului de creştini în Turcia. Chiar şi azi, cetăţeanul armean este considerat în această ţară ca unul de mâna a doua.
”Politically correct” sau drepturile omului-noua religie dominantă a Occidentului?
În aproape toate țările analizate, situația creștinilor a scăzut ca nivel de securitate, raportatla anul 2015 ca urmare a nenumăratelor acte de violență și a terorii instituite. Acest lucru este deosebit de important având în vedere rata de declin în perioada imediat următoare în curs de revizuire. Singura excepție este Arabia Saudită , unde situația era deja așa de rea, încât orice termen de comparație ar putea fi inutil .
În Irak, exodul creștinilor a avut loc şi continuă să fie un fenomen extrem, sever, dar speranța este continuată orizontul în care se întorc la comunitățile lor. Același exod amenință supraviețuirea creștinismului, inclusiv în unele părți ale Siriei. De exemplu cetatea Aleppo poate fi considerată ”fosta casă a uneia dintre cele mai mari comunități creștine din întreaga lume a Orientului Mijlociu.”
Pericolele sunt aceleaşi Daesh (ISIS) și alți militanți islamici grupurile au comis genocid în Siria și Irak.
Guvernele din Occident și ONU au eșuat pentru a oferi creștinilor în țări precum Irak și Siria ajutorul de urgență de care aveau nevoie deoarece genocidul s-a generalizat. Dacă organizațiile creștine și alte instituții nu au avut rolul de a umple acest imens gol prezența creștină aproape că a dispărut deja în Irak și chiar în alte părți din Orientul Mijlociu. Înfrângerea celor din Daesh (Stat Islamic) și a altor islamiști în fortărețe importante ale Orientului Mijlociu oferă o ultimă, dar cam palidă speranță de redresare pentru grupurile creștine amenințate cu dispariția. Mulți nu ar fi supraviețui unui alt atac violent similar.
Boko Haram afiliat Statului Islamic a efectuat multiple crime, un adevărat genocid împotriva creștinilor din nordul Nigeriei. Creștinii au suferit de pe urma unor acte de o violență sporită și asuprirea lor este rezultatul creșterii naţionalismului fundamentalist, din punct de vedere religios. În India, de exemplu, persecuția a crescut de la începutul anului 2014 , deoarece la putere a fost Partidul Janata (BJP) al naționalistului hindus de dreapta Bharatiya condus de prim-ministru Narendra Modi.
În China, unde a descris președintele creștinismul ca fiind o „infiltrare străină” a crescut ostilitatea față de comunitățile bisericești, acuzate că ”rezistă controlului guvernamental”. A rezultat eliminarea pe scară largă a semnului Sfintei Crucii de la bisericile și distrugerea efectivă a multor biserici. Unele autorități regionale au interzis brazii de Craciun si felicitările cu ocazia acestui praznic. În cel mai rău mod, chiar ofensator , Coreea de Nord a cunoscut multiple atrocități „împotriva creștinilor ce le sunt impuse foametea, avorturile și rapoartele despre ființa credincioasă atârnată pe cruci, dat pe foc și alții (…) zdrobiți sub un parbriz.”
Din păcate, atitudinea ostilă şi persecuţia împotriva creştinilor continuă şi astăzi, în plin secol XXI. Cum altfel se pot explica violenţele, crimele şi atrocităţile ce se întâmplă chiar în zilele noastre cu creştinii din diverse părţi ale lumii? Miezul problemei îl ştim deja. Este vorba despre extremismul interpretării preceptului războiului sfânt – amintit cu alte ocazii.
Cel mai deranjant lucru este tocmai tăcerea diplomatico-mercantilă a Occidentului, ce e considerat bastion al democraţiei şi al respectării drepturilor omului. Oare este acelaşi Occident care se mişcă greu, încorsetat şi condiţionat nu de barierele spiritualităţii creştine, ci ale noii religii dominante, cea a drepturilor omului? Marele argument civilizaţional început odată cu epoca Luminilor este acum scutul de care profită adepții fanatici ai Islamului pentru a prelua controlul din ce în ce mai serios şi mai durabil în ţări majoritar creştine.
În aceşti ultimi ani, de la primăvara arabă la recentele evenimente din Irak şi Siria, politica europeană a fost una timidă. Dincolo de câteva intervenţii punctuale, datorate întrebărilor corespondenţilor de presă, problematica represiunilor la care sunt supuşi creştinii, indiferent de confesiune, nu a prezentat interes. Mai mult, se pare că nu se face nici un efort pentru menţinerea unei minime reciprocităţi. Departe de orice nivel al înţelegerii, libertatea de care se bucură musulmanii în Europa ar fi trebuit să fie garantată şi creştinilor dincolo de orice bariere, de orice frontiere. În timp ce în marile oraşe de aici se construiesc moschei, bisericile sunt incendiate. Vălul islamic este un lucru comun pe străzi, iar simbolul Sfintei Cruci este profanat. Iată un exemplu de „toleranţă“ care ar trebui să ne dea fiori cât mai curând.
Se poate afirma fără a exagera sau a greşi de multiple eşecuri ale politicilor europene de asimilare culturală şi mai ales religioasă a comunităţilor musulmane în ţările de adopţie. Uniunea Europeană propune în continuare folosirea modelului multicultural şi ultradeschis în raport cu o comunitate care promovează fără ezitare un sistem de cultură închisă, non-permisivă şi non-evolutivă în domeniul tradiţiei religioase.
Concluzia este una dureroasă. Martiriul este o stare firească a creştinului, deoarece există oameni de o ţinută morală desăvârşită, ancoraţi în credinţa fermă, în nesfârşită înţelegere, răbdare, dragoste şi bunătate, exemple pentru fiecare din noi.La un moment dat în Occident, atunci când media nu se concentrează pe drepturile oamenilor indiferent de gen, etnie sau sexualitate – pentru a numi doar foarte puțini – este ironic faptul că în multe secțiuni ale unei anumite părți ale mijloacelor mass-media- o asemenea etalare de adevăruri ar avea impactul scontat. Dar, cifrele, faptele nu pot fi deloc contrazise, iar o astfel de acoperire limitată a persecuției masiv trăită de creștini ar trebui să ne cutremure.
Caracterul omniprezent al persecuției ,ca și dovezile ce au implicat regimurile cu care Occidentul are legături strânse și legături strategice – înseamnă automat altceva . De aceea,drepturile omului par o simplă propagandă a multor guverne occidentale ce doresc doar să-și folosească influența ca să susțină minoritățile, în detrimentul creștinilor deoarece (nu mai )trebuie să se sacrifice creștinii pe altarul acestei oportunități strategice și a… ”avantajelor economice ulterioare”.
Sursa foto : Cuvantul Ortodox, arizonashine.org, Adevarul, Zapper News!
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național
Uncategorized
Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie
![Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie](https://www.nationalul.ro/wp-content/uploads/2025/01/HONOR.jpg)
62% dintre tineri resimt efectele cheltuielilor exagerate de Crăciun, în timp ce 78% și-ar dori să apeleze la generațiile mai în vârstă pentru sfaturi financiare
[București, 14 ianuarie 2025] – O nouă cercetare derulată de brandul global de tehnologie HONOR pentru a marca lansarea HONOR Magic7 Lite, un smartphone dotat cu cele mai noi caracteristici AI și prietenos cu bugetul, evidențiază provocările financiare ale tinerilor. Cu fluxul financiar atingând limita inferioară la jumătatea lunii ianuarie, temerile celor sub 25 de ani se declanșează cu atât mai mult când rămân cu sume insuficiente pentru a acoperi traiul pe o săptămână (43%) sau când trebuie să folosească un card de credit (27%).
Cu toate acestea, 39% dintre tinerii români își doresc ca în 2025 să economisească mai mulți bani, cu 78% dintre ei fiind deschiși la a primi sfaturi din partea generațiilor mai în vârstă. Printre motivele menționate se numără experiența lor de viață (42%) și nivelul ridicat de înțelegere a principiilor economiei și bugetării (31%).
Pentru a pune în contact tinerii cu generațiile mai înțelepte în gestionarea finanțelor, HONOR a colectat mici sfaturi de bugetare de la peste 6.000 de bunici și pensionari din Europa cu ocazia lansării HONOR Magic7 Lite, un dispozitiv focalizat pe calitate, care se încadrează într-un buget rezonabil, pentru toate vârstele. Printre cele mai bine sfaturi se numără:
- Economisește când ai bani: doar pentru că ai bani, nu înseamnă că ar trebui să îi cheltuiești (42%)
- Investește în ce e important: merită să economisești pentru ceva ce îți dorești și de care ai nevoie (37%)
- Fii atent la detalii: întotdeauna să îți citești extrasele de cont – oricât de plictisitoare ți s-ar părea (22%)
- Nu pune semn de egal între preț și calitate: caută cel mai bun raport calitate-preț înainte să cumperi ceva (49%)
- Să nu-ți fie niciodată teamă să îți negociezi salariul sau orice altă cheltuială pe care trebuie să o faci (36%)
În plus, peste jumătate (55%) dintre generațiile mai în vârstă atenționează tinerii să aibă grijă cu cine se asociază, cu unul din trei apreciind că e important să îți alegi un partener care să fie mai bun decât tine la gestionarea finanțelor.
Stanley Yan, country manager adaugă: „Studiul nostru arată că ianuarie pune o presiune financiară semnificativă pe bugetele oamenilor, cu 13% dintre tineri sperând să cheltuiască mai puțin pe tehnologie; astfel că suntem bucuroși să lansăm HONOR Magic7 Lite. Prietenos cu bugetul și focalizat pe caracteristicile AI, cel mai nou dispozitiv al seriei Magic7 demonstrează că performanța de top nu trebuie să provoace faliment”.
România nu este singura care resimte efectele negative ale cheltuielilor în exces, cu date asemănătoare provenind din Italia, Spania și Portugalia, țări în care oamenii preconizează că vor rămâne fără bani la jumătatea lunii ianuarie; față de Franța sau Germania unde economiile sunt suficiente până la 22 ianuarie.
HONOR Magic7 Lite dispune de caracteristici AI, durabilitate extremă, cameră excelentă, baterie mare și design elegant. Pentru mai multe informații, vizitați: https://www.honor.com/ro/.
Despre HONOR
HONOR este lider în furnizarea globală de dispozitive inteligente. Este un brand de tehnologie iconic, care și-a luat angajamentul de a crea o nouă lume inteligentă pentru fiecare utilizator, prin intermediul produselor și serviciilor performante pe care le oferă. Cu expertiză în domeniul cercetării și dezvoltării, HONOR se angajează să dezvolte tehnologii care să le ofere oamenilor din întreaga lume libertatea de a realiza și de a face mai mult. Cu o gamă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și dispozitive portabile inovatoare de înaltă calitate, premium și fiabile, potrivite pentru fiecare buget, HONOR creează contextul perfect pentru ca oamenii să devină o versiune mai bună a lor.
Uncategorized
Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” Ianuarie 2025
![Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” Ianuarie 2025 Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” Ianuarie 2025](https://www.nationalul.ro/wp-content/uploads/2025/01/Sinziana-Mircea-poster-vertical-Belle-Epoque-toti-partenrii_14.01.2025.png)
**Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, pianista Sînziana Mircea lansează Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque”**
Pianista Sînziana Mircea lansează Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” cu ocazia Zilei Naționale a Culturii 2025. Primul concert va avea loc în data de 22 ianuarie la Ambasada României de la Roma, cea care este organizatorul concertului. Evenimentul este dedicat Zilei Culturii Naționale Române, sub titlul “Călătorie pianistică din România la Roma”. Cu această ocazie vor fi prezentate în premieră absolută două compoziții ale Sînzianei Mircea menite sa celebreze trei dintre marile personalității ale culturii române. Lucrarea “Măiastra – The mystic bird” reprezintă un omagiu adus Mariei Tănase și lui Constantin Brâncuși, două dintre cele mai emblematice personalități ale culturii române. Cea de-a doua lucrare, “Niki’s Tango”, evocă Bucureștiul interbelic și unul dintre cei mai importanți interpreți de tango ai României – Cristian Vasile, comparat adesea cu Carlos Gardel.
Seria de concerte “Imagine”, ajunsă la cea de-a patra ediție, îmbină muzica clasică cu muzica electronică și live video mapping, într-o manieră inovativă, în care lucrări consacrate de muzică clasică se împletesc cu creații noi într-o atmosferă imersivă. Conceptul “Imagine”, lansat în 2019, aparține pianistei Sînziana Mircea, una dintre cele mai creative și mai active prezențe românești pe mari scene de muzică clasică din întreaga lume. „Mă bucur imens că visul “Imagine” continuă și în acest an cu o călătorie într-una dintre cele mai frumoase epoci din istoria omenirii – Belle Epoque. Este o invitație nu doar la imaginație, ci și la speranță. Concertele de anul acesta vor aduce în fața publicului creații ale unor mari compozitori precum: Ravel, Satie, alături de compozițiile mele pentru pian, chitară și muzică electronică. Vă aștept alături de mine și de invitații mei în sala de concert, să împărtășim un vis împreună!”, a declarat pianista și compozitoarea Sînziana Mircea. Următoarele concerte vor avea loc în anul 2025 în mai multe orașe din Italia și România, printre care Milano, Veneția și Sassari/Sardinia.
În România, primul concert “Imagine Belle Epoque” va avea loc la Sala Radio din București pe 29 martie, avându-i ca invitați pe muzicienii Pietro Dossena – live electronics, Raisa Mihai – chitară clasică și artistul vizual Adistu. Naratorul concertului va fi celebrul jurnalist Cristian Marica – redactor șef al Radio România Cultural, una dintre cele mai importante voci din radioul românesc. Programul concertului din București conține lucrări originale și variațiuni pentru pian solo, chitară și sintetizator de Elgar, Liszt, Chopin, Albeniz, Glass, Morricone, Respighi și Mircea. Biletele pentru concertul de la Sala Radio din București pot fi achiziționate pe site-ul bilete.ro la link.
Acest turneu este o ocazie unică de a trăi emoția muzicii clasice și electronice într-un format inovator și captivant, însoțiți fiind de talentul extraordinar al pianistei Sînziana Mircea și a invitaților săi și de vocea inconfundabilă a lui Cristian Marica care împreună vă vor introduce în atmosfera uneia dintre cele mai frumoase epoci ale omenirii – Belle Epoque. Un eveniment de neratat pentru iubitorii de muzică de toate vârstele! Organizatorul Turneului Internațional “Imagine Belle Epoque” este Asociația Museart.
Parteneri: Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio, Radio România Cultural, First Connect, Bergerat Monoyeur, Crizantema SRL, ASTI International, FlowX.AI, Lanto Association, Authentic Solutions.
Despre Concertele Imagine
Originalitatea conceptului „Imagine” constă în îmbinarea repertoriului de muzică clasică „mainstream” cu compoziții și transcripții moderne realizate de pianista Sînziana Mircea pentru ansambluri camerale neobișnuite, care alătură pianul unor instrumente precum: orga, chitară, flautul și live electronics. Concertele „Imagine” sunt concepute ca experiențe imersive menite să răspundă cerințelor publicului contemporan, muzica fiind completată de elemente vizuale cum sunt: proiecții video și video mapping realizate cu inteligență artificială. Concertele „Imagine” au fost susținute în cadrul turneelor internaționale „Imagine Chopin – 2019” (Europa, Japonia și SUA), „Imagine Baroque I – 2021” (România, Italia) și „Imagine Baroque II” (România, Italia). În România, concertele „Imagine” au avut loc în săli prestigioase precum Sala Radio (2019), Ateneul Român (2021, 2022, 2023) și Filarmonica Timișoara (2023).
Despre Sînziana Mircea:
Pianista Sînziana Mircea are o carieră solistică efervescentă, concertând pe scene celebre precum: Kennedy Center Washington D.C., Beijing Silk Road Arts Center, Filarmonica din Stockholm, St Martin-in-the-Fields Londra, Sala Radio din București și în multe alte orașe. După debutul pe scena Ateneului Român la doar 7 ani, a câștigat peste 35 de premii și distincții în competițiile naționale și internaționale și a susținut turnee în SUA (14 ani), Japonia (19 ani) și China (24 de ani). La numai 20 de ani, Sînziana Mircea debuta ca solistă în Concertul nr. 5 „Imperialul” de Beethoven, la Tokyo Metropolitan Theater. Debutul său la Carnegie Hall New York a avut loc în 2016, printr-un recital solistic cu casa închisă, răsplătit de publicul american cu ovații în picioare minute în șir.
În urma unor selecții la nivel mondial, Sînziana a devenit primul pianist român câștigător al Van Cliburn Foundation & TCU School of Music Scholarship Award (SUA), Miami International Piano Festival & Academy Recital Award și al titlului de Young Steinway Artist. Sînziana a studiat cu Aldo Ciccolini, Ronan O’Hora, Verona Maier, Olga Szel, Stela Drăgulin și Elena Dumitrescu, fiind absolventă a Hochschule für Musik und Tanz Köln cu calificativul maxim (licența) și a Guildhall School of Music & Drama Londra (masterat). Sînziana s-a perfecționat la Accademia Pianistica Imola și deține un masterat în Arts Management la Bocconi Business School Milano. Pianista concertează frecvent împreună cu violonistul Alexandru Tomescu, alături de care a publicat două albume și a susținut un turneu mondial în Europa, China și SUA în stagiunea 2023/2024. În 2024, Sînziana a câștigat premiul Lux Mundi acordat de Radio România Cultural și a fost inclusă în topul celor 99 de personalități feminine din istoria de 130 de ani a Universității din Milano, cu peste 130.000 de absolvenți.
Despre Pietro Dossena:
Pietro Dossena (Ph.D.) este un compozitor și artist multimedia italian cu o bogată activitate internațională, interesat în special de explorarea relațiilor inter-artistice dintr-un punct de vedere poetic și semiotic. A studiat la Milano, Padova, Paris și Santa Barbara (California) și este profesor titular la Conservatorul din Sassari. Este autorul unor compoziții pentru voci și instrumente acustice, muzică electronică, videoclipuri și instalații. Premiat „pentru inovație în compoziție” la Prix Luigi Russolo, câștigător al competițiilor naționale și internaționale, și-a prezentat lucrările în concerte și festivaluri din întreaga lume. Proiectele sale recente includ Traces, o performanță pentru clarinet, sintetizator modular și vizual live concepută în colaborare cu Riccardo Acciarino și prezentată la Zurich, Locarno, Istanbul, Milano și Miami; Haunted, un concert multimedia lansat de Nemø ensemble la Festivalul Inspiratum 2023 în Antwerp; Beauty Cage pentru ansamblu spațializat și electronice, lansat de Schallfeld Ensemble la Conferința despre Creativitatea Muzicii AI 2021 în Graz; Sensibilities, o instalație transmedia bazată pe o serie de videoclipuri care au fost proiectate în Osaka, Riverside, Madeira, Tallinn, Mexico City și Greenwich.
Despre Raisa Mihai
Chitarista Raisa Mihai a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. De la vârsta de șase ani, a fost membră a corului Allegretto, participând la peste 20 de competiții și turnee internaționale.
Raisa a câștigat numeroase premii internaționale și naționale la diverse festivaluri de chitară clasică, inclusiv la Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis, Festivalul Internațional de Chitară Sinaia și Festivalul Internațional de Chitară Skopje. Raisa a fost implicată și în proiecte multimedia și a performat pe scene importante din întreaga lume, inclusiv la Steinway Hall din Londra și la Filarmonica Regală din Stockholm. În prezent, Raisa este profesor de chitară la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București și cântă alături de Ana Maria Bibescu în Duo Artissimo.
Despre Adistu’
Adistu (Adrian Manolescu) este un artist digital care activează în diferite medii: animație și grafică AI/3D/procedurală/fractală pentru video mapping, performance video, VFX, videoclipuri, video art, instalații multimedia și artă digitală printată. A realizat și a prezentat expoziții în peste 20 de țări, fiind cunoscut pentru lucrările sale inovatoare și captivante. Adistu a participat la numeroase expoziții și performanțe, inclusiv la expoziția „Formule Creatoare”, unde a colaborat cu Elena Gheorghe pentru a crea un univers unic plin de culoare și emoție. A re-creat, prin mijloace digitale, picturile faimoase ale lui Camil Ressu, Corneliu Baba și Nicolae Grigorescu, transformând spațiul Qreator într-o galerie cu picturi românești. În plus față de activitatea sa artistică, Adistu este și curator de artă și creatorul festivalului de film și de artă Tripoteca. El își propune să creeze o lume plină de emoții, combinând geometria fractală cu elemente organice și haotice.
Colaborarea dintre artistul vizual Adistu’ și pianista Sînziana Mircea datează din anul 2019, proiecțiile sale însoțind concertele din turneele Imagine din edițiile anterioare.
Despre Cristian Marica
Cristian Marica este redactor-șef al postului public Radio România Cultural. A absolvit conservatorul bucureștean în anul 1997, Facultatea de Muzică, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, devenind ulterior artist liric în cadrul Corului de Cameră „Preludiu”, dirijat de maestrul Voicu Enăchescu. Tot în aceeași perioadă, a început colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziune, în secția Schimburi Muzicale cu Străinătatea, din cadrul fostei Redacții Muzicale. Începând cu anul 2000, a realizat emisiuni cu profil muzical pentru posturile Radio România Actualități, Radio România Cultural și Radio România Muzical. Mai bine de 10 ani a fost prezentatorul Stagiunii de Jazz de la Teatrul Act, proiect organizat de Radio România Cultural și Radio România Muzical. Din 2017, el este MC al Concursului și Festivalului Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”, de la Brăila.
Despre Asociația MuseArt
Asociația MuseArt a fost înființată în 2012 de pianista Sînziana Mircea. Este o organizație non-profit care are drept scop promovarea muzicii clasice și a tinerelor talente pe plan național și internațional. De-a lungul anilor, Asociația MuseArt a organizat numeroase evenimente culturale, în țară și în străinătate, precum Festivalul de muzică clasică „Visul unei nopți de vară” (2017), Concursul Internațional „Youth of Music” (2021, 2022), Turneele Internaționale „Imagine Chopin” (2019), „Imagine Baroque” (2022, 2023) etc. Începând cu anul 2024, președinta Asociației MuseArt este Adriana Mircea.
Uncategorized
SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global
![SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global](https://www.nationalul.ro/wp-content/uploads/2025/01/Forest.jpg)
SGS a anunțat achiziționarea Aster Global Environmental Solutions Inc., un jucător de top în domeniul validării și verificării emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG), precum și al serviciilor dedicate silviculturii, ecosistemelor și responsabilității corporative și sociale. Fondată în 2019, Aster Global va contribui semnificativ la extinderea serviciilor GHG ale SGS, atât în America de Nord, cât și la nivel global, datorită acreditărilor și expertizei sale în domeniu. Această achiziție completează echipa SGS cu 25 de profesioniști talentați.
Pe fondul creșterii interesului pentru schimbările climatice și al noilor reglementări, cerințelor legislative și așteptărilor consumatorilor, sustenabilitatea a devenit o prioritate strategică pentru organizațiile din întreaga lume. În acest context, SGS a lansat IMPACT NOW pentru sustenabilitate, un concept umbrelă care reunește o gamă largă de servicii dedicate sprijinirii clienților în atingerea obiectivelor lor specifice de sustenabilitate. Integrarea Aster Global consolidează această platformă, aducând o contribuție strategică expertizei SGS și reafirmând angajamentul companiei față de un viitor sustenabil.
Achiziția va sprijini în mod semnificativ implementarea Strategiei 27 a SGS, valorificând punctele forte ale companiei, pentru a răspunde megatendințelor care impulsionează creșterea în sectorul testării, inspecției și certificării (TIC).
Géraldine Picaud, CEO al SGS, a declarat:
„Aster Global este un lider recunoscut la nivel global în domeniul gazelor cu efect de seră. Portofoliul său extins de clienți și prezența internațională ne consolidează poziția de vârf în sectorul sustenabilității. Integrarea Aster Global în familia SGS ne permite să extindem platforma Impact Now pentru sustenabilitate și să răspundem mai eficient cererii tot mai mari pentru credibilitate în raport cu declarațiile privind emisiile de gaze cu efect de seră și sustenabilitatea.”
Mai multe detalii despre IMPACT NOW pentru sustenabilitate la:
DESPRE SGS
SGS este cea mai importantă companie de testare, inspecție și certificare din lume – recunoscută la nivel mondial drept referință în domeniul sustenabilității, calității și integrității. Operăm o rețea de peste 2.700 de laboratoare și facilități de afaceri în 119 țări, sprijiniți de o echipă formată din 99.250 de profesioniști dedicați. Cu peste 145 de ani de excelență în servicii, combinăm precizia și acuratețea care definesc companiile elvețiene pentru a ajuta organizațiile să atingă cele mai înalte standarde de calitate, siguranță și conformitate.
Promisiunea noastră de brand – when you need to be sure – subliniază angajamentul nostru față de încredere, integritate și sustenabilitate, permițând afacerilor să prospere cu încredere. Furnizăm cu mândrie serviciile noastre de expertiză sub numele SGS și mărci specializate de încredere, inclusiv Brightsight, Bluesign, Maine Pointe și Nutrasource.
SGS este listată public pe Bursa Elvețiană SIX Swiss Exchange sub simbolul bursier SGSN (ISIN CH0002497458, Reuters SGSN.S, Bloomberg SGSN:SW). Mai multe detalii la: www.sgs.com
-
Actualitateacum 3 zile
Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
-
Uncategorizedacum 3 zile
Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie
-
Socialacum 2 zile
Centrale pe lemne cu gazeificare: Cum se transformă lemnul în căldură eficientă
-
Sanatateacum 2 zile
DERMATOLOGIE – Gama de servicii disponibile la CENTRUL MEDICAL DOCTOR BORIS
-
Comunicateacum 23 de ore
Jocurile de noroc din era digitală – ce provocări cuprinde?